Egy másfél éve készített dokumentum szerint súlyos tévedésben vannak azok a polgárok, akik úgy gondolják, minden a legnagyobb rendben a pesti gátakkal - írja a Napi.hu.

A lap által megszerzett jelentés szerint a gátak nem elég magasak és öregek is - a legnagyobb gond a Római-parton van, de a belvárosban is vannak árvízvédelmi szempontból kritikus pontok.

A dokumentumot a fővárosi árvízi védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. készítette a közgyűlés számára még 2011 novemberében, ám azóta jelentősen nem változott a helyzet, ismerve a felsorolt problémákat és az azóta (nem) folyó beruházásokat.

A jelentés szerint a védművek egy része a koruknál fogva teljes felújításra szorulna.
A 2011-es jelentés szerint például azonnali beavatkozást sürget a szentendrei HÉV vonalán Békásmegyertől északra, ahol a vasúti töltés mélyen (1,4 méterrel) előírt szint alatt keresztezi az árvízvédelmi töltést. Hasonlóan neuralgikus pont a Római-part helyzete - mint ismert itt egy ideiglenesen kiépített védvonal épült, amely a Pók-utcai lakótelepet védi. A Római-parton megkezdődött a mobil-gátak tervezése, amit viszont környezetvédelmi szempontból vitatnak.

További részletek a Napi.hu oldalán >>>

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Talán ezeket kellett volna megerősíteni, nem stadionokat építeni !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Talán ezeket kellett volna megerősíteni, nem stadionokat építeni !!
GeoCravker
elég végigsétálni a Duna-parton. A Szabadság - hídnál a hídról is látszik olykor a baj.
Remélem azért a Nemzeti környékén rendben van. Kár lenne, ha hirtelen az óriáskerék helyén kéne új színházat építeni. A cirkusz jobban illene oda. A Parlament amugy sincs onnan messze.
Nauta
"A zárvíz is a Bajnai műve! LE VELE!!!"Vagy mégsem,hanem a sukorói Gyurcsányé? Én máá nem is tudom!!
lenhardtibolya
A Római parton a hullámtérbe építkezők követelik a mobil-gátakat. Azzal nem foglalkoznak, hogy ők vették a területet, amelyről tudták, hogy az árterületen van, hiszen a valódi gát a Nánási út...Nagyon jó dolog a Duna-parton szállodákat és lakóparkokat építeni, csak az a baj, hogy az építési hatóságok is hibáztak, amikor ezeket az épületeket engedélyezték. Tehát a Római parti luxus-ingatlanok oldják meg maguk a védekezést. Nagyobb baj, hogy Budapest sincs biztonságban, hiszen az itt élő emberek nem tehetnek arról, hogy a városvezetés nem gondoskodott az árvíz elleni védekezésről.
gabrella
Inkább olyan rendeletet alkotnának, vegyék bele az alkotmánymódosításba,hogy ártéren soha,semmilyen hatóság építési engedélyt ne adjon ki!
Bp. is a Duna két partjára épült szorosan, a stadionok helyett tényleg ezt kellene megerősíteni.
miazavalami
@lenhardtibolya: Te egyre babásabb vagy! :-)
guszty
Majd ha kiszakad a gát, át kell ülni egy másik lakásba.
Halszem
@nyanya001: De gátakon hogy' lehet focizni?!
mátmar
A katasztrófavédelem vezetője szerint minden rendben.Csak arra lennék kíváncsi, hogy ha nincs akkor kirúgják e? Pár napon belül eldől!
blaupunkt
Állítsuk sorba a Duna parton a nyugdíjasokat , cukrosokat,és az összes" nyűgöt" az állam nyakán hátha ők fel fogják az áradást !!!
irén48
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Betaloc
Árvízveszélyes helyre miért kell költözni?
Vasárnapiiskolás
@irén48: Nálad is komoly gondok vannak,nem csak a gátaknál.Bocs,értelmezni kéne az iróniát..
erzsi101
@Betaloc: Sokan vannak akik már ötven éve ott laknak!!
irén48
Ez nem ironia hanem sértöNem szabad ijeneket irni adig jo a kormánynak mig egymást szapuljuk kevesebért volt az 56 a nép csak tur medig
Pálinkafőző Rézüst
@irén48: az irónia csak annak sértő, aki nem érti! És ha nem érted, attól még nem kell anyázni, rákot, megdöglendést kívánni...Arról nem is beszélve, hogy a magyar nyelvet is gyalázod.
Vasárnapiiskolás
@Pálinkafőző Rézüst: lehet moralizáció,nem tudom
Nauta
@nyanya001: A Duna messze van Felcsúttól!!!
Nauta
@irén48: Drága Irénke!! OL-VAS-HA TÓ-BBAN!!! Egyébként oké!!
Nauta
@Halszem: HÁÁÁÁÁT!! Ja,ha elég széles akkó lehet!!!
Nauta
@lenhardtibolya: Nos, abban igazad van kedves Ibike,hogy aki egy folyó árterére építkezik,az bizony egy tősgyökeres hűjje! Ez olyan,mintha egy vulkán tetejére tenné ugyan azt!
Nauta
@blaupunkt: Soroljam? Íme: az 500ezer éhező gyermeket,a több tízezer ételért sorolót stb...!
percsi
@Halszem: De gátakon hogy' lehet focizni?!

