A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozik Rapport Richárd "zászlóváltása" ellen és mindent megtesz, hogy a világranglistán ötödik nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen – mondta az MTI-nek Szabó László, az MSSZ elnöke.

A Magyar Sakkszövetség nagyon nem szeretné, hogy Rapport Richárd román színekben versenyezzen
Fotó: Magyar Sakkszövetség

Hozzátette, a nemzetközi szövetségtől (FIDE) értesültek arról, hogy Rapport Richárd román színekben kívánja folytatni pályafutását.

"A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet"

- nyilatkozott az MTI-nek Szabó László.

Kiemelte, a kilencven nap alatt Rapport Richárd továbbra is magyarként versenyezhet, illetve lehetősége van, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen, de erről nincs hír. Azaz, a június 16-án kezdődő madridi világbajnok-jelölti tornán, ahová a 26 éves magyar sakkozó bejutott, még semmiképpen nem indulhat román színekben.

Szabó László hangsúlyozta, kapcsolatban vannak a román szövetséggel, amely "nagyon korrekt" az ügyben, és szeretnék "sérülésmentesen" rendezni az esetet. A román szövetség közölte, Rapport kereste meg őket a kéréssel. Az MSSZ elnöke ugyanakkor jelezte,

aggályos, hogy nem kell állampolgárságot váltani, ha valaki más ország színeiben akar asztalhoz ülni, ehhez elég például, ha román lakcímmel rendelkezik.

Szabó László szerint a magyar szövetség az elmúlt években a lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy Rapport Richárdot támogassa, anyagilag, sportszakmai és sportdiplomáciai téren. A többi között kezdeményezte, hogy Rapport szerb felesége, aki szintén sakkozó, szerb-magyar állampolgár legyen, ami például könnyebbséget jelent az utazások során. A nagymester nem vállalta a szereplést az idei sakkolimpián.

"Kapcsolatban vagyunk Ricsivel, nyilván a személyes motivációját ő tudja elmondani. Vannak olyan, rajtunk kívül álló szempontok, amelyekre nincs ráhatásunk"

- fogalmazott Szabó László, aki "abszolút" bízik benne, hogy sikerül rendezni a kérdést.

Az MSSZ később közleményben azt írta, 2021-ben hétszámjegyű összeggel támogatta Rapport felkészülését.

"Rapport Richárd a magyar sakkcsapat tagjaként 2014-ben ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián. 2031-től, amikor Richárd betölti majd a 35. életévét, Magyarország az állami költségvetés terhére élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is" – áll a közleményben, amelyben a szövetség jelezte, Rapport a magyar sakk – és a teljes magyar sport – "egyik legnagyobb kincse".

"A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább és a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni. Tavalyelőtti pályázatunkkal elnyertük a jogot, hogy a 44. sakkolimpiát 2024-ben Budapesten rendezzük, hazánk még soha nem láthatta vendégül a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. Ez is kötelez bennünket arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízsű sakkeseményére"

- írta az MSSZ.

A 24.hu híre szerint a nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Édesapja úgy tudja, a sakkozó már döntött, elfogadta az ajánlatot, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
El kellene gondolkodi azon, hogy miért?
Gondolom ehhez először önvizsgálatot kellene a szövetségnek tartani...
Sámannus
Amikor a hazai sakknak ti vagytok az akadályai ne csodálkozzatok ezen. Egy olimpia rendezés akkor lenne érdekes, ha idehaza rendes versenyeket szerveznétek a tudást elismerő díjazással, és nem szárítanátok ki anyagilag is a sport tartalékait.
A nagy versenyek szervezéséhez nagyobb támogatásra van szüksége a sportnak. Ricsi eddig is kiválóan teljesített mégis mostohán bántok vele. Gondolom most keresztbe tesztek neki, hogy ne játszhasson román színekben. ehhez kiválóan értetek, és occó is.
jesz
...meg kell fizetni egy ilyen világnagyságot...inkább szarrágók, mint sportvezetők az ilyenek...a teniszben is valami hasonló volt, az úszásban is...hozák vissza a lenyúlt pénzt, a versenyzőt mindennél jobban a pénz motiválja...ahogy a sakkvezetőket is...mi lenne, ha ráígérnének a román milliárdos ajánlatára?...na, persze akkor abba kellene hagyni a szarrágást..
jesz
..."Vannak olyan, rajtunk kívül álló szempontok, amelyekre nincs ráhatásunk"...

