Aleksandar Vucsics szerb elnök javasolni fogja a kormánynak, hogy dolgozza ki a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó törvényt, a parlamentnek pedig annak elfogadását javasolja majd.

Ugyanakkor szerinte a halálbüntetés visszaállítását ellenzők érvei is indokoltak és észszerűek, hiszen ha valakit halálra ítélnek, majd 20-30 évvel később arra derül fény, hogy ártatlan volt, az ítélet súlyos következményei már nem orvosolhatóak. Ellenben, ha nyilvánvaló tényekkel állunk szemben, amikor nincs semmi kétség, nem hinném, hogy ez bármilyen problémát okozna, ugyanakkor hatékonyan elrettentené az elkövetőket az ilyen bűncselekményektől- jelentette ki Vucsics az Informer tévé műsorában.

Mégsem akar Orbán Viktor nagy barátja az EU tagja lenni? A szerb elnök visszaállítaná a halálbüntetést

Aleksandar Vucsics szerb elnök. Fotó: Belgrade Security Forum

Kijelentésével Szerbia elnöke a néhány nappal ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt 2 éves szerb kislány, Danka Ilics halálának körülményeire célzott nagy valószínűséggel. Az esetről mi is beszámoltunk.

A balkáni ország közvéleményét több brutális tömeggyilkosság is sokkolta az elmúlt időszakban. 2023 májusában két tömegmészárlásra is sor került. Egy 13 éves fiú nyolc diáktársát és egy iskolaőrt ölte meg egy belgrádi általános iskolában, további hat gyereket és egy tanárt megsebesítve.

A főváros közlében fekvő Dubona nevű településen pedig egy falusi iskola épülete előtt nyitott tüzet fiatalokra egy 20 éves férfi. Ezt követően autóba vágta magát és két másik, közeli faluban folytatta az öldöklést. Nyolc halott, további 13 sebesült maradt félautomata gépfegyverrel elkövetett ámokfutása helyszínein a számolt be a Telex.

Becslések szerint mintegy 2,7 millió fegyver lehet a szerb lakosság kezében, a jelenség okai a Jugoszlávia szétesését követő polgárháborús időszakra nyúlnak vissza.

Szerbiában az utolsó halálos ítéletet 1992 februárjában hajtották végre, de a törvényhozás csak 2002-ben törölte el véglegesen a halábüntetést. 2006-ban pedig a szerb alkotmányban is rögzítették a halálbüntetés tilalmát - írja a Szabad Magyar Szó.

Forrás: Szabad Magyar Szó, , Telex

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
mi a fontosabb? az igazság vagy az eu-s tagság?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
mi a fontosabb? az igazság vagy az eu-s tagság?
KisTehen
szabad magyar szó, telex ... már nem vagytok olyan nagy gyerekvédők?
csak úgy....
a szerbek szeretnek gyilkolni..., a legalsóbb rétegektöl a legfölsöbbig!
Philip Marlowe
Az EU-t vissza KELL állítani szigorúan gazdasági együtműködéssé!
És akkor az Angolok is visszajönnének! Ami fontos volna.
De ez a "kiskirálykodás amit most az eu parlament, eu bizottság csinál ennek semmi értelme!
Vannak a nagyok, (német francia...) vannak a kikezdhetetlenek, (dán, svéd...akik azt csinálnak amit akarnak!!!) és vannak a kizsákmányolandók (közép-kelet európai országok...!
Nem jó ez így!
Ez így nem igazságos még akkor sem ha ők a "gazdagok".
Philip Marlowe
@Maccska: Én 2004-ben maximálisan elhivatott voltam a unió mellett.
De én Európához akartam csatlakozni, és nem az oroszok után egy másik birodalomhoz.
Ok! Erre mondják, hogy "27 ország így döntött"...
Sajnos ez az átverés, mert a " nagyok francia német" döntenek! (a kicsik a koncért behódolnak, ahogy az lenni szokott)
Minden országnak azonos képviselővel kellene rendelkeznie a lakosság számától függetlenűl.
Egy ország, egy képviselő!!! Egyenlő feltételek... az országok beszéljék meg belül, hogy mit szeretnének, és azt képviselje "egy küldött"...(a küldöttet természetesen a megválasztott kormány adja!)
Igen! Az volna a demokrácia! Az USA-ban valahogy így működik...
Egészen más lenne a helyzet...
Persze ez csak nagyvonalakban….
Csizmás Kond
Aki embert öl annak nem szabadna kegyelem legyen, vagyis halálért halál. Ami a törvénykezést illeti az nem szabadna kifogás legyen mert ma is vannak olyan gazemberek akik ismerten nagymértékű bűnöket követtek el de a magyargyuriféle ügyvédek kihozzák a börtönből...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.