"Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen" – ezzel a címmel jelent meg interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kommerszant című orosz napilap pénteki számában.

Orbán Viktor kijelentette, amíg Németország kiáll az Oroszország elleni büntetőintézkedések mellett, aligha változik a helyzet. A kormányfő szerint Európa legnagyobb értéke az egységében rejlik: a kül-, védelmi és biztonságpolitikában.

A lap felvetette, Moszkvában elterjedt vélemény szerint az EU soraiban "szakadás történt az Oroszországgal kapcsolatos lehető legkeményebb álláspontot képviselők és azok között, akik megpróbálnak velük szembehelyezkedni". Orbán Viktor úgy vélte, a helyzet ennél is rosszabb, ugyanis "vannak olyanok, akik szerint Oroszországot el kell zárni az Európával meglévő gazdasági kapcsolatoktól", és "az európai egység, valamint Oroszország között kell választani"(...) "Mi azonban azon gondolkozunk, hogyan lehetne a legjobb módon rendezni az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait" – mondta. Orbán Viktor azt is kijelentette, "amikor mi, európaiak az Oroszországgal való együttműködésről döntünk, akkor nem Oroszországról, hanem Európa jövőjéről hozunk döntést" (...) "nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen, és amely az európaiakat Oroszország ellenségévé teszi". Szót emelt az ellen, hogy Európa elutasítsa a "fantasztikus lehetőséget", hogy egyesítse az orosz energiaforrásokat és Oroszország hatalmas gazdasági lehetőségeit az európai technológiai tudással és kultúrával.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország az Oroszország elleni uniós büntetőintézkedéseket és az orosz válaszlépéseket is megszenvedi, ezért a magyar vezetés arra törekszik, hogy legalább a politikai kapcsolatokat mentse.

A miniszterelnök közölte, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezéséről a múlt héten elért minszki megállapodás alapján rendezni lehet az EU és Oroszország kapcsolatait. A hat kelet-európai országban tervezett NATO parancsnoksági központ létesítéséről a kormányfő kijelentette: "nincs szükség a magyar biztonságpolitikában különösebb lépésekre", mert Oroszország nem jelent fenyegetést Magyarországra, amely NATO-tagként a szervezetnek mindig is jó és hűséges szövetségese volt és marad.

Orbán Viktor az ukrajnai válságnak a kárpátaljai magyar kisebbség sorsára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy Magyarország nagy figyelemmel követi az eseményeket. Szerinte az Ukrajnában élő magyarok véleményének el kell jutnia a döntéshozókhoz, és Magyarországnak nemzetközi szinten fel kell lépnie az érdekeik védelmében, ha megfosztják valamilyen joguktól őket.

A lap kérdésére, miszerint Törökország- vagy Oroszország-típusú illiberális állam kiépítésére törekszik-e, a kormányfő kifejtette, hogy "Törökország nagyon sikeres állam, és Oroszország is rendkívül sikeresen fejlődött az ukrán válságig, amely rossz hatást gyakorolt az orosz gazdaságra". "Nem értek egyet azokkal a nyugati reflexekkel, hogy át kell nevelni és nem kell elfogadni azokat, akik sikeresebbek nálunk, csak azért, mert a nyugati nézőpont szerint politikai rendszerük kevesebb értéket hordoz magában" – mondta.

Orbán a Déli Áramlat gázvezetékről azt mondta, "mégis csak meg kellett volna építeni. (...) Megállapodtunk abban, hogy Oroszország támogatni fogja azt a változatot, amely szerint Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon átmenő gázvezeték épül. Amennyiben minden ebben érdekelt ország beleegyezik, akkor Oroszország részt vesz benne, de Putyin közölte, hogy Oroszország okult az előző eseményekből, ezért előbb meg kell szerezni az Európai Unió egyetértését. Most ezen dolgozunk". Hozzátette: az Európai Unióban számtalan egymással versenyző gázvezeték-elképzelés fekszik a tárgyalóasztalokon, ezért "nem egyszerűen lobbizni, hanem küzdeni kell koncepciónk sikeréért".

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
@ilos: Egy kis ízelítő Orbán hőbörgéseiből!!

1. "Pusztán annyit kérek, engem ne oktatgassanak ki demokráciáról azok,
akik végigszolgálták a diktatúrát, és az oroszok szekerét tolták."
Orbán Viktor (Nógrád Megyei Hírlap, 1996. szeptember 28.)

