Kirúgták azt a mentős diszpécsert, aki tavaly decemberben egy bejelentésnél − ahol egy utcán összeeső hajléktalanhoz szerettek volna mentőt hívni −, az illető öltözékére volt kíváncsi, írja a nol.hu.

A lap egy blogbejegyzés alapján számolt be még tavaly, hogy egy hajléktalan férfi összeesett az utcán, hozzá mentőt akartak hívni. A mentőt hívó férfi elmondása alapján a diszpécser, miután végighallgatta, hogy mi és hol történt azt kérdezte, hogy van felöltözve az illető. A telefonáló erre azt felelte, hogy jól öltözött, mert biztos volt benne, hogy a kérdés arra vonatkozott, hajléktalanról van-e szó, és azt feltételezte, ha az igazat mondja, lassabban ér ki a mentő.

Mivel a mentő ezután sem jött, újra hívta a 112-őt, sürgetésére azok bontották a vonalat, mondván, már szóltak a mentőknek, ne zaklassák őket. Közben érkezett egy magát orvosnak mondó férfi, aki megvizsgálta a földön fekvő férfit, majd miután megállapította, hogy nincs pulzusa továbbállt. A mentő 33 perccel az első bejelentés után érkezett, megpróbálták a férfit újraéleszteni, ám sikertelenül.

A mentőszolgálatot a lap kérdéseire többek között azt felelték, „a mentők egyik alapértéke az egyenlően magas színvonalú ellátás, különbséget kizárólag a sürgősség, a betegség súlyossága alapján teszünk. A hívást fogadó mentésirányító kérdéseinek célja a segítségre szoruló beteg egészségi állapotának megítélése, a kórfolyamat zajlásdinamikájának, vagyis az ellátás sürgősségének felmérése".

A legújabb információk szerint a mentőszolgálat épp nagyon leterhelt volt akkor, és elimserték, hogy a diszpécser hibázott:

Megállapítást nyert ugyanakkor az is, hogy a hívást fogadó mentésirányító nem járt el kellő alapossággal, a segélyhívás kezelése nem volt megfelelő. Az érintett dolgozó munkaviszonya 2014 decemberében megszűnt – áll a mentőszolgálat közleményében.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

