Egykori tanítványa, jelenlegi kollégája, Zimon András L.L. Juniorral készített interjúját elemezte közösségi oldalán Havas Henrik.

Havas Henrik L.L. Juniornak: "Feltűnt nekem egy cigány férfi..."
Fotó: Youtube/Havas Henrik

A "Tanár úr" így indít:

"Feltűnt nekem egy cigány férfi, akire érdemes figyelni. L.L. Juniornak hívják, annyit tudtam róla, hogy sikeres rapper, de soha nem hallottam tőle semmit. Bevallom, csak azért néztem meg a vele készült beszélgetést, mert kíváncsi voltam arra, hogy egykori tanítványom, jelenlegi kollégám, Zimon András mire megy egy roma rapperrel."

Majd megállapítja, hogy "L.L. Junior meglepően jól fogalmaz, vannak nagyon jó meglátásai, gondolatai, és abszolút őszintének gondolom, hogy számára rendkívül fontos a közösségének, a nagyjából egymillióra tehető cigányság felemelése."

De nem marad el a kritika sem:

A gond az, hogy L.L. Junior fejében az edukáció egyenlő a képzéssel, a tanulással, emlegeti is az OKJ-képzést. A helyzet azonban az, hogy az edukáció alapvetően mást, nevelést jelent (a latin »educare« igéből származik, ami azt jelenti, nevelni). Nagyon röviden: magam is támogatom a magyarországi cigányok körében az edukációt, de ez nem annyi, hogy tessék iskolapadba ülni, tanműhelyben elsajátítani szakmai fogásokat! Nem! Az edukáció a cigánygyerekek nevelését kell, hogy jelentse! Előbb a nevelés, aztán az oktatás! A nevelés jelenti az alapvető magatartási szabályok elsajátítását, azt hiszem, nem is kell ezt folytatni.

Összességében Havas méltatja Juniort, de a Győzike és Mága Zoltán melletti kiállása kapcsán neki is azt üzeni, mint amit annak idején az egyetemen a hallgatóinak:

"ahhoz, hogy sikeresek legyünk, nem elég, hogy jók és ügyesek vagyunk, egyvalami nélkülözhetetlen, ez pedig nem más, mint az ízlés." 

Havas Henrik bejegyzése:

Forrás: Facebook

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Amikor a szülő, az otthon is nevelésre szorul, ott nem lehet csodát várni a gyerektől.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Géza
Az alapvető erkölcsi szabályok betartása hiányos. Ordítozni, hisztizni, kérkedni nem közösségi magatartás, még Juniortól sem. Mit várjunk el a többiektől, ha ő ilyen?
human
Ha jól értem Havas az ízlés hiánya alatt a a kérkedést, a magamutogatást érti amit láthatunk Juniornál, Győzikénél és Mágánál is. Ez engem is irritál, de pusztán azért mert nekem nem szokásom, nem illeszkedik az én saját ízlésembe.
Szerintem maga az ízlés nem a probléma gyökere. Tisztességes embert kell nevelni és ha ez megvan akkor az ízlése lehet olyan amit ő szeretne.
Győzikével nem az a legnagyobb bajom, hogy szeret kölcsönkapott autókkal vakítani, hanem hogy adócsaló. Mágával nem az a bajom, hogy eljátsza a magánrepcsivel repkedő sztárt, hanem hogy egy politikai kört propagás és cserébe közpénz milliók vándorolnak a zsebébe. Juniorral nem az a bajom, hogy előadja a vagány csávót, hanem hogy gyorshajt és még ezzel közösségi oldalán kérkedik is úgy, hogy bár nem az autós hibájából, de saját gyereke is egy gázolás során halt meg.

