A halálközeli élményt átélők félnek tapasztalataikról beszélni. Ennek két oka volt és van: a halál torkából visszatérni sokaknak olyan trauma, amiről nem szívesen beszélnek, mások pedig attól félnek, elmebetegnek fogják nézni őket…

Forrás: ideal.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gondolkodo
Igen, egyre többen számolnak be halálközeli élményeikről. Ez természetes is, mert:
- egyre több a modern orvoslással újraélesztett,
- egyre többen tudják miről kell beszámolni.
Ez utóbbinál nem szándékos csalást tételezek fel, hanem olyasmit, mint az álomból ébredés, amikor sokan nem tudják: megtörtént-e az esemény, vagy csak álmodták. Mivel rosszindulatot nem tételezek fel egyikükről sem, azt kell mondanom, átélték. Csak nem mindegyik tudja, mit.
ugyeugye
@gondolkodo: egyszer mi is megtudjuk, csak lehet, nem tudunk mesélni róla.
gondolkodo
@ugyeugye: Igen, de a Pápa és köztem ven egy nagy különbség! Nevezetesen: én halálom után megtudom, ha van Isten, de Ő soha azt, ha nincs!
Gratula a Balatonért!
ugyeugye
@gondolkodo: én még egy nagy különbséget látok közöttetek, a Te javadra. Te nem kavarsz hetente botrányt a világban :D

köszönöm!
anka
@gondolkodo: A műtétem során hasonlót tapasztaltam! - nem voltam életveszélyben semi különös nem történt, és mégis azt tipikus "álomképet láttam ébredezésemnél. Abba igazad van nem mindenki csaló.
gondolkodo
@ani57: Én nem neveztem senkit sem csalónak!
Aki a "hamis", álomszerű érzetet hiszi valónak, Ő sem csaló! -csak nem tudja elválasztani a képzetet a valóságtól.
Képzetet, amit ő valóságként él meg.
Csalás akkor lenne, ha
- tudatosan állítana mást, mint a megtörtént, vagy
- ebből hasznot kívánna húzni.
anka
@gondolkodo: Nem is állitottam! - de volt már a TV-be is olyan műsor aki állította, hogy oda át volt és kiderült, hogy nem. Ezt úgy érték el, hogy hipnotizálták és állítolag olyankor nem tudunk hazudni. - na ez csalás.
kiwi
@ani57: engem érdekelne, hogy pontosan milyen "álomképet láttál az ébredezésnél". elmesélnéd nekünk?
kiwi
"A halálközeli élmények terápiás alkalmazása: Mivel a klinikai halál állapotából visszatértek körében gyakori a pozitív személyiségváltozás, és sok ember arról számol be, hogy „odaát” ráébredt arra, csak a szeretet és a tudás a fontos, felmerül az élmények gyógyításra való felhasználásának lehetősége. "

Ez nagyon érdekes, és valóban nagy lehetőségnek látszik a gyógyításban, mégis, talán a világ megtorpanna, ha mindenki úgy gondolkodna, hogy semmi más nem fontos, csak a szeretet.... Vagy rosszul gondolom? (lsd. Pascal nem foglalkozott többé matematikával)

És vajon milyen fajta betegségre írják fel a halálközeli élményt terápiaként? :)

Régen valahol azt olvastam, hogy a halálközeli élményt átélő emberek altruisták lesznek, mások segítése lesz számukra az egyetlen cél. Ezt jól tudom?
SzendiGabor
Kiwi!
A Tudás és a Szeretet, ez válik fontossá. Ez nem szentéletűséget jelent, hanem azt, hogy az illető többé nem tartja fontosnak azokat a kicsinyesa célokat, amelyek az emberek többségét mozgatják, s ami elfedi előlük az élet igazi értelmét. Mielőtt még megkérdezed: az élet értelme a társaslényüségünkből fakad. Bontsd ki azokat a képességeidet, amelyek a közösség hasznára válnak. Ettől fognak Téged is szeretni, ettől leszel "sikeres", és ettől leszel hasznára a többieknek. Ez a Tudás és Szeretet birodalma. Ez az altruizmus. Egyén és közösség akkor kerül egységbe, ha együtt léteznek.
Egyébként Oroszországban kísérleteztek ezzel alkoholisták és kábszeresek gyógyításában. Mindkettő lényege a nihilizmus, a közösségtől való totális elszakadás, az élet értelmetlensége elői menekülés.
kiwi
Kedves Gábor!

