Majdnem három évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után az utolsó forintig felhasználták azt a több mint kétmilliárd forintot, amit a károsultak megsegítésére adott össze az ország. Bár a helyreállítás költségeinek döntő részét az állam közvetlenül magára vállalta, az adományoknak csak egy kisebb részét adták a károsultak kezébe, inkább közösségi célokra fordították: megújultak iskolák, épült csatorna és formálódik egy új ipari park is.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vukkocska
Tanult belőle az ország. Nem is adakoznak. Az, amit az emberek összeadtak, bőven elég lett volna megsegítésükre. Ehhez képest magukra hagyták őket, és önkényese költötték el az emberek összeadott forintjait. Gátlástalan, gerinctelen banda.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vukkocska
Tanult belőle az ország. Nem is adakoznak. Az, amit az emberek összeadtak, bőven elég lett volna megsegítésükre. Ehhez képest magukra hagyták őket, és önkényese költötték el az emberek összeadott forintjait. Gátlástalan, gerinctelen banda.
Hellcat
Az ember adakozik a fidesz meg lenyúlja aztán 3 év múlva beböfögi, hogy ja amúgy elfogyott a pénz. Majd három év múlva jön a cikk, hogy a hatalmas 2013 as árvízi károkra összeadott pénz amúgy elfogyott, igaz hogy kb semmi nem épült belőle, de már nincs.
entero
@vukkocska: Van erre kézzelfogható bizonyítékod, vagy csak a HVG cikkje?
vukkocska
@entero: sajnos be kell vallanom, nem olvasom a HVG-t, csak legfeljebb azokat a cikkeket, amik itt jelennek meg. Kormányod adott tájékoztatást arról, hogy mire ment el a pénz. Keresd meg, megtalálod. :)
űrbán
Egy normális országban ilyenkor következnek a nyilvános akasztások.
űrbán
Most hogy már össze lehet hasonlítani az "emútnyócévet" meg ez a 3 és felet. El lehet mondani hogy a csúti görény kb 10.000x többet hazudott és kb 1.000.000x többet lopott, valamit 100.000.000x több kárt okozott az országnak mint a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok összesen.
Az orbánia nevű pöcegödör valóban jobban teljesít.
Szvetlana
Nem tudjuk nyomonkövetni, hogy mire fordították azt a sok pénzt, de tény, hogy az emberek az embertársaik megsegítésére adakoztak.
Ha a felhívás úgyszólt volna, hogy adjuk össze a csatornázás költségeit, feleennyi pénz sem jött volna be!
jancsik68
Sajnos nem a vörösiszap károsultjait támogatuk,hanem a fideSS-keresztény bandát,akik minden felajánlást zsebre vágtak.Magyarok,figyeljetek,kikre szavaztok.Megérdemeljük sorsunkat.El innen ebből az országból.
nyanya001
Na ezért nem fogok soha többé telefonálni
van más mód is !
Kecskére bíztuk a káposztát !
Szvetlana
@nyanya001: Megtámogattuk a kormányt:((
Endy
Államilag elbaszva,sunyi geci kokeró banda
Csizmás Kond
...lehet ezt még űberelni ?
...azt még megérthető, hogy utólag sajnáltátok azt az emelt-díjat de azzal kérkedni már ronda dolog.
Jól tették hogy elköltötték a pénzt, az arra volt szánva és épp ideje volt túllépni azon, és azon kéne kiborulni, hogy az okozók a mai napig köszönik de jól vannak .
pacsni
nemtudom mikor, de mikor beszèltek az Ocskatelep hàzèpitèskor, kèrdeztèk a viktor, hogy hol van a 2 milliàrd! erre o azt mondta, hogy bentvan a bankba.De azt nemmondta, hogy melyik bankba az ovèbe, vagy a kàrosultakèba. ez itt a rebusz! megint elba@kuràlt 2 milliàrdot! akkor ha nemlett volna ez a pènz, az iskolàkat ès a tobbi kozossègi cèlokra mi a lo@bòl hoztàk volna rendben? a nagy semmibol? Szemèt moslèk bitang csavargòk, de ott is valamit zsebrevàgot a mi vikingonk! ès erre a szemèt kormànynak adakoztak ezek a szegèny emberek? Szewgyen gyalàzat. Ez a csirkefogò nem szègyel semmit, ès mèg magas fejjel jàr ès beszèl azorszàgnak. Senki nem vonnya felelosègre?
