A Fidesz első kormányzása alatt bevezetett devizahitelek elterjedéséért "a szocialisták felelősek" – írja közleményében a Fidesz-frakció.

"A szocialista kormányok aktív segítségével terjedtek el a devizahitelek Magyarországon. A szocialisták segítettek a bankoknak, hogy a devizahitelek apróbetűs részeiben átverjék az embereket" – írja a Fidesz közleményében.  

Tavaly év végén, a Ténytár már foglalkozott ezzel a témával, amikor elemezte, hogy ki a felelős a devizahitelekért. Mivel több százezer "devizahiteles" emberről van szó, a kormány számára is egy jelentős potenciális szavazótábort jelent a devizaadós csoport, így fontos számukra ez a felelős keresés a kampányidőszakban.  

Tény: a devizahitelt 2001-ben az I. Orbán-kormány engedélyezte. Ehhez még hozzájött a lakáscélú kamattámogatási rendszer, amely révén beindult a hitelezési boom Magyarországon. A költségvetés számára ez egy nagyon drága tétel volt, így az MSZP-kormány beszüntette azt. A hitelezési boom viszont nem fagyott be, kamattámogatás hiányában a fogyasztók az alacsonyabb kamatú svájci frank alapú hitelek irányába fordultak. 

A baloldali kormányok idején futott fel a háztartások devizahitel-állománya, a szabályozás pedig távol állt az akkori kormánytól.  

A Ténytár korábbi elemzése szerint: "Az ingatlan lufi kipukkadásával komoly rendszerszintű problémák alakultak ki. A bankok a hitelezéssel komoly profitra tettek szert, miközben a kockázatok másodlagossá váltak. Ráadásul szabályozás hiányában olyan szerződéseket tudtak kreálni, amilyet csak akartak, és persze saját érdekeiket képviselték" – majd hozza a hitelfelvevő lakosság felelősségét, akik biztos állás és megtakarítások hiányában is éltek az "olcsó" hitel lehetőségével.

105 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Amnéziában szenvedő fütyi-sz banda!!! Ti engedélyeztétek és kezdtétek el a deviza alapú hitel elterjedését!!!Most meg van a pofátokon bőr visszafelé mutogatni???Szemét banda!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Valami Járai volt a főkolompos, akit ők tettek oda, ahonnan ezt ki tudta találni.
dr. prédikátor
Amnéziában szenvedő fütyi-sz banda!!! Ti engedélyeztétek és kezdtétek el a deviza alapú hitel elterjedését!!!Most meg van a pofátokon bőr visszafelé mutogatni???Szemét banda!!!
Vasárnapiiskolás
@JAJMÁR: Jópézé elvállalom,mielőtt rámfogják:-))))
JAJMÁR
@Vasárnapiiskolás: Csak vigyázz, vannak még ilyen kérdéseim...

Ki a felelős az ország versenyképességének csökkenéséért?
Ki a felelős a szegénység terjedéséért?
Ki a felelős a devizahitelesek "h@lyítéséért"? stb.