Röviden nem ízlést kell bele nevelni a cigány gyerekekbe, hanem erkölcsöt.
Géza
@human: Ez nem ízlés dolga. Neveletlen, másokat semmibe vevő, erkölcstelen, öntörvényű antiszociális alakok. Mindegyik ilyen, csak más szinten. Az ízlés hiánya csak ráadás.
Csizmás Kond
...nevelni a szülő, az otthon, a közösség szokott...
nemkati
Amikor a szülő, az otthon is nevelésre szorul, ott nem lehet csodát várni a gyerektől.
Nyírfa
@Csizmás Kond: 07.03

És a társadalom a maga eszközeivel, a példamutatással, a körülmények, feltételek megteremtésével, értve ez alatt a támogató szervezeteket, az oktatást, az egyenlő bánásmódot.
Nyírfa
@Géza: 07.02

Ez színtiszta rasszizmus.
Toller Béla
@human: Ízlés, erkölcs...hogyan is lehetne ezeket szétválasztani ? Most szűnik meg a művészettörténet tanítása az iskolákban ...
sokanvagyunk
@Nyírfa: Az... bár lehet, hogy tapasztalat.
Nyírfa
@sokanvagyunk: 08.28

Részigazsággal nem operálunk. Mindenkinek van negatív tapasztalata, nekem is, de minden egyes cigányra kiterjeszteni, abszurdum.
jáger laszló
Ízlés!?!
Szerintem intelligencia,mentális érzékenység kérdése
Bunkóság kizárva!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...a társadalom olyan amilyen... ezért az általa, alatta nevelkedett egyén is pont olyan.
Nyírfa
@Csizmás Kond: 09.21

A társadalmat mi alkotjuk.
Csizmás Kond
@Nyírfa: Pontosan...:)...és olyanok is vagyunk...:)
Nyírfa
@Csizmás Kond: 09.32

Sokfélék vagyunk, együtt képezzük a kollektív tudatot, amelyben a legfejlettebb gondolatoktól a legprimitívebbekig a szellemiségünk minden töltete megjelenik az eredményben.
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...valami olyasmi mint az átlagjövedelem...:)
Nyírfa
@Csizmás Kond: 10.00

Aha. Vagy mint az összevonás a matekban. :)
Géza
@Nyírfa: A BLM lehet rasszista, Havas nem?
human
@Toller Béla: Az ízlés és az erkölcs teljesen két külön fogalom. Persze, hogy szétválasztható.
izéke
Mindenkinek feltűnt egy cigány férfi,a magyar neonácik istenítik is,most épp az országot vezeti csalással szerzett választási győzelemmel...
Nyírfa
@Géza: 11.23

A BLM az egyenlő bánásmódért küzd, Havast nem minősítettem, a te kommentedre írtam a válaszomat.
Géza
@Nyírfa: Azt írtad, hogy rasszizmus, ami csak Havas kijelentésére vonatkoztatott, hiszen egyedül ő nyilatkozott.
Nyírfa
@Géza: 11.34

A 07.02-es bejegyzésed:

" @human: Ez nem ízlés dolga. Neveletlen, másokat semmibe vevő, erkölcstelen, öntörvényű antiszociális alakok. Mindegyik ilyen, csak más szinten. Az ízlés hiánya csak ráadás. "
Géza
@Nyírfa: Szóval, ha leírom, hogy öntörvényű, antiszociális alakok, az rasszizmus. Akkor bizony rasszista vagyok, mert Junior, Majka, Curtis, Gáspár Laci és az összes modern énekes celebre ez igaz. Bár Majka nem cigány. Hogy hidaljuk ezt át? Curtis sem cigány! Ejnye na, döcög ez a rasszistázó szekér!
Nyírfa
@Géza: 12.21

Azt írtad, mindegyik ilyen. Ott áll, feketén-fehéren. Először a BLM-mel jöttél , aztán Havas mögé akartál bújni, most pedig azt is letagadnád, ami mégiscsak ott díszeleg a kommentedben, ráadásul menekülő útvonalként Majkáékkal terelnél.
Ez komolytalan, értelmetlen, így köszönöm a válaszaidat, többre nem tartok igényt.
Géza
@Nyírfa: Vagdalkozol. Honnan tudod, hogy a "mind ilyen" kifejezésnek kik az alanyai? Szóval olvasol a gondolataimban? Ez az egyetlen magyarázat.
Nyírfa
@Géza: Mindegyik=mind
mind=összes