pacsni
@dr. prédikátor: inkàbb elloptàk! vgikingunk nem olyan sporolos, hogy helyre hozza az iskolàkat stb. Csak lopàsbòl tud cselekedni. Nagyon kètelkedem, hogy rendbehozta abbòl a pènzbol az iskolàkat. Szerintem azt az EU finanszirozta, csak o elherdàlta ès arra fogta, hogy oda koltotte a pènzt.
tűzróka0919
@Csizmás Kond: Az emberek a kárt szenvedett embertársaik részére adakoztak . (méghozzá azért, hogy valamilyen formában segítsék őket ) Nem ipari meg sport parkra meg közterület felújításra . Az a kormány dolga lett volna . Hiszen azért van a kármentő alap . Viszont az istenített rabló szépen betolta az adományt az alapba és innentől kezdve arra használta fel amire akarta . Na itt a mocsok munka . Alávaló mocskos gazember aki a segítőszándékú emberek pénzét a magáénak tekinti . Az ilyen fazon nem ember és nem is állat ! Simán egy kotonszökevény .
vörösfuvalat
Ezt a pénzt az emberek a szerencsétlen károsultaknak adták.Nem műfüves pályára,csatornára,ipari parkra ahova lehet, hogy senki sem megy üzemet telepíteni.
Mért nem lehetett odaadni a pénzt az ebereknek? Ők majd eldöntötték volna, hogy hol folytatják az életüket tovább. Ha pedig ott akarnak maradni majd olyan házat építenek maguknak ami nekik megfelel olyan bútort vesznek ami nekik tetszik.
Orbánosan úgy bántak az emberekkel mint ha nem tudnák a saját sorsukat intézni.
A nekik szánt adományt a kormány sajátjaként kezelte úgy mint a magánnyugdíjt vagy épp atakszövik pénzét.
kukac50
Még a károsultak könyörögtek,hogy kapjanak segítséget abból a pénzből amit a Nép össze adott,addig ez a csőcselék aljas kormány le nyúlta az adakozásból össze adott pénzt.
Csúszó mászó gerinctelen állatok!
Pálinkafőző Rézüst
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
spu00
@kukac50: Nézze meg mibe került a rendbe hozatal, ki mit kapott, milyen házba költözhetett, utána írjon véleményt.
entero
@Pálinkafőző Rézüst: Neked? Minek?
kkalman
A károsultak megsegítésére összedobott 2,5 Mrd-ból nem köztereket kellett volna felújítani, tanösvényt létrehozni a katasztrófa bemutatására, hanem a károsultakat tisztességesen kártalanítani. Az nem éppen a tisztesség jele, hogy akik kaptak némi kártérítést, azok az új házukba a berendezést csak egy helyen vehették meg, drágábban mintha egy másik üzletben vásároltak volna. Ez nekem valamiért úgy tűnik, hogy megint egy havert kellett helyzetbe hozni, mások rovására.
miazavalami
@kkalman: Na igen jó volna tudni kik építették a házakat, kik szállították az építő anyagot, ..stb. De azt hiszem nem lepődnénk meg!
kkalman
@miazavalami: Ugyan csak tipp, de nem lenne meglepő, ha a KÖZGÉP, vagy ahhoz közeli cég(ek) keze lenne a dologban.
szaboria1
@entero: A kérdésedre egyszerű a válasz menj el a károsult falvakba és néz körül. Vagy tájékozódjál, De azért egy kis adalék 300 házat bontottak le és csak 90 építettek helyette.Vajon azok akik elköltöztek mennyi pénzt is kaphattak? Mert erről nem szól a fáma.
szaboria1
@Csizmás Kond: Az okozók te sem vagy napra kész! Ki is vizsgálta meg előtte a környezetvédelemtől? Ja érdekesség még, Illés milyen csendben van. Én mint ember kifejezetten a károsultaknak szántam az általam utalt pénzt nem pediglen más célra .
nahát
38 milliárd költség? Ti meg az összeadott 2 milliárdon lovagoltok? Az összeadott pénz mikorra jött össze? Elég rosszul jártak volna a károsultak , meg a környéken lakók, ha az állam erre a pénzre vár. Vaksi fanyalgók!
UKKAals
@spu00: Hol lehet a teljes költségvetésről a kivitelezőkről, a kőbeszállítóról többet megtudni?