73
Olvasom a kommenteket,pro és kontra megy a véleményezés.Az a baj,hogy a civileknek(sokszor jobb is)fogalmuk sincsen,hogy mi folyik egy ilyen irányítóközpontban.Az ott dolgozó embereknek minden bejövő hívást alaposan mérlegelni kell.Mivel pénz nincsen ott sem semmire.Így a szarból próbálnak várat csinálni.Ha most kiküldött volna egy roham kocsit vagy helikoptert és az emberke életben marad.A diszpécsert nagyon seggbe rúgták volna(igaz nem rúgják ki).Próbált mérlegelni,mert félt,hogy lebasszák.Rosszul sült el.Az ott dolgozó embereket mindenért csesztetik.Ha küld kocsit az a baj,ha nem akkor az.De amikor a hende kommandós miniszterünknek fájt a haja.Űrhajót küldtek érte 2 per alatt.Nincsen elég pénz,szakember,kocsi.Csak felelős ilyenkor.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
73
Mindig a kis embereken csattan az ostor az ilyen esetekben is.Ez az egész mentésirányítás egy nagy szar.Mind a mentőknél,a tűzoltóknál,a rendőröknél.És amikor gabasz van,elvitetik egy melóssal.Nem azt a tudatlan bunkót rúgják ki,aki ezt a trágya rendszer bevezette.Attól,hogy régóta működött egy irányítás.Az nem azt jelenti,hogy elavul vagy rossz.Most új van mindenhol,de szar és emberek halnak meg.Miért nem ezt vizsgálják a fityeszes bunkók?Ja!Mert jó pénz volt valamelyik fityeszes oligarhának.
oncogito
Ezt már én is tapasztaltam, többször is. Bizony rákérdeznek, hogy a sérült, vérző, vagy eszméletlen ember szerintem italos-e, vagy hajléktalan.
Mindig visszakérdezek, hogy ez miért számít?
nemkati
@oncogito: És mi volt a válasz? Mert ami a mentők állapotát illeti, elképzelhető, hogy amikor nincs szabad kocsi, vagy alig van kapacitásuk, akkor mérlegelniük kell, hogy kit vesznek előre. Ez is egy embertelen megoldás, de a probléma gyökere valahol ott kell legyen, hogy bárki, akinek élete vagy egészsége veszélybe kerül, akkor nem lehet az akadály oka anyagi, vagy bármilyen más probléma. És ez állami feladat, erre mindig kell lennie anyagi forrásnak.
keresztapa
Alapvető hiányosság, hogy nincs felmérés a szükséges kellő mennyiségű mentők
biztosítására. Csak kitalációkra hagyatkozva állapítják meg a mentők számát! Pedig a négy évszak, nagyban befolyásolja a mentők számának növelését, vagy csökkentését. Ehhez mire van szükség , hogy felmérjék, szükségletet nos ugyan mire?
angelofthehell
Szerintem megkellet kérdezni-e,mert Decemberben futott a hajléktalan mentő,és ezért volt rá kíváncsi,akkor azokat küldik,és nem egy másikat amelyik éppen betegnél van.Ezért a telefonáló bekaphatja az összes faszt mert megölette a hajléktalant.Tudni illik a hajléktalan mentőn ugyan olyan felszerelés van szakemberekkel mint más kocsikon.De egy jól öltözött emberhez ,nem küldik a hajléktalan mentőt!Szóval röviden az OMSZ megint beszopja a faszt.
tivoli
Szerintem egy diszpécser láttatlanban nem tudja eldönteni két egyforma bejelentésből, hogy - kérem gyorsan jöjjennek, mert rosszul van egy ember-, hogy melyik a sürgősebb. Ezért tesz fel különböző kérdéseket, amiből esetleg mérlegelhetne, melyik előbbre való. Vagy pl. milyen esetkocsit küldjön. S nem valószínű, hogy a ruházat minősége számítana nála, inkább az, hogy nem hiányos-e, ami ugye kihűlés veszély is egyúttal.
wagabund
Nem tudom most hogy van, de a kilencvenes években megkérdezték azt is, hány éves a...szóval akihez mentőt hívtak.. nos akkoriban az a hírjárta, vagy inkább pletykaszintű szóbeszéd volt, hogy ha hatvan-hetven felett van a kuncsaft, akkor előrébb veszik a fiatalabbat..

