Az idei időjárás nem tett túl jót a dió termésnek, a piaci környezet pedig közelít a katasztrofálishoz. 

Hogyan lesz a karácsonyi asztalon bejgli ilyen dió árak mellett?

Fotó: 123RF.com

A hazai dióültetvényeken gyenge, közepes termést takaríthattak be ebben az évben a termelők. Bár az év első felében még úgy tűnt, hogy jó szezonnak néz elébe az ágazat, a nyári szárazság miatt alacsonyabb hozamot sikerült elérni, írja a Pénzcentrum.huMivel az ültetvényeknek csupán a töredéke öntözött hazánkban, a nyári forróság és a kevés csapadék negatív irányba befolyásolta a termést – mondta el a Világgazdaságnak Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke.

Egyes budapesti piacokon kilónként akár 4500 forintot is elkérnek a dióért. A drágulást ugyanakkor a szakemberek szerint semmi sem indokolja, sőt. A hazai diótermesztők a jókora importnyomás miatt az idén a tavalyinál is kevesebb pénzt kaptak a termésért. Miközben a termés szűkösebbre sikerült az idén, a termelői árak nem felfelé indultak el. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint az elmúlt héten 2800 forintos kilónkénti áron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi dióbél. Ez mintegy 14 százalékos csökkenés a tavalyi szinthez képest.

Forrás: Pénzcentrum.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Emmersson71: A mák sem annyira olcsó, 2 045Ft/kg.
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2005100241777
"Egyszer a Mester azt kérdezte a nézőitől: tudják miből lesz az ópium? Mákból? Igen, a büdös kapitalistáknál! Mert nálunk dumákból..." (Hofi)
Emmersson71
@Eladott Ország: Gesztenye? Alma?!
Élhetetlen ez az ország, megpusztul, ha bezár a sarki bót 2 napra :P

Muszáj bejglit zabálni egyáltalán???
Tradíció az van, kesergő-ünnepek azok vannak (csempe a francba, az van!)..de egymásért kiállni egyszer, csak egyszer..na, azt várhatod!
balos
@Emmersson71: Mikor meghallom a hím-nuszt,mindig a balsors és a temetői sírató jut az eszembe!A régiek nagyon tudtak valamit előre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.