Jó, tudom, van az a pénz... :)))
Bástya Elvtárs
2008-ban vásárolt új autómra 10 éves futamidőre havi 40.000 Ft törlesztőrészlettel kaptam devizahitelt. Akkor 1 CHF = 140 HUF árfolyam volt, most ehhez képest jóval magasabb, azaz 260 HUF = 1 CHF...
Hogy ezért ki a felelős, lehet újjal mutogatni egymásra VÖRÖSÖK + NARANCSOK!
T
Vasárnapiiskolás
@JAJMÁR: Van az a pénz...és lesz jövőre is :-)))
Bástya Elvtárs
@Bástya Elvtárs: ... annál inkább gyors megoldás kell! Ugyanis ha ezt a trükköt a honpolgár alkalmazza rögtön UZSORÁSnak titulálják, s elítélik! Kérdezem, a példamutató állam megteheti ugyanezt büntetlenül???
Summa summarum: ha ezt megoldják, nem csak a közelgő helyhatósági választásokat nyerik meg, de jó eséllyel maradnak még 2018 után is a politika jelen résztvevői a helyükön!!!
Yoda69
Alapvetoen nem lenne baj a deviza alapu hitellel egy kiszamithato gazdasag es stabil forint arfolyam mellett. Szerintem foleg az a hunyo aki hagyta elszallni a forintot, es nemhogy semmit nem tett ellene hanem meg ra is jatszott hogy extra profitot termeljen. Ugye, eltolcsi es qrban?
Cukkini
Kik a a felelősek? Elsőnek...
...akik kitalálták, akik adták, megvezetve a hiszékeny, érzékeny embereket?
Előre kitervelt szándékosság az emberek megkárosítására, az emberek megkopasztására?
tivoli
@JAJMÁR: ma, 11:18
Nekem is van egy kérdésem: Az a híres és gondoskodó unió amely árgus szemmel lesi minden megmozdulását az országnak, amely legutóbb éppen az adómentes pálinkafőzést tiltatja be, miért nem tiltotta meg rögtön a hitelesek lehúzását is?
Hol itt az emberbaráti jóakarat? Az eu célja is az, hogy fizess paraszt adót, kamatot, minél többet, hogy mindig tudd, nem véletlenül vagyunk ráültetve a nyakatokra.
vukkocska
@Cukkini: azért ez nem ilyen egyszerű. Lakóparkunkban kötelező volt az OTP-vel szerződni. Két tulajodnos ragaszkodott a deviza hitelhez, amit végül nagy nehézségek árán elértek. Az OTP-sek azóta is ugyan azt a törlesztőrészletet fizetik, amíg a devizások belefulladnak a tartozásba. Azért nem kell annyira mentegetni a devizásokat, benne voltak ők ebben a bizniszben, a rendkívül alacsony kamattal együtt. Nagyon sajnálom őket, igazából, különösen azokat, akik még a lakásuktól is meg kellett, hogy váljanak. De hogy a Fidesz, aki bevezette, rákeni a szocikra, azért ez mindennek a teteje. Úgy tűnik, náluk az aljasságra külön kiképzések vannak.
coni
Jellemző a magyar mentalitásra, hogy 6 éve a hibást és nem a megoldást keresik.
Ha nem lett volna világválság és a CHF 140 Forint lenne most gond se lenne. A pénzügyi világválságot is Gyurcsányra fogni neki dicséret, másik oldalról korlátoltság. A bankok bőven visszafizették az akkori nyereséget, ráadásul a gazdaságnak hitelre lenne szüksége.
Azt kéne vizsgálni, hogy ki a felelős, hogy a magyar gazdaság 5 éve vegetál amikor a térség országai fejlődnek?
bencemacska
@Horizont: Azt azért nem szabadna elfelejteni, hogy az engedélyező pénzügyminiszter ült utána 6 évig az MNB elnöki székében és őrizte az inflációt!
Ki volt a PSZÁF elnöke, aki ellenőrizte a bankokat?
Kik futtatták el 2010-ben a deviza (főleg svájci frank ) árfolyamot???
Kik nyomják a mai napon is felfelé az árfolyamot, gyengítve a forintot?
Kik döntöttek, hogy Mo.-n nem kell euró? stb, stb.

Nagyon kicsi volt a koalíciós kormányok többsége 2002- 2010 között ahhoz, hogy OV ellenére tegyenek valamit!
Ha Gyurcsány 2006-ban lemond és előrehozott választások vannak, ma OV és csapata a bányász béka segge alatt van! (És ezt Gy.F. is tudja! De eső után köpönyeg!)
tivoli
@bencemacska: ma, 14:48
Kit lehetett volna Gyurcsány helyére állítani? Minden a forgatókönyvnek megfelelően haladt, s halad azóta is.
bencemacska
@tivoli: Nem kiellett volna senkit állítani! Előrehozott választásokat kellett volna tartani, amelyet megnyer OV: ( de nem 2/3-al), ő kapja a 2008-as válságot, és a következő választáson akkorát bukik, mint ide Lacháza.
Persze könnyű utólag okosnak lenni. (Bár én akkor is ezt tettem volna, nem viselem el azt, amit Gy.F.)
tivoli
@bencemacska: ma, 15:02
Így utólag...De akkor még nem akarta kiadni a gyeplőt az MSZP, csak amikor már tarthatatlan volt a helyzet. Gyurcsány a mártír, aki mindenért kapott és kap azóta is.
verőce21
A kérdés, "Ki a felelős a devizahitelekért?" - elég sokaknál okoz erős alvászavarokat.
lajospapa
No! Nem egy devizás ismerősöm röhögött rajtam, hogy még mindig a Trabimmal járok, mért, nem veszek fel hitelt és vennék egy rendesebb autót mint ő, ha most van rá lehetőség.
Nekem még meg van a Trabantom. Meg a Házam is.
szandokan
Elsősorban azok, akik felvették, és közben örömtáncot jártak, hogy mennyire kedvező (akkor még ugye éljenek a bankok szlogen volt), majd amikor a szeretett bankjuk az új autó vásárlásnál még munkáltatóit sem kért, akkor még nagyobb éljenzés, és most, amikor már vissza is kell fizetni a változásokkal együtt, akkor rohadjanak meg a bankok. Kérem, ez így működik...
szandokan
@Horizont: A bank nem baszott át senkit, a hitelfelvevő volt az, aki elhitte, hogy ilyen alacsonyak maradhatnak a törlesztőrészletek. Akkor még ujjongott mindenki. Az autóhiteleknél meg egyértelműen a hitelfelvevő volt a hibás, annak ellenére, hogy a bankok semmit nem kértek, csak megadták a hitelt. Nem egy minimálbéres cseszett rá arra, hogy a nyakába vett egy több milliós új verdát. Ez kinek a hibája akkor?
szaboria1
Mi is vettünk fel hitelt de nem 20 meg 25 évre mert ezek a hosszú lejáratú hitelek nagyon átverősek bármilyen időszakban. Figyeltem még anno a környezetemet olyanok is vettek fel hitelt akiknek kamu bérgigazolásaik voltak és nem egy banktól hanem több banktól vettek fel, mert a 4 %-os kamat nagyon jól hangzott.
lópicigáspár
@szandokan: Na ebben most teljes mértékben egyet értünk! Amit itt leírtál az annyira jellemzően (sajnos) jó magyar mentalitás és nagyon sok téren jellemző!
bencemacska
@szandokan: Igazad vagyon!

