Hujber Feri hétfőn egy interjúban bevallotta: hamis érettségivel felvételizett a Színművészetire, és ráadásul később lopott szakdolgozatot adott be.

Hujber Feri a hamisítással egyértelműen közokirat-hamisítást követett el, ám ez őt egyáltalán nem érdekli. A Borsnak azt nyilatkozta, alig várja, hogy megfosszák a diplomájától. "Mit számít a diploma? Most őszintén... Tényleg azt gondolja bárki, hogy én attól vagyok jó színész, hogy van diplomám? Komolyan azt hiszik, hogy emiatt kapok szerepet vagy bármilyen más munkát? Komolyan bárki ezt hiszi Magyarországon?" - kérdezett vissza Hujber.

A lap megkereste a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori hivatalát, amelynek a titkárságvezetője elmondta, időbe telik, mire elválik, milyen következményei lesznek Hujber Ferenc plagizálásának. Nincs ugyanis olyan központi szabályzat, amely kötelezi az egyetemet, hogy vegye vissza a színész diplomáját.

Hujbert valószínűleg jogi úton sem lehet számon kérni, ugyanis az 1995-ben történt közokirat-hamisítás és az 1999-es plagizálás is elévült már. "A közokirat-hamisítás elévülése több tényezőtől függ. Ha csoportos közokirat hamisításról van szó, akkor hosszabb idő múlva is büntethető, mint nyolc év, de tizennégy év után szerintem már biztosan nem" - mondta el a Borsnak egy büntetőjogi ügyvéd, aki hozzátette, a plagizálás szerzői jogokat sért, így polgári jogi szempontból talán még perelhető az illető. Persze csak ha a szerző is így akarja.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Függetlenül attól, hogy nem nézem jó szemmel az ilyesmit, azt be kell ismernem, hogy a színészt nem a diplomája teszi, hanem eredendően egy veleszületett tehetség kell hozzá.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tekla
Én marha ,negyven évig tanultam azért ,hogy sehova ne vegyenek fel ,mert "túl képzet " vagyok.
mariaberta
Azt hiszem itt is baj van az ésszel, értelemmel, stb.
Atha
@A Tündik bündije: Alapvetően igazad van. Mivel a művészeti szakmában dolgozók (mint pl. jómagam is) elsősorban veleszületett képességek és a belefektetett munka kombójaként érnek vagy érhetnek el sikereket, a papír nem biztosít semmiről sem. Ez igaz. A mi szakmánkban minden nap újrakezdés és folyamatosan topon kell lenni mert ha becsúszik egy baki mindjárt azt mondják hogy kutyaütő vagy és nem a jó dolgokra fognak emlékezni amiket korábban csináltál. Az azonban a szakma arcul köpése véleményem szerint hogy van aki azért a szaros papírért kiadósan megdolgozik míg más megveszi vagy ellopja. Szerintem ez már több mint csibészség. A kollegalitás hiányának érzem. Én sem a papírból élek hanem az ott megszerzett nagyon komoly kapcsolati tőke és ezer más dolog ami elindított a pályán és értem el, érhettem el sikereket. Büszke vagyok a jeles diplomámra és dolgoztam érte, amíg ma pékekből, kondásokból meg proligyerekekből lesznek előadók. Tudom hogy a plebs választ de ez akkor is unfer abban a világban ahol egy biztonsági őr szakmához is kérnek 2-3 dokumentet. Ennyire ne szarjunk már bele abba amit csinálunk. Ha meg tudta csinálni ok, nem mindenkinek megy, de ennyire ne sajnálja le a kollégák teljesítményét mert azért a papírért van aki dolgozott.
Szvetlana
@Atha: Egyetértek veled. Sokan azzal érvelnek, hogy nem volt színművészeti vizsgája ennek-és ennek a művésznek sem, mégis remeküljátszott, és népszerű volt. Ez igaz, vannak istenáldotta tehetségek, akik papír nélkül is alkotnak. De ők nem is tagadták a diploma hiányát.
Hujber ellenben kétszer vétett a jó erkölcs ellen. Igen, a jó erkölcs.
Én is azt vallom, ha teszek valamit, akkor ahhoz a nevemet adom. Silány dolgokhoz nem nyúlok, nem csinálom. Ez az én tisztességem, lehet, hogy más nevet ezen, de amit elérek, azt én a tudásommal érem el, és az az enyém.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.