A szörnyű tragédia sokkolta a filmipart.

Több mint egy hete történt a rettenetes tragédia az Új-Mexikóban készülő, Rust című film forgatásán, amelyben Alec Baldwin is játszik. A világhírű színész az egyik jelenetben egy kellékfegyverrel lőtt, ami éles volt, így két embert sebesített meg. A 42 éves Halyna Hutchins, aki operatőrként dolgozott a produkcióban, a helyszínen belehalt a sérüléseibe, a 48 éves Joel Souza rendező pedig kórházba került.

Megszólalt a segédrendező, aki Alec Baldwin kezébe adhatta az éles fegyvert

Fotó: ANGELA WEISS / AFP

A tragédia után az új-mexikói megyei seriff jelentéséből kiderült, hogy Dave Halls segédrendező volt az, aki találomra felkapott egy fegyvert a fegyvermester által egy asztalra előre kikészített három közül, majd átadta Baldwinnak. Halls nem tudhatta, hogy az egyik fegyver éles volt.

A segédrendező a tragédia óta most szólalt meg először egy közleményben, amelyben megfogalmazta gondolatait és érzéseit. A férfi nem tért ki az incidens részleteire, illetve nem reagált a korábbi hírekre sem, amelyek szerint ő volt az, aki átadta a végül Alec Baldwin által elsütött fegyvert.

Halyna Hutchins nemcsak az egyik legtehetségesebb ember volt, akivel együtt dolgoztam, hanem egy jó barátom is 

– áll Halls közleményében.

Mint írta, megdöbbentette és elszomorította az operatőr halála, illetve lenyűgözte az a szeretet és támogatás, amelyet a tragédia után kaptak. Hozzátette, azt reméli, hogy ez a tragédia arra készteti a filmes ipart, hogy újragondolja gyakorlatait egy produkció forgatásánál, amellyel kellően tudja biztosítani a védelmet a munkatársak számára.

A Santa Fe megyei seriff, Adan Mendoza elmondása szerint a nyomozók a múlt héten még mindig azt próbálták megállapítani, hogyan kerültek élő éles lövedékek a forgatáson. A hatóságok által a múlt hónapban kiadott házkutatási parancs szerint a lövöldözés előtt hárman kezelték a fegyvert: Baldwin, Halls és a 24 éves fegyvermester, Hannah Gutierrez-Reed, aki másodjára dolgozott ilyen mukakörben. A biztonsági protokoll szerint a fegyvermesternek kell átadnia a lőfegyvert a rendezőasszisztensnek, akinek ellenőriznie kell, nincs-e éles töltény benne, mielőtt átadná a színésznek.

Halls a rendőrségnek tett nyilatkozata szerint nem emlékszik pontosan a fegyver ellenőrzésének alaposságára. A fiatal fegyvermester ügyvédei pedig azt mondták, hogy a nőnek fogalma sincs, hogyan kerültek elő éles töltények a forgatáson. Hannah továbbá arra panaszkodott, hogy kevés volt a létszám a forgatáson, továbbá a dolgozók alulképzettek voltak és figyelmen kívül hagyták, amikor biztonsági javaslatokat tett.

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy Alec Baldwin milyen ítéletre számíthat a történtek után, azonban több amerikai jogász is úgy véli, akár másfél éves börtönbüntetés is várhat a színészre.

Forrás: Blikk.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@volvós: "A biztonsági protokoll szerint a fegyvermesternek kell átadnia a lőfegyvert a rendezőasszisztensnek, akinek ellenőriznie kell, nincs-e éles töltény benne, mielőtt átadná a színésznek." Alec Baldwin mint rendező mindenért felel!
Csizmás Kond
...éles lőszer meg izé...de miért kellett pont a mellére célozzon ?
lusta
@Emmersson71: Különösen, hogy Baldwin volt a producer is, ami a pénz előteremtésén kívül más felelősséggel is jár.
Bástya Béla Elvtárs
A forgatókönyv alapján, mi volt az aktuális jelenet? Farkasszemet néz egymással két párbajozó?! S fegyvert rántanak? Ezért volt indokolt a kamerával szemtől szemben a lövést rögzíteni?! Nem?! Egyéb indok?!
Yoda69
@Csizmás Kond: Ki mondta, hogy célzott? Ahogy korabban irtak, elorantott fegyverbol tüzelt es mivel a kamera szembol vette, igy talalta el az operatort es a rendezot, aki az operator mogott ult.
Velemenyem szerint Baldwin teljesen artatlan, nem tudhatta hogy eles loszer van fegyverben. Azt kell kideritenie a zsaruknak hogy kerulhetett eles loszer a fegyverbe, es ki a feleleos erte.
Csizmás Kond
@Yoda69: ...'76-tól van fegyverem...és minden fegyverengedély megszerzésénél, és nem csak ott hanem minden fegyverhasználó esetében kimondja mindenféle törvény hogy emberre tartani fegyvert csak arra kimondottan engedélyel rendelkező személy teheti, és az is csak külön felhatalmazott engedéllyel.
A filmforgatásánál is bár minél élethűbben kell lejátszani a jelenetet semmilyen körülményben, még vaktölténnyel sem szabad direkt az emberre célozni, csak mellé, fülé stb mert a egy jó kamerabeállításból úgy sem vevődik észre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.