Több uniós országból is érkeztek gazdák Brüsszelbe, meghátrálásra bírták az EU-t.

Ezer traktoros gazda balhézott Brüsszelben, szobrot döntötték és a rendőrökkel is összecsaptak

Kép: NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

Gazdák csaptak össze rendőrökkel az Európai Parlament brüsszeli épületénél, a rendfenntartók vízágyúval oszlattak az uniós intézmény előtti Luxembourg téren csütörtökön – írja az MTI. A megmozduláson belga és francia gazdák is részt vettek, de korábban olasz tiltakozó gazdák is elindultak, hogy az uniós csúcs alatt Brüsszelben legyenek.

A beszámoló szerint a hajnali órákban több mint ezer traktoros gazda érkezett az Európai Parlamenthez.

A gazdák a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett őket terhelő bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások őket érintő következményei miatt is aggódnak. A forgalomlassítással is járó megmozdulások Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődtek.

A nap során tüzeket gyújtottak, gumiabroncsokat és szalmabálákat égettek, aztán már az utcán parkoló robogókat gyújtották fel. Megdobálták tojással az uniós parlament épületét, amelynek falára festékkel felírták követeléseiket. A téren álló 19. századi szobrot részben ledöntötték, talapzatát megrongálták és összefirkálták.

Az Európai Parlament épületének védelmére rohamrendőrök sorakoztak fel a kihelyezett kordonok mögött. Noha a gazdák, majd a közéjük vegyült fiatalokkal együtt, több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel.

Meghátrált Párizs, megrendült Brüsszel

A francia mezőgazdasági termelők többségi szakszervezetei csütörtökön a stratégiai útvonalakon felállított blokádpontok feloldására szólítottak fel, miután Gabriel Attal miniszterelnök részletes intézkedéssorozatot jelentett be a tüntető gazdák terheinek csökkentésére. A francia kormány egyebek mellett felfüggesztené a növényvédőszer-használat csökkentését célzó terveket és 150 millió euróval mérsékelné adó- és járulékterheiket. A kormány azt is meg akarja akadályozni, hogy Franciaországba olyan gyümölcsöket és zöldségeket importáljanak, amelyeket az Európai Unióban betiltott tiakloprid hatóanyagú nevű növényvédő szerrel kezeltek.

Brüsszel elhalasztja az új zöld szabályok bevezetését

– mint a hvg.hu idézi, ezt az Európai Bizottság alelnöke, Maros Sefcsovics jelentette be. Az uniós szabályok szerint a gazdaságok a termőföld 4 százalékát parlagon kell, hogy hagyják minden évben, hogy regenerálódni tudjon a talaj, és megőrizzék a biodiverzitást. Az unió új javaslata szerint ettől a gazdákat megkímélik 2025-ig.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Magyarországon többségében lerobbant gépparkal rendelkező, sokkal több szabályokkal ' , 27% áfával agyonütött gazdák milyen elégedettek ! Példának kell venni ! Sokáig ott basszák a gyepet , akkor nem lesz termésük sem , mert kezdődnek a tavaszi munkák ! Az uniós is hülye nem kell felzárkóztatási pénzt adni , egyik országnak sem, hanem fordítsák a saját állami gazdaságukra !
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 07:14
Orbán a szátokba szart,hiszen mindent megszavaz amit elé raknak,csak itthon a nagy a pofája,kint egy kis senki,veletek együtt.
Nyírfa
Azt javaslom a konstruktív megoldások helyett garázdálkodó gazdáknak, hogy egyék meg azt a terményt, amelyet az elfáradt, agyonpermetezett földjeiken termeltek. És, ha a talaj már termőképtelenné válik, ne merészeljenek követeléseket megfogalmazni az EU vezetői felé, mert kizárólag maguk tehetnek róla.
Még leírni is rettenetes, hogy a világot éppen az emberektől kell megmenteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.