2. "Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni."
Orbán Viktor (Magyar Demokrata, 2007. január 4.)

3. "Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már
mindenki kezdi veszedelmesnek látni."
Orbán Viktor (Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

4. "Nyugaton van keresnivalónk, Keleten semmi keresnivalónk nincs."
Orbán Viktor (Magyar Hírlap, 2007. november 17.)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sziszifusz
Ennek már agyára mehetett valami ( tán a sok g...i). Megőrült ez az ember ?
Mit akar ?
Most még a NATO és az EU tagja vagyunk. A tagság kötelez(hetne) ! Ezt miért nem veszi tudomásul. Vagy szándékosan ki akarja rúgatni az országot az európai közösségből ? Amit ez az ember művel az már egy kopasznak is hajmeresztő.
kakaósbögre
én alapvetően olyan bolygón nem akarok élni ahol ilyen férgek döntéshozói pozícíóba kerülhetnek.
Dr. Felipe
"Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen"

Akkor el lehet menni "geci".
miazavalami
És úgy gondolja ő az alkalmas személy arra hogy Európa és Oroszország viszonyát rendezze?
Ha Putyin ezt a cikket olvasta akkor gurul a vihogástól!
mássalhangzó
@soljanka: azt azért nem gondolnám! De, ami a lényeg, nem is szeretném. Azt azonban igen, hogy itt élje azoknak a szegényeknek az életét, akiket kormányzása alatt, döntései szegényítettek el! És semmi plusz juttatás! Csak a közmunkából szerzett jövedelem, ha van, ennyi. Lehet bizonyítani!
human
A pávatánc a páváknak való. Egészséges embernek inkább röhejes.
Alzheimer Fauna
A napokban pár oldalnyi szöveget találtam a Garibaldi utca elején, lehet, hogy valamelyik közeli irodaház ablakán fújta ki a huzat. Valami évértékelő vázlata lehet... Betegesen kusza kézírás (sok satírozó javítással, beszúrással, bátor helyesírási újításokkal), tematikusan szakaszokra bontva. Három dologból sejtem, hogy nem a miniszterelnök úr írhatta:
1, az előadás helyszínéül nem a Várkert Bazár van megnevezve, hanem Magos Déva vára, azzal a zárójeles megjegyzéssel, hogy „Amit átadtam délig, leomlott estére, amit estig átadtam, leomlott reggelre… de majd még átadom” (plusz egy szmájli).
2, a fejezetek végén nem O. V. monogram van, hanem "G. Viktor"
3, érthetetlen okból egyik passzus sem hosszabb kétezer karakternél...

Az alábbi fejezetek vannak benne:

1, Gazd. bevándorlás
2, Jó muri az urizálás :)
3, A családom és más áll
4, Az a kurva internet
5, Az Keresztységről
6, A kis Simics
7, Természetvédelem
8, Külpolitikám
9, Veszprém – bár nincs szükségünk a kétharmadra, „No retreat, no surrender!”
10, Az éhezés mint a fogyókúra praktikuma (Norbit meghívni!)

A napi aktualitáshoz igazodva (bár a szöveg számos helyen hiányos) változtatás nélkül egy-egy részét közkincsé teszem (anyukám a helyesírási hibák egy részét kijavította, és csak annyit hagytunk benne, amivel tiszteleghetünk Majdnem Kisdoktor Pál és a kis Rima lány nagysága előtt).
Alzheimer Fauna
8, Külpolitikám

Kedves barátaim!

