Óvatosságra intett Orbán Viktor miniszterelnök az oroszországi válság lehetséges következményeinek megítélését illetően: mint csütörtök késő este Brüsszelben újságíróknak elmondta, az orosz devizatartalékok és az orosz katonai képességek rendkívül erősek, az orosz gazdaság újjászervezhető, Oroszország továbbra is komoly ország, amelyet megfelelő súlyán kell kezelni.

"Csínján az elhamarkodott véleménynyilvánítással" – mondta. Szerinte nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra.

"Komoly tényező, és komoly tényező marad a jövőben is" – fogalmazott.

Orbán Viktor az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után nyilatkozott. Elmondta, hogy vannak uniós tagországok, amelyek Magyarországnál is súlyosabb veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni az ukrán válság miatt Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolataik visszaesése, az oroszokkal szemben meghirdetett szankciók következtében. Ezek az országok – tette hozzá – nyíltan felvetik, hogy Ukrajna megsegítése előtt inkább talán őket kellene kárpótolni a veszteségeikért.

Ukrajnának a már korábban bejelentett 17 milliárd eurón kívül még legalább 15 milliárdra, vagyis jelenleg összesen 32 milliárd eurónyi támogatásra lenne szüksége – közölte a magyar kormányfő. Mint hozzátette, utána még évente körülbelül ilyen nagyságrendű összegre lenne szükség, mindaddig, amíg Ukrajna gazdasága talpra nem áll, "ami felől ma semmi biztosat nem tudhatunk".

Orbán Viktor szerint az EU-országok Ukrajnát illetően – bár az ukrajnai helyzet és Oroszország megítélésében vannak köztük jelentős eltérések – egységet kívánnak mutatni a cselekvésben, tehát nem engednek a megosztási kísérleteknek.

"Az ukrán szuverenitás mellett kiállunk. Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be." – tette hozzá.

A csúcstalálkozó egyik fő témájáról, az uniós gazdasági növekedés ösztönzésére hivatott intézkedéscsomagról a magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: világosan kimondták, hogy a tagországoknak már korábban megítélt pénzeket nem érintheti a Juncker-csomag. Ez "megkönnyebbülésre okot adó hír a közép-európaiak számára" – fogalmazott.

Orbán Viktor nagyon súlyos ügynek minősítette azt a kérdést, hogy szabad-e bármire – jelen esetben történetesen a növekedésösztönző csomag megvalósítására – hivatkozva eltekinteni a költségvetési hiány megengedett mértékétől.

"Ha egyszer ezt az elvet áttörjük, kétséges, hogy még egyszer vissza tudunk-e térni a fegyelmezett költségvetési gazdálkodáshoz" – jegyezte meg.

Az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást illetően Orbán Viktor elmondta: most először érzékelte, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket szakértői szinten nem lehet rendezni, vagyis politikai döntést igényelnek. Ilyen – folytatta – a szuverenitás kérdése, az, hogy milyen módszerekkel rendezzék a jogvitákat. Magyarország ragaszkodik az államok szuverén igazságszolgáltatásának a rendszeréhez – szögezte le.