Okoska megoldja: foci csak Felcsúton!
irén48
@Pálinkafőző Rézüst: Ne azal kéne foglalkozni mert piszkálják a nyugdijast és a betegeket máma egéséges holnap már beteg és akinek nem tetcik ne olvasa és a aki nem sérteget másokat az nem veszi magáraa hejesirásrol meg anyit diplomás emberek is ejtenek hibát nem egy idös ember.
SLAakku
@irén48: A vélemény számit. Irjon csak bátran! Hiába tud valaki helyesen irni, láthatjuk hova vezették az országot az okosok.
Betaloc
@erzsi101: Ezt tudom és értem, de miért?
irén48
@SLAakku: Vanak igaz müvelt emberek sajnos nem mindenki járt iskolában én már gyerekoromban dolgoztam inteligenciát nem tanuljuk hanam velunk születet egyáltalán nem az bánt ha nem ahogy az idösekröl beszélnek meg a betegekröl54 évet dolgoztam de vagyokk ojan egéséges akár mejik fiatalt ki dolgoznám.De nem szeretnék eben a rendszerben Fiatal leni Nincs jövöjök családot nem nagyon tudnak válalni csak sajnálni tudom öket.
entero
@Nauta: Nagy kár, hogy te egy ilyen helyzetben is "hüjje" vagy.
entero
@lenhardtibolya: Ha a víz jönni akar, akkor jön, nem állíthatja meg semmi.
Hellcat
Erről is a bajnai tehet meg az emútnyócév...Igaz, hogy a jelentés másfél éves a fidesz meg már több mint 3 éve van hatalmon de sebaj!!! A VÍZ EMELKEDIK A REZSI MEG CSÖKKEN!!! Beeeeeee.beeeeeeee
Hellcat
Ja még1..."Háde nincs a gátban elég főd...háde majd rak bele az orbán viktor de csuhajja!!!"
Pánikra semmi ok...A pintér a márciusi hóhelyzetet is tökéletesen megoldotta...csak az sok autós ne ment volna a pályára...Most is minden gát tökéletesen ép...csak az a kurva sok víz ne jönne.
entero
@Hellcat: Legalább te ne legyél egy ilyen helyzetben cinikus. Erről senki nem tehet, és mégis, a legtöbben ezért is a kormányt cseszegetik, holott mindent megtesznek, ráadásul Passaunál átszakadt a gát, ami még inkább fokozza a helyzetet. Remélhetőleg, az összefogás segít, a mobilgátak is védenek kellőképpen, és mégsem a víz lesz az úr, habár ezt már láthattuk párszor, ha nagyon akar, előretör.
lenhardtibolya
@entero: Bizony így van, lehet, hogy még az sms is kevés lesz hozzá... Ahogy néztem a németországi és a prágai képeket, nagyon ideges lettem, mert elképzeltem, ahogy a Duna elönti Budapest belvárosát. Remélem, nem következik be ilyesmi, de 2002-ben a Batthyányi tér bizony víz alatt volt.
hallgatag
@irén48: tegnap 19:59 Minden tisztelet, hogy 54 éve dolgozol, becsületesen, senki sem sértöen irt a helyesirásodról, de ha ennyire nem megy, nem szégyen, csak ha vannak gyerekeid, unokáid, azoknak diktáld le és Ök irják a kommentet, mert ez már fizikai fájdalmat okoz...Más valamit " elütni" a billentyüzeten, mint egy mondatban 10 szarvashibát olvasni...Csak jóindulatból irtam...szép napot !!
lantos
@Nauta: tegnap 13:59
"... hogy aki egy folyó árterére építkezik,az bizony egy tősgyökeres hűjje! Ez olyan,mintha egy vulkán tetejére tenné ugyan azt!"
Azért talán próbáld ki előbb, hogy ez "olyan, mintha"-e?!:D
gabrella
@lantos: Aki ártérre épít ne várja az adófizetőktől sem a védelmet sem az elhelyezést veszély esetén.
Oldja meg!!!
Hellcat
@entero: Szerinted kinek a feladata lenne ez, hogy biztonságos legyen minden? Nem a kibaszott stadiont kellett volna építeni...aztán felőlem csinálhatta volna a gátat a közgép még az se érdekel. legalább értelmes helyre ment volna a pénz. Nem tudom nézted-e a képet amin az osztrák mobilgát tetejét éppenhogy nem érte el a víz...szerinted itthon mi lesz...
www.facebook.com/photo.php?fbid=10151628617684375&set=a.10150456370009375.377429.244064559374&type=1&relevant_count=1&ref=nf
marlin
@Hellcat: " Soha . . . . . . . . . . . . , mert lesüllyedsz a szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal!!"
Hellcat
@marlin: Ó neeem..:) Enteroval semmi baj. Egy másik cikknél futottam bele valami diplomás bértollnokba aki közgazdasági tudományaiból kifolyóval leanalfabétázott...na az már veszélyesebb kategória. De szerintem még abból is jól kijöttem :)
JAJMÁR
@blaupunkt: " Állítsuk sorba a Duna parton a nyugdíjasokat , cukrosokat,és az összes" nyűgöt" az állam nyakán hátha ők fel fogják az áradást !!!"