Tekla
A közösségi épületek ,utak nem lakás céljára szolgáló helységek.
Csizmás Kond
@szaboria1: Szerinted ha kialakítanak egy települést az nem a károsultakért van ,
Mit költöttek olyanra ami a te értelmezésed szerint nem azok használnak akiket ért a katasztrófa ?
Csizmás Kond
@tűzróka0919: Ez egy értelmetlen vita. Itt mindenki azt fújja, hogy az embereknek adott. Szerinted ha azt a "rengeteg" pénzt amit a telefon emelt díja után szedtek össze odaadták volna az emberek kezébe ma nézne így ki a település ?
szaboria1
@Csizmás Kond: a lebontott 300 ház helyett 90 ház épült azok akik elmentek onnan lakni azoknak vajon mennyi jutott ebből a pénzből, mert a meghirdetett gyűjtést személyesen a károsultaknak gyűjtötték.Ezzel szemben nem a közvetlen károsultakra ment el a pénz. Csak vegyük az egyik helyen a 39 milliárdba is be van számolva a környezet helyre hozatala is és ebbe is ugyan úgy beszámolták . Akkor mi az igazság vajon?
szaboria1
@nahát: Ma megint rosszul gondolkozol.Teszem fel neked megy tönkre a házad és arra gyűjtenek de nem te kapod meg a pénzt hanem helyette másra megy el a pénz pl a műv.ház javára. Akkor is így vélekednél?
szaboria1
@Csizmás Kond: A 7.22 észrevételemre megint másként reagáltál.
Csizmás Kond
@szaboria1
Ott előbb egy falút kellett kialakítani, tehát ahhoz, hogy valakinek házat építsenek a neki járó segélyből előbb területet kellet vegyenek, azt közművesíteni stb. stb. Ha mindez megvan akkor ugye kell egy játszótár is a gyerekeknek, park az időseknek, iskola, üzlet meg minden ami beletartozik pl művelődési ház, mert az is alakja a civilizált életnek.
nahát
@szaboria1: a 38 milliárdból viszont kaptak, azért nem reklamáltak!
Szerintem teljesen mindegy hogy volt-van-lesz, a fanyalgóknak sosem fog tetszeni semmi!!!
szaboria1
@Csizmás Kond: ne ködösíts mert nem áll jól.

@nahát: Te se ködösíts. Láttad e egyáltalán a kimutatást ? Ez nem fanyalgás hanem konkrét tényállás. Te sem arra válaszoltál amit kérdeztem tőled.
Csizmás Kond
@szaboria1: Rossz duma ez Ria. Itt te ködösítesz.
...mégegyszer megkérdezem, hogy ne kelljen visszaolvass, mit költöttek aminek más veszi hasznát és nem a károsultak ?
Yoda69
Amint ez varhato is volt. Eddig fideszes bankszamlakon kamatoztattak a 2 milliardot, most meg hogy jon a valasztasi bukta gyorsan feleltek, nehogy a kovetkezo kormanynak jusson.
gratula fijjuk.
szaboria1
@Csizmás Kond: A 300 családi házból 90 lett építve a 210 család vajon mennyi pénzt kapott ebből az összegből akik máshova mentek lakni. Ezt is ki kellene deríteni neki mit adtak, mer a tv csak azt mutatták a Devecseren maradtak miket kaptak. Meg a Kolontáriak akik szintén máshova mentek lakni. Mert ugye ők is károsultak voltak.
Csizmás Kond
@szaboria1: Ha tényleg annyira érdekel miért nem kérdezel meg egy károsultat ahelyett, hogy itt szédíted a tudatlant ?
szaboria1
@Csizmás Kond: Ez nem szédítés csak ész észrevétel, hogy 3 év után megint meg volt a nagy átverés.
Csizmás Kond
@szaboria1: ...észrevétel, vagy másképpen spekuláció, mert mivel nincs pontos információ ezért ki hogy akar úgy ítél.
A cikk arról szól, hogy elköltötték a pénzt , szóval legelőször is annak kéne utána nézni, hogy költöttek-e olyanra ami nem a károsultakat szolgálja ...vagy nem ?
Szvetlana
csatornázták a falut, ez rendben van, ez kell. Csakhogy a szenyvíz elvezetés EU-s követelmény az ország minden településére, éppen ezért erre az EU támogatást ad, amit ugyan meg kell pályázni, de ez egy formális eljárás, hiszen úgyis megnyerik.