A bankok is nagyon rátukmálták a páciensekre a hitelt, meg a felvevők is nagyon felelőtlenek voltak. Tudni lehetett, hogy a forint nem "erős valuta", még a szél is elfújja!
Amikor a devizahitelre felvett pénzt betették forint kamatra, vagy értékpapír számlára, akkor nem kiabáltak.
Fradigege
Én vagyok a felelős, mert soha nem vettem fel hitelt és nem is fogok.
szandokan
@lópicigáspár: Én is így gondolom. Nem egy olyan embert ismerek a városban, akik az új autójukat csak a garázsban tartják, mert benzin nélkül nem megy. A másik megszokott dolog, hogy ha valamit cserélni kell az autón (sokszor elég egy gumiszett), már akkor is csak a garázsban áll. Olyan az autó is, mint a gyerek, el is kell tartani (vagy fenntartani? :-))) ).
szandokan
@Fradigege: Jól is teszed. Attól, hogy a szomszéd felépít egy kisebb villát, még neked nem kell, ha nincs rá pénzed. Neki volt.
tivoli
Lázár János is úgy járt, hogy Hmvhely részére vett fel devizahitelt, ha jól emlékszem az Erstétől. Minden faszául ment amíg a kedvező kamatok jól hoztak a konyhára. Amikor viszont kezdtek megváltozni a viszonyok, Lázár úr perelte volna a bankot, hogy micsoda dolog az ilyen, ám ki lett okítva, hogy ez bizony benne van a pakliban. Egyszer fenn, egyszer lenn. Szóval a nevezett város a nevezett úr jóvoltából az ország egyik legeladósodottabb városa lett, majd miután Orbánviktor magához szólította, a város ott lett hagyva nyakig szarban.
szandokan
@bencemacska: Jól mondod. A bankok és a hitelfelvevők együtt a felelősek, viszont senkire nem tukmálták rá a hitelt, azaz a hitelfelvevő maga ment be a bankba hitelért.
szandokan
@tivoli: Azóta a kormány már kifizette a tartozást.
JAJMÁR
@tivoli: 12:34 Ugyan, hagyd már az uniót, ez nálad már a "ha van sapka, ha nincs sapka esete" súlyos fóbia :)

Devizahitelezés nemcsak Mo.-n volt. Gazdasági válság sem. Mégis, hogy lehet, hogy mi nem tudunk ebből kimászni, és még mindig ezzel a problémával küzdünk? Ez itt a fő kérdés: Miért nincs ez még mindig megoldva?
Más országokban ez már a múlt, nálunk természetesen kampánytéma!

A "Ki a hibás a devizahitelekért?" kérdés hivatott elterelni a figyelmet a fő problémáról.
Ezt a kérdést időnként felteszik, a közvélemény pedig jól elrágódik rajta.
lópicigáspár
@szandokan: Én autó téren bolond vagyok! Bele öntöm a 15 ezres olajat, aztán 10 ezrenként lecserélem! :-)
szandokan
@Horizont: Mert nem kért. Legalábbis használt autók esetében nem, ami szintén nem zárja ki a több milliós vételárat. Attól még, hogy nekem nem volt soha hitelem, még tudhatok ilyeneket, nem gondolod? De ha jobban elolvastál, akkor láthattad, hogy együtt teszem felelőssé mind a bankokat, mind a hitelfelvevőket. Most végre nem értek egyet teljesen a Fidesszel, és te máris nekem ugrasz?? :-)
szandokan
@lópicigáspár: Tízezrenként le is kell cserélni, és nem árt némi motortisztítót is tetetni bele olyankor, a motor meghálálja.
lópicigáspár
@Horizont: Nem kért. Egyszer vettem, hitelre autót, na nem azért mert nem tudtam volna kifizetni, hanem azért, hogy a munkáltatóm szemét ne szúrja. A K&H volt a finanszírozó és abszolút nem érdekelte, hogy van-e jövedelmem, vagy sem. Ha nem fizettem volna, vitte volna az autót oszt jónapot, én meg bukom az önrészemet.
JAJMÁR
@tivoli:A Ki a hibás? kérdés sokkal szélesebb és mélyebb, mint a devizahitel maga!
Ki a hibás az ország hanyatlásáért? Hiszen minden ebből ered! A hitelezés maga nem rossz dolog, a hitelek túlzott elengedése igen, de ez akkor is igaz, ha forinthitelekről van szó! Az Matolcsí törvény helyett én - laikusként - meghatároznám, hogy mit veszíthet a szerződő fél. Pl. "az összes ingó vagyonával felel" ! Akkor a hitelfelvevő tudja, hogy elúszhat mindene, és ez jogszerű, a hiteladó pedig tudja, hogy ez minden, amit behajthat, ezért nem fog ennél többet adni.
Egyébként pedig minden ember saját maga és a bank döntse el, hogy mire és mennyi hitelt vesz fel, ne egy ember, egy politikus.