Engem nagyon érdekel a halálközeliélmény, már hogy konkrétan, a megtapasztalása. Lehet ezt teljesen kockázatmentesen előidézni? Hülye kérdés, biztosan lehet, ha egyszer terápiaként alkalmazzák. Megkérdezhetem, milyen módszerrel idézik elő az orosz betegeknél? Magyarországon nem próbálkoztak még ezzel?

Altruizmus - nem egyenlő az ego teljes feladásával?

"Egyén és közösség akkor kerül egységbe, ha együtt léteznek." - ez így van. de ennek az alapfelállásnak a kölcsönösségnek kell lennie a kulcsszónak, tehát nagyon szép, hogy az ego értékrendje megváltozik, és hátrahagyja a kicsinyes célokat, de (szerintem) kell, hogy az ego is rendelkezzen saját vágyakkal, amit a közösség segít elérni. sajnos nem vagyok teljesen tisztában a pszichológiai alapfogalmakkal, én laikusként azt gondolom, hogy az altruistának csak és kizárólag mások igényeinek kiszolgálása okoz örömet. rosszul tudom?
kekesfekete
Sokat olvastam édesapám halála után ebben a témában, mégsem tudom hová tenni. Mély nyomot hagyott bennem Árvai Attila könyve, ezáltal hiszem, hogy a halálközeli élményt átélt emberek - legyen bármi is a magyarázat - jobbak lesznek. Értem itt hogy fontosabb a szeretet, mint pl bizonyos problémákon kicsinyeskedni.
Viszont, Kedves Gábor!
Volna egy kérdésem:
"Epilepsziás betegek 6%-a tapasztal ilyet rohamai alatt. A labilis vérnyomás miatt gyakran elájulók, a narkolepsziában szenvedők, vagy akiknél gyakoriak a nappali álomszakaszok, az ún. REM-betörések, szintén gyakran élnek át részjelenségeket a halálközeli élményekből."
Ebben a témában hol tudnék mint laikus utána olvasni?
És a REM fázisról egy egyszerű földi halandó honnan tudhat meg számára érthető módon dolgokat?
Köszönöm a választ előre is.
anka
@kiwi: Bocs, hogy most válaszólok a kérdésedre de délelőtt dolgoztam.
Nyolc éve volt egy műtétem amivel altattak. Azt hangsúlyózom, hogy nem voltam életveszélybe csak az altatás hatása alatt. Ébredésem nagyon kellemes volt, és jó emlékezni rá. Sötétséből indultam és hirtelen egy szép virágos réten találtam magam ahol sok kis gyerek volt. A rét két végén fűzfák áltak és egyik fa alatt három idős asszony ült, az egyik a nagymamám volt. Jött elém örömmel és beszélgettünk de, hogy mit erre nem emlékszem. Az egyik pici kislány anyúnak
szólított átölelt puszilgatott , és felébrettem. A nagymamám 74-ben a kislányom 80-ban halt meg. Ez a műtét meg 2002-be volt. Az a kislány az álomba nagyon szép volt, azt még tudni kell, hogy a kislányom 5 naposan halt meg. Na ez az én kis történetem és nem kitaláció.
SzendiGabor
Kiwi
Ha jól emlékszem, ketaminnal idézték elő a halálközeli állapotot, ezt régen altatásra használták, és éppen az ilyesfajta hatásai miatt tiltották be. Ma amerikában rekreációs szerként használják.
Az altruizmus egy személyiségvonás, önzetlenséget jelent. Ez azonban nem azonos a teljes önfeláldozással, vagy az "ego feladásával". Az altruizmus nem azonos a kritikátlan segítéssel.
Egyén és közösség egységét nem kell kiadás-bevétel módjára tekinteni. Ha az ember önmagát kibontakoztatva szolgálja a közösséget, akkor a közösség ezért fizetést és megbecsülést ad, s maga az önmegvalósítás sikerélménye is nyereség. Ha mondjuk valaki szeret tanítani és tanárként dolgozik, akkor öröm neki, hogy a tanítványai sikerrel vágnak neki az életnek, a szülök és a gyerekek szeretik a tanárt, ő valamicske fizetést is kap ezért és úgy érzi, értelmes életet él. Az altruizmus a viselkedésében az, amikor a szabadideje rovására is segít a gyerekeknek, meghallgatja a problémáikat, stb. De nem várjuk el, hogy éjt nappallá téve csak a gyerekekre koncentráljon.

