Több mint 14 ezer euró (mintegy 4,3 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizessen a magyar állam egy baktalórántházi korábbi rokkantnyugdíjasnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) első fokú, egyelőre nem jogerős ítélete szerint.

A bírák megállapítása szerint a magyar állam megsértette a volt rokkantnyugdíjas magántulajdonhoz fűződő jogát. Az asszonyt a 2000-es évek elején nyilvánították hivatalosan rokkantnak, 2010 elején viszont, az előírások változása miatt – bár egészségi állapota nem változott – elveszítette jogosultságát rokkantnyugdíjra.

Amikor 2012-ben, a szabályozás ismételt módosítását követően megint rokkantnyugdíjat szeretett volna igényelni, amire rokkantsági foka alapján jogosult lett volna, a hatóságok a kérését amiatt utasították el, hogy a 2010-es megszakítás miatt nem felelt meg annak a feltételnek, amely szerint a kérelmezőknek az igény benyújtását megelőző öt évben legkevesebb 1095 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezniük.

A bírák álláspontja az, hogy az asszony rokkantnyugdíja a rokkanttá nyilvánítás előtti munkaviszonya során befizetett társadalombiztosítási illetékek révén megszerzett jog, amelyet így az állam az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétesen vett el tőle.

A döntés ellen még mindkét fél fellebbezhet, az ítélet akkor válik jogerőssé, ha ezzel a lehetőséggel sem Magyarország, sem az aszony nem él, a fellebbezést elutasítják, vagy elfogadása esetén a törvényszék úgynevezett Nagykamarája is dönt az ügyben.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Hát nem tudom hogy milyen országban élünk hogy valakinek az igazáért Strasbourgig kell elmenni, ja tudom Magyarbajdzsánban.
Hát pont erre alapoztak a "gecik" hogy kevesen járják végig ezt az utat, a többség inkább beletörődik a sorsába hogy elvették a rokkant nyugdíját.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@nemkati: Sajnos nem a kormány fizeti! Hanem mi az adóinkból!A fiúknak kellene zsebből fizetni! Na az volna igazságos!
nemkati
@mate03: Van valami passzus az alaptörvényükben, de nem emlékszem, pontosan hogy szól, olyasmi, hogy a kormány baromságai miatti fizetési kötelezettséget a költségvetésnek, illetve az adófizetőknek kell állni. Próbáltam megkeresni, de nem találtam meg. Na azt kéne úgy változtatni, hogy a fizetési kötelezettség azt a döntéshozó hivatalnokot, szervezetet terhelje, aki a roszz döntést hozta.
kukac50
Akkor most már sok beteg ember mehet Strasbourgig ,hogy vissza kapja a rokkantsági nyugdíját. A Magyar törvényhozók meg szégyelljék magukat!
m.macskosz
@mate03: @nemkati: Süssétek meg, nem mindegy? A törvényhozók, jogalkotók bérét is mi álljuk, bár az nem lenne hátrány, ha a brüsszeli ítéletek miatt büntiből csak havi nettó 47 ezret kapnának. Akkor valószínűleg kevesebb megrovásban lenne részünk Strasbourgtól és Brüsszeltől. :)
@nemkati: Igen, én is olvastam az idevágó passzust, ne is kotorásszunk utána, ez szó szerint így működik. Amit a sok jogász elQrt, amiatt mi kapjuk a fegyelmit. :(
Desischado
@papa.49: Nem hiszek el semmit, ha a rablóbandáról van szó. És abban igazad van, hogy a fontos döntéseknél a hazugovics sosem szavaz! De egyszer bezárul a kör, vége lesz a jóviláguknak! Mert semmi sem örök, kivéve a szegénységet, sajnos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.