Ha ez a törvény lenne, a "vesztes" emberek már réges-régen új alapokról új életet kezdhettek volna...
vagy
Ha a 2002-2010. között a felelős ellenzék nem akadályozott volna meg szinte minden reformot, nem találja a gazdasági válság ennyire sérülékeny állapotban az országot,
de valóban, a devizahitelezés megállítását is elmulasztotta a kormány, és az ellenzék is!

Volt ugyanis minden, kordonbontás meg tüntetés, meg népszavazás, de egyetlen felhívást sem hallottam az ellenzék részéről, hogy aggódásukat fejezték volna ki a devizahitelek túlzásba vitele miatt, sőt, vették fel ők is... példa voltak!

Ki hát a hibás? de inkább: Miért nincs még mindig megoldva?
lópicigáspár
@szandokan: A motor tisztítót felejtsd el! Több kárt csinál mint hasznot! Megtámadja a gumikat, szilenteket, tömítéseket. Ha minden áron takarítani akarsz, szánj rá négy liter gyengébb minőségű, de ugyan olyan viszkozitású olajat mosásra és ugyan az az eredmény károsodás nélkül.
tivoli
@szandokan: ma, 15:58
Bizony. Váltságdíj Lázárért.
Sokat ér az a fickó, valamiért annyit is ér.
dzurinda
@szandokan: Ezt a hozzászólásodat most tisztelem, ez tényleg jobboldali hozzáállás.
dzurinda
@szandokan: "Most végre nem értek egyet teljesen a Fidesszel, és te máris nekem ugrasz?? :-)"

Igen, most végre valahára igazi jobboldali álláspontot képviselsz egy kérdésben, látod, nem is értesz egyet a populista, baloldali Fidesszel :)
tivoli
@JAJMÁR: 16.04
Már miért hagynám, ha egyszer mindenbe beleütik az orrukat?
S hogy miért nem tudunk kimászni? Talán mert kettős mérce van. Nincs még egy állam az unióban, amely ennyire figyelemmel lenne kísérve. Ha ballal indul az a baj, ha jobbra, az.
pbalage
@JAJMÁR: más országokban nem akkora gond a megoldás, és szinte nem is kellett megoldani, mert ott vagy euró van, vagy nem szállt el annyira a nemzeti valutájuk árfolyama, mint ennek a hataloméhes és egyben dilettáns magyar kormánynak a tevékenysége idején Magyarországon.
(asszem ezt már mondtam, erre nem emlékeződök)
tivoli
@JAJMÁR: 16:24
"Ha a 2002-2010. között a felelős ellenzék nem akadályozott volna meg szinte minden reformot, nem találja a gazdasági válság ennyire sérülékeny állapotban az országot,
de valóban, a devizahitelezés megállítását is elmulasztotta a kormány, és az ellenzék is!"
:-))
Elvileg nem az ellenzék kormányozott. Vagy mégis? Vagy esetleg az unió? :-))
Vagy mégis van egy forgatókönyv?
pbalage
@tivoli: tudod, ez az ügy most úgy fog folytatódni, ha véletlenül "megoldódik" a devizahiteles ügy, hogy a forint árfolyama a béka segge alá kerül, és lesz olyan, aki kapott támogatást érte, meg olyan is, aki nem. A terhet közösen kell viselni, és ez nem jó.
Ez a forgatókönyv, ami most van, az sem jó.
Nem kell beavatkozni, ez nem országos probléma, mint ahogy le lett festve, hanem egyéni szerződések problémája. Beavatkozás egyáltalán nem kéne, mert az mindenképpen olyanok kárára fog történni, akik nem is érintettek a problémában.

