Huszonkét Heves megyei önkormányzat kapja meg a napokban a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést a pétervásárai székhelyű PEVIK Kft.-től.

Garai Ferenc elmondta, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú PEVIK-et öt észak-hevesi település, Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád és Kisfüzes alapította a hulladékszállításon túl útjavítással, intézmény-fenntartással, csatornázással kapcsolatos feladatok elvégzésére. A ma már kizárólag kommunális hulladékszállítással foglalkozó társaság közel 50 ezer ember számára biztosítja a szolgáltatást.

"A tavaly, illetve az év elején megállapított áraink a törvényi szabályozás miatt ma már jelentősen elmaradnak a valós költségektől. Átlagosan 350 forintért ürítjük a kukákat, noha az most már közel 430 forintba kerül" – mutatott rá Garai Ferenc. Hozzátette: a szolgáltatási versenyben a költségeiket fedező áron nyerték el a munkát. Nyereségük azonban egy és öt százalék között sávban mozgott, amelyből fedezni kellene az új, törvények szabta költségeket. A rezsicsökkentés és az e-útdíj így méltánytalanul hátrányos helyzetbe hozta a céget, amely eddig is csak szolgáltatott és nem nyereségre törekedett.

Az igazgató utalt arra is, hogy a jellemzően aprófalvas szerkezetű, rossz utakkal terhelt térségben a költségeik eleve magasak. Heves megyében nem véletlenül kerül sokba a szemétszállítás, itt ugyanis – egyedül a megyék közül – nincs lerakó. A hulladékot Nógrád megyébe, illetve az egri átrakóba, onnan pedig a borsodi Hejőpapiba kell szállítani.

A pluszterhek miatt szeptemberben kéréssel fordultak az érintett több mint 30 önkormányzathoz, hogy kompenzálják az év során megjelenő plusz költségeiket. Ezt a megadott határidőig csak néhány település vállalta, 22 nem, így ők megkapják a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést – közölte Garai Ferenc.

"Természetesen év végéig mindenhonnan elvisszük a hulladékot, de a kompenzációt nem vállaló önkormányzatoknak haladéktalanul új szolgáltató után kell nézniük. Január 1-jétől csak az indokolt költségek megfizetése után tudjuk vállalni a szemétszállítást" – jelentette ki az igazgató. Hozzátette: a probléma nem csak a PEVIK-nél jelentkezik, a megoldáshoz kormányzati beavatkozásra van szükség.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tűzróka0919
@Horizont: A fineszes székházba már nem fér több szemét :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Uborkakulcs
@human: Akkor az ellentmondás:
Ha a realizált fő mondjuk magasabb, mint az üzleti tervben lévő,akkor van eredmény.( pozitív ).
De még mindíg nem értem azt, hogy az üzleti terv készítésekor, miért csak az önköltséget vette alapul az illető??
Értem az 5%-ot, de nem tartom valószínűnek, hogy 5% nyereséggel megéri egy céget működtetni.
Én nem vesződnék vele, kivéve ha nem több milliárdos üzletről van szó.
Tekla
@entero: Szerintem meg az ha kevesebb szemetünk lenne , az a rengeteg flakon műanyag szatyor ,minek. Régen sem volt minden eldobható ,aki boltba ment vitte a szatyrát . a legtöbb dolog papírba volt. Most miért kell ez a rengeteg szemét. Ételt meg nem dobtak ki!!! Ma sem kéne amikor ennyien éheznek. Az ásvány víz ,üdítő mánia meg nem csak azt teszi tönkre aki megissza ,hanem a környezetet is. Víz folyik a csapból, kevésbé rossz mint a nagykerben 40 fokos udvaron műanyagban napoztatott. Az édesítő szerek ártalmasabbak mint maga a cukrozott üdítő.
Tekla
@coni: A víz az más ! Gazdáik Palesztinában is a vizet vették el legelőször az őslakóságtól ,meg a földet.Nálunk is ez zajlik most. A folytatásnak nézz utána ,érdemes.
verőce21
A szemétlerakás egyre nagyobb probléma a településeken. Nincs mindenhol megfelelő vízzáró réteg a szeméttelepek alatt.

Célszerű központi szeméttárolók létesítése, ahol a kommunálisból még biogáz erőműveket is lehet működtetni belőlük. (pl. Kecskeméten)
Dr plágium
Majd ha szippantós se megy akkor leszünk igazán szarban...
JAJMÁR
A megoldás kézenfekvő. Államosítani kell a szemétszállítást. Az állam majd jótékonyan betakarja a veszteségeket itt is, csak azt nem értem, hogy honnan lesz akkora takarója, hogy minden aláfér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.