A BBC brit közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint izraeli katonák bántalmazták az egyik gázai palesztin kórház személyzetét. Az izraeli hadsereg tagadta az értesülést, David Cameron brit külügyminiszter ugyanakkor az ügy sürgős kivizsgálását követelte.

A BBC-riport szerint izraeli katonák a múlt hónapban átkutatták a többségében palesztin lakosságú Gázai övezet déli térségében lévő Hán-Júnisz település Nasszer nevű kórházát, és az akció közben több orvost és ápolót őrizetbe vettek.

Izraeli túlkapás! London vizsgálatot követel egy gázai kórház személyzetének bántalmazása miatt

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) katonái. Fotó: MTI

Órákig térdepeltettek a bekötözött szemű orvosokat és ápolókat, miközben hideg vizet zúdítottak rájuk 

Az érintettek beszámolói szerint fizikailag bántalmazták és órákig térdepeltették őket, hideg vizet zúdították rájuk, szemüket bekötötték és arra kényszerítették őket, hogy vetkőzzenek alsóneműre.

Az egyik orvos a BBC-nek elmondta, hogy az izraeli katonák egy hétig őrizetben tartották, szájkosaras kutyákat uszítottak rá és eltörték egyik kezét.

Az incidensről videófelvétel készült, mely a BBC birtokába került

Az incidensről február 16-án titkos videófelvétel készült, amely eljutott a BBC-hez. A felvételen alsóneműre vetkőztetett, térdeplő, kezüket a tarkójukon összekulcsoló emberek láthatók.

A kórház igazgatója a BBC-riportban elmondta, hogy aki csak a fejét megmozdította, azt az izraeli katonák megütötték.

Az izraeli hadsereg azzal indokolta a kórházban végrehajtott műveletet, hogy értesülései szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet fegyveresei tartózkodtak az épületben.

A hadsereg a BBC-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta: őrizetbe vételek során gyakorta szükségessé válik, hogy a terrorcselekmények gyanúsítottjai átadják ruházatukat, amelyet a katonák átvizsgálnak annak megállapítása végett, hogy az őrizetesek nem rejtegetnek-e robbanószerrel megtöltött öveket vagy egyéb fegyverzetet.

Az izraeli fegyveres erők közleménye szerint az őrizetesek nem kapják vissza azonnal ruházatukat, mivel a vizsgálatnak alávetett öltözetek "ellenséges célokra használható eszközöket", például késeket rejthetnek – írja z MTI.

Az izraeli hadsereg a nyilatkozatban tagadta, hogy bántalmazták volna a kórház személyzetének tagjait.

David Cameron brit külügyminiszter a londoni parlamenti felső kamarájában, a Lordok Házában tett keddi nyilatkozatában rendkívül felkavarónak nevezte az izraeli eljárásról nyilvánosságra került felvételeket. Cameron kijelentette:

végére kell járni ennek az incidensnek, ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt, és "válaszokat kell kapnunk az izraeliektől".

Andrew Mitchell külügyminiszter-helyettes ezzel egy időben, a londoni alsóházban felszólalva a BBC-riportban foglaltak teljes körű és alapos kivizsgálását sürgette.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Namely
Szerintem a britek több atrocitást követtek el a történelemben, mint a rómaiak. Most meg "vizsgálatot követel"-nek. Hát igen, ilyen az, amikor sem katonai erejük, sem belső kohéziójuk nincsen ahhoz, hogy atrocitásokat kövessenek el.
Csizmás Kond
...izráel az ájtatos gazemberek országa lett.
Dr. Proktor
Szóvá tették vajon a hamasz gyilkosságait és erőszakos nemi közösüléseit is?
Sakk Matt
London kivizsgálta már iraki háború előtti és alatti tevékenységeit?!

"Irakban soha nem találtak tömegpusztító fegyvereket vagy tömegpusztító fegyverek előállítására szolgáló létesítményeket"

...és erről a támadás előtt bő egy héttel már tudott Tony Blair!

Na, addig kuss, ócska szigetlakó monarchisták!!!
NKF
Elmegy a BBC a kurva anyjába! Amit a Hamasz művelt az meg jó cselekedet volt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.