Kékesfekete: Magyarul is megjelent egy-két könyv, én is írtam erről az Isten az agyban könyvemben, amiben még sok más érdekesség is van a hitről, stigmákról, stb. De sajnos a szakirodalom angolul jelenik meg.

A REM fázisról olvashatsz:
Bódizs Róbert Alvás, álom, bioritmusok, Halázs Péter Alvás és álom (valami ilyesmi), Jouvet: Alvás és álom és Novák Márta (szerk) Az alvás és ébrendléti zavarok diagnosztikája és terápiája könyvekben.
Diamont Frost
Engem többször is altattak, különböző műtétek miatt, de soha nem voltak megmagyarázhatatlan élményeim.
A fiamat viszont 12 éves korában egy kisebb bokaszalag- műtét miatt altatták,----és az altatást követően tökéletes "leirást" adott a / megtapasztalt/ testen kivüli
élményéről. Számomra döbbenetes volt,látta magát a műtő menyezete magaslatából, emlékezett a műtőben elhangzott beszélgetésre, és "látta", hogy az orvos mit csinál a bokáján. Tudtommal nem került életveszélybe, sima kis műtétje volt..
kiwi
@Renrol: ez nagyon izgalmas

@ani57: köszönöm, hogy elmesélted, érdekes volt olvasni...

@SzendiGabor: A testelhagyásnak mi lehet a tudományos magyarázata? Olvastam a cikkben, hogy a "A halántéklebeny és a fali lebeny találkozásánál lévő speciális területek ingerlésével olyan élmény váltható ki, mintha az ember a mennyezet alatt lebegne." De arra mi a magyarázat arra, hogy hallja, mit mondanak neki, és LÁT is mindent pontosan? Ez nem lehet csupán illúzió.
anka
@Renrol: Gondolom olvastad az írásomat, nekem is sima műtétem volt. De olyan valóságos álmom még nem volt se előtte se azóta .Kellemes érzés és elégedettség töltött el, ezt így elsem tudom magyarázni. Azt viszont nem tapasztaltam, hogy testen kivül lettem volna.
anka
@kiwi: Látom nagyon érdekel a halál közeli élmény, nem ám csinálsz valami hülyeséget! - azt nem szeretném. Egy idős vagy a fiammal ő is sportoló focizik. Sokszor volt műtve a lábával de már az utolsó kettőnél már nem engette magát altatni mert azt mondta rosszakat álmodik. Neki másképp jött le minden.
Diamont Frost
@ani57
Igen olvastam ,a nagyon érdekes irásodat...... és őszintén hiszem, hogy átélted. Gondolom, azóta "megváltozott" az életről és a halálról a véleményed.
Különösen a kislányoddal való találkozás .....ez valóban döbbenetes és , igazán megrázó......
Kiváncsi lennék ,egy szakértő , vajon mit mondana , mivel tudná meg- magyarázni.....
kekesfekete
@SzendiGabor: köszönöm, utána járok a könyveknek. Bár lehet hogy jobban járnék először, egy kiadós beszélgetéssel. Lehet, hogy nem is jó nyomon járok lánykám ügyében.
kiwi
@ani57: kedves vagy, hogy aggódsz értem, nem fogok semmi őrültséget csinálni. kalandkereső vagyok, de csak úgy óvatosan :)

a fiadnak ezek szerint rossz élmény volt a testelhagyás, így utólag?
anka
@Renrol: Azt nem tudom mit mondana rá egy szakértő mert soha nem volt szükségem semmiféle kezelésre. Csak az 'álmomba a kislányom sokkal nagyobb volt, úgy 4 év körüli 'kisangyalka. Nem éreztem megrázónak, inkább jónak. Az hogy változott volna a gondolkodásom az életről? - nem mert mindig becsültem. A halálról igen, - már azt is becsülöm.
anka
@kiwi: Azér áááámmmm!!!! :)))

