Nem igaz, hogy kevés a szakmunkás, a baj az, hogy a végzetteknek csak az egyötöde helyezkedik el a saját szakmájában – írja a hvg.hu.

A kormány nem is titkolt célja, hogy mesterségesen csökkentsék a gimnáziumi férőhelyek számát, és a gyerekeket a szakképzés felé terelni. Két oktatási koncepciót is kidolgozott 2015 elejére a kormány, az egyiket, a köznevelési iskolaszerkezet átalakításáról. Az egyik a 9 évfolyamos általános iskola, szakgimnáziumokra átkeresztelt szakközépiskola, szakközépiskolára átkereszetelt szakiskoláról szóló előterjesztés.

A másik a szakképzés legújabb reformelképzeléseit írja le (és több tekintetben – pl. iskolaszerkezet, alaptanterv, tankönyvek – írja felül az eddigi változtatásokat), illetve erősen kritizálja a közoktatási rendszert.

Mártonfi György oktatáskutató a hvg.hu-nak elmondta, az alapkérdés az, hogy mit tudunk csinálni a 7-8. évfolyammal. A kompetenciamérésekből ugyanis az derül ki, hogy az általános iskola utolsó két évfolyama gyakorlatilag funkcionálisan nem működik, a szakiskolába bekerülő gyerekek ezen évek alatt sem matematikából, sem szövegértésből nem fejlődnek semmit, ők ellátatlanok maradnak.

A szakiskolai koncepcióban pedig több helyen is szerepel egy adat, amit a hangzatos kommunikációk során jótékony homály övez: Magyarországon a tanult szakmában elhelyezkedés aránya mindössze 20 százalékos. Azaz csak minden ötödik gyerek helyezkedik el – a szakmunkás-bizonyítvánnyal a zsebében – a saját szakmájában.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Csoda-é, hogy nincs jövőjük, munkájuk a szakmunkásoknak? Spórolás címen mindenki saját maga oldja meg a szakmunkát igénylő dolgokat, pl. festés, mázolás, kertépítés, hajvágás, vízvezeték szerelés, néhány hülye még a gáz- és villanyszerelői munkát is megcsinálja szakképesítés nélkül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gödörben
Jó kis közmunka program!!! Dübörög a gazdaság egyeseknek.
human
Valóban nem biztos, hogy szakemberből van kevés, hanem azok szaktudásával van gond. A kecskeméti Merci gyár hegesztésben jártas szakembert keresett. 20-ból 5 tudott valójában hegeszteni. Úgyhogy a mennyiség nem azonos a minőséggel, kedves Orbán Viktor. Márpedig ha a kormány nem biztosítja az oktatáshoz szükséges feltételeket, akkor lehet itt akárhány hiány szakmunkást képezni, azok nagy része csak közmunkás lesz.
Levendula
Csoda-é, hogy nincs jövőjük, munkájuk a szakmunkásoknak? Spórolás címen mindenki saját maga oldja meg a szakmunkát igénylő dolgokat, pl. festés, mázolás, kertépítés, hajvágás, vízvezeték szerelés, néhány hülye még a gáz- és villanyszerelői munkát is megcsinálja szakképesítés nélkül.
Vizual
@Levendula: Gondolod, hogy akiket most képeznek azok jobbak lesznek mint egy tapasztalt Mekk mester ?
Clavigo
Ez így helyes...A felsőcsutkai Atamánnak ,képzett közmunkások kellenek,,,oszt jó napot.
Senara
Hiába szereznek bármilyen szakmát az gyakorlat nélkül semmit nem ér . Munkahely sincs ahol szakmunkás tanulókat foglalkoztatnának . Viszont a munkanélküliséget megtudják magyarázni vele . Lenne munka de képzetlenek a fiatalok !
silber13
@human: " Úgyhogy a mennyiség nem azonos a minőséggel, kedves Orbán Viktor. "
Teljes a te igazságod! S hogy mennyire így van, elég csak mostani miniszterek és államtitkárok mennyiségére nézni. Mert miniszterek vannak számosan, az államtitkárok meg "szaporodván, mint a nyulak..." ( Már hogy Soós Zoltánt idézzem )
nem a mértékletesség létszám adatait mutatják. A minőséget meg inkább ne is emlegessük, mert maga a katasztrófa!
eszegfu
O.V. tegnapi Suzuki gyári beszéde szerint 2018-ra mindenkinek lesz munkája!!
Tudjátok:" ne azt nézzék mit mondok, hanem amit csinálok".
nemjoezigy
1. Azt se felejtse senki, hogy a legtöbb hirdetésben gyakorlattal rendelkezőket keresnek! (azt hol lehet megszerezni?)
2. A szakmunkás fizetések se kecsegtetők!

