Minden kormányt kiosztott Kína, amelyik gratulált Laj Csing-tönek.

Választás Tajvanon: Peking teljesen kiakadt, amiért Washington gratulált a győztesnek

Laj Csing-tö tajvani alelnök (balra), a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást. Kép: MTI/EPA/Daniel Ceng

A kínai külügyminisztérium vasárnap bírálta a tajvani elnökválasztás győztesének gratuláló országokat, köztük az Egyesült Államokat, melyet felszólított: tartsa magát az „egy Kína” elvéhez. A tárca külön kitért Antony Blinken amerikai külügyminiszter Laj Csing-tönek küldött gratulációjára, melyben Blinken közölte, hogy Washington örömmel várja a Tajvannal való nem hivatalos kapcsolatainak továbbfejlesztését.

Peking ezt a tajvani szeparatista erők felé leadott súlyosan helytelen jelzésként értékelte.

A pekingi külügyminisztérium kiemelte, hogy úgy látják, Blinken közleménye ellentétes az amerikai kormány saját politikai elkötelezettségével, mely szerint csak kulturális, kereskedelmi és egyéb nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigettel. A tárca honlapján közzétett nyilatkozatban az áll:

Kína mindig is határozottan ellenezte az Egyesült Államok és Tajvan közötti hivatalos kapcsolatok bármilyen formáját, és határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok bármilyen formában és bármilyen ürüggyel beavatkozzon Tajvan ügyeibe.

A londoni kínai nagykövetség szombaton hivatalos WeChat-fiókján közzétett közleményében elítélte David Cameron brit külügyminisztert is, miután Cameron ugyancsak gratulált Lajnak és pártjának.

Kína tokiói nagykövetsége szintén tiltakozott a szigetország kormányánál, miután Kamikava Jóko japán külügyminiszter is gratulált Lajnak a győzelemhez. Kamikava rendkívül fontos partnernek és barátnak nevezve Tajvant, hozzátéve, hogy a munkakapcsolat Tajpejjel nem kormányzati alapon működik.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Remélhetőleg a gratuláció nem háborús ok!!??
Tajvan most tűkön ül!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
Kínának jobban áll a feng shui és az akupunktúra mint a csendőrszerep. Nemcsak megutáltatja, ki is röhögteti magát.
Yoda69
Vajon a mi zsirtahonk fog gratulálni a demokratikusan megvalasztott Tajvani elnöknek? Kétlem hogy még merne lépni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.