Bejutott a Magyarországot képviselő ByeAlex és a Kedvesem című dal az 58. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába csütörtökön este a svédországi Malmőben. Az előadó az MTI-nek azt mondta, érez némi elégtételt.

Bejutott a Magyarországot képviselő ByeAlex és a Kedvesem című dal az 58. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába csütörtökön este a svédországi Malmőben. Az előadó az MTI-nek azt mondta, érez némi elégtételt.

ByeAlex a malmői verseny második elődöntőjében a 17 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így lett a szombati 26-os döntő résztvevője.

A magyar énekes magabiztos, hibátlan produkciót nyújtott, amely a teltházas Malmö Arenában is tetszést aratott.

"Nagyon ideges voltam, de sikerült, és ez fantasztikus. Érzek némi elégtételt, hiszen néhány hónapja egy civil voltam, aki számokat írogatott, aztán megnyertem A Dalt, utána szétszedtek, azt mondták, mennyire rossz, hogy én győztem, majd most Malmőben magyarul énekeltem, és bejutottam a döntőbe" - fejtette ki a színpadról lejőve ByeAlex az MTI-nek.

Hozzátette: a döntőbe jutás volt a célja, hogy megmutassa "a mostanában nagyon kishitű magyaroknak, nem kell azonosulni senki mással".

Az M1-en a helyszínről élőben közvetített elődöntőben ByeAlex tizenkettedikként lépett színpadra, és jól, tisztán énekelt (a versenyben a produkciók énekhangja élőben hangzik el, a zene előre rögzített felvételről megy). Előadását a testvére, Amiizmus által készített háttérgrafikák kísérték, ByeAlex fekete bőrfelsőben és szürke sapkában énekelt, mögötte Wéber Helga vokálozott, mellette Kővágó Dániel gitáros volt a színpadon.

A Kedvesem című dal szövege - ahogy azt korábban az MTI-nek ByeAlex elmondta - egy életében megtörtént szituációról szól, abból az időből, amikor elhagyatottan élte mindennapjait. Az elhangzott változat egy remix, amelyet az eredeti sávokra Zoohacker (Palásti Kovács Zoltán) készített. A Kedvesem a döntő második felében fog szombaton elhangzani, ezt húzta ki a sajtótájékoztatón ByeAlex.

A tíz döntőbe jutott produkció listája nagyjából megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal, bár legtöbbjüknél Magyarország nem szerepelt ezek között. Szintén bekerült a fináléba az örmény Dorians, a román Cezar, az azeri Farid Mammadov, a finn Krista Siegfrids, a máltai Gianluca, az izlandi Eythor Ingi, a görög Koza Mosztra és Agaton Jakovidisz, a végső esélyesek között is emlegetett norvég Margaret Berger (dalának címe: I Feed You My Love), illetve a grúz duó, Nodi Tatisvili és Sophie Gelovani.

A teltházas Malmö Arenában látványos showműsor foglalta keretbe a 17 dalt. A nemzeti zászlókat lobogtató rajongók a sajtóközpontban is remek hangulat teremtettek. Meghívott vendégként jelen volt a svájci Lys Assia, aki 1956-ban az első Eurovíziós Dalfesztivál nyertese volt Refrain című dalával.

A csütörtöki 17 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Franciaország, Németország és Spanyolország) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még szerdán este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A korábbi, keddi első elődöntőből a dán Emmelie de Forest, az orosz Gyina Garipova, az ukrán Zlata Ohnevics, a moldovai Aliona Moon, a litván Andrius Pojavis, a holland Anouk, az ír Ryan Dolan, a fehérorosz Alena Lanszkaja, a belga Roberto Bellarosa, valamint az észt Birgit került a döntőbe, amelynek kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Bonnie Tyler), Franciaország (Amandine Bourgeois), Olaszország (Marco Mengoni), a házigazda Svédország (Robin Stjernberg), Spanyolország (az ESDM) és Németország (a Cascada).

Az akusztikus és elektronikus popzenét egyaránt játszó ByeAlex (Márta Alex) azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy március elején megnyerte a magyarországi válogatóversenyt, A Dalt Kedvesem című dalával. A 28 éves énekest idén jelölték Fonogram-díjra az év felfedezettje kategóriában.

Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén a We Are One (Egyek vagyunk) szlogen jegyében zajló malmői versenyen 39 ország képviselői vesznek részt. A verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Bakuban egy svéd énekesnő, Loreen nyert Euphoria című dalával.

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt - kisebb-nagyobb megszakításokkal - az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly a Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával a döntő 24. helyén végzett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Pedig ez egy jó dal, végre nem valami tucat tingli-tangli popszám, hanem egyedi utakon járó zenei hangszereléssel bír. Nem hiszem, hogy a szemöldöktáncos Kállay-Saunders picsogása, vagy a tavaly próbálkozó Caramel vernyákolása bármivel jobb volna. Nagy igyekezetemben mondjuk hallottam egy-két hamis hangot, de láthatóan ez a közönséget nem zavarta, és nagyon engem sem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
Hm. Ízlések és pofonok. Ha másért nem én azért szurkolok neki mert magyar. :-)
silber13
@miazavalami: szurkolsz, más országok szavazóinak jóindulatáért, mert ugye mi itthonról nem szavazhatunk, ha jól tudom. A környező országok, meg nem nagyon szeretnek minket, a keletebbre élők meg összezárnak. Valljuk be, nagyon nem csípnek minket.
csikknorisz
Győzelemre amúgy semmi esély. Amikor lett volna, akkor meg nem indított senkit Magyarország. Szvsz. már rég lenne ojrovíziós "trófeánk", ha '90 körül beneveznek pl. egy Napoleon Boulevard számot. Erről a vonatról lemaradtunk, evvan.
miazavalami
@silber13: Monnyuk ebben van valami. Aszonnyák pökhendi népek vagyunk...
silber13
@miazavalami: Ha már más országokban élő magyar ajkúak is olyasmiket mondanak, mint némely erdélyi, akkor nagy a baj : " Ez nem magyarság. Ez egy fogyó nép pókhendi felfuvalkodottsága."
miazavalami
@silber13: Ez igen összetett kérdés. De tény hogy itt vidéken a susma parasztja egy hold földért képes a testvérét feljelenteni... :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.