Összesen százmilliárdnál is többet költ az új MNB ingatlanokra, Guarneri-hegedűre és Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására – írja az Index. Az MNB cáfol és feljelenti a lapot.

A Nemzeti Bankban tavaly december közepén egy kétpontos, igen költséges igazgatósági határozat született. Az egyik pont szerint a jegybank 50 milliárdért vásárolhat ingatlanokat, hogy megvalósíthassa az oktatási programját. A másik a jegybank és a tulajdonában lévő ingatlanok felújítására ad engedélyt 40 milliárd forint értékben – olvasható az Index cikkében.

Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül

A lap szerint az egyik ingatlanvásárlásról a jegybank már azelőtt döntött, hogy a pénzköltést lehetővé tevő igazgatósági határozat megszületett volna.
A jelek szerint ez történt a Collegium Budapest (Régi Városháza) 2011 óta üres, Szentháromság téri épületével.

Más területen is születtek nagyon szokatlan döntések az utóbbi időben. Az Értéktár program elindult, és az Index úgy tudja, hogy döntések is születtek, amiket a jegybank eddig hivatalosan nem hozott nyilvánosságra.

A Nemzeti Bank 16/2014 (01.21) igazgatósági határozata egy, a bécsi Dorotheum aukciósház kínálatában szereplő 4 millió euró (1,25 milliárd forint) kikiáltási árú, Andrea Guarneri által készített antik hegedű megvásárlásáról szól, amit a hegedűművész Lajkó Félix kapna használatra.

Cáfol és feljelent az MNB

A Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz az Index hírportál által szerdán megjelentetett Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül című cikk "hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas" állításai miatt – közölte a jegybank honlapján.

A közlemény szerint az Index cikke ellenőrizetlen jegybanki költésekről ír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját, az Értéktár programot, illetve a 2014. évi költségtervet.

Az MNB távlati célokat kitűző, stratégiai fontosságú feladatának tekinti társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjának megvalósítását, amelynek keretében kizárólag átlátható, a jogszabályoknak megfelelő, szigorúan értékelvű döntéseket hoz – közölték.

Az MNB elítél minden olyan cselekményt, amely megkérdőjelezi a Magyar Nemzeti Bank hitelességét vagy törvényes működését és a vele szemben megnyilvánuló közbizalmat súlyosan veszélyezteti. Mindezek alapján a jegybank elindítja a büntetőfeljelentést az Index hírportál által megjelentetett cikk hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas állításai kapcsán – közölte a pénzintézet.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szvetlana
Ránézek a képre, azt látom, Te Jószagú Atyaúristen, glóriát kapott a Matolcsy, aztán úgyolvastam, hogy pénzt osztogat az MNB eszetlenül :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@nyanya001: Köszi, ezt hiányoltam :-))
Desischado
@F_Viktor: Köszi a cikket, Viktor! Lementettem! Érdemes elolvasni tényleg! Ez a szemét arról papol többek között, hogy Japánban hogy oldják meg a gyerekkérdést, meg hogy Magyarországon kevés gyerek van, kevesebb mint japánban. De Japán jóval nagyobb ország, és ott rendesen meg tudnak az emberek élni! Megírja az összes elkúrást amit orbán jobb kezeként, - így említi a cikk gyogyó el tolcsyt - művel! Nagyon igaz, sajnos! És igazad van, én is csodálkozom, hogy nem közlik itt le a cikket!
Desischado
@postamester: Csak ironikus! Az ellentétére gondol, ne edd meg! Vagy hülye vagyok, és félreértem?
spu00
A cikkben egyetlen értelmes mondat van, " Magyarország nem tudta még behozni a lemaradást". Na ezt kellene Önöknek magyarázni, azt a feleslegesen felvett 16.000 milliárdot meg az ebből épített 40 cm-s kilátót. A cikkben egyértelmű a külföld sirása, hogy nem szabad a rablás M.o-n.Tudom ez Önöknek fáj, de hát az úgy van, ha csak a kisebbségnek fáj, a többségnek meg nem, akkor már megérte.
Ja, ha valaki 100 milliót mond, akkor ne hivatkozzanak 100 milliárdra. Ez oly kicsinyes, s főleg jellemző.
Írásaiktól függetlenül Kellemes Ünnepeket kívánok Önöknek, hiszen gondolkodás módjuktól függetlenül emberből vannak.
mariaberta
Mindig is azt gondoltam, nem egészen normális emberről van szó Matolcsy személyében, hiszen ennek a zseninek még a szeme sem áll jól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.