A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett – jelentették be kedden az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta,
a Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbabtöretet is tartalmaz.
A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.
A Magyarország tortája cím idei nyertes alkotása, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny díjátadóján, valamint az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2023. augusztus 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt
Nándori László, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke a Kikelet tortát méltatva közölte, hogy
azt a győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
A Magyarország cukormentes tortája cím idei nyertes alkotása, a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás kreációja a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny díjátadóján, valamint az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2023. augusztus 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett sétálósütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.
A fehér csoki, nem igazán csokoládé, hiszen a nagy része nem kakaópor, hanem kakaóvaj.