A diplomácia a jó modor és a mérlegelés művészete és én rendelkezek ezek közül eggyel: eldönteni, hogy az ember viselt dolgairól ki tud többet, a KGB vagy a CIA? (Informális csatornán üzentek a Kremlből, hogy ők, meg azt, hogy ez alatt nem csak a Gripen- és a Safarov-ügyet értik.)
-
Öt év kemény munkájával kormányom külkapcsolatit világszerte tisztelet övezi: mindenki a barátom akar lenni. (Kaczynski húzzon egy sorszámot és várjon a sorára!)
-
Most, hogy szívós munkával bebizonyítottam, Moszkvában kifizetődőbb Dubajozni és azt is, hogy a Seremetyevo vörös szőnyege a legjobb derékalj, külpolitikámat három szóval foglalhatnám össze:
Putyin, putyinom, putyinkám, kis berkenyefám, kicsi berkenyefám!
Még egyszer mondom: kicsi berkenyefám!
-
(Megtudni, hogy bazári körülmények közt lehet-e vetíteni, ha igen, akkor a hangulat érdekében a messziről Istenfélőnek Látszó Kacérmosolyú Rózsa egy régi - amikor még állományban volt a három/KGB-nél - felvételét halkan bejátszani, link itt:
www.youtube.com/watch?v=llS6p4YzsaY
azt hiszem, hogy a felvételen Rózsa a férfiasan szoprán hangú nemcopfos.)
-
Már az első randin (ott a Szovjetunióban) éreztem, hogy mi Vologyával hamar túl leszünk a barátságon… és ahogy négyszemközt maradtunk, mondtam is neki, (Расцветали яблони и груши) és ekkor bátran a lényegére tapintottam (Poplyli tumany nad rekoj) és már a kezemben is volt a kicsi formás családi ékszere… (Vykhodila na bereg Katyusha) Vova lesütött szemmel mondta, hogy ne tévesszen meg a méret, ő is próbálta növeszteni: kenegeti Krímmel (Na vysokij bereg na krutoj), és ami neki nem ment, az nekem sikerült… aztán még aláíratott velem egy Paks-
améta titkos szerződést.
-
Ó, az a tajgai ikra, az az orosz kaviár, kissé krémes, de mégis férfias, enyhén sós ízét még mindig a számban érzem.
-
Azt ígérte, hogy felhív, meg hogy meglátogatja az Ő kis „malafejkaját”, és hogy hoz majd a kaviárjából… Igazi férfi, állta a szavát…(Vykhodila, pesniu...
gilmour
Az bezzeg tetszik, ha jönnek a milliárdok az EU-ból, ugye? Én olyan országban nem akarok élni, ahol ilyen ember hatalomra kerülhet...Hajrá Veszprém, 22-én szavazzatok a kétharmad ellen!!!
ilos
Kedves Propelleres, balos hőbörgők! (Kedves törölve.) Rátok érdemes volt költeni Soros Gyuri bácsinak, fújjátok a nótáját, mint egy verkli. De ha leveszitek a szemellenzőt, akkor nézzetek körül a világban. Az általatok oly nagyra becsült USA már megszerezte Ukrajnát és minden erővel azon van, hogy a számára egyetlen potenciális ellenféllel, Oroszországgal összeugrassza Európát. Orbán ezt szeretné megakadályozni, de az olyan fizetett ellenségek, mint Ti vagytok, megpróbálják ellehetetleníteni. Az a nagy szerencse, hogy kevesen vagytok. Lehet sóhajtozni, hogy csak 1.500-an mennek tüntetni, de ez a helyzet. Veszprémen egyébként semmi nem múlik, várnotok kell legalább 3,5 évet (de lehet, hogy még sokkal többet)!
nyanya001
@ilos: Te valami nagy tévedésben vagy ! Soros György Orbánra költött !
Egyébként meg nem az itt " hőbörgők " skandálták, hogy ruszkik haza,
most meg nem lehet kiszedni Putyin hátsójából !

Orbán a 2008-as országjáró körútján még azt mondta, nem lehet olyan szerződést kötni Oroszországgal, amelyet aztán 10 évre titkosítanak.

Orbán Viktor egy 2008-as beszéde szerint még elképzelhetetlennek tartott egy olyan megállapodást, amelyet Magyarországról kötnek, majd annak részleteit titkosítják - írja a 444.hu egy videóra hivatkozva, amit szerdán töltöttek fel a Youtube-ra.
zöldszem
@ilos: Egy kis ízelítő Orbán hőbörgéseiből!!

1. "Pusztán annyit kérek, engem ne oktatgassanak ki demokráciáról azok,
akik végigszolgálták a diktatúrát, és az oroszok szekerét tolták."
Orbán Viktor (Nógrád Megyei Hírlap, 1996. szeptember 28.)

2. "Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni."
Orbán Viktor (Magyar Demokrata, 2007. január 4.)