Nekem még az a furcsa, hogy Felépül Ócsa asszem 80 házzal, ebben lakik 18 család, a többi ház üresen áll.
Az iszapkárosultak elkezdtek újra építkezni, mert valahol kell hogy lakjanak, a nekik szánt konkrét pénzösszeget a 2 milliárdot, bekeverik a közös alapba, holott ezt külön kellett volna vezetni.
Csizmás Kond
@Szvetlana: A közös alap itt azt jelenti, hogy hozzáadják a károsultaknak jóváhagyott összeggel, mert úgy könnyebb tervezni ha látod mi áll rendelkezésedre...az ócsai az más alapokból történt.
Szvetlana
@Csizmás Kond: 16.39 Való igaz, Ócsa más tészta, lehet, hogy nem jó példát hoztam föl. DE! amit mi próbálunk neked mondani Riával, attól, hogy van közösségi ház, az Ács Jóskának még nincs fürdőszobája, de volt neki.
A lakosság által adományozott 2 milliárd forintot szét kellett volna osztani a névsorban:
Ács Jóskától_ Varga Mihályig, mert direkte nekik küldtük, Érted már?
miazavalami
@Szvetlana: Valahol olvastam , hogy Tőkés is kapott belőle...
Csizmás Kond
@Szvetlana: Az, hogy Ács Józsinak nincs fürdőszobája először is nem az állam hibája hanem a MAL-é, vagyis az állam igyekezett lakhatást biztosítani de a kárát végül is az azt okozó kéne kiigazítsa ...
A lakossági adományt pedig akár szét is oszthatták mert adtak kézbe is pénzt csak nem volt ráírva a bankjegyre, hogy az kitől van.
Szvetlana
@miazavalami: Erről én bizisten nem tudok, ismeret hiányában nem akarok vádaskodni.
miazavalami
@Szvetlana: Bocs kevertem. Az árvízkárosultak pénze került hozzá.

nol.hu/kulfold/tokesek_szamlajan_landolt_a_magyarorszagi_arvizkarosultak_penze?ref=sso

Az amit a romániai magyarok adakoztak a magyar károsultaknak...
Szvetlana
@Csizmás Kond: Tudod minden dolognak van nyertese és van vesztese. Így most az adakozóknak megrendült a bizalma, hogy nem oda került a pénz, ahova adták.Máskor adakozni fognak az emberek?
Csizmás Kond
@Szvetlana: Szerintem aki adott az nem kér számon, aki meg sóhajtozik az nem adott csak a szart piszkálja.
Szvetlana
@miazavalami: Még jó, hogy utána néztél :)) De az se volt egy szép történet.:((
miazavalami
@Szvetlana: Hát na. Tévedni emberi dolog, de annyit cikkeztek mind a két pénzről , hogy keveri néha az ember lánya...
Szvetlana
@Csizmás Kond: Na látom ez parttalan eszmecsere lesz. Az én véleményen az, hogy aki ad, az egy meghatározott célra ad. Sokan kérnek adományt tőlem is, telefonon és levélben is, de csak oda adok, amiben én megbízom vagy értelmét látom.
Csizmás Kond
@Szvetlana: Bárki mielőtt adna gondolja meg érdemes vagy nem és csak akkor adjon ha úgy gondolja, hogy érdemes, viszont azt megszabni, hogy mire költse az adományát a rászoruló az a legnagyobb illetlenség.
..ez az önzetlen adakozás.
szaboria1
@Csizmás Kond: Na látod kezded kapísgálni mert ha elolvasod a 39 milliárd költségét abban már egyszer szerepel még 2011-ben az újjá épített utak terek közművek helyre állítására. 2012 végén még azt mondták a gyűjtött pénz még számlán van és kamatozik is ma meg milyen érdekes már el is tűnt ugyan azokra amit már 2011-ben megcsináltak. Ajánlok egy kis áttekintést a wikipédia keresőben néz körül úgy mint árvízkárosultak.
sheriff
@Csizmás Kond: Egyszerű a válasz!!A felcsúti maszek stadionra!!
Csizmás Kond
@szaboria1: Szerinted egy ilyen horderejű kiadásokat csak úgy el lehet tüntetni, hogy itt mi is észrevegyük a mutyizást ?...úgy emlékszem azt mondtad valamikor, hogy értesz a pénzügyekhez...
szaboria1
@Csizmás Kond: Pontosan arra számítottak feledékenyek az emberek. Ma már nem a iszapkatasztrófa a fő hír.