Én a parlamentből hívnám ki az embereket a gátakra! Egy kicsi mozgás mindenkinek kell... Ja, a smitplagi sem maradhat ki!
JAJMÁR
@hallgatag: @irén48: Gyakorlat teszi a mestert! Nyilván nem az írás volt a munkája a hölgynek az elmúlt 54 évben, a számítógép használatának a megtanulása pedig becsülendő! (A türelem pedig rózsát terem :D )

Én szívesen olvasom a Te véleményedet is kedves Irén.
hallgatag
@JAJMÁR: még mielött itélkezel, olvad azt is,
hogy nem rosszindulatból irtam...
JAJMÁR
@hallgatag: Tudom, azt is, hogy neked nincs szükséged bátorításra. (Ez dicséret)

Irén 48-nak szántam! Fontosabb az amit ír, mint ahogy.
Dr plágium
docs.google.com/forms/d/1vKU6p1J-_IUmxojZGUAXVAb8k2bd0DBwNaRUjUFSyKo/viewform
Aki tud, az segítsen! Ne azt nézzük, hogy ki mekkora marha, vagy mik a politikai nézetei. Egyszerűen sok szorgos kézre van szükség!
Nauta
@entero: Az eeeemúúút nyóóóc évben a hazaáruló fidess banda mindennek keresztbe tett,még a gátépítéseknek is!! "minél rosszabb az országnak,annál jobb a fideSSnek!!"Ha valaki itt cinikus,és pofátlanul aljas,azok csak ti lehettek!! "sértsetek meg minden törvényt,rúgjatok fel minden szabályt!! Én majd kimentelek benneteket,engem pedig megvédenek a jogászok,oszt jó napot!!" ki is jelentette ki ezeket?? Vagy ezt: "a Haza nem lehet ellenzékben!!" Ennyit a mások lecinikusozásáróról!!@lantos:
Nauta
@Vasárnapiiskolás: És pedig? Csak két példa volt a sok közül! Soroljam?
Nauta
@entero: te meg végtelenűl öntelt és cinikus!!Mint mi8ndig!!
Nauta
@entero: A vezéred még azt is megállíthatná!! Mert szájkarate az erőssége!! Bizonyított a hóhelyzetben is!!
Nauta
@lenhardtibolya: A Kossuth térre épült egy víztározó nem?? Ahogy hírlik, még a Parlament alapozásával is bajok keletkeztek!!Csak az számit,hogy visszaálljon 1944?? Erről miért kussol a fideSS szennymédia? Stadionok helyett gátakat és egyéb vízügyi véd műveket kellett volna három éven át építeni!! Most sokkal nyugodtabb lehetne az ország érintett lakossága!
Nauta
@Hellcat: Így igaz !! !! Felcsút messze van a Dunától!!Fontosabb,sokkal előbbre való a stadion építés!!Milliárdokat herdált orban ezekbe a nulla beruházásokba!! A "nulla" itt a jelentőség mértékét jelenti!!
Nauta