3. "Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már
mindenki kezdi veszedelmesnek látni."
Orbán Viktor (Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

4. "Nyugaton van keresnivalónk, Keleten semmi keresnivalónk nincs."
Orbán Viktor (Magyar Hírlap, 2007. november 17.)
abacs62
Úgy látom "ilos" személyében itt az új "entero". Ilyenhez, mint "ő", még kommentet sem fűzök,,
rosalinda57
Akkor induljon Keletre, de vissza onnan ne engedjék! Maradjon ott örökre, mert ott érzi csak jól magát. De akkor most ne csináljon a szájából mást !
gulyasgyula
@gilmour: Mivel nem Veszprémi vagyok csak drukkolni fogok , de majd ott kiderül mennyien vannak akik csak itt tudják mit kellene tenni de szavazni már nem mennek el ..
Linna
Én pedig olyan Európában nem akarok élni, amibe nem tartozom bele (csak földrajzilag).
Kikérem magamnak, hogy bármelyik politikus olyan dolgot szajkózzon, amit én és sok más normális magyar társam ellenkezőképpen szavazott meg!! Milyen alapon beszélhet és csinálhat egy választott politikus olyan dolgokat, aminek az ország az ellenkezőjét akarja?!
Húzzon el a haverjához, de vissza ne jöjjön!!!
ilos
@zöldszem: És? Tudod, csak az ökör konzekvens. Változnak az idők és ahhoz igazodni kell. Most éppen Amerika össze akarja ugrasztani Európát Putyinnal, amiből egyedül a jenkik jönnének ki győztesen. Na, ezt kellene megakadályozni. Tudod?
ilos
@nyanya001: Igen, Soros Orbánra is költött, úgy mint most a Ha-há-sokra, de hál' Istennek kidobott pénz volt Amúgy Neked is csak azt tudom válaszolni, hogy 10 év alatt sokat fordul a világ. Sokáig tartottuk példaképnek Amerikát, de amit most művelnek a világban, az katasztrófa (Irak, Afganisztán, Líbia, Egyiptom, stb. és most Ukrajna). Ugye Te se akarsz világháborút, mert az orosz medvét még senki nem győzte le. És amit Ukrajnában művelnek a jenkik, azt ők sem tűrnék a közelükben!
nyanya001
@ilos: Jelenleg az orosz gépek grasszálnak Anglia partjainál
fenyegetve a világbékét !
A világ nem változott annyit, mint amennyit Orbán 10 év alatt !
Vaclav Havel nem volt baloldali, de megjósolta még 2002-ben,
Vaclav Havel Orbán Viktorról 2002-ben:

“Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”
ilos
@nyanya001: Nem tudom honnan veszed az információidat, de ha igaz, akkor sem veszélyezteti a "világbékét". Szerinted van olyan?
kamazuka
Bár sok nem derűlt,ki,tán el sem hangzott,de gondolom az orosz elnök nyomatékosíthatta,miről,mit gondol,s talán udvariasságból nem említette,de gondolatban eljátszadozhatott a tényekkel,hogy bár tatárjárás, törökvész 1956,hogy csak a nagyokat említsem,mikor a nyugat szarban hagyott minket,hogy ne legyenek kétségei affelől,hogy egy következő konfliktusban sem számítunk jottányit sem.
Rumcájsz
Addig járja a pávatáncot, ameddig ki nem rekesztenek bennünket az unióból, Hú de jó is lesz ismét orosz fennhatóság alatt élni!
panellproli
@ilos: Véletlen a tetsziket nyomtam meg, pedig egy agymosott fidesz nyalonc véleménye minusz 120 értékű