A veszekedés egy időre csitulni fog, de utána egy sokkal nagyobb probléma fog jelentkezni. És még az is lehet, hogy azt is támogatni fogja az is, aki kapott devizamentést, és ez egyre igazságtalanabb lesz.

(elnézést, JAJMÁR)
JAJMÁR
@tivoli: 16:55 Most ki kormányoz? Miért nem oldják meg? Ja, mert ők akarják, csak a "csúnya bankok, meg az emútnyócév, meg az únijó", meg a "ki a hibás"?

(Te is tudod, hogy alig többséggel kormányoztak az elmúlt nyolc évben, és bizony, ahol lehetett akadályozta ezt az ellenzék. Nos, a devizahitelekben miért nem?)
Persze, ezt most a cikk és a hozzászólások hozták ki belőlem, mert nem ez a lényeg. A most jelenlévő probléma megoldása lenne a lényeg. A kérdésem még mindig ez: Miért nem oldják meg évek óta? Hiszen 2/3 van !!!
pbalage
@Horizont: azért én a dilettáns hozzáállást, a hozzá nem értést emelném ki jobban, mert akkoriban lehet hogy nem direkt volt a forint gyengülése, bár mostanában már máshogy van, most már érzek benne direkt dolgokat is.
JAJMÁR
@pbalage: 16:55 Így igaz. Remélem olvassa a Tivoli is :)
tivoli
@JAJMÁR: ma, 17:16
Talán éppen ezért nem kellene olyan vehemensen keresni a felelőst, mert itt van a szemünk elött. Egyöntetűen minden kormányok és ellenzékiek felelőssége, része egy össznépi lehúzásnak.
pbalage
@JAJMÁR: úgy látom, te egy miértek után nagyon érdeklődő és kíváncsi emberke (asszonyka :)) vagy, kikerestem neked, ebben szerintem sok kérdésedre választ találhatsz (a kampányos részt az alján nem muszáj elolvasni)

modernmagyarorszag.blog.hu/2013/08/14/a_lakossagi_devizahitelezesbol_szarmazo_tarsadalmi_terhek_enyhitese
szandokan
@lópicigáspár: Pedig a márkaszervizben legalább minden második olajcserénél javasolják.
JAJMÁR
@tivoli: 17:32 Ebben egyetértünk. A felelőskeresés meg a mentés csupán kampány, és nekünk idelökött gumicsont.
m.macskosz
@lajospapa: ma, 15:22 Legszebb öröm a káröröm?

Nekem se forint, se deviza hitelem nincs, de mélyen együttérzek azokkal,
akiket átvágtak, holott talán csak egy kis garzont szerettek volna,
nem a főbérlőt gazdagítani.
m.macskosz
@tivoli: ma, 15:57 Ahogy mondani tetszik! Pedig a fácánlézer még diplomás is, vélhetőleg el tudta volna olvasni az apróbetűs részt, de , ha ő nem, a polgármesteri hivatalban voltak néhányan...
@szandokan: ma, 15:58 Nem mondod?! A kormány? Nem inkább én?! Vagy Kiss István,
Kovács Margit és a Nagy család, aki előteremtik a GDP-t, adóznak, mint állat, fizetik a 27 %-os ÁFA-t?! A kormány nem fizetett vissza semmit, hanem megbüntette azokat az önkormányzatokat, amelyek nem adósították el a településüket, azaz annyival kevesebb
jutott nekik amiatt, hogy a lézerannyitisér-féléket konszolidálták!
JAJMÁR
@pbalage: 17:34 Általában igen, de ebben az esetben NEEEEM !
A kérdéseim "költői" kérdések, hiszen tudjuk a válaszokat, ezerszer megtárgyaltuk már, azt is sejtjük, miért nem sietik el a megoldást.
A könyökömön jön ki a devizahitel téma, kerülöm, amennyire csak lehet, mert felbosszant !

Hát, persze, hogy jó kis kampánytéma, lehet húzni, mint a rétestésztát!

Idetévedtem, és látom, hogy visszatértünk a kezdetekhez . Felelőskeresés és "néph@lyítés" folyik - a fentiek ellenére, hogy ezerszer kitárgyaltuk már -, de elég egy cikk, egy cím, és mindig vannak akik ugranak rá, kezdjük elölről.
Toporgunk egy helyben évek óta, mert kenve van ez is, mint minden ebben az országban, a megoldás helyett.