Nem kéne a rasszizmus mellé még begyűjtened számodra kellemetlen megállapításokat, úgyhogy ennyi volt, @Géza:
Géza
@Nyírfa: Nem ennyi volt, mert nem mondtál semmit.
Még egyszer megismétlem akkor! Honnan tudod, hogy a "mind", vagy összes, mindegyik kikre vonatkozik? Nem írtam mellé, hogy kikre gondolok Junior kapcsán. Te gondolatot olvasol? Netán valamit vélelmezel és ha kimondják, ha nem az úgy van?
Ezt akkor hogyan értelmezzem a részedről?
human
@Nyírfa: Nézd, én elismerem, hogy a cigányság nagy része olyan amilyennek leírod. Én azokat sajnálom és azok miatt árnyalom ezt a témát akik ki akarnak szakadni abból a közegből, de sajnos csak megnehezíti ezt a kiszakadást, ha egy kalap alá vesszük őket a többiekkel.
Nyírfa
Jó reggelt!

@human: 08.18

Kedves @human: , biztos, hogy ezt a kommentet nekem szántad? :)
Virág Árpád
Havas a táj,
Henrik megállj!
Csendben várj,
Ne kiabálj!
Csizmás Kond
@human: A változás, kiszakadás, fejlődés, haladás, művelődés, civilizálódás mindennapos esemény. A korszakok, elvek is változnak, ma ezt valljuk, holnap azt és van aki bele akar illeszkedni van aki folyton ellenkezik...tehát csak akarat kérdés.
Békés Boldog Karácsonyt !
human
@Géza: Nézd, én elismerem, hogy a cigányság nagy része olyan amilyennek leírod. Én azokat sajnálom és azok miatt árnyalom ezt a témát akik ki akarnak szakadni abból a közegből, de sajnos csak megnehezíti ezt a kiszakadást, ha egy kalap alá vesszük őket a többiekkel.
human
@Nyírfa: Elnézést. Ezt valóban @Géza: 07:02-es kommentjére lett volna válasz.
Nyírfa
@human: 12.10

Semmi baj, el van nézve. :)
Géza
@human: Amit leírtam, magatartási és jellemvonásokat, szinte minden celebre igaz. Ilyen a Gáspár Laci, de a Curtis is. Ehhez nem kell cigánynak lenni.
Viszont az beszédes, hogy csak felsorolom ezeket a defekteket és Te, na meg Nyírfa azonnal a cigányokra gondoltok. Akkor hol van a hiba?
human
@human: ... és a kommetedetben sem írtad, hogy a cikkhez képest szélesebb kört kritizálsz. Így pedig a kommented a cigányokra volt értendő.
Géza
@human: Kritizálhatnám a cigányokat is, de Junior cigány, celeb és közszereplő is. A celebek pedig siralmasan erkölcstelen, kapzsi és primitív hazugok, akiket egy cseppet nem becsülök. Azt pedig fejtse ki te, a jellemvonásaibólmennyit írsz a származása rovására!
human
@Géza: Nem értetted az előbbi kommentemet. Olvasd el újra!
Géza
@human: Elolvastam. Nem az én hibám, hogy a leírtakat egyesek konkrétan a cigányokra vonatkoztatják. Nekem egyértelmű, hogy Junior elsősorban celeb és nem cigány. A cikk is arra volt kihegyezett, Juniornak milyen hibái vannak. Celeb körökben ez tipikus.
Persze, ha úgy gondolod, vannak olyan meghatározott csoportok, akik tipikusan negatív vonásokkal rendelkeznek, beszélhetünk erről is, de akkor tegyük félre a fele békét.
kakukkmadár
Van egy cikk, olyan amilyen, de ne törődjünk vele, a papír mindent kibír, aztán faszául lehet elemezni. Van viszont olyan masszív szállodai pletyka, hogy ez az embernek tűnő térbeli képződmény az egyik felesége kórházi vajúdása alatt jól befüvezve éppen egy másik nőben fényesítette a makkját. Na itt kezdődik az, hogy a gyomor sem bír el mindent, és innentől kezdve ezt férget nem lehet a szokott emberi mértékrendszerekkel megközelíteni. Egy tartás nélküli nyekergő erkölcsi hulla pedig nem jó, ha másoknak osztja az észt "erkölcsi" alapon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.