3. A közmunkáért tüntetést is úgy magyarázza orbán, hogy ez is őket igazolja, pedig az új rendszerük hibájára világít rá: megígérték, hogy kapnak (legalább) közmunkát, (az azért kapott pénz is több a semminél) DE NEM KAPTAK!
Így se segély se közmunka!
Így miből éljenek? Menjenek lopni?
Persze ez a Parlamentből felfoghatatlan!
Igaz fideszkdnp-s rablóbanda?
Mobil123
Azért nem ártana megnézni hogy milyen gyakorlati képzés folyik hosszú évek óta. Egy nagy rakás szar !!! (a szakmai tantárgyak oktatása ugyan ilyen szar!!)
DogAdventures
Egyre több humán robotra is szükség van,nekik nem szükséges szakma.A monotonítás és terhelhetőség a fő szempont.A bérük ezreléke egy mechanikus robotnak(A bálna szar alatt).A legtöbb cég erre törekszik,ahol termelés folyik.Ma már több betanított munkást keresnek,mint szakmunkást.Mindent gépek és robotok irányítanak.
Hellcat
Jól átgondolt intézkedésnek tűnik ez is...
varirmag
Nem tudom milyen szakmunkásokat képeznek. A cég ahol dolgozom évek óta nem tud elég CNC esztergályost,maróst,lakatost,minősített hegesztőt felvenni.
Pedig a cég jól fizet(ne !) DE NINCS szakmunkás ! sem kezdő , sem gyakorlattal rendelkező !!
A környékünkön legalább 3 helyen van kinn táblácska hgy "ELADÓT FELVESZÜNK" !
(Százforintos,Pésütis, Cukrázda ) A postára hónapokig kerestektakarító.
Igaz hogy Bp-en élek, de itt is vannak munkanélküliek .
Akkor most hogy is van ez?
Most akkor van elég szakmunkás vagy nincs ???
varirmag
" a szakiskolába bekerülő gyerekek ezen évek alatt sem matematikából, sem szövegértésből nem fejlődnek semmit, ők ellátatlanok maradnak."

Ha ez így van , akkor nem a tanárokat kellene megkérdezni hogy mi az ördögöt csináltak tanítás helyett ???
eszegfu
Minek ide ennyi szakmunkás teszi fel a kérdést a hvg.hu. Minek-minek...O.V feje fölé tartsa a glóriát.
Hofipisti
@eszegfu: Ezt a dumát már 2010-ben is előadta néhányszor, csak hát azok a fránya komunisták - természetesen Gyurcsánnyal az élen - mindig gáncsoskodnak, mindig Brüsszelbe futnak segítségért, hogy onnan kérjék a szép jövő elérésének megakadályozását. Brüsszel pedig hallgat rájuk, s adja a 7.000 mrd. EUR támogatást. Persze mi akkor sem leszünk senki rabszolgája!!!
vadsanca
István Bartha , Tetrszik a véleményed. Végre van akivel közös véleményen vagyok a "kommunizmus" tekintetében. Csak szocialista-rendszer volt, ezt "fejlesztették" volna tovább, ami nem valósult meg.
Nem értem honfitársaim, miért "kommunistáznak", holott ezt senki nem élte meg!?
Az oktatásról annyit, mit sem ér a digitális világ, ha nincs valós következménye a mindenkori követelésnek a tananyag tekintetében.
Az én generációm is szerintem "mindent tudott", de később rájöttünk, hogy nem így van. Ehhez nem csak a tanárok odaadó munkájára volt szükség, hanem a szülő követelésére is a gyermekkel szemben. Pl. bizonyos tevékenységek megvonása ösztönzés céljából. Ebben nekem is volt részem. Szerintem megérte!
varirmag
"Az oktatásról annyit, mit sem ér a digitális világ, ha nincs valós következménye a mindenkori követelésnek a tananyag tekintetében."

Íg igaz !!!

"nem csak a tanárok odaadó munkájára volt szükség, hanem a szülő követelésére is a gyermekkel szemben"""

Ma ez hiányzik !
vadsanca
@varirmag: Nem igazán értem. Talán a környéken nincs ezen a területten szakmunkás? Én az ország keleti részén élek. Szívesen elmennék Pestre is dolgozni, ha a munkáltató támogatná a lakhatást. De mivel ettől elzárkóznak, így nekem kevesebb a nettóm mint ha otthon maradok. Ezt is mérlegelni kell! A kevesebb néha több! Ezen kívűl mit ér egy szétszakadt család?
Én is CNC-zem, még anno Hunor-721-el kezdtem '91-ben. Persze az idő elteltével fejlesztettem más vezérlési ismereteim.
m.macskosz
."Azaz csak minden ötödik gyerek helyezkedik el – a szakmunkás-bizonyítvánnyal a zsebében – a saját szakmájában."
*
*
*
...és a saját hazájában...:(
Knapp75
@eszegfu: El tudom képzelni, hogy 2018-ra mindenkinek lesz munkája, csak az kényszermunka lesz!
Talán Ránkszarsz fáraó piramisát építjük majd Felcsúton. (boldogan, danolászva)
eszegfu
@Knapp75: Ilyen "nagyot" én nem merek álmodni... de "Ránkszarsz" (TALÁLÓ elnevezés!) elképzeléseibe még ez is belefér.
micfild
@human: igy igaz. Nem szakmunkások akarnak itt képezni, hanem kóklereket!
Orbáncék kinyirták a szakképzés gyakorlati oktatását végző cégeket. Kivéreztették őket teljesen. Elméletben csak idióta jogászokat lehet képezni, olyanokat mint orbáncvezér aki sosem dolgozott a szakmájában. Szakmunkást csak gyakorlati oktatással lehet képezni. Piszok jól be tudnám magolni, mint valami versikét, hogyan kell egy házat bevillanyszerelni,,, sokra megyek vele ha mégcsak nem is láttam olyan. Az oroszkrémtorta receptjét is bemagolom ha kell, de ha még sosem volt a kezemben még nyers tojás sem, akkor az a tudás pont annyit is ér, mint annyitisérjankó emberi mivolta
micfild
@Knapp75: minek a piramis? van már neki stadionja.
szerintem egyébként katedrális lesz a következő amit épitettni fog...felcsúton.
DogAdventures
@varirmag: tanujj mer megbux!
cnc esztergályosnak lenni.rabszolga munka.
Több helyen már csak berakónak hívják.
Semmi sincs rád bízva.
Vannak beállítők.ők csinálnak mindent.
kopeba
Stadionok kellenek nem szakmunkások.
Tibor43
Kellenek a szakmunkások. Ha itthon nem tudnak elhelyezkedni,mennek külföldre dolgozni.
Miért csak az orvosok vándoroljanak ki...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.