A pozsonyi törvényhozás megszavazta az új közmédiatörvényt. A változtatás ugyan nem választja szét a korábban összevont rádiót és tévét, viszont új neve lesz.

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás csütörtökön az új közmédia törvényt, amely mellett az intézmény vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, továbbá névváltoztatást is tartalmaz – írja az index.hu.

Jóváhagyta a parlament az új közmédiatörvényt – Névváltozás is lesz

Jóváhagyta a pozsonyi parlament az új médiatörvényt/Fotó: 123rf.com

Az új jogszabályba végül a kormány által áprilisban jóváhagyott változathoz képest számos módosítás is belekerült. A törvényt az előterjesztő kulturális tárca többek között azzal indokolta, hogy ki kell vonni a politika hatása alól az intézményvezető megválasztásának folyamatát. Ezen kívül szerintük a változtatások ugyan nem választják szét a korábban összevont köztelevíziót és a rádiót, azonban nagyobb lehetőséget adnak a független fejlődésükre.

A törvényt bíráló ellenzéki pártok ezzel szemben azt állították, hogy a törvénnyel a kormány „megszűnteti a közmédia szabadságát”.

A szlovák közmédia, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) mostani formáját és elnevezését 2011-ben, Iveta Radicová kormánya idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki. Rengeteg vitatott változtatásra is sor került, amely miatt intézményt sok bírálat érte, egyebek mellett híradása kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A most elfogadott új közmédia törvény megváltoztatja az intézmény nevét Szlovák Televízió és Rádióra (STVR), de megtartják annak egybevont formáját.

Forrás: index.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.