Több mint 14 ezer euró (mintegy 4,3 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizessen a magyar állam egy baktalórántházi korábbi rokkantnyugdíjasnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) első fokú, egyelőre nem jogerős ítélete szerint.

A bírák megállapítása szerint a magyar állam megsértette a volt rokkantnyugdíjas magántulajdonhoz fűződő jogát. Az asszonyt a 2000-es évek elején nyilvánították hivatalosan rokkantnak, 2010 elején viszont, az előírások változása miatt – bár egészségi állapota nem változott – elveszítette jogosultságát rokkantnyugdíjra.

Amikor 2012-ben, a szabályozás ismételt módosítását követően megint rokkantnyugdíjat szeretett volna igényelni, amire rokkantsági foka alapján jogosult lett volna, a hatóságok a kérését amiatt utasították el, hogy a 2010-es megszakítás miatt nem felelt meg annak a feltételnek, amely szerint a kérelmezőknek az igény benyújtását megelőző öt évben legkevesebb 1095 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezniük.

A bírák álláspontja az, hogy az asszony rokkantnyugdíja a rokkanttá nyilvánítás előtti munkaviszonya során befizetett társadalombiztosítási illetékek révén megszerzett jog, amelyet így az állam az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétesen vett el tőle.

A döntés ellen még mindkét fél fellebbezhet, az ítélet akkor válik jogerőssé, ha ezzel a lehetőséggel sem Magyarország, sem az aszony nem él, a fellebbezést elutasítják, vagy elfogadása esetén a törvényszék úgynevezett Nagykamarája is dönt az ügyben.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Hát nem tudom hogy milyen országban élünk hogy valakinek az igazáért Strasbourgig kell elmenni, ja tudom Magyarbajdzsánban.
Hát pont erre alapoztak a "gecik" hogy kevesen járják végig ezt az utat, a többség inkább beletörődik a sorsába hogy elvették a rokkant nyugdíját.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A sok ,,okos jog-ász,, csak nem tud egy ügyet se elintézni, vélhetően a cél az hogy ne kelljen fizetni a rokkantnyugdíjasnak, nem kicsit szemét álláspont!!!
volvós
@papa.49: 12:26

Továbbra is a kérdésem:
Hol vannak a fidesz trollok, a fideszes
bérkommentelök ilyen sokáig ???
Dr. Felipe
Hát nem tudom hogy milyen országban élünk hogy valakinek az igazáért Strasbourgig kell elmenni, ja tudom Magyarbajdzsánban.
Hát pont erre alapoztak a "gecik" hogy kevesen járják végig ezt az utat, a többség inkább beletörődik a sorsába hogy elvették a rokkant nyugdíját.
nezelodo
Szomorú, hogy a szabadságharcos által megálmodott, és uralt ország polgárai a jogaikat azok segítségével tudják érvényesíteni, akik ellen a vezetőnk szabadságharcot folytat. Valakinek nagyon összekuszálódtak a dolgok a fejében...
Pálinkafőző Rézüst
És a ge.i állam még fellebbez is. Hogy rohadnának meg az ondószökevények!
m.macskosz
@Pálinkafőző Rézüst: Régi szép idők, amikor az ilyesmiért páros lábbal járó kitiltás esete forgott fenn ...
m.macskosz
@volvós: Halkabban nem tudnál kiabálni?!
Míííííííííííííííííííting van.
Van gond rendesen,
IQ viszont alig, s
zóval macerás egy kicsit, nyugi...! :)
m.macskosz
@Pálinkafőző Rézüst: Szóval már megint az önös érdek, mi?! Tudod, hogy bukta, tudod, hogy perkálunk, tudod, hogy már megint és még mindig összébb kell hogy húzzuk a nadrágszíjat...Pedig ezt már Kádár János interpretációjában sem kedveltem...
bencemacska
De hol voltak a magyar bíróságok, meg az Alkotmánybíróság??
nemkati
@bencemacska: @Dr. Felipe: @nezelodo: @és_többiek: De szívesen hajtanám be ezt a pénzt azokon, akik a szerencsétlent kisemmizték, és Strasbourgig szalajtották!
kakaósbögre
mondanám hogy "ezt megszoptátok,narancsosok" ha nem tudnám hogy ezt (is) az én zsebemből fogják kifizetni.
bencemacska
@nemkati: ma, 15:49

És sajnos nincs egyedül, de soknak nincs annyi pénze és energiája, hogy végig járja az utat Strasbourgig!
1magyar
Hogy lett volna nekik munkaviszonya, ill. tb. jogviszony, nem azt jelenti, hogy a r.nyugdíj alatt is van??? Mert akkor is ingyenes az orvosi ellátás.
m.macskosz
@bencemacska: Feltételezem, ugyanott: a minihitler hátsójában.
bencemacska
@m.macskosz: ma, 15:49

Nagyon szégyenteljes az ügy, mert a magyar bíróságnak észre kellett volna venni az exlex állapotot is, meg a javított törvény hibáját is! Ha nem akartak szembe menni a hatalommal, akkor meg állásfoglalást kellett volna kérni az Alkotmány Bíróságtól!
Hellcat
A magyar állam szerintem tök leszarta, hogy a nyugdíjas él vagy hal...hány ilyen eset lehet még az országban bele se merek gondolni...azokról meg ne is beszéljünk akik azóta az ilyen hazaáruló fidesz intézkedések miatt az életüket vesztették...gyilkos hazaáruló kormány.
m.macskosz
@bencemacska: Mivel tisztellek és becsüllek,
az eddigi hozzászólásaid alapján egyetértek,
de már alszom...bocs.
papa.49
@volvós: Még nem kapták meg az új szöveget, maguktól meg legfeljebb házikót tudnak rajzolni...
lópicigáspár
@Pálinkafőző Rézüst: Kondom szökevények, nem ondószökevények!!! :-)
@bencemacska: 15,37 Azok tehetetlenek mert a magyar átreformált "jog" és tákolmány szerint minden törvényes!