Bosszant a dolog, hát még mindig meg lehet etetni a népet? A vádaskodás sok embernek tetszik, népszerűséget hoz. A valódi válaszok, a valódi miértekre nem igazán! Nincs már jó megoldás, Neked van igazad.
JAJMÁR
@szandokan: 16:20 A Horizontnak szántam a lájkot, csak elugrott :)
Vissza kell vegyem tőled, mert nincs igazad. Bocs.
lajospapa
@m.macskosz: Nem, nem örülök neki, hogy így jártak. De ne várja el senki, hogy más hülyeségét én fizessem. Ez olyan ,mint ha az itt a piros , hol a piros vesztesét mindenkinek szétterítenék. A devizahitelezés nagyon sikeres volt, azért lett ilyen széleskörű. A vége nagyon tragikus lett. De a bank akkor azért adta, mert jó űzlet volt, neki. Az ügyfél azért vette fel mert úgy látta jobban jár,mint a hülye, aki nem vesz fel, vagy nem devizát vesz fel. Senkinek nem volt kötelező és állítom, hogy senki nem tejre és kenyérre vette fel. Tudom sajnálni az átvert embert, de nem tudom sajnálni azt, akit azért tudnak átverni, mert azt hiszi nagyon okos.
Az állam kötelessége, kutya kötelessége a gyenge védelme az erős bankkal szemben, ezt az első pillanattól kezdve nem tette meg, abban a pillanatban amikor a devizahitelezést engedélyezte. Ez Fidesz kormány volt. A szociknak le kellett volna állítani. nem tették, nem tehették a siker csúcspontján. Az új kormány ügyes nyilatkozatai még ástak a gödrön, közben a végtörlesztéssel kimentették azt akinek nem is volt szüksége a hitelre. Most folynak a perek. Olyan perek, melyek törvénytelenségeket raknak helyre törvénytelenségekkel. Ennek ára lesz és azoknak kell megfizetni akinek semmi köze nincs hozzá. Ne gondolja senki, hogy én a bankokat féltem ezzel, azok már ebből kivették a sápot.
A felelős pedig ne nagyon kampányoljon azzal, hogy ki a felelős!
pbalage
@JAJMÁR: jóvanna, ne húzd fel magad, inkább erre gondolj a megoldás kapcsán:

www.youtube.com/watch?v=y44Tf7kb5-s

:)
pbalage
@lajospapa: ez pont az eset, amikor senkinek sincs igaza, ha elindul az egyik irányban, az a baj, ha a másikban akkor meg az. Valaki veszíteni fog, ez egy tipikus sakk-matt helyzet, befosiék (fideszt akartam írni), most politikai mézesmadzagot húznak, de ebből sehogy se lehet jól kijönni.
Hehe.
Törölt felhasználó
A 2010-es frank árfolyammal még mindig jobban jártak volna az emberek, mint egy forint hitellel., Az más kérdés, egyiket sem kellett, lehetett volna felvenni, ha nincs rá keret!!! 2010 óta matolcsy unortodoxia +60/70ft erről ennyit ki az igazi hibás.. Matolcsy alatt nem volt válság, ő maga a válság egyszemélyben,
verőce21
De az állam majd megvédi önveszélyes polgárait.
(Továbbá buksit simogat, forró kakaót megfúj, orrot töröl, könnyes szülői tekintetet vet övéire, stb. Ahol tud segít. Mint Timur és csapata...)
JAJMÁR
@pbalage: 21:59 Jogos, itt már csak Mulder segíthet ! :)
szaboria1
í@verőce21: 2003-ban ki volt a kormányfő? Ugyan is a bankok akkor már kénytelenek voltak sorszámot kiadni bizonyos mennyiségben.
Yoda69
@verőce21: Az "elmutnyocevet" kihagytad.
JAJMÁR
@verőce21: 08:25 Az állam? Ilyet is tud?
de mitől olyan kövér?! ..és kivédi meg az önveszélyes államot?
gödörben
@coni: Adnának rendes fizetést, csicska gyártás helyett munkahelyeket teremtenének nem lenne gond.
mate03
@lajospapa: Teljes mértékben,egyetértek! Az viszont biztos hogy a bankok a nemzetközi bírósághoz fordulnak. És szinte biztos hogy pert nyernek!
gödörben
@JAJMÁR: Mert a szomszédos országokban van jog és rend a politikusok részére is. Nem is mernek mindent ellopni elmutyizni. A szomszédos államokban nincs elfingom magam, hogy kell pár milliárd és már az asztalon is van, mert ott már rég menesztették volna az egész bandát. És ezért nem lesz nálunk megoldva soha rendesen. Ez sem és semmi.
gödörben
@Horizont: Mint a rezsi lenullázásokért közpénzből a tartozóknak (nem csak a csórik részére). Azért miért nem lázadozik senki???
lajospapa
@mate03: Így van, pert nyernek és akkor tényleg mindenki fizet akinek semmi köze hozzájuk. Az is aki tíz éve nem járt a bank utcájában.
coyote3
A visszamenőleges törvényekért, a manyup ellopásáért, a mutyikért meg a patás Gyurcsány...
bencemacska
A legnagyobb felelős a mai gazdaságpolitika, amelyik 160-ról 260-ra vitte a svájci frank árfolyamát!
Ha neveket is kértek : a vezír és kuszaszsem!

