Oroszország kész együttműködni bármelyik amerikai elnökkel, de előnyösebb lenne számára, ha a hivatalban lévő államfő, Joe Biden lenne ezen poszton, mint Donald Trump korábbi elnök – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 televíziónak adott, a Telegramon szerda éjjel közzétett nyilatkozatában.

Putyin sorsdöntő kijelentést tett Amerikával kapcsolatban

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin

Biden

– mondta Putyin, amikor Pavel Zarubin újságíró megkérdezte tőle, hogy Oroszország melyik amerikai elnökkel működne együtt szívesebben.

Ő tapasztaltabb és kiszámíthatóbb, a régi formáció politikusa. De bármelyik amerikai vezetővel együtt fogunk dolgozni, akiben az amerikai nép megbízik

– tette hozzá az orosz elnök.

Biden egészségi állapotáról szólva az orosz vezető megjegyezte, hogy már akkor amerikai hivatali partnere alkalmatlanságáról beszéltek, amikor 2021-ben Svájcban találkozott vele, de ő nem látta ennek jelét. Leszögezte, hogy Moszkva számára nem a jelöltek egészségi állapota, hanem a politikai álláspontja a fontosabb.

Úgy vélem, hogy a mai kormányzat álláspontja rendkívül káros és hibás

– nyilatkozott.

Azt mondta, hogy az amerikai választási kampány egyre nagyobb lendületet vesz, és "egyre élesebb formákat" ölt, megjegyezve, hogy Oroszországnak nem szabad beavatkoznia a folyamatba.

Nehezményezte, hogy Nyugaton kiforgatták azt, amit a Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában az ukrajnai háború okáról mondott.

"Nem mondtam, hogy az ukrajnai különleges hadműveletünk megkezdése az Oroszország elleni NATO-támadás veszélye miatt történt" – nyilatkozott.

Rámutatott, hogy Moszkvát a szövetség bővítése és Ukrajna bevonásának lehetősége nyugtalanította, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát.

A közvetlen kiváltó oka (a támadásnak) az volt, hogy a mostani ukrán hatóságok teljes mértékben elutasították a minszki megállapodások végrehajtását. Az egyetlen dolog, amit sajnálhatunk, hogy nem kezdtük meg korábban az aktív műveleteket, mert azt feltételeztük, hogy tisztességes emberekkel van dolgunk

– hangoztatta.

Úgy vélekedett, hogy a NATO-nak már semmi haszna, semmi értelme azon kívül, hogy az amerikai külpolitika eszköze. Trumpnak azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint az európai országoknak fizetniük kellene az Egyesült Államoknak a védelemért, kijelentette:

"Hadd oldják meg ők maguk, ez az ő problémájuk. De gondolom, az ő szemszögéből nézve van benne némi logika. Az európaiak szemszögéből nézve ebben nincs semmilyen logika, és azt szeretnék, ha az Egyesült Államok továbbra is kompenzáció nélkül látná el a NATO megalakulása óta kialakult funkciók egy részét. Ez az ő dolguk."

"Ha az Egyesült Államok úgy véli, hogy nincs szüksége erre az eszközre, az az ő döntése" – összegezte Putyin.

Fontosnak nevezte, hogy a nyugati vezetők megismerkedtek a nyilatkozatával, amelyet Carlsonnak adott, aki így közvetítővé vált, ha már közvetlen párbeszédet folytatni nem lehet. Azt mondta, "nem élvezte ki teljesen ezt az interjút", mivel kemény kérdésekre készült válaszolni, Carlson pedig "más taktikát választott" – "nyugati újságíró létére meglepő módon türelmesnek bizonyult".

Nem tartotta kizártnak, hogy Carlsont ezt követően letartóztatják az Egyesült Államokban, ahogy korábban az ausztrál Julian Assange-zsal történt Londonban. Ez szerinte az amerikai újságíró szempontjából "szomorú lenne", de abból a szempontból valószínűleg jó, "hogy az emberek világszerte ráébredjenek, milyen egy modern liberális-demokratikus diktatúra".

Putyin "a mi emberünknek" nevezte Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki többször beszélt arról, hogy a dédapja a zsidó pogromok elől menekült el Oroszországból. Rámutatott, hogy a levéltárak szerint Blinken dédapja, aki valóban elhagyta az Orosz Birodalmat, a Poltavai kormányzóságban született, majd Kijevben élt és onnan vándorolt ki, ezzel az amerikai diplomácia vezetője ezeket a – ma Ukrajna részét képező – területeket orosznak ismerte el.