Orbán Viktor "közép-európai összefogottságnak" nevezte, hogy a mostani EU-csúcs következtetéseinek a szövege lényegre törő, és annak terjedelme a töredéke az előző csúcstalálkozók zárónyilatkozatainak. Megfogalmazása szerint először volt olyan ülése az Európai Tanácsnak, amelyet Donald Tusk volt lengyel kormányfő személyében "közép-európai ember, Magyarország egyik barátja" vezetett.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
@tivoli: Én meg nem hiszem hogy annyira jól fogunk járni ha bratyizunk putinkával. Az idő engem igazol majd.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
Ezt pontos jével, vagy ellipszilonnal jelentette ki?
Nem mindegy.
kukac50
Az ország komoly csak a vezetők nem gondolnak a Népükre csak a saját karrierjük gazdagodásuk a fontos,ez Orbánra is vonatkozik.
Senara
"Az ukrán szuverenitás mellett kiállunk. Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be." – tette hozzá... Szuverenitás oroszok nem úgy gondolják , szankciókat bevezetéséről nem a kedves vezető dönt . Valaki közölné vele .
Toby
Már Lenin elvtárs is megmondta, hogy "villamosítás-villamosítás-villamosítás" azonban Paks neve nem jutott eszébe, csak a GOELRO-terv, ez lesz Felcsút új neve.
orogordog
Oroszországgal gazdaságilag szorosabb a kapcsolatunk mit az EU-val.
pbalage
@orogordog: hol olvastad ezt a hülyeséget? A Buci Maci magazinban?
m.macskosz
@kukac50: ma, 08:09 Ez így, ebben a formában azért nem igaz.
Obama most harcolta ki az alanyi jogon járó egészségügyi ellátást,
Putyin a legszegényebbeket rendeletileg segítette, (részleteket nem tudok),
Orbán viszont most szavaztatta meg a szociális segélyek csökkentését.
Fradigege
A mérhetetlen korrupt állam példaképe a zsírmorénak. A gyakorlat teszi a mestert.
orogordog
@pbalage: MIT OLVASOL, MIT LÁTSZ A TÉVÉBEN, AZ MID IGAZ UGYE ?
Dr. Felipe
Vicctor, te csak dörgölőzzél tovább a döglött medvéhez. Putinka KGB elvtárs épp ma jelentette be hogy 3 éves megszorítások lesznek Oroszországban.
Akkor el lehet képzelni mekkora felárral fogják Paksot megépíteni ha megépítik egyáltalán. A pávatáncos nem véletlenül titkosított le mindent mert brutális lesz az összeg amit az oroszoknak fizetnünk kell a végén. Lesz mit "ünnepelni" március 15. én minden évben. Putinka az orosz válságot is velünk fizetteti meg.
tivoli
@Dr. Felipe: Korai még a döglött medvét temetni, lehet más alternatíva is.
www.hidfo.net.ru/2014/12/18/utik-rubelt-vagy-valami-mas-tortenik
Dr. Felipe
@tivoli: Oroszország felől eddig ilyenek jöttek mint, Batu kán (tatárjárás), Kutuzov (1849), vörös hadsereg (1945)
Most meg putinka elvtárs hajt bennünket orosz adósrabszolgaságba. Hát erre kell felkészülnünk.
Aztán még van pofája a lézernek azt hazudni hogy a paksi bővítés is rezsicsökkentés lesz. Jaja, az oroszoknak.
pbalage
@orogordog: nem nagyon nézek tévét, csak a natgeo, discovery és természetesen a paprika tv tartozik a kedvencem közé. (újabban az RTL híradót is megtekintem, az mostanában egész f@sza)
tivoli
@Dr. Felipe: ma, 14:06
Nem tisztem pártolni Putyin elnököt, de szerintem olyan vezető akiről bármikor bárkinek példát lehetne venni. Nyugodt, okos, kiegyensúlyozott. Nem hagyja magát és az orosz népet madzagon rángatni.
Mindig tiszteltem az erős embereket. Batu kánt is, Kutuzov marsallt is.
human
@orogordog: Hány orosz gyárat is adott át Orbán az elmúlt 5 évben?
