Az Indexnek Emma írt levelet, aki elmondta, hogy Budapest egyik leghaladóbb szülészetén szült császárral. Akkor lepődött meg, amikor megnézte a varratot.

A beszámoló szerint miután a nő kezébe vett egy tükröt, azt látta, hogy az egyébként kék damillal összevarrt heg két végén egy-egy inggomb volt felvarrva a hasára, kivezetve a damil két végét.

A damilhoz alapesetben hozzátartozik két megfelelő alkatrész, ami a hegvégeken eltartja a bőrtől a csomót, hogy ha az megduzzad, akkor se nyomja a heget, szépen gyógyuljon. Emma orvosa szerint

a kórház költségvetésébe nem fért bele, hogy a damilhoz ezeket a kis a kapcsokat is megvegyék,

ezért fertőtlenített inggombot használtak erre a célra – olvasható az Index cikkében. Baja nem lett belőle, de előre nem is tájékoztatták, hogy erre kell majd számítania.

Miután egy ehhez tökéletesen hasonló eset is napvilágra került, az Index megkérdezett egy szülész-nőgyógyászt. Ő név nélkül azt mondta: az ilyenkor alkalmazott tovafutó varrat két végét valamivel le kell zárni. Az orvosi varróanyaggal együtt ehhez a steril csomagban két kis gyöngyöt adnak, ez azonban érthetetlenül drága. Az orvos szerint erre a célra tökéletesen megfelel a pár forintért beszerezhető inggomb is, amit persze megfelelően sterilizálni kell.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Nem értem. Ha inggombot telet rá varrni, akkor talán zippzárt is, és az mennyivel praktikusabb egy következő császárnál!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tivoli
Szegény ember vízzel főz.
Egy magánklinikán kaphatott volna aranykapcsot is.
rugacs
Találékony nép a magyar!!! Számunkra nincs megoldhatatlan helyzet!!!
Tisztára mint MacGyver :-D
human
Emberek! Én nem is az inggomboktól, Tesco bevásárló kocsiktól tartok. Az a baj, hgoy ez egy tendenciát vetít fel. Majd akkor kell igazán férni, mikor az egészségügy csak a hentesnek való orvosokat tudja alkalmazni. Akkor majd megszaporodnak a műtéti komplikációk, amit nem fognak műhibának elismerni és perelni sem lehet majd a kórházat. Mi meg gyakorlatilag 19-re húzunk majd lapot mikor kés alá fekszünk. Ez a nem mindegy.
nemkati
Nem értem. Ha inggombot telet rá varrni, akkor talán zippzárt is, és az mennyivel praktikusabb egy következő császárnál!
karma1
@rugacs: A farkadra meg egy zippzarat javasolnek, mikor a prosztataddal mutenek... Azutan mondd majd te is, hogy "milyen talalekony ez a magyar nep!"