Ha ez igaz, akkor szóljanak Orbánnak...
Sámannus
Sajnos a hét számjegy egy haszmált autó ára lehet, amíg lepukkant focistának csúfolt munkakerülők milliárdos tizenegy jegyű számokkal dobálóznak. Az ilyen "támogatást" még egy jó helyen leparkoló koldus is kiguberál.
Megérdemlitek, hogy elküldjenek benneteket a faszba, a csüngőhasúval együtt.
vacsi
""Kapcsolatban vagyunk Ricsivel, nyilván a személyes motivációját ő tudja elmondani"
Én is elmondhatom, egyetlen szóval: a PÉNZ. Na, ennyit a Ricsitekről!
Sámannus
@Maccska: Nagyon okos vagy látszik is a hozzáértésed a focihoz. legalább huszonketten biztosan nézik, ha a bírót is beleszámolod, de libák meg a disznyók is ott vannak még, csak jegyet nem fizetnek. A sakkról viszont fingod sincs
Nagyokos a pénzdíjas versenyek egy országot is reklámoznak, és pont ez hiányzik a magyar sakknak.
Seggfejkém kik foglalkoznak a sakkal , van egy kis emlékeztető a múltból.
www.youtube.com/watch?v=v1PCPQbR2sg
Sámannus
@Maccska: Látom milyen okos vagy kitudod következtetni hogy akik nézik is fizetést kapnak ők ugyanis a pályán lógatják a töküket.
Úgy látom agyad mint egy marék lepkének sokat mondok. A véleményed ezért lószart ér. Úgy köpködsz a legjobb magyar sakkozóra aki akkor is magyar, ha fejre állsz, és nekem akkor is ő a szimpatikus nem a csüngőhasú pávián.
namihami
Akkor mennyivel halkabb a ""nagymagyar-lélek"", amikor a néger focisták ""magyaródnak"". Azesetben nem féltik a hirtelen ""ideszülető"" aranylábúak által hátrahagyott országot. Persze, akkor hatalmas sportgazdagodás áll be nálunk, ugye?
ómió
Márpedig, akinek "pénzé'" mindegy, hogy magyar, vagy román...!
jesz
@ómió: nem, nem mindegy...

Ugyanis egy élete van, mint neked...csak ő meg tudja valósítani, hogy jól éljen, te meg nem...ha román zászló alatt éli a jó életet, akkor ott...

Vajon miért nem adták meg neki itt a jó élethez való(és elegendő) juttatást?...

érdekes a néger focisták senkit nem zavarnak, és őket sem, hogy fehérek közt keresik a milliókat...
Uriel
Ahol megbecsülik az embert, és nem csak egy qrmánynak a díszállata lehet.
Csizmás Kond
@Horizont: Persze hogy a pénzről szól minden, de míg a más sportolóknál egy játékos megvásárlásából a klub is nyer a sakkban mivel az egyéni így csak a játékos profitál...persze az eredményei függvényében az edző meg a környezete és ezért vannak megindulva.
Uriel
@Csizmás Kond: A Fidesznek is a pénzről szól minden.
ómió
@jesz: Márpedig itt k..vára mindegynek tűnik! Méghozzá pénzért! Szerintem ez itt nem juttatás-megadás kérdése, hanem egyrészt (és főleg) magyar gerincé, másrészt megfelelő szponzor találásáé. A néger focisták esetével meg ne keverjük, mert az ő hazájukban talán még focibajnokság sincs.
csak úgy....
lépj le gyerek,ne maradj a sok ütödütt shikarik között!
Málna
@Horizont: De, beszéltek vele. Csak nem a szövetség fog beszélni a sportoló személyes dolgairól az újságíróknak. Majd én fordítok neked.:-)
Málna
@Horizont: De azt jelenti...
Kijavíthatom a helyesírási hibáidat a 8 általánosommal?:-)
Uriel
@Csizmás Kond: Ha már kérdezed...
A putyinizálodó országot szétbaszó autokrata fideszes fasisztáktól?
Semmi jóra !!!
Csizmás Kond
@Uriel: ...kinek kinek...de inkább putyinizálódni mit azzal az ukrajnai senkiházi bohóccal érteni egyet...amúgy mit tudsz a sakkszövetség működéséről anélkül hogy kiverne a majomhimlő rajtad a putyinizálódás félelmében ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.