Csizmás Kond
@sheriff: A válasz sosem egyszerű, csak pillanatnyilag sokan nem tudnak mást mondani.
Csizmás Kond
@szaboria1: Az ember felejt de a papír nem...és szerintem oda mindent leírtak.
szaboria1
@Csizmás Kond: Szerinted ez a mai világban paíron van?
Csizmás Kond
@szaboria1: Ott, különben mi honnan tudnánk róla ?
lajospapa
A katasztrófa, a tragédia sok kispénzű embert megindított és ösztönzött arra, hogy segítsen, ha tud. Sok olyan ember adott, aki másra is költhette volna, mert lett volna helye a pénzének. Esetleg meggondolta volna, ha tudja, hogy pénzéből "katasztrófa tanösvény" lesz. Az ilyen adomány felhasználása ilyen formában és ilyen elszámolással nagyon rossz üzenet. Azon túlmenően, hogy e tragédia lángjánál sok nagy pecsenyét megsütöttek...
Yoda69
Emlekezzunk csak:
1. a katasztrofa utan orban nagy mellennyel kiallt hogy a bunosoket el kell itelni. O maga utasitotta pinteraput hogy vigyek bortonbe a MAL vezetoit. Persze aztan kiderult, hogy nem bunosok.
2. Ezutan jott az adakozas. Mar akkor tudhato volt, hogy orbanek meg fogjak dezsmalni a penzt, hiszen a vilag legnagyobb rablokormanyarol van szo.
3. Radasnak orban kitalalta, hogy tovabb fog omleni az iszap a tarozokbol, ezert az apja banyaibol hozott dolomitbol a simicska cegek hirtelen felhuztak egy tobb kilometer husszu gatat 10 milliardokert a mi penzunkbol. Persze tobb omles nem volt mint ahogy azt a geodetak is megjosoltak, de ez senkit nem zavart. A lenyeg hogy jol kitomjek az orban es simicska csaladokat vaskos milliardokkal a katasztrofa kapcsan.
kukac50
@spu00: Azt nem kellene elfelejteni,hogy részleteket kell fizetni azoknak akik új házba költözhettek.
vörösfuvalat
@nahát: Na látod ez a gondolkodás a fideszes gondolkodás.
Történt egy olyan baleset amiért az államnak kell helyt állni mert az ott lakok az ország része. Azt a költségvetés tartalékából az adófizetői pénzből állnia kell a kormánynak. Amit a nép külön összedobott ahhoz valójában semmi köze a kormánynak. Csak póstás lehetne semmi több. Ő viszont tudja a tutit, hogy mire van szüksége a népnek.Majd elkölti ő a pénzt. Ha nem érted a problémát sajna nem segíthetek . Így tűnt el a 3000 milliárd is. A most 40-50 éves emberek majd csókoltatják ezért Orbánt de hol lesz ő már akkor.
nahát
@vörösfuvalat: tipikus baler gondolkodás, amit nem ti intéztek az nem lehet jó.Igaz, láttuk mi lett a következménye a baloldali kormányzásnak. Jól elintéztétek az ország gazdaságát.
sheriff
@Csizmás Kond: Oszt miért nem arra költötte a tolvaj kormány a kolontári iszapadományokat,amire az adakozók adták? Az ócsai lakóparkról szó sem volt!! MIÉRT??
Csizmás Kond
@sheriff: Ki hazudta neked, hogy nem arra költötte ?
...és hogy jön ide az ócsai park ?
mariaberta
Most már legalább biztos vagyok abban, hogy adományainkat, amint a vörös iszap károsultjai, úgy az árvíz károsultjai sem kapták, ill. kapják meg,
Ezért kellett állami számlára küldeni a felajánlásokat.
Megnyugtatom magam, soha többé egy forintot sem adok senkinek.Az állam adjon azoknak, akiknek szükségük van segítségre, mert fentiek szerint elég sok pénzt síboltak el az adományokból.
szaboria1
Azért nagyon rafinált a kormány, mert az iszap károsultak gyűjtésénél más szervezetek is voltak akik tényleg bútorokat háztartási eszközöket vettek az adományból. Ezt látva döntöttek úgy, hogy csak kormányzati számlára lehet az árvíz károsultaknak gyűjteni. Így azt hazudnak a szét osztásról amit csak akarnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.