Vastagon szegyelld magad a hulyesegedert. Eszed semmi, az empatiarol meg azt hiszed, hogy a szimpatia ellentete,...
nemkati
@karma1: Bezzeg engem nem teremtettél le! :(
ipan54
altatás pedig kőbaltával fog történni ?!
eugen4402
@nemkati: Karma1 nem teremtett le, majd én megdorgállak. Számolj utána, a zippzár sokkal többe kerülne, mint a damil és az inggomb. Mellesleg némi balesetveszélyt is jelent egy esetleges becsipődés ...:-)
nemkati
@eugen4402: Ki tudja. Zippzár csak egyszer kell, de mondjuk 5 gyerekszüléshez esetleg egy egész tekercs damil, és 10 inggomb. Nem lehet nagy különbség.
nemkati
@ipan54: Nem, a balta is drága. Ezt kell dúdolni az aneszteziológusnak: www.youtube.com/watch?v=ArY3Q1_QJ5U
coni
Na erre varrj gombot!
Lassan se damilra se gombra nem fog telni, főleg, hogy nem lesz aki felvarrja. Már akkor sem ha az emberek inkább fizetnének vizit díjat, csak hogy ellássák őket.
nyanya001
Nem csoda : Magyarország uniós kötelezettségszegése miatt naponta 4,6 milliót fizethet !
Ha ezt a pénzt az egészségügyre költenék, akkor nem lennének ilyen anomáliák !
lópicigáspár
@karma1: Biztos hogy jó helyre címezted a hozzászólásod? Egyébként szerintem ennyi irónia még elmegy ebbe a fenenagy "húdejóittmindenbe"! Megjegyzem, ha nem orvosi probléma miatt szült császárral, ennyi kis "nüansz" még belefér! :-)
eugen4402
@nemkati: Erre nem gondoltam. Azért előzetes gazdaságossági számításokra szükség van, min. hány szülés után fizetődik ki a zippzár beépítése. Tépőzár nem olcsóbb?
nemkati
@eugen4402: :)))
Borzasztó, hogy kínunkban miket vízionálunk itthon Bohócországban.
lampa laz
@eugen4402: vagy nem lehet behúzni, mert állandóan szétnyílik, mint az enyém, mármint a kabátomon.
nemkati
@lampa laz: Ja, a kabátodon? Pont arra nem gondoltam.
lampa laz
Szívesen látnám zorbánt 1-2 damilos matyó vagy kalocsai mintával kihímezve.
eugen4402
@nemkati: Igazad van, tényleg arcpirító dolgokat írtam ide, szégyen-gyalázat. Kár, hogy akik évente egyre kevesebb pénzt juttatnak az eü. kasszába, és ilyen damilos-inggombos módszerekre kényszerítik a dokikat, azok nem érzik ezt a szégyent.
kikelet
@papa.49: Nekem is tetszik.Nagyon megnevettetett nemkati ! :)
JAJMÁR
Ez azért már horrorszintű, figyelmeztetni kellene a betegeket előre... elképesztő! Sehol a világon, egy ország orvosai sem olyan ügyesek, mint a mieink. Szóval, gratula :)
Másrészt, éppen ezért, mert a magyar ember akármiből, és a jég hátán is, és szíjat is lehet a hátából, azért ezt meg is teszik! Azt hiszem, most már azt kell mondani, hogy nem jó nekünk az inggomb, a bevásárlókocsi, a fúrógép a Praktikerből, és ha ezt a kormány nem érti, legalább a fúrógépet próbáljuk ki rajtuk!
Knapp75
Kedves ajándék a szülészettől, de sajnos gombfocizni még kevés a két darab.
KERKA
Most igaz a szólás: na erre varrjál gombot. Varrtak rá. Esetleg lehet még tépőzáras is, vagy a jólbevált zippzár.
Na ezért olyan keresettek a magyar orvosok. Sehol a világon nincsenek ilyen találékony sebészek, mint nálunk:))
rugacs
@nemkati: Ő nem a hozzászólásokkal foglalkozik, hanem a hozzászólókkal. Primitív, buta őslény a világ másik végéről...
Nyilván a maorik nem fogadták be primitívsége miatt, ezért kénytelen állandóan itt lebzselni. Állandóan kötekedik, cívódik, hogy valaki észrevegye és társalogjon vele. Valaki szólhatna már hozzá, nehogy a végén sztrókot kapjon.. :-D
pbalage
engem mondjuk ez a dolog pont nem háborít fel. Mindenki abból építkezik amije van.
Az orvosoknak grat, a gyártók piac alapon működnek, azt is megértem, az államot is megértem ha nem akar baromi sokat fizetni.
Mi ezzel a gond? (khmm. gomb)
Leszedik és már készen is van.
rugacs
@nemkati: Te meg a karmafamilia közönséges (kül)honi tagja? Nálatok nyilván családi hagyomány a személyeskedés, a kötözködés és a obszcén nyelvezet. Madarat tolláról...
Manhattan
Most pár napig mindenütt ez lesz, mint a bevásárlókocsis gyermekhordó. Minden csoda 3 napig tart...
Toby
Ugyan már...TUTO-lakat a tuti, meg a Palmatex ragasztó ! Úgy, takarékosságilag...
karma1
@nemkati: 12.34-re: Draga Baratnom, azert nem teremtettelek le, mert az elgondolas a noknel ilyen esetben nem is lenne rossz, bar azt mar ugy hivjak az evolucioban, hogy "erszenyes"...:o)))

Viszont ha en ilyenre ebrednek egy csaszaros szules utan, hat a dokit egy miskaroloval kergetnem korbe a korhazban, abban a biztos lehetsz!
Te NO vagy, tudod, mirol beszelek, de rugacs szorakozik a mas nyomoran, lathatolag nagy elvezettel... Hat tudod mit? Ez legyen a legnagyobb orome, meg a zippzar a farkan, vagy a tojastartojan! Es ezt halalkomolyan mondom!
karma1
@rugacs: stroke-ot te fogsz kapni, te hulyegyerek, es akkor a te koponyadat egy talalekony doki majd egy dinnyelekelovel vagja fel, mert olyan nagyon talalekonyak a magyar orvosok...