Remélem ez alapján előszedik a Strasbourgban egyszer már elkaszált többi megvont nyugdíjat is, mert ez alapján így lenne reális.
nemkati
@bencemacska: "És sajnos nincs egyedül, de soknak nincs annyi pénze és energiája, hogy végig járja az utat Strasbourgig! "

Nem lehetne, hogy ez precedens értékű legyen az itthoni perekben is? Vagy per nélkül rehabilitálnák a rokkantakat, akiket a gonosz kormány ellátás nélkül hagyott?
volvós
@bencemacska: 17:08

...Melyik AB-tól??? A Fidesz AB-tól ````
bencemacska
@nemkati: ma, 17:37

Nem tudom mi változott 2012-ben a törvényben, ami ilyen abszurd esetet eredményezett. De ordító a hiba, amit a strasbourgi bíróság az ítélet indoklásában elmondott! Ezt észrevehette volna a Köztársasági Elnök is!
Egyszerű lett volna egy "kivéve" felsorolást betenni a törvénybe!

(Persze még az is lehet, hogy a határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, és így magyar bíróságon nem is járt az ügy!)
bencemacska
@volvós: ma, 17:52

Az a baj, hogy csak találgatunk, mert sem a törvényt, sem a per előzményeit nem ismerjük.
Ha összefutok egy bíróval - és nem lesz fontosabb elintézni valóm - megkérdezem)
Linna
@kakaósbögre: Ez úgy lenne igazságos, hogy aki hibásan döntött, az fizesse meg az elmaradt nyugdíjat.
Ha egy mezei raktárost megbüntetnek, mert hiányzik valami akár semmirevaló tárgy, szerszám, dolog, és megfizettetik vele a hiányt, akkor más ügyekben miért nem alkalmazzák a felelősségvállalást és felelősségrevonást?
Rögtön nem lenne ennyi "HIBA" az országban, ebben biztos vagyok!
Desischado
Strassbourg helyes döntést hozott. Gondolom, az "illetékeseket" ez nagyon kelemetlenül érintette! De egyetértek Linnával, fizessen, aki jogsértően járt el!
papa.49
@Desischado: Te még mindig hiszel benne, hogy ez a gyülevész siserahad bármiért mer, tud felelősséget vállalni, én már nem hiszek benne...
Hiszen a hazugovics egy, egy keményebb rendeletnél is ,,kihagyja,, a szavazást, hogy később ne lehessen rámondani, hogy megszavazta...
A ,,következmények nélküli ország,, a fütyiszek részére már kész van, ,,fizetés temérdek, felelősség semmi,, most itt tartunk...
Hofipisti
Nem tudom, hogy 2012-ben mikor változott ez a jogszabály )melyik volt a rengeteg közül, ami ide vonatkozott) de az tény, hogy 2012-ben az"Álamfő", a köteles kövér (interregnumban) volt, majd Áder lett a köztársasági elnök.
Egyébként meg oly mindegy, mert hát úgyis mi fizetjük!
A "fiúk" a mi zsebünkre pókereznek.
m.macskosz
@Hofipisti: Igen, az anyagi részre vonatkozóan tökéletesen igazad van, a gazemberek bármit is elkövethetnek, az ódiumát mi viseljük. Az emberi tényező a nagyobb tragédia! Talán emlékeznek rá sokan, amikor egy rokkantsági nyugdíjastól elvették a járandóságát és a hivatalban szúrta szíven magát. :( Ez az, amiről tudunk...de mennyi ilyen lehet még, csak nem került nyilvánosságra! :(
mate03
@nemkati: Sajnos nem a kormány fizeti! Hanem mi az adóinkból!A fiúknak kellene zsebből fizetni! Na az volna igazságos!
nemkati
@mate03: Van valami passzus az alaptörvényükben, de nem emlékszem, pontosan hogy szól, olyasmi, hogy a kormány baromságai miatti fizetési kötelezettséget a költségvetésnek, illetve az adófizetőknek kell állni. Próbáltam megkeresni, de nem találtam meg. Na azt kéne úgy változtatni, hogy a fizetési kötelezettség azt a döntéshozó hivatalnokot, szervezetet terhelje, aki a roszz döntést hozta.
kukac50
Akkor most már sok beteg ember mehet Strasbourgig ,hogy vissza kapja a rokkantsági nyugdíját. A Magyar törvényhozók meg szégyelljék magukat!
m.macskosz
@mate03: @nemkati: Süssétek meg, nem mindegy? A törvényhozók, jogalkotók bérét is mi álljuk, bár az nem lenne hátrány, ha a brüsszeli ítéletek miatt büntiből csak havi nettó 47 ezret kapnának. Akkor valószínűleg kevesebb megrovásban lenne részünk Strasbourgtól és Brüsszeltől. :)
@nemkati: Igen, én is olvastam az idevágó passzust, ne is kotorásszunk utána, ez szó szerint így működik. Amit a sok jogász elQrt, amiatt mi kapjuk a fegyelmit. :(
Desischado
@papa.49: Nem hiszek el semmit, ha a rablóbandáról van szó. És abban igazad van, hogy a fontos döntéseknél a hazugovics sosem szavaz! De egyszer bezárul a kör, vége lesz a jóviláguknak! Mert semmi sem örök, kivéve a szegénységet, sajnos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.