Az Európai Bizottság úgy véli, a Magyarországgal szembeni, úgynevezett 7-es cikk szerinti európai uniós eljárást mindaddig nyitva kell tartani, amíg az azzal kapcsolatos "kérdések meg nem oldódtak" – jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos Brüsszelben.

Az Európai Parlament plenáris ülésének a magyarországi jogállamisági helyzettel foglalkozó vitája keretében a belga biztos elmondta: az Európai Bizottság nagyra értékeli a közös értékek tiszteletben tartását Magyarországon, de tisztában van az ezeket fenyegető kockázatokkal is, ez a 7. cikk szerinti eljárás egyik oka.

Végtelenített mese a magyarellenes Brüsszelből – Uniós biztos: nyitva marad a Magyarországgal szembeni eljárás

Fotó: EUobserver

Emlékeztetett arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a januári plenáris ülésen kijelentette: "az európai forrásokhoz való hozzáférésnek együtt kell járnia az uniót összekötő értékek tiszteletben tartásával is".

Reynders: a bizottság megvédi a jogállamiságot

Reynders szerint a bizottság már hivatalba lépésekor kihirdette, hogy megvédi a jogállamiságot az EU-ban, az összes tagállamot egyenlően kezelve, és ezt bizonyítja az összes tagországra kiterjedő jogállamisági jelentés, mint az uniós értékek és pénzügyi érdekek védelmének eszköze. A testület a jelentés ajánlásai alapján határozta meg azokat a kritériumokat, amelyek alapján Magyarország uniós finanszírozáshoz juthat.

Az igazságügyi reformok terén Magyarország betartotta az ígéretét

Mint mondta, az igazságügyi reformok terén Magyarország betartotta azt az ígéretét, hogy megerősíti az igazságszolgáltatás függetlenségét és korlátozza az abba való politikai beavatkozás lehetőségét, ami megnyitotta az utat bizonyos kohéziós forrásokhoz való hozzáféréséhez.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az európai joggal teljes összhangban járt el, és meg is fogja védeni az egyes európai kohéziós alapokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos tavaly decemberi határozatát, mások mellett az Európai Unió bíróságai előtt is – jelentette ki.

Fennmaradtak bizonyos problémák Magyarországgal kapcsolatban

Úgy vélte, Magyarországgal kapcsolatban továbbra is fennmaradtak egyes problémák "az Alapjogi Chartának való megfeleléshez kapcsolódó horizontális feltételek alapján", amelyek az LMBTI-közösséghez tartozók jogaival, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal függenek össze. A finanszírozást az európai költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer alapján is blokkolták, különösen a korrupció elleni küzdelemmel és a közbeszerzés átláthatóságával kapcsolatos kérdésekben – tette hozzá.

Reynders szerint az Európai Bizottság érdekében is fontos, hogy az uniós tagországok kormányainak képviselőből álló Tanács a 7. cikk szerinti eljárást napirenden tartsa mindaddig, amíg az összes mögöttes aggályt kielégítően nem kezelik.

"A bizottság kész folytatni a magyar hatóságokkal a párbeszédet mindezen kérdésekről, mind technikai, mind politikai szinten, a fennmaradó problémák megoldása érdekében"

- emelte ki az uniós biztos.

Forrás: Portfolio.hu, MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
pöcsfej az unió is,...már rég nem beszélgetni kéne...
KisTehen
az úgynevezett 7-es cikk szerinti európai uniós eljárást mindaddig nyitva kell tartani, amíg nem jön egy liberális kormány
Őrnagy
@KisTehen: Amíg Szaros Gyurka és a fia irányírja az Európai Uniónak csúfolt gyarmatot, addig nem engedik törölni az eljárást, amíg nem sikerül behódoló kormányra cseréltetniük a nemzetinek tűnő kormányzatot. Tehát akármilyen kormányváltás se lenne jó nekik, csak GENDER- és bevávándorlás tűrő, továbbá háborúpárti kormányt akarnak amely nem ellenkezik semmilyen "felülről" jövő gyarmattartói utasítással szemben. Olyan független kormányt akarnak (nem szeretnének, hanem akarnak, amely független a magyar állampolgároktól, és csak a gyarmattartói akaratot szolgálja!
simmering73
Kicsit szorosabbra kéne fogni a gyeplőt és az ostort is sűrűbben kellene használni, mert nagyon elszaladt ez a fidkány ló.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.