A bankok nem fognak szívni a rezsicsökkentésért. Eredménye a Fidesz 2/3-a, hátránya a sorozatos áramkimaradás, gázszivárgás, stb lesz.
Ott ki lesz a bűnbak? Nálam az előző kettő, és szószólójuk, a csepeli polgi!
verőce21
@JAJMÁR: (09:03) Ha hallgattad ma a Parlamenti közvetítést, akkor ezekre a kérdésekre első kézből megkaphattad a választ. :)
verőce21
@Yoda69: (08:59) Milyen szerencse, hogy Te nem felejtetted el! Még hiányos lenne az információ.
Meine Ehre heisst Treue
Teljesen mindegy és érdektelen a felelős(ök) személye, ugyanis a bajban lévő vagy már tönkrement adósokon ez az infó nem segít.
mate03
@lajospapa: Valóban sajnos mi fogjuk fizetni az adósok helyett!Senkit nem lőttek fejbe,hogy deviza hitelt vegyen fel! Most mondhatjátok hogy szemét .vagyok! De úgy érzem valahol igazam van.
Yoda69
@mate03: Teljesen igazad van. Ennyi erovel azokat is karpotolni kellene akik a tozsden, sot tovabbmegyek a casinoban elvesztik a penzuket.
1szomjas
@Meine Ehre heisst Treue: Tévedsz ! Meg kellene nevezni a valódi felelősöket ! Talán akkor többen felébrednének, és megakadályoznák, hogy a Nemzetmegvezető Viktátor és csapata tovább kábíthassa a népet, hogy ,,csodálatos" gazdaságpolitikájukkal tovább ártsanak Magyarországnak, hogy hatalommániás politikájukkal tovább rombolják a magyar nemzetet... És minden értelmes és tisztességes embernek nyitogatnia kellene a hétköznapi emberek szemét, hogy ne csak a kormánypropaganda kábító és mérgező hatása érvényesülhessen...
m.macskosz
@mate03: @Yoda69: Már néhányszor írtam, hogy inkább a megvezetett devizahitelesek miatt fizetek, mint a tonnányi ingyenélő politikus miatt. Talán nem ártana szelektálni, kiket is kell kárpótolni! Azokat, akik egy összegben 5 milliót vagy afölött végtörleszteni tudtak, nem kárpótolnám. Azokat sem, akik 15 milliónál több hitelt vettek fel.Nekik ugyanis biztosan nem azért kellett a pénz, mert nem volt lakásuk. Azt a kutya nem kérdezte tőletek és tőlem sem, akarom-e, hogy a következő önkormányzatok adósságát akarom-e fizetni?!
www.19keruleti-hirhatar.hu/hirek/itt-a-leginkabb-eladosodott-onkormanyzatok-listaja
m.macskosz
@Horizont: Igen, mert az, hogy a központi költségvetésből kihúzzák a szoaréból a meggyestamás és lázárjános által becsődöltetett önkormányzatokat, Budapestről
nem is beszélve, az már nem jut el a tudatáig egyeseknek, hogy az is az ő pénzük,
nem Orbán vagy Matolcsy amerikai nagybátyja küldte ajándékba!
Yoda69
@m.macskosz: Teljesen igazad van. Azonban ha igy tennenek, akkor a legtobb politikus nem tudna milliokat nyerni a devizahitelen. Az az egesz historia a fideSSes bagazs megmenteserol szol, mig a nepnek morzsakat szornak, amivel meg akarjak oket nyerni, hogy a valasztasokon ismet rajuk szavazzanak. Lasd pl. a nyugdijasoknak szant 2,5% emelest, holott a maginflacio tovabbra is 5-6% korul van, agusztisban pedig a nominal inflacio is 0,1% volt.
Meine Ehre heisst Treue
@1szomjas: Ebben az országban és ebben a helyzetben ez csak duma.
mate03
@m.macskosz: Az önkormányzatoknál , az átvállalás miatt ,sokkal drasztikusabb voltam! Most is fenn tartom,ha valamit nem tudok megvenni,akkor addig spórolok,még ,meg tudom venni hitel nélkül!
mate03
@Horizont: Tévedsz! De várjuk meg a végső döntést! Ha tévedtem,elnézést fogok kérni!
JAJMÁR
@verőce21: 18:37 Megerősítést kaptam, mint ahogy Te is, és mi ketten mégsem értünk egyet.

:(
Ebben a dologban.
verőce21
@m.macskosz: (05:42) Már jóval korábban volt erről szó, én is egyetértettem, "Talán nem ártana szelektálni, kiket is kell kárpótolni?" - felmerült korábban is, hogy milyen hitelösszegig (vagy hány db lakásig) kellene kárpótolni a devizahiteleseket?