Dr. Felipe
@tivoli: Én meg nem hiszem hogy annyira jól fogunk járni ha bratyizunk putinkával. Az idő engem igazol majd.
36
Az USA nyomása és az EU bólogatása hozzá, mára a végsőkig vitte a feszültséget. Most Obama ugyan aláírta az új szankciókat, de nem léptették hatályba. Az EU szintén megállt, mert azt azért tudja mindegyik nyugati hatalom, hogy az oroszoknak, nem kell több csak egy-két hadsereget megmozgatniuk, zárolt hadianyagot elővenniük, pár nap/hét és itt is vannak a Magyar-Ukrán határon és már kész is a korridor a NATO szomszédságáig. Biztosítja a olaj/gáz vezeték működését, önmagának és ott vannak az ukrán atomerőművek is. Az orosz katona ha elkezd nyomulni, nem számít, hogy tél van, vagy nyár. Az nyomulni fog. Elég igénytelen a muszka ahhoz, hogy szinte mindent kibírjon. Putyin, kárpótolni fogja önmagát, én ebben biztos vagyok.
tivoli
@Dr. Felipe: Nincs eszemben vitatkozni veled, de szerintem sehogy se járunk jól. Nostradamus erre a helyzetre nem adott valami útmutatót?
36
Egy korábbi hozzászólásomban az állt, hogy Sármellékre minden héten jön egy repülőgépnyi orosz túrista. Ezen a héten, szinte mindegyikük kijelentkezett és elment haza. Kétségbe is estek a vendéglátók, szálláshely adók. Nagy veszteség lesz ez a magyar túrizmusnak. De vészlyelzés ez, abban a tekintetben is, hogy most Putyin mindent meg fog tenni a népe előtt a renoméja helyreállítása érdekében és ebben szerintem benne van a katonai opció.
tivoli
@36: ma, 15:10
Putyin annál okosabb, hagyja Obamát hadd toporzékoljon.
Mert itt nincs másról szó, csak az amcsik arcoskodásáról.
36
@tivoli: Igen. Az egész mögött, a jenkik állnak szerintem is. És Putyin intelligens, de orosz. A jelenlegi Ukrajna, egy hatalmi vákumban van. Nem NATO tag. És azt a történelem bizonyította, hogy az ilyen helyeket kitöltik előbb-utóbb.
Én azt gondolom, hogy Merkel már odadobta Ukrajnát az oroszoknak, csak adjon gázt neki, az északi vezetéken. Az EU csak akkor kaparinthatná meg Ukrajnát, ha az USA is mögötte lenne. De szerintem az USA-EU viszony, igen csak terhelt. Pl. A franciák, nagyon ellene vannak a jenkikkel való paktálásnak.
tivoli
@36: ma, 15:51
Bennem is valami ilyesmi motoszkál. :-))
Ukrajna előbb- utóbb visszakerül az orosz kebelre, mert senkinek se kell egy végsőkig legatyásodott provincia. Legfeljebb szeméttelepnek.
36
@tivoli: Igen. A németek, épp eléggé el vannak szerintem foglalva most a Görögországi helyzettel. Azt már felvásárolták nagyjából a bankokon keresztül de, most akarnak szakítani a görög szélső balosak(szerintem, azokat is támogatja oroszország) ha nyernek a dec. 29.-i választások után az IMF-el és az EU-val, pénzügyi téren.
És le lett a déli áramlat is játszva nagyon gyorsan. Ugyanis a Krim-félsziget, ha jobban utánna nézünk történelmileg Törökország része volt. Hová vezet a déli áramlat vezeték? Törökországba. Putyin és Erdogan ezt már réges régen lezsírozta, a Krimért ellentételezésül.
Ukrajna ezek fényében, nem számíthat a nyugatra.
tivoli
@36: ma, 16:40
A görögök "adósság" fejében szépen sorban lemondanak festői szigeteikről. Amikor már mindegyik európai-amerikai kézben lesz, a kutya se fog velük törődni.
Törökországtól kapta ajándékba a Krímet az orosz úgy, hogy el nem idegenítheti. Ha netán mégis, akkor annak vissza kell szállnia török fennhatóság alá.