Anyám 'kilencvenegy augusztusában egy reggel rosszul lett.. utcasarkon egy működő(!) telefon, szűkülő gyomorral hívom az ügyeletet... mondom mi a helyzet... indulunk, volt a válasz, és a legnagyobb megdöbbenésemre tíz perc múlva a Fehérvári útról odaértek.. az orvos velem együtt beszaladt (mondom szaladt) a lakásba, és vizsgálni kezdete anyámat...aki sajnos meghalt, mert menthetelen volt... Nem az orvoson múlt. 82 éves volt, de ezt előtte nem kérdezték, csak később. A mai napig nem feljtem ezt a gyors segítséget...
keresztapa
Diszpécsernek nem kérdezgetni kell, hanem küldeni a mentőt! Az hogy majd központból eldönti a diszpécser hogy mikor kell mentőt küldeni, az maga a borzalom, nem rohammentő kérése volt a hívónak!
73
Olvasom a kommenteket,pro és kontra megy a véleményezés.Az a baj,hogy a civileknek(sokszor jobb is)fogalmuk sincsen,hogy mi folyik egy ilyen irányítóközpontban.Az ott dolgozó embereknek minden bejövő hívást alaposan mérlegelni kell.Mivel pénz nincsen ott sem semmire.Így a szarból próbálnak várat csinálni.Ha most kiküldött volna egy roham kocsit vagy helikoptert és az emberke életben marad.A diszpécsert nagyon seggbe rúgták volna(igaz nem rúgják ki).Próbált mérlegelni,mert félt,hogy lebasszák.Rosszul sült el.Az ott dolgozó embereket mindenért csesztetik.Ha küld kocsit az a baj,ha nem akkor az.De amikor a hende kommandós miniszterünknek fájt a haja.Űrhajót küldtek érte 2 per alatt.Nincsen elég pénz,szakember,kocsi.Csak felelős ilyenkor.
Tekla
@angelofthehell: Mert a hajléktalan beteg az másképp beteg,hogy hozzá másfajta mentő kell?
tivoli
Ha nem kérdezősködik a diszpécser és esetleg egy megbotlott emberért küld rohammentőt, de lehet, hogy a másik sarkon tömegbaleset van oda már csak egy beteghordó elsősegély kocsi jutna, akkor meg azért szidnának, hogy miért nem kérdezősködött.
oncogito
@nemkati: - az első kérdés az volt, hogy alkoholos-e, vagy hajléktalannak kinéző.
Tényleg ez számít egy embernél, aki vérzik, vagy eszméletlen?
Én nem vagyok orvos. Cukorbeteg eszméletlen embernél is alkohol-szerű a lehelet!
oncogito
@tivoli: -szerintem te még nem hívtál mentőt senkihez.
Még az is számít, hogy hány éves, akihez ki kell jönni. Mert fiatalhoz előbb jönnek.
Mikor édesanyám rosszul volt, rendre azt mondtam, harminc évesről van szó, mert akkor gyorsabban jöttek. Tapasztalat beszél belőlem!
papa.49
Nem a diszpécser a hibás, hanem az az agyatlan marha aki ezt a kutyult rendszert ,,irányításnak,, hívja, mert ez minden csak nem az...
Először kevés a kocsi, ami van annak is egy része lesrapált, jármű, másodszor akik évekig csinálták a vezénylést -talán nem is rosszul- azok már nincsenek ott...
Viszont vannak ehelyett ,,szóvivő bálok,, mert az olyan fontos, de például ,,téli gumi,, az nincs minden kocsira...
Ez is olyan lett mint minden amit a fütyisz ,,megalkotott,, xar!!!
tivoli
@oncogito: ma, 16:59
Csakis így lehet.
angelofthehell
@Tekla: Budapest önkormányzata fenntart mentőt a hajléktalan betegeknek is ,hogy neked ne keljen utánunk beleülni a szarba ,húgyba, rühbe és sorolhatnám,mert sajnos ők a kint élés miatt és az igénytelenségükből kifolyólag ilyenek, bár mennyire is nem tetszik a liberális fajtádnak.De ha a BKV-ra száll fel nem állsz mellette és szagolgatod mert neked az büdös!
human
Múltkor volt egy cikk, ami arról szólt, hogy már rég működnie kellene egy modern informatikai rendszernek, ami gyorsítja az esetrögzítést és riasztást. De jelenleg még mindig van, hogy papírra jegyzetelnek a mentősök. És a modern rendszer ellenére is előfordulhat, hogy kevés a mentőautó. Az hogy a beteg anyagi helyzete is számít a mentéskor hát az is csak a magyar egészségügy állapotát minősíti.
oncogito
@tivoli: - az eszes más kárán tanul...
Desischado
A ruhának ehhez mi köze? Az hogy a beteg állapota milyen az a lényeg! Ebből is látszik, hogy a magyar egészségügy egy rakás sz@r!
tivoli
@Desischado: ma, 20:43
Van-e rajta nagykabát, vagy nincs. És ehhez semmi köze az egészségügynek.
73
A 80-as években volt pár busz baleset,erre Hofi viccet is csinált belőle.A vicc:Jóska,megakarsz dögleni?Ja!Akkor gyere busszal.Most így szólna a Hofi vicc:Jóska,megakarsz dögleni?Ja!Hívd a 112-öt.Ui;amíg lehet csak a 104,105,107-es segélykérőket hívjátok.
F_Viktor
"...a mentőszolgálat épp nagyon leterhelt volt akkor, és elimserték, hogy a diszpécser hibázott"

