Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Budapest is felkerült a legélhetőbb városok listájára – Nem is akárhol végzett – Bécs ismét az első helyen

Fotó: 123rf.com

Az EIU idei globális élhetőségi listáján – Global Liveability Index 2024 – az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját. A felső tízes mezőnyben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Az EIU megállapítja, hogy Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége. A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt.

A cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

A felmérésbe bevont 25 észak-amerikai nagyváros átlagosan 90,5 pontot gyűjtött a maximális százból, 0,1 százalékponttal kevesebbet a tavalyinál. Ez a földrajzi térség a második legjobb helyre került az idei élhetőségi EIU-listán.

Budapest ugyanakkor abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban.

A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél.

Az EIU szerint ezt a visszaesést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása, illetve Izrael és a Hamász ezt követő, azóta is húzódó háborúja okozta.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos átfogó életminőségi mutatóval.

A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Beérett Karácsony munkája. Igy tovább Gergő!
Reméljük a pedofilok nem fognak túl sok botot tenni a küllők közé.
jáger laszló
2024 jún.27 László nap
Minden Lászlónak szép napot kívánok!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pusztai
Lagosban voltam egy hónapig, jobb volt mint itt!!

Ezalatt 2 fehérbőrűt láttam : albinó fekete sárga-vörös hajjal o)
simmering73
Feltételezem bemondás alapján pontoz az EIU. De hogy nem jártak Budapesten az egészen biztos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.