Meg is erdemelned...
karma1
@lópicigáspár: 13.05-re: Dragam, melyik hsz-emre gondoltal? En rugacsnak cimeztem a hsz-emet, mert o kezdett el jopofizni, elegge idetlenul,... A tobbit olvashatod alant,...:o))) (Illetve mar efolott a hsz-em folott...:o))))
lópicigáspár
@karma1: "Találékony nép a magyar!!! Számunkra nincs megoldhatatlan helyzet!!!
Tisztára mint MacGyver :-D" Szerintem ez még bőven belefér. :-) A zippzárat nemkati emlegette nőként! :-)
karma1
@lópicigáspár: Dragam, tudom, hogy ki milyen hsz-t irt legelol, es en is emlitettem a zippzarat rugacs ferfiassagara varrva, nem veletlenul...
Ez az egesz nagyon jopofa lenne, ha @human baratunk szerint - es szerintem is - ez nem egy TENDENCIA lenne, mint a bevasarlokocsi.

Ezen el lehet egy darabig jopofizni, de kerdezd meg az erdekelteket, hogy OK hogy eltek meg ezt a vadbaromsagot, es konkretan TE hogy elned meg, ha Veled, vagy valamelyik kozeli hozzatartozoddal tortenne ez meg?
Ha ugyanez kulfoldon tortenne meg, (peldaul itt, Kamcsatkan), a praktizalo orvos egy oraval egy ilyen tenykedese utan mar nem lenne orvos, es nem kaphatna Uj-Zelandon praktizalasi lehetoseget, akarmekkora is itt az orvos-inseg (mert az qrva nagy, nem tudnak eleg orvost nevelni, az orvosok, noverek szemermetlenul magas bereket kapnak).
Nekem is volt 40 evvel ezelott egy perforalt vakbelem, amit csak egy nagyobb vagassal lehetett kitisztitani, es valoban egy olyan madzagot raktak belem, ami a ket vegen egy gombszeru valamiben vegzodott, es az orvos elmondta, hogy igy a legegyszerubb a belso varratok eltavolitasa, az egyik gomb alatt elvagjak a madzagot, es a masiknal fogva meg kihuzzak belolem, a fertozes lehetosege szinte 0.
De errol TUDTAM, es ez a kadari, mocskos cuclizmusban volt, amikor allitolag a kulfoldre disszidalt egyedek Coca Cola mamorban fetrengtek, es a parttitkar nagy ur volt. De erdekes modon a zemberektol nem lett ellopva sem a nyugdijuk, sem az egeszsegugybol az alapveto dolgok. Pedig az egeszsegugy akkor is mostoha korulmenyek kozott tengodott...

Hat csak ezert voltam egy kicsit NEM REZONALO a McGyver-es hasonlatra...:o(((
(Meg jo, hogy nem megyek szulni az elkovetkezo idokben!...:o)))
lópicigáspár
@karma1: Szóval a McGyver-en rágtál be! Most már leesett! Viszont megjegyzem, nem az orvos hibája, hogy gombot kellett neki felvarrni! Vagy talán neki kellene megvenni azt amit a kórház nem tud. Nem szoktam ellentmondani Neked, de most, még mindig azt mondom, hogy sokkal nagyobb lenne a baj ebben az országban, ha ez emberek nem lennének leleményesek, mint a fent nevezett akcióhős és nem tudnák a problémákat megoldani. Sajnos, ha ló nincs, szamár is megteszi elven működik itt most minden és igen sajnálatos, hogy ezt kell tenniük az orvosoknak, de nem csak nekik, hanem sok mindenki másnak is, ami jóérzésű emberben megbotránkoztatást vált ki. Viszont mostanság sajnos már csak mosolyog rajta az ember mert tehetetlen. :-(
nemkati
@karma1: ma, 20:44 Ez az erszényes, ez nagyon jó! :DDD
karma1
@lópicigáspár: Kisdragam! Orokke imadatom beteljesuletlen vagya leszel, de ezen a tipusu talalekonysagon en nem tudok mosolyogni! Fogadok, hogy Te sem tudnal, ha - mint emlitettem - Neked, vagy a szeretteidnek kellene kes ala fekudni (amit meg az ellensegemnek se kivanok, hat meg az egyik draga baratomnak, mint amilyen Te is vagy...:o)))