Ukrajna jogtalanul birtokolta a Krímet eddig is.
A Krím stratégiailag felbecsülhetetlen, ami az amcsiknak nagyon jól jönne a térség ellenőrzése céljából. De ha nincs Krím, Ukrajna se kell.
Putyin és Erdogan meg jól el vannak, őket sem ejtették a fejükre.
orogordog
@human: mitől tankolsz az autódba , honnan van a földgáz?
human
@orogordog: A gyárak több munkát adnak és ott még némi értéket is előállítanak. Hogy egy csövön gáz jön át, nos az inkább a szolgáltatás kategória. Ha pedig arra gondolsz, hogy a gáz miatt függünk az oroszoktól, akkor teljesen igazad van. Ezen változtatni is kell.
orogordog
@human: mezőgazdaság általtermelt terméket is megveszik feltételnékül.
Desischado
Nem kell putyint félteni. 36-nak igaza van. Ezek mindent úgy zsíroztak le, hogy abból ők jól jöjjenek ki. A nép meg mehet a levesbe. És az is biztos, hogy ebben a játszmában mi csak veszíthetünk, ha ennyire dörgölőzik a csuti more az oroszokhoz. Mert putyin is csak a saját hatalmával foglalkozik, a "muzsikokkal" már kevésbé. Azok csak arra kellenek neki, hogy legyen kiket kiszipolyozni, és uralkodhasson rajtuk. Amíg el nem zavarják.
nezelodo
Oroszország komoly ország! Gondolom ezt megtanulta néhány "kívánós" hadvezér is a Történelem során. Jobb ha emlékeznek rájuk a mostani szájnyalogatók. Hogy a mi vezérünk is beállt a sorba? Van úgy, hogy egy ifjúkori szerelem újra fellángol, még ha igen gusztustalanul is hagyta hátra szerelmét az újra trubadúrt játszó régi-új udvarló.
human
@orogordog: Szépen hangzik és szívügyem a mezőgazdaság, de sajnos ezek a tények (KSH adatok 2013):
élelmiszer, ital és dohány export: 1960 milliárd forint
gép és szállítóeszköz export: 12928 milliárd forint
"A növekedés húzóerejét az autóiparhoz kapcsolódó árucsoportok forgalmának fellendülése jelentette. Az év során a hazai autógyárak által megjelentetett új
modelleknek köszönhetően az export növekedésének motorja a közúti jármű és az ehhez kapcsolódó árucsoportok voltak."
papa.49
A hazugovics a Putyin szócsöve, a csöve meg a szopóka, hát ennyire komoly a nyilatkozat...
mariaberta
Ez a férfiú mindig meg tud lepni, mert olyan bölcseket mond, ... hogy az na!
Szimba
"Mert nyalni csak úgy lehet,
Ha élvezzük az ízeket.
Nyaljuk a fagylaltot,"
bakegya
"Oroszorszá komoly ország,súlyán kell kezelni."-és te kezeled vicctor???-a jenkit pegig fel kell jelenteni-hát tudod nagyon nagy gáz van a te cölöpteknős fejeben ha ezt így csinálod!!!
Arról nem is beszélve,ki hatalmazott erre fel titokban.A tűzzel játszol vicctor-b meg háborúba sodrod az önelégült kapzsiságoddal a hegyek nélküli már rég meghódított kicsiny hazánk-kezdem azt elhinni,hogy ilyet csakkkk egy bűnöző,vagy csakkkk egy őrült csinál.
Dr. Felipe
"az orosz katonai képességek rendkívül erősek,"- mondta vicctor. Ez már igaz, tank van dögivel.
Na de mit egyenek az orosz muzsikok ha már a húsboltban is tankot árulnak?
Az orosz menü.
Reggeli: Ak 47 es kalasnyikov géppuska, 3 tár lőszerrel megbolondítva.
Ebéd: T72 es nehéz harckocsi meg sorozatvető katyusa módra.
Délutáni uzsonna: sztalin gyertya meg molotov koktél.
Vacsora: MIG 29 es ikerturbinás elfogó vadászgép légi utántöltéssel.

Hejj, te putinka te drága, hejj te eleven fa gircses görcsös áága, te dráága, segíts most.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.