Itt van a kutya elvermelve!
Minden hétre jut már egy hasonló, késve, 33, 45, 52 perces kiérkezés. S ez még csak a nyilvánosságra kerülő esetek, ennek többszöröse a késések valódi száma.

Kicsit Gyurcsányozok, nem emlékszem, hogy azelmútnyócévben ilyen híreket olvastam volna.
Az nem megoldás, hogy a bontóból helyezik újra üzembe a 20 éves mentőautókat, a megye településéről Budapestre vezényelnek mentőket és személyzetet.

A fityesz-maffiának el kellene gondolkodnia, hogy visszafogják a közpénzek ellopását, mert már a Zemberek nem tudnak annyi adót befizetni, mint amennyit ellopnak!
wagabund
...természetesen nem itthon, hanem más országban, megkérdeztek egy mentőst, miért érdeklődnek a telefonálótól, hogy hány éves az ügyfél? nem mindegy? rosszulvan akkor rosszul van...

-ááááá...hogy lenne mindegy...egy negyvenéves még adót fizet, a hetven már nem...

Akkor nagyhirtelen úgy éreztem, nem szabad megöregednem...
Valahogy hetven lettem, és folyamatosan szorongok... mi lesz ha...

jjéééézusom...
ila51
@wagabund: ...itthon kaptunk ilyen szemre hányást...kijött a mentő , mi addig őríztük árnyékot tartva a rosszul lett embert , nagy meleg volt... idős volt , és kissé alkohol szagú...jelzem mi nem szagolgattuk
Juhász István
OSTOBA!!! Miért nem azt kérdezted meg, hogy nézzék át a zsebeit, melyik párt tagkönyve van a zsebében? Mert ha a fityiszé, akkor azonnal megy a mentő, más esetekben , kicsinykét várni kell...
világlátó
A mentős is ember. Naponta és általában este, éjjel fordul elő a hajléktalan magatehetetlen emberek begyűjtése. Nagyon sokszor kell a mentőautó belsejét teljes takarításnak, fertőtlenítésnek alávetni, pedig lehet, ez idő alatt meghal valaki. Legyünk belátóbbak, körültekintőbbek. Ez a mentős szolgálatosokra is vonatkozik. Ránk is egyszerű, járókelő állampolgárokra is, akik sokszor elfordítjuk a fejünket az embertelen állapotban lévő embertársunktól. Sok tennivaló lenne ezen a téren, de úgy tűnik nem lépünk előbbre. A kívülállók drámázása nem old meg semmit. Egy - két humanista segítsége csak arra elég, hogy pár méterre arrébb vigyük a teljesen lepusztult embert, vagy mentőt hívjunk. A megoldás ?
tivoli
@oncogito: tegnap, 16:59
A tapasztalatodra apellálnák, légyszi, gondold át, mielőtt válaszolsz. Ha az én 30 éves gyerekem és a te 80 éves édesanyád egyszerre lenne rosszul, melyikhez küldenél előbb mentőt? S akkor melyikhez, ha a te 30 éves gyereked, és az én 80 éves édesanyám?
oncogito
@tivoli: - nem tudom, élnek-e a szüleid. De ha igen, remélem nem kell nekik mentő és ha mégis, nem szorulnak rád...
tivoli
@oncogito: ma, 14:16
Megkerülted az érdemi választ.
A kérdésem még mindig ugyanaz, NOS?
oncogito
@tivoli: - már válaszoltam, amikor leírtam, hogy hogy hívtam édesanyámhoz a mentőt. És ma is így tennék, ha élne.
tivoli
@oncogito: ma, 14:21
Amit leírtál, azt tényként közölted és én tudomásul vettem. Ebből adódott a kérdésem, hogy mi alapján döntenél, ha választás elé kerülnél.