"Blinken úr a jelek szerint a mi emberünk. Csak kár, hogy nyilvános bejelentéseket tesz. Ez a lebukásához vezethet" – fogalmazott Putyin.

Rámutatott, hogy az első tömeges pogrom 1905-ben történ Kijevben, a miniszter őse pedig 1904-ben távozott a tengeren túlra, így ezekről az eseményekről az újságból értesülhetett. Putyin bűncselekménynek minősítette a pogromokat, amelyek főként, de nem csak a mai Ukrajna területén történtek, és amelyeket szerinte legelőször a konstantinápolyi pátriárka elleni merénylet robbantott ki, amely mögött az ott élő görögök a zsidókat gyanították.

Fontosnak nevezte, hogy a pogromokkal zsidó és orosz fiatalokból álló ellenállási csoportok szegültek szembe, és hogy a cári kormányzat is megfelelően értékelte a tragikus eseményeket, megpróbálva megakadályozni őket, egyebek között a hadsereg segítségével.

Azzal kapcsolatban hogy a német médiában nemrégiben cikkek jelentek meg arról, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter nagyapja hithű náci volt, Putyin azt mondta, hogy a nemzetiszocializmus is "a szélsőséges nacionalizmus egyik alfaja".

Baerbockról szólva az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az olyan emberek, mint ő nemcsak Oroszországhoz, hanem a saját hazájukhoz és népükhöz is ellenségesen viszonyulnak. Meglátása szerint a Zöldek, akikhez a német külügyminiszter is tartozik, "az emberek félelmeire spekulálnak", de hatalomra kerülve olyan irányvonalat követnek, amely távol áll attól, amellyel hatalomra kerültek. A publikációkkal kapcsolatban, amelyek szerint Baerbock nagyapja náci volt, kijelentette: "nem lehet a mai nemzedékre hárítani a felelősséget azért, amit Hitler tett."

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Idehány az obsitos szarnagy, egy négylábú szőrős lapostetű zsákállatka aki megette saját agyát és nem tud mást mint mindenkire gusztustalanul fröcsögni 10 szavas bődületes hatalmas idodalmi szókinccsel.
Nem tudom ezeknek tényleg ez a kábítószer, sex, mert olyan élvezettel fröcsögnek másokra, hogy az már rituális ájulásig öngerjesztő önkielégítő élvezkedésnek tűnik, minden szégyenérzet nélkül.
AZ utcán az ilyen férgeket lekapják, megverik, bezárják ezeket a nyilvánosan önkilelégítő szatírokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Őrnagy: @KisTehen: = súlyos elmebetegek,akiket gyurcsány erisztett ki a lipótból!
kereső
Próbálkozás a "kármentésre", és "nyugat elaltatására", mert a sárgahajú lotyaszájú kikotyogta a valódi terveket. Putyin maga igazolja ezt:"Úgy vélekedett, hogy a NATO-nak már semmi haszna, semmi értelme azon kívül, hogy az amerikai külpolitika eszköze."- azaz Európa védje magát, ahogy tudja. ha arra kerül a sor.

Ami meg az Ukrajna elleni teljes körú "rendkivüli nem háborút" illeti- 2022.február 24-óta , az indokok széleskörú tárházát vonultatta már fel az orosz cár- közös jellemzője ezeknek, hogy mindezeket tények nélkül mondta- ahogyan most is.
A "minszki" hivatkozás tények nélkül nem egyéb mint "süketelés". De még ez sem igazolja azt amit valójában elkövet az ukrán nép ellen- amikor kórházakat, vasútállomásokat, bevásárló központokat, gyermek játszótereket , lakóházakat bombáz le, ukrán gyermekeket rabol el- ezeket a búnöket semmi sem "igazolhatja".
csak úgy....
@Őrnagy: te mint profi örült ezt biztosan tudod! :)
G.Freeman
@Őrnagy: A hozzád hasonló komcsi alusisakos bohócokhoz képest, egy liberális az úriember.
G.Freeman
@Őrnagy: Attól határolódsz el akitől, amitől akarsz. Az írásaid viszont azt mutatják, hogy az általad megvetett csürhéhez tartozol bizony te is. Ebből is látszik fogalmad sincs miket zagyválsz itt össze vissza, kis konteóhuszár. Az ilyeneknek mint te sohasem lesz hazája, legfeljebb csak állampolgársága.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.