Nem beszél róla csak annyit, hogy rossz volt!
kekesfekete
@kiwi: olvasd el a Sirályt, és a Minden és mindenki egy című könyvet.
kekesfekete
a szerző b@sszus nem jut eszembe, hiába vagy meleg van, vagy hüle vagyok, de megtalálod igy is a neten.
sajna nem tudom megnézni, mert valakinek kölcsön adtam, és arra sem emlékszem kinek. pedig felhívnám neked.
asszem kezelésre van szükségem, de lehet hogy csak egy kiadós alvásra.
meg is próbálkozom vele, jó éjt nektek, és kellemes hűsitő záport éjszakára
Diamont Frost
@ani57
Félreértesz, nem azt akartam mondani, hogy kezelésre lett volna szükséged,........csupán ,az érdekelne , hogy pl. az általad , vagy a kisfiam által ÁTÉLT élményekre , szakmai szemmel,--- van -e, létezik-e tudományos magyarázat.
Diamont Frost
Olvastam: Moody: "Élet az élet után" c. könyvét..... ebben a szakértő orvosok a halálközeli élmények létrejöttét , a halál pillanatában beálló biokémiai folyamatokkal "magyarázták". Amikor leáll a sziv, az agy kevés oxigént kap, a vérnyomás leesik, a szem nyitva, a fényt látja......... szóval szerintük mindez magyarázatot ad a megtapasztalt halálközeli élményekre.
Szerintem VAN még valami több is, ..... más is,....amire nincs magyarázat./. majd megtudjuk./
anka
@Renrol: Én értettem mit mondtál, nem konkrétan arra mondtam én se. Mondjuk azért most már én is kiváncsi lettem, - Te tettél kiváncsivá! - és pedig azért mert ilyen ritkábban van, mint a mi estünk.
SzendiGabor
Egyenlőre a neurobiológiai magyarázatok elég jól értelmezik a halálközeli élmények majd mindegyik aspektusát. Pl. az olyan misztikusnak tartott testenkívüliség élmény (erről részletesen írtam az Isten az agyban könyvemben), könnyedén kiváltható a parietális lebeny egy területének ingerlésével. Sok élmény lenyűgöző és beindítja a fantáziát, de a tudományos magyarázatuk rendelkezésünkre áll.
menasagh
Hát nem is tudom.....ugyanis, mi is tulajdonképpen a halálközeli élmény ?
Mert ugye azt csak az tudná megmondani aki meghalt, aki túl élte az csak az élményről tud beszámolni de a halál és az az körüli dolgokrol nem, mert ne jutott odáig.
Az ilyen dolgokban sokkal több a fantázia mint az átélt események valódisága. Aki egy olyan helyzetbe kerül, annak nem az a fő szempont, hogy rögzítse az eseményeket, hanem a z élethez való ragaszkodás, minden létező momentum felhasználásával.
ugyeugye
@kekesfekete: Richard Bach írta a Sirályt :)
Diamont Frost
@Szendigabor
Számomra az a megfoghatatlan "talány", hogy miképpen képes valaki, aki pl. műtéti altatásban van, vagy balesetet szenvedett, eszméletlen..... mégis "látja "magát egy bizonyos magasságból,----- "emlékezik" szavakra, amik elhangzottak, mialatt ..... tulajdonképpen nincs is a tudatánál??
Nem hinném / bár laikus vagyok/, hogy mindez a beindult "fantáziának" tudható be!
Megköszönném, ha röviden válaszolna. Köszönettel: Renrol

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.