panellproli
@ilos: Pont hogy Putyin az aki ezt a kisdiktátort használja fel a nagydiktátori elképzeléseinek eléréséhez.Mint ahogy írják nálam okosabbak, trójai falovat csinált Magyarországból
papa.49
@soljanka: Sajnos nekünk NINCS OLYAN SZERENCSÉNK!!!
papa.49
@ilos: Ha annyira nem kedves neked az itt írogatók személyisége, véleménye akkor mi a nehézségnek vagy még mindig itt, menj békével lehetőleg a hazugoviccsal, meg a népizenekarával együtt a muszkákhoz...
coyote3
Hát b@szki rém egyszerű a történet. Csomagolj és menj haza a bandáddal Ázsiába...
reseva
Az ellen semmi kifogásom, hogy Orbán Keletre vágyjon, csak azt nem értem, miért akar minket is minden áron magával vinni. Mert népszavazás itt nálunk ma nincs, ezt jól megszervezte, csak nemzeti konzultáció, amelynek az eredménye az, amit ő akar. Pedig mi a hidegháborút másképp látjuk, sőt a meleg-háborút is.
eszegfu
@ilos: Sajátos elmélet, hogy csak az "ökör konzekvens"... Tudja minden rendszerben vannak adótörvények és számviteli törvények (ugye ezek alapozzák meg a ktv. bevételi oldalát) tehát fontosak. A tv. szigoruan fogalmaz az elveket illetően, mely szerint az egyik legfontosabb a következetesség, ami a konzekvens jelentése. Tehát én önkéntesen eltérek ettől, (ugyanis én nem vagyok ökör) mert "változnak az idők" és én most ehhez "igazodjak", végső soron ne tartsam be a tövényt és ne is adózzak? Továbbá a következetesség mellőzése nem jelenti azt sem, hogy feladjam az egész egyéniségemet, becsületemet. Csiszolódhatok, kicsit másképpen gondolkodhatok, de alapvetően nem lehet megváltozni. Én azt érzem, hogy vagy Zöldszem 19:07 hsz-ben irt időben, vagy pedig most nem az igazi egyéniségét mutatja O.V. Sajnos ő ugy hajlik, mint a nád, azaz honnan fuj az erősebb szél... és ez már nem következetlenség, hanem gerinctelenség.
mate03
@ilos: Mélyen nem tisztelt (ilos)!Az hogy beteg vagy,az a te bajod!Olyan dolgokkal jössz ,hogy röhögnöm kell! Soros évekig tömte a pénzt a Fideszbe!Orbán őrjöngve szidta az oroszokat!Most a Putyin seggét nyalja!Mit akar Orbán megakadályozni? Ő olyan kis pont,mint bolha tökén a pattanás! Ez az emberszabású az ország szégyene!Már nemcsak Európában utálják,hanem mindenütt! Ilyen elvtelen ,minden szakmainasságot nélkülöző, kormányunk még nem volt!
Anna Mária
@ilos: Nem jó helyet választottál a tanaid terjesztéséhez. Aki az Orbánnal egyet nem értőket "fizetett ellenségeknek" nevezi, az jobb, ha gyorsan visszahúz oda, ahonnan elszabadult.
ranger
Szerintem ennek a mocsoknak kellene menni Oroszország ázsiai részére, de örökre.
ranger
@mate03: A legnagyobb probléma, hogy az ilyen agyagagyúak nem veszik észre, hogy a butaságukra épít a tetű.
libellle
@ilos: 18:32 ezután hozták a kényszerzubbonyt neked ugye. Persze nem vetedd már ezt sem észre, hiszen vak vagy és az agyad már régóta ki van amputálva. Ezenkivül ellehet menni innét és keresni a félázsia cöfös birkák befirkálásait.
tivoli
Állásfoglalás nélkül teszem fel a kérdést:

Mi ugye az európaunió tagjai vagyunk. Állítólag.
Nekünk akkor semmi közünk az oroszokhoz. Állítólag.
De mi közünk van amerikához, és azoknak mihozzánk, ha mi európaiak vagyunk? Állítólag.
eszegfu
@Anna Mária: Pedig én a "fizetett ellenség" egyike vagyok: fizetem a 27 % ÁFA-t, az élelmiszerlánc felügyeleti dijat, a jövedéki adót, chips adót, épitményadót, sőt ha ugy adódik anyám nevét 6 példányban is befizetem (biztosan erre is megtalálják a technikát)!
eszegfu
@tivoli: Ironikusan mondhatnám: semmi és minden mindkét félhez. Szerintem megkerülni sem lehet egyiket sem, valahogy "lavirozni" kellene, de talán egy kicsit másképpen. Minden ország rá van szorulva a másikra, függetlenül államformájuktól, stb-től, önállóan senki sem létezhet. Ahogy én sem mondjuk a szomszédaim nélkül. Ezt csak én gondolom és nem biztos, hogy ez az igazság.
oncogito
@tivoli: - talán annyi, hogy sokkal több "megélhetési bevándorló" él ott, mint Putyin atyuska szárnyai alatt.
zöldszem
@ilos: Értem! Minden, amit a szocialisták csináltak az rossz volt, ha ugyanezt a Fidesz csinálja az nagyon jó. Ez jön le a Fidesz nyilatkozatokból. Ezzel ilos, akit hosszú ideje kezelnek a pszichiátrián egyet is ért!
tivoli
@eszegfu: ma, 11:38
Valahogy így gondolom én is.
Ha az utca közepén lakom, az az érdekem, hogy mindkét szomszédommal jóban legyek, és ne csak az egyikkel a másik rovására. Ráadásul az utóbbival kertszomszédok vagyunk, a kutyaugatás is áthallik.
tivoli
@oncogito: ma, 11:41
Azok a "megélhetési bevándorló"-k nem magyarország. Azok éljék az ottani életüket ahogy akarják, mi meg itthonmaradottak, élnénk a magunkét. Nem kéne állami szintre emelni a problémát.
Putyin atyuska nem szól bele a magánéletünkbe, egyelőre.
oncogito
@tivoli: - igaz, de jól illusztrálja, hogy hol mennek jobban a dolgok.
Vajon mi miért orientálódunk oda, ahonnan inkább menekülnek az emberek?
almosd
Orbán veszélyes vizeken evez ,próbál megfelelni mind a két oldalon de a nagyhatalmaknál ez sose jött be ,a két pad közzé ülés elkerülhetetlen ,valahová tartozni kell, és remélhetőleg nem a sötét középkorba fogunk zuhanni .
tivoli
@oncogito: ma, 11:58
Nekünk itt, Közép-Európában vajmi keveset számít, hogy Amerikában jobban mennek a dolgok.
Anna Mária
@almosd: Hát pedig, ha ez az Orbán még sokáig machinálhat, akkor de.
Anna Mária
@eszegfu: Én is fizetett ellenség vagyok! :) A nyugat fizet, ugyanis ott dolgozom, de nyaranta Magyarországra jártam önkéntesen dolgozni, nyelvet tanítottam hátrányos helyzetű gyerekeknek stb., mindaddig, amíg Lázár el nem lehetetlenítette az önkéntes munkának keretet adó civil alapítványt.
Rohadjak is meg, nem? :D
eszegfu
@Anna Mária: Naná! Ott kezdődik, aki nem ért egyet ezzel a kormánnyal, az nem is nemzeti magyar, sőt ellenség! Ez már a "rohadás" fele. A másik felét meg a civil alapitványnak köszönheted. Ezekbe, mármint a pénzosztásba nem tudott beleszólni, "csak" igy-ugy ellehetetlenitette. Velünk szemben igen közel állok a zéro tolarenciához.
oncogito
@tivoli: ha tudni akarjuk, ki mellé állunk, nagyon nem mindegy.
Vagy azt akarod, hogy egy kisebbség a többi hátán éljen jól kis hazánkban?
ilos
@panellproli: Ne hallgass azokra, akik nálad "okosabbak", sőt senkire se hallgass, próbáld a magad véleményét megformálni! Akkor nem jutsz ilyen hülye következtetésre, hogy Putyinnak Orbán a trójai falova. Orbán az egyik legnagyobb európai politikus, csak figyeld meg, mindig bejön, amit mond. Lehet fikázni meg hülyének tartani, akkor is neki lesz igaza. Csak figyeld!
ilos
