A hétvégén már több millióan keltek útra a hétfő délutáni teljes napfogyatkozás sávjába, amely délnyugatról-északkeleti irányban szeli át az Egyesült Államokat, mintegy 4000 kilométer hosszan és csaknem 200 kilométer szélességben.

Forrás: varosikurir.hu
Feltöltő: Városi Kurír
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Kedves tudóskák! Remek alkalom a gravitáció mibenlétének vizsgálatára. A korábbi eredmények döntik a relativitáselmélet hülyeségeit, Eötvös gravitáció elnyelési tévelygését és új alapokra helyezik a gravitáció fizikáját. E ritka alkalmakat ki kellene használni a mérések ismétlésére, annális inkább mert nem mindegy milyen szögben áll a Nap-Hold rendszer a horizonthoz képest.

Mivel ez a fogyatkozás délben lesz, ezért a Nap magasan áll az égen, ezért a rugós-graviméteres mérésekhez lenne ideális (kedvezö) az esemény. Ingákkal is mérhető a gravitációs erő változása megközelítéskor, érintkezéskor egy átmeneti zavar, fedéskor a relelm várakozásával ellentétes hatással, ami egyben dönti a relativitáselméletet.

Ha a fogyatkozás a hajnali órákban lenne amikor a Nap-Hold a horizont közelében tartózkodik, akkor a felsorolt hatások nagyon magas tornyok elhajlásával is követhető lenne.

Egyébként ezek a hatások a Föld túloldalán is észlelhetőnek kellene lenniük éjfél körül, bizonyára mérhetően, csak sajnos ez a terület az indiai óceánnak felel meg, talán a legközelebbi szárazföld Mauritius szigete lenne.

A Nap-Hold rendszernek fedéskor kisebb a gravitációs hatása mint amikor egymáshoz éppen közelítenek. A relativitáselmélet pont a fordítottját jósolja. Érintkezéskor ugyan egy zavar támad a gravitáció erősségében de ez figyelmen kívül hagyható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.