Nem, NEM az orvosnak kellene megvennie a spargat , sziket, barmit, amit hasznalnak. De el kellett volna menniuk a vegsokig, egeszen a miniszteriumig, es addig nyaggatni oket, hogy "ez meg ez KELL" a korhazban a gyogyitashoz, amig valaki nem lepett volna. Sok lud disznot gyoz, ha minden orvos ott toporgott volna a megfelelo ajtok elott, akkor nem jutott volna idaig az egeszsegugy. De ez csak az en velemenyem, Kicsim, nem kell velem egyeterteni, McGyvert meg mar akkor is Munchhausennek tartottam, amikor eloszor bejott,... (Lasd Oveges prof-parodia: "Hogy csinaljunk barackmagbol atommagot?")
lópicigáspár
@karma1: Úgy globálisan nem tudok egy lapra jutni az orvostudománnyal! Szeretett nagynéném 38 évesen került kés alá vakbéllel. Eltemettük! :-( Szörnyű mi folyik itt és valószínűen először én se nevetnék, ha gombot varrnának bármely testrészemre, de ott az a fránya irónia...! Szóval akkor is az a véleményem, hogy ez esetben a lehetőségekhez képest a legkézenfekvőbb megoldást választották a sok rossz közül. Feltételezem varratszedéskor úgyis leveszik! (hacsak nem tetszik meg a tulajnak) :-) Inkább nézzük a dolgok jó oldalát! Anyuka és gyermeke jól vannak! :-)
karma1
@lópicigáspár: Tudod, Dragam, errefele Kamcsatkan komolyan veszik a gyogyitast, az emberi meltosagot, igy nalunk ez nem fordulhatna elo.

De mit fogsz majd akkor irni nekem - humorosan - , amikor az lesz a kovetkezo cikkben, hogy ragtapasz helyett Tixo-t (vagy Cellux-ot) hasznaltak, mert az is nagyon szepen osszetartja a sebszeleket, es tampon helyett fulpiszkaloval itatjak fel a felesleges vert? (Ami nagyon otletes, mert mar eleve egy palcikara van felszerelve a vatta. Igaz, meg nem steril, de qrva olcso, mindenhol kaphato, es ezt meg a beteg rokonai is megvasarolhatjak). Tovabba gez helyett jo a konyharuha is, lazcsillapito gyogyszerek helyett meg a hidegzuhany...:o(((
lópicigáspár
@karma1: Nehogy azt hidd, hogy hihetetlen dolgokat írtál! Sajnos roppantul az általad leírtak felé tendál az egészségügy. Vannak nagyon jó orvos és ápoló barátaim. Félelmetes miket mesélnek! Az Isten mentse meg az embert attól, hogy kórházba kerüljön!! :-(
karma1
@lópicigáspár: Na, hat tobbek kozott ezert IS imadlak! Az ironiat dijazom, egye fene, most is, hiszen nem az en hasfalamrol viccelodunk!

Doki jon ki a szuloszobarol, es nem tudja, hogy hogyan mondja meg az apukanak, hogy irto ronda gyereke szuletett.