oncogito
@tivoli: - tudod, ha rászorultat látok, azon akarok segíteni és nem mérlegelem, hogy megérdemli-e.
És nem én vagyok gonosz, hanem azok, akik az egészségügy körülményeit ilyenné tették.
oncogito
@tivoli: - még valami. Ha neked, vagy hozzátartozódnak szüksége lenne mentőre, ne hívj, mert biztos vannak arra érdemesebbek, akikhez menne.
tivoli
@oncogito: Azt a választ vártam volna, hogy kikérdezem a bejelentőt és mérlegelem, hogy milyen esetkocsit küldjek azonnal, vagy ráér azután is, hogy egy életveszélyes sérültet kell soron kívűl ellátni. Nehogy azt hidd, hogy ott csupa felelőtlen hülyék ülnek. Ha mérlegelés nélkül mennének minden hívásra, akkor lehet, hogy egy megállíthatatlanul csukló beteghez hamarább mennének, mint egy agyvérzéseshez. S ugye belátod, hogy mégsem teljesen mindegy.
Nem drámázni kellene, és különböző fenyegető eshetőségeket kívánni nekem, hanem kicsit racionálisan gondolkodni.
oncogito
@tivoli: - nem állítottam és most sem állítok semmit általánosságban.
De nem egyszer és nem kétszer voltam kénytelen mentőt hívni az életemben. Utcai balesethez, utcai rosszulléthez éppúgy, mint családtag miatt.
Volt jó és volt rossz tapasztalatom. Sehol nem ülnek csak felelőtlen hülyék (legfeljebb a Parlamentben) hanem emberek, akik ilyenek, vagy olyanok.
Én azon nem változtatok, hogy akinek a segítsége rajtam áll, annak mindent megteszek, amit tudok és amit a tapasztalatom alapján megtehetek.
Ennyi.
oncogito
@oncogito: - még valami. Utcán fekvő emberhez nagyon sokszor hívtam mentőt. Gondolom, a hozzád hasonlók azok, akik közönyösen elmentek mellette, akik úgy vélték, nem érdemel segítséget.
Én mindig megállok segíteni és nem érdekel, hogy ki az, aki segítségre szorul.
tivoli
@oncogito: ma, 14:54
Ebben egyetértek, és elhiszem neked, hogy megteszed a tőled tehetőt, ha segítségre szorulót látsz. De szerintem az a diszpécser is megteszi, akinek az a feladata, hogy mérlegelje a sorrendet. Különben nem lehetne ott.
oncogito
@tivoli: - gondolj amit akarsz, én leírtam amit tudok.
tivoli
@oncogito: ma, 14:55
Te csak ne feltételezz rólam semmit, mert csupán a te agyadban él, hogy te vagy a leghumánusabb humanoid.
A többi eldöntését meg bízd tapasztalt mentősökre.
keresztapa
Könnyebb megoldás egy embert kirúgni az állásából mint biztosítani a szükséges feltételeket a mentés végrehajtására. Az emberi élet mentése nem lehet kérdez és felelet függvénye, az élet egyszeri, nem ismételhető! A többi csak smafu mellébeszélés a lényeg a mentés megvalósítása.
ila51
@világlátó: Ezt jól mondod , pár éve egy hajléktalant szedett fel a mentő a Blahánál , láttuk is volt előtte segítségük. Másnap a hírekben , és több helyen felhívást adtak ki , hogy akik segítettek , saját érdekükben menjenek védőoltásért , nagy volt a baj , pláne ha nem is hallották meg a segítők...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.