Mert aki 12-15 millió Ft hitelt, vagy többet vett fel lakáscélra, nyilvánvalóan nem az alapvető lakásigényét elégítette ki! És most is ez a véleményem, ill. egyetértek.
m.macskosz
@mate03: ma, 08:58 Ezzel én is így vagyok, de meg tudom érteni azokat a fiatalokat,
akik abban a reményben, hogy 5-10 év alatt letörlesztik egy lakás árát, belevágtak.
Ma már azt hiszem, százszor is meggondolnák, de annak sincs értelme, hogy
bérelt lakásra szórják a pénzt, hisz az is olyan, mint a kutya vacsorája. Nem tudhatják,
mikor közli a tulaj, hogy viszlát, évekig meg fizették a lakbért + a rezsit.
tivoli
@m.macskosz: ma, 15:35
A lakástulajnak nem érdeke elzavarnia a bérlőit, ellenkezőleg. A jó viszony viszont elengedhetetlen. A lakó részéről is.
m.macskosz
@tivoli: Ha ki tudja adni másnak, esetleg egy jobban fizető külföldinek, érdeke, tehát megteszi.
tivoli
@m.macskosz: ma, 15:57
Lehetséges, de nem jellemző.
Egy megbízható lakó mindig jobb hosszú távon, mint egy akárhonnan jött szépreményű, s ezt minden lakástulaj tudja.
Toby
2001.(VI.15.) 18.sz. kormányrendelet tette lehetővé a devizások lefosztását !

Ki volt hatalmon 2001-ben ?
m.macskosz
@tivoli: Ez igaz, de egy korrekt banki hitelrendszerben a bérelt lakásra költött összeget simán lehetne törlesztésre fordítani, és akkor tényleg lehetne saját otthonuk az embereknek.
Az az idő azt hiszem, már nem jön vissza, amikor az emberek 3%-os kamatra ugyanannyit törlesztettek a lejárat előtt öt perccel, mint a felvételkor.
tivoli
@m.macskosz: ma, 16:23
Az már igaz. A rendszerváltáskor ez a lehetőség megszűnt.
1szomjas
@Meine Ehre heisst Treue: Ha tudsz jobbat, áruld el !
gödörben
@mate03: Mint aki a lerágott csontot rágcsálja tovább. Mikor maguknak elintézték a végtörlesztést és kaszáltak milliókat nem dölt a sok "okos" szöveg. Nekik az jár akiket szipolyoznak az pedig dögöljön meg. Egyébként nem kell nagyon köpködni az adósokat, mert addig húzzák, míg nekik semmi nem fog járni csak honatyáinknak. Akkor lehet megint a ...akármelyik részüket csókolgatni.
mate03
@gödörben: Én nem köpködtem az adósokat,sőt sajnálom őket! De azt is tudomásul kell venni,hogy egy hitel felvételt,alaposan meg kell,fontolni! Egyébként a deviza hitel ,problémáért,Járai Zsigmond legalább annyira,felelős,mint Matolcsi úr!Járai magasan tartotta a forint kamatot,Matolcsi pedig ,bedöntötte a forintot! Sajnállak,de úgy érzem nekem van igazam!
Meine Ehre heisst Treue
@1szomjas: Nem azt írtam, hogy jobbat tudok, hanem azt, hogy nincs jelentősége a felelősök személyének, mert az az információ nem segít érdemben a bajban lévőkön.

Elindultak perek a devizahitellel kapcsolatban, de nem a felelősök felelősségre vonása a fő csapásirány, hanem az adósságok kezelése.
1szomjas
@Meine Ehre heisst Treue: Nem értünk egyet ! Ha csendben el lett volna rendezve megfelelő módon az egész devizahitel-kérdés, akkor igazad lehetne ! Ám mit tett a Nemzetmegvezető Viktátor és csapata a 2010-es hatalom-megkaparintás óta ? Folyamatosan hazudik ! A devizahitelesek közül jóformán csak azokon segített a 4 év alatt, akik egyébként se fuldokoltak ! És, ha beszélünk arról, hányan csődöltek be 2010 előtt, a világválság csúcsa idején, és mennyien 2010 óta, és ebben kinek milyen szerepe volt, akkor talán a devizahitelesek is jobban látják, kitől mit várhatnak ! Hogy ki tette a nyakukra a kötelet, és ki kábítja őket azóta is mindenféle hazugsággal...
Meine Ehre heisst Treue
@1szomjas: Nem kell egyet érteni velem; semmi baj, így kerek a világ.
Bercifiu
Hogy a pi.. A növekedhetett 2010 és 2015 között, duplájára a rèszletem? Beszoltak az okos embertelenek, kosa, szijarto,elkurcsy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.