@eszegfu: Eszmefuttatásod ragyogó, csak nem ugyanarról beszélünk. A törvényeket (főleg a természetieket) persze hogy be kell tartani, ez nem konzekvencia kérdése. Az általam citált közmondás arra vonatkozik, hogy az ember véleménye a körülmények hatására változik. Biztosan Te se úgy viszonyulsz a dolgokhoz, mint régebben, ez a politikára még kisebb időintervallumra igaz. Aki a szocializmusban élt, minden vágya az volt, hogy de jó lenne a fejlett nyugat kapitalizmusát megízlelni. Most már tudjuk, hogy milyen, sokan visszavágynak az "átkos"-ba, mert ott nem volt munkanélküliség, mindenkinek jutott valami, ha nem is sok, de nagyobb biztonság volt. Persze félre ne érts, nekem nem kellene, de a véleményem nekem is cizelláltabb azóta. Az oroszokhoz való viszony is változik, senki nem akarja felcserélni az EU-t Putyinnal, de ez a kikényszerített egyenvéleményt se ossza mindenki. Sajnos nagyon sekélyes az emberek történelem tudása, a most vitatott ukrajnai területek mindig is Oroszország részei voltak, a lakosság 98 %-a orosz, nem véletlenül akarnak visszakerülni. De ezt ugye nem teheti akárki, Koszovót le lehetett választani a szerbektől, mert azt Amerika akarta, de ezt most nem lehet, mert itt más a jenkik terve. Így kellene nézni az eseményeket, ne higgy el mindent, amit olvasol!
ilos
@mate03: Amíg én nem minősítelek, addig te se tedd! Orbán a szovjeteket szidta és küldte őket haza. Akkor ugyanígy fel voltak a szűk-látókörűek háborodva, mint most és neki lett igaza. Meg fogjuk érni, hogy most is őt fogják igazolni az események. Itt egymást hülyítitek, pedig nem minden van úgy, ahogy ti képzelitek. Emlékezz majd a szavaimra!
tivoli
@oncogito: ma, 15:14
Ez már régen így van. Van fogalmad, hogy az átlagos magyar dolgozókra hány eltartott jut? Mit gondolsz miért szegény ez az ország? Miért nincsenek megfizetve az emberek? Mert munkájuk haszna nem őket gyarapítja, hanem azokat, akik belőlük élnek.
Sziszifusz
@ilos: 16:07
"Orbán a szovjeteket szidta és küldte haza"
Igen a szovjeteket küldte haza és most az oroszokat hívja be (Paks). Mindkét esetben az oroszokról van szó.
Annak a nemzetnek a tagjairól akik a XX. században oly sok ember nyomorúságát ill. halálát okozták. Az ukrajnai 20 millió ember halálra éheztetése, a több százezer ember "malenkij robotra " hurcolása, a frontvonalon a lányok és asszonyok megerőszakolása, Katyinban a lengyel tisztikar kivégzése ... és még hosszan lehetne sorolni.
A jelenlegi orosz széparcúság, nem a magyarok érdekét szolgálja. A felszín mögött csak az orosz érdekek sejtődnek. Az Orosz nép mentalitása igényli a diktatúrát, az egyszemélyi vezetést, szükségük van egy "cáratyuskára".
A magyar ember a szabadságot szereti nem pedig a illiberális diktatúrát.
oncogito
@tivoli: - mert nincs lehetőség ebben az országban, mert aki gebedésig dolgozik tisztességgel, csak vegetál. És nem a külföldiek miatt, hanem a magyar multik és oligarcha miatt.
Érdekes módon nyugaton van élni és élni hagyni -- a keleti barakkokban meg csak elnyomás van és kizsigerelés. A keleti barakkokban a gazdagok nem munkával, nem befektetéssel szerzik a vagyonukat, hanem államosítással, kisajátítással, csalással.
Ez van.
tivoli
@oncogito: ma, 16:58
Van igazságod. Csak kicsit kéne még utánanézned a valóságnak.
Pl. Annak, hogy a dicső nyugatnak miből van a jóléte és a csúnya többinek a szegénysége.
oncogito
@tivoli: - én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy ebben a szegény, lepusztult országban miből van a gazdagoknak vagyona!
tivoli
@oncogito: ma, 17:46
Jó kérdés. Örökölték! :-))
eszegfu
@ilos: Már bocs.! Akkor Neked sem hiszek el semmit sem, mert ezt is elolvasom. A másik nem is értem ezt a "kikényszeritett vélemény" kifejezésedet. Egyáltalán nem gondolom, hogy az EU-t felcseréli O.V. Putyinnal! Az EU-ban szinte ugy beszél, hogy nincs Putyin pártján, Putyinnak pedig "fikázza" az EU-t. Természetesen ezt nem szó szerint gondolom, csak próbáltam sarkositani, egyszerüsiteni. Abban semmi kivetni valót nem találok, ha mondjuk az EU-ban képviseli a közösség érdekeit, ugyanakkor akármilyen "ráutaló" magatartással, beszéddel próbál szinte közvetiteni az EU és Putyin között. De én azt érzem tisztességtelennek hogy elfogadja az EU pénzeket, ami ugye nettós befizetők lévén mindig több, mint a tagsági hozzájárulásunk, ugyanakkor Putyinnal szemben nem M.o. érdekeit, hanem a sajátjait (fideszesek) tartja szem előtt. Ezt nekem tényekkel nem tudod megindokolni, hogy nem igy van.
Az meg végképpen nem tudod megvédeni: O.V. szorgalmazta finoman szólva, hogy takarodjanak haza az oroszok, most meg a barátja?! Ennyivel pozitivabb lett az orosz politika Putyinnal az élen? Na neeee! Véleménykülönbségünk ellenére elfogadom: Te igy gondolod, én meg másképpen.
