Van egy jó hírem mindazoknak, akiknek alvászavart okoznak a hagyományos izzók kereskedelmének korlátozása óta alternatívaként beszerezhető, otthonainkat kék fénnyel elárasztó ledes, vagy takarékos körték: feltámadhatnak a barátságos, meleg fényű izzók. Direkt írok izzót, mert az amerikai csúcsegyetem, az MIT kutatói a létező leghagyományosabb, 130 éve szabadalmaztatott izzószálas villanykörtét próbálják hatékonyabbá tenni. A hagyományos izzó működési elve ékegyszerűségű: az elektromos áram egy volfrámból készült szálat hevít 2700 fokra, így az szélesspektrumú fényt kezd sugározni. A probléma, hogy az energia nagy részét hőként adja le - ezért rohadt forró egy hagyományos körte -, így a hatékonysági mutatója nagyon alacson: az energiája 95 százaléka elveszik, csak öt százaléknyi energiát hasznosít fényként. Az energiatakarékos körték hatékonysága ezzel szemben 14 százalék. Cserébe a fény, amit sugároznak, sokkal kevésbé adja vissza a természetes...

Forrás: 444.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Naponta találkozom olyan emberekkel, akik nehezen tűrik a led és a kompaktfénycső fényét de a halogén izzókkal sincsenek igazán kibékülve. Számukra talán egy kis reményt ad ez a hír.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.