Maguktól nem mennek katonának a fiatalok, a vezérkarnak lenne erre egy „hatékony” megoldása.

Visszaállítanák a kötelező sorkatonaságot Szerbiában

Középen Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, balra Milos Vucevic védelmi miniszter, jobbra pedig Milan Mojsilovicvezérkari főnök, 2023-ban. Kép: Andrej ISAKOVIC / AFP

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte csütörtökön a szerb hadsereg vezérkara – olvasható a védelmi minisztérium közleményében. A vezérkar szerint az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, amit a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni.

A vezérkar a kezdeményezést, miszerint a kötelező szolgálatnak négy hónapig kellene tartania, már továbbította is a köztársasági elnöknek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.

Milos Vucevic védelmi miniszter már korábban is beszélt arról, hogy kezdeményezni fogják a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetését. A tárcavezető szerint szükség lenne a katonai állomány feltöltésére, ugyanis már 13 éve nincs kötelező sorkatonaság, ebből következően a tartalékos állomány is hiányos és elöregedett. Vucevic szerint az intézkedést „széles körű társadalmi párbeszéd” után 2025-ben, vagy 2026-ban vezethetik be. A miniszter azt is hozzátette:

Szerbia nem készül háborúra vagy bármilyen katonai összetűzésre.

A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
" Vucevic szerint az intézkedést „széles körű társadalmi párbeszéd” után 2025-ben, vagy 2026-ban vezethetik be. " Ezzel el fognak üldözni sok dolgozni akaró fiatalt , a mai világ igényes , a fiataloknak pénz kell, és szabadság .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.