- Doktor ur, mondja, fiam lett vagy lanyom?
- Egeszseges! Nagyon egeszseges gyermeke szuletett, uram!
karma1
@lópicigáspár: A csaladunkban van kb. 8 orvos, nem is akarmilyen szinten, az egyik pl. a SOTE masodik embere volt evtizedekig, vilaghiru rakkutato. Na, O peldaul sosem hagyta annyiban, ha valami hianyzott a laboratoriumabol, pedig a kutatashoz kb. 100-szor nehezebb kirinyalni valamit, mint a napi gyogyaszathoz, mert a kutatas csak viszi a penzt, mig a napi gyogyaszathoz MUSZAJ a befektetes.
De ok is ugyanezt mondjak: jaj annak, aki egyszer bekerul a korhazba, foleg kes ala!
Nekem 18 eve volt egy csodas bokatoresem, ami 1 evre kivont a forgalombol. Az elso orvos a 4 es fel oras rekonstrualo mutetkor tul hosszu csavart tett a bokamba, igy az osszedorzsolodott a gipsszel, szepszist kaptam, es a Koltoi Korhaz szepszis osztalyara kerultem, az ambulanciara, mert nagyon gyorsan el kellett tavolitani a csavart. A doktor ur egy CSAVARHUZOVAL kozeledett felem, mig en a divanyon fekudtem, es Fenyes doktor, a foorvos viccesen megjegyezte, hogy "A Tibi mindig imadott autot szerelni, es ezert van nala az az oriasi csavarhuzo" es hogy ne feljek, mert a csont nem faj! (Mire en: tudom, a csont NEM, de a CSONTHARTYA IGEEEEN!!!), es meg akkor is volt annyi humorom, hogy azt mondtam, ha autot szeret a Tibi doktor szerelni, akkor miert nem fekszik a divany ala, es onnan probal engem megjavitani? Persze, volt nagy rohoges, de sajnos 3 nappal kesobb egy mutet is, amiben az elgennyesedett teruletbol 4 apro csontot is eltavolitottak, mikozben kitisztitottak a sebet.
Tehat TUDOM, hogy a magyar doki otletes, de idovaltozaskor megerzem annak a par csontocskanak a hianyat, es csak erosen santitva tudok olyankor kozlekedni.
tivoli
@karma1: ma, 21:57
Olvasni téged felér egy Robin Cook élménnyel.
karma1
@tivoli: Azert remelem, nem tartasz ENNYIRE toxikusnak?..:o)) Akkor NE OLVASS ENGEM, NYuszika!
lópicigáspár
@karma1: Jajj és mi lett volna, ha nincs hátszeled! :-( Nekem szerencsére nem sok "élményem" van, bordatörés, azt mondták jól áll - néhány éve egy tüdőszűrésen küldtek át röntgenre és ott mutatták, hogy egymásra van csúszva és úgy van összeforrva - de jól van az úgy! Bokaficam - bementem a kórházba, régi jó ismerősöm a doki. Sebészet II. emelet, lift rossz, séta. Megnézte, elküldött röntgenre, földszint 200 m. gyalog. Kép kész, vissza gyalog, akkor már kezdtem csillagokat látni. Aztán cimbi megnézte a képeket, elküldött a gyógyszertárba (300 m) légpárnás sínért. Séta!! Alul a szülészet, már szinte sajnáltak a várandós anyukák, hogy nekik valószínű nem fog ennyire fájni! Megvettem az eszközt, vissza a kórházba gyalog, fel a másodikra, ott feltették, két hét múlva menjek vissza, addig ágy- pihi! Gyalog le irány az autó. Gáz van! A síntől nem tudom nyomni a kuplungot!! Pfff! Sín le, irány haza, sín fel pihi! Két hét múlva tán még jobban fájt. Vissza a kórházba, volt lift!!! Megnyomkodták, majd hazaküldtek pihenni, mert még nem tökéletes. Aztán két nap múlva beállított baráti látogatásra egy kedves ismerősöm, aki másodállásban gyógymasszőr. Jól lemarházott, hogy miért nem nála kezdtem -eszembe se jutott hisz ott volt az orvos! Körbetapizta a bokámat, közbe jót beszélgettünk a világról és amikor a legjobbat nevettem ropppp! Azt hittem besz@rok! Közölte, na most van a helyén és még jó, hogy időben rendbe tette, mert betokosódott volna és lehetett volna kaszabolni! Három nap múlva azt is elfelejtettem, hogy fájt valaha!Azért úgy megfordult a fejemben, mi van, ha nem ismerem a dokit!? Levágják térdtől, hogy ne fájjon?! Na szóval, az ég mentse meg az embert a kórháztól!!
karma1
@lópicigáspár: Ha nem tudnam, mit eltel at, akkor azt mondanam, hogy lekoppintottad a Comedy Central musorat, Te kis hamis! De TUDOM, mit jelent ez, ugyhogy csak pihegjunk egymas vallan, es pozitivan sugarzo tekintettel nezzunk a gyogyaszat fenyes jovoje fele! (Az uran mar jovoget a "pozitivan sugarzo" tekintet eleresehez...:o))))
lópicigáspár
@karma1: Már én is kezdek pozitívakat látni!!! Egészségünkre! :-)
lajospapa
A magyar egészségügy egy javíthatatlan abszurdum. Tulajdonképpen az a lakosságszám akit el kell(ene) látni eü. szolgáltatással igen széles a járulékot fizetőkhöz képest. Ugyanakkor a járulék magas. Az eü. dolgozók jövedelme generációk óta a hálapénzre épül és aránytalan. E rendszerben semmi nem garantálja a jobb ellátást amig nincs elválasztva a biztosítási szolgáltatás és a fizetős. Nem beszélve az államtitkár helyettes úr és Rozi néni ellátásának különbségéről. Ha Rozi néni Bivalyb@sznádon kerül strókkal ellátásra.
kukac50
A Fidesz reformja,olyan,hogy minden pénz eltűnik az egészségügyből!
Rogán,Szíjártó és a többi fideszesnek kel a pénz nem a betegellátásra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.