@entero: A "hóhelyzetben" ki is volt a hülye?Nos,az aki egy mobillal elintézett mindent és utána össze vissza hazudozott ország világnak,hogy "csodálatos sikerekkel mentették meg a hóban rekedtek életét!"! Ilyen helyzetben "egy normális" kormánynak dolga van!! De ennek a rablóbandának,úgy látszik éppen nincs,mint ahogy március 14-15-én sem volt!!A mobiltelefon "csodákra" képes!!Most is mint mindig a három év alatt az árvíz is a Bajnai-Gyurcsány kormányok és személy szerint az ő bűnük lesz!A mutyik,stadionépítések,földrablások sarcolások továbbra is fontosabbak lesznek ezeknek,mint az árvíz!!
lantos
@Nauta:... "vulkán tetejére tenné ugyan azt!"
lantos
@lantos: Naguta, hol az értelmi összefüggés aközött, hogy valaki az ártérre vagy a tűzhányóra épít?
Láttál már a magma fölé épült házakat?
Na ugye, nem!
lenhardtibolya
@Nauta: Igaz, ha jól tudom, a Kossuth téri víztározót már be is üzemelték...
szaboria1
Környezet védők vitatják a mobil gátakat. Nézzenek körül az Osztrákok, Csehek, Szlovákok is sok helyen azzal védekeznek. Egyet kellene tudni a VÍZ AZ ÚR!!!
szaboria1
A szomorú az, hogy amikor van egy erősebb árvíz akkor mindig fogadkoznak, hogy megerősiíik a gátakat aztán minden marad a régiben. Megfigyeltem a Dunakanyarba nem megerősítették hanem még ipari területet csináltak amit most elfog önteni megint az árvíz.
szablyafűrész
Abból a pénzből, amit elloptak és elközgépeztek a 3 év alatt, egészen a Fekete-tengerig

gátakat lehetett volna húzni a Duna mindkét parján és még a Tiszának is jutott volna !

Oszt' jó napot !
coni
3 évig el volt foglalva a hatalma bebetonozásával a kormány, százával hozták a törvényeket, nem volt idejük a tervezett víztározók megépítésére és a meggyengült gátak megerősítésére. Pedig 4 évente menetrendszerűen érkezik az ár.
Január
@coni: ... és két nap múlva tetőzik az ár a kritikus rész az az 5700 méter, meg a többi amiről nem írtak. Belegondolni is rossz, hogy mi lesz, ha a felsorolt kritikus szakaszokból 1-2 megadja magát.
szablyafűrész
és tes'mondani, hol vannak azok a jó képességű cöfösök és békaügetők ? Jaaaaa...hogy a transzparenseknél kicsit nehezebb a lapát, meg a homokzsák ? Az meglehet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.