mate03
@ilos: Szavaid nekem olyanok, mint a légy zümmögése!
ilos
@eszegfu: Csak néhány gondolat: Az EU pénzétől nem kell azért annyira hasra esni, ahogy szokták mondani, sokba van az nekünk. A privatizáció révén megszerezték a magyar piacot, a bankokat, az élelmiszeripart (ledózerolták az összes cukorgyárat) és olyan feltételekkel adják, aminek nem mindig örülünk (pl. ugye tudod a dugódíj és a négyes metró árú kapcsolását). Nem igazán értem, hogy Putyinnál milyen fideszes érdekeket tartott Orbán szem előtt? Az, hogy nem kell kifizetni néhány százmilliárdot semmiért, az csak a fideszeseknek jó? Az oroszokkal kapcsolatban a legnagyobb a tévedésed, 89-ben Orbán a szovjet katonákat "zavarta" haza, most pedig az oroszokkal tárgyalt, ugye azért az nem ugyanaz? Véleményünk lehet különböző, abban semmi baj nincs, de a tárgyi tévedéseket próbáljuk elkerülni.
ilos
@Sziszifusz: Nálam senki nem utálja jobban a szovjet diktatúrát, ami legalább (ha nem jobban) gyilkolta az ártatlan embereket, mint a német fasizmus. Érdekes módon mégis csak a holokausztra kell napi szinten emlékeznünk, amíg csak világ a világ. Tehát ebben nem vitatkozunk, de az utolsó mondatoddal annál inkább. Miért lenne az illiberalizmus diktatúra? Csak liberális demokrácia létezik? Nem lenne elég csak minden jelző nélküli demokrácia? A liberalizmust - főleg nálunk az SzDSz - megutáltatták a világgal. A liberális megmondó emberek most is fenntartják maguknak a jogot, hogy eldöntsék, mit szabad és mit nem. Ez nem demokrácia, ez az igazi diktatúra.
profon
Kezd már rongyosodni az a köpönyeg Viktor !
eszegfu
@ilos: Azt gondolom kettőnk között teljesen "meddő" ez a beszélgetés. A "tárgyi tévedéseimet" pontról-pontra meg tudom cáfolni, de feleslegesnek érzem kifejteni. Talán csak egyet: ugye nem gondolod komolyan, hogy én nem tudom akkor Szovjetunió volt, most meg Oroszország? Azért bátorkodtam összemosni, mert tény:
a volt Szovjetunió össz. területéből Oroszország a 76 %, népességét tekintve pedig 50 %-a, továbbá a hivatalos nyelv a SzU-ban az orosz volt.
Sziszifusz
@ilos: 21:25
Tőlünk a hivatottabb A. Merkel is kimondta, hogy az illiberális demokrácia kifejezéssel nem tud mit kezdeni. Én ezt úgy értelmezem, ahogy a képtelen dolgokra szokták mondani " fából vaskarika", tehát értelmetlen.
Egyébként a liberalizmus a személyes szabadságot és a törvények előtti egyenlőséget jelenti. Aki ezt helytelennek tartja, az ugyan milyen rendszert akarhat ?
levi
Inkább éljünk egy olyan oroszországban ami hidegháborút vezet európa ellen.
ilos
@Sziszifusz: Merkel asszony azért nem tudott mit kezdeni az illiberalizmussal, mert a választóinak jelentős része liberális, bolond lenne velük összeveszni. De egészen más a németeknél a liberalizmus, mint nálunk, a jó SzDSz úgy lejáratta a fogalmat, hogy a kutya nem kér belőle. Ők a szabadosságra értették a liberalizmust, persze csak nekik volt minden szabad, ha emlékszel. Amúgy a személyes szabadságot és a törvények előtti egyenlőséget már a mindenfajta jelző nélküli demokrácia is garantálja, nem kell ezt turbózni.
ilos
@eszegfu: Mit akartál mondani ezekkel a számokkal? Persze hogy Szibériában nem laknak olyan sűrűn, mint Moszkvában, De azt is tudod, hogy a Krim-félsziget meg a Donyeck-medence soha nem volt ukrán? A néhai Hruscsov, mivel ukrán volt, nagylelkűen odaajándékozta, ami abban az időben annyit jelentett, mint ha most a megyehatárokat átrajzolnánk. És egészen eddig nem is volt probléma, de miután a jenkik feltüzelték a proletárokat és az új kormány első intézkedése a kisebbségi jogok (pl. a nyelvhasználat) eltörlése volt, jogosan lázadtak fel a 98 %-ban oroszok lakta területek lakói, hogy ebből nem kérnek. Csak halkan jegyzem meg, hogy ha a 200 ezer kárpátaljai magyar fellázadna, nekünk is segíteni kellene őket. Persze tudom, hogy ez már nemzettudat kérdése, Gyurcsány a nagy liberalizmusával biztosan nem segítene.
nezelodo
"ranger február 21., 11:00"

Ott legalább ábrándozhatna, mit egykor a kis kopasz, hogy szeretett népe hazavárja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.