Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője blogján számolt be arról, mit tudott meg az Európai Bizottság Regionális politikai főigazgatóságától az M4-es autópálya építése kapcsán. A politikus arról írt blogján: az igazság sokkoló.

Az már nyilván nem lep meg, hogy kiderült: mióta ezt az ügyet feszegetem, azaz másfél éve, vélhetőleg egyetlen igaz állítás sem hagyta el a kormányzati szereplők száját a beruházással kapcsolatban

- kezdte posztját Jávor, majd sorra vette a 2013 októberében benyújtott projekttel kapcsolatban Brüsszel szakmai kifogásait.

- Silánynak találták a stratégiai indoklást – egy helyi közlekedési fejlesztésekre szánt keretre benyújtottak egy transzeurópai közlekedési hálózatba illeszkedéssel indokolt tervet. Amely szerintük Budapest elkerülését célozta volna, a nyomvonala azonban egyenesen Budapestre vezetett rá;

- Kifogásolták a párhuzamos kapacitások fejlesztését uniós forrásokból, a vasúti beruházások eredményeit (forgalom átterelése) tönkreteszi a párhuzamos útfejlesztés;

- Súlyos környezetvédelmi aggályok merültek fel. A tervezett nyomvonal Natura 2000 területeket is érint, miközben az új autópálya helyett a meglevő út nyomvonalán megvalósuló útfejlesztés (pl. autóút) lényegesen olcsóbb lett volna, és a kedvezőtlen környezeti hatásai is lényegesen alacsonyabb lehetnének;

- Rendkívül silány a benyújtott költség-haszon elemzés, a becsült forgalmi adatok vélhetően jelentősen túlzóak, így a remélt haszon a valóságban várhatóan jelentősen elmarad a tervezettől;

- és végül valóban felvetették, hogy teljesen indokolatlan a beruházás árszintje – ezt azonban nem kartellel magyarázták, hanem azzal, hogy a kormány nem hagyott időt arra, hogy indokolatlanul magas árajánlatok esetén új közbeszerzést írjon ki (sőt, mint később látjuk, még meg is emelte a beruházás költségkeretét, tehát semmit nem tett a költségek leszorítása érdekében).

Jávor kiemelte: mindezt 2014 tavaszán elmondták a kormánynak, kérve, hogy adjanak választ ezekre a kifogásokra, és módosítsák a tervet ezek alapján, vagy vonják vissza a pályázatot. A kormány tehát egy éve tudta, hogy baj van az M4-essel. A válaszlépésük pedig az volt, hogy – módosítás helyett – 2014 szeptemberébe visszavonták a támogatási igényt. Majd, miután lemondtak az uniós támogatásról, 2014 decemberében egy egyedi kormánydöntéssel 20 százalékkal, 160 milliárdra emelték a költségkeretet, és csökkentették a műszaki tartalmat – emlékeztetett az EP képviselő.

Végül 2015 januárjában, az akkor már közel féléve hivatalosan, a kormány által bebuktatott projektről elkezdték terjeszteni, hogy Brüsszel kartellvádja miatt áll le a beruházás, mert a cégek összejátszottak! (Ne bonyolódjunk bele, hogy ha ez a helyzet, akkor a kormánnyal is össze kellett játszaniuk, hogy decemberben még megemeljék a költségkeretet.)

(...) A környéken lakók és arra közlekedők gondjait nem oldották meg, viszont elpazaroltak 60 milliárd forintot, miközben lejáratták Magyarországot Brüsszelben is. Nagyjából ez a foglalata a történetnek. Ami az egész Orbán-féle kormányzás tömör összefoglalása is

- zárta bejegyzését a PM politikusa.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Találós kérdés:
,,Lopunk, csalunk, hazudunk, s ha dől a suttyón felépített sztori, akkor tagadunk, fenyegetőzünk és bosszút állunk."
Mi az?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Remélem senki nem lepődött meg a "nyomozás" eredményétől !
A gengszterrezsimnek minden szavát azonnal ellenőrizni kell Brüsszelben, mert jelentős eltérések találhatók a brüsszeli és a hazai parasztvakító kommunikációnak csúfolt hazugságáradat között !
Yoda69
...es mik fognak meg itt kiderulni ha egyszer vegre megbukik a maffia kormany...
FerA
A környéken lakók és arra közlekedők gondjait nem oldották meg, viszont
elpazaroltak ...
...60 milliárd forintot,
miközben lejáratták Magyarországot Brüsszelben is.
Nem elpazarolták...hanem így teszik nyereségessé az elvégzett munkát...amit Osztaléként kivesznek a cégekböl...Pl: Mészáeos Lőrinc ...évente ..1,9 milliárd osztalékot vett ki a feleségével...
/ amitt elfelejtett bevalani / igy lett dúsgazdag Simicska Lajos...és még lehetne sorolni az Orbán rokonait ..Tiborcz nevü vejét...apját..szotyizó bartátait a stadionokkal...meg a csókosait...stb.!!! Már Romániai is meg elözött bennünket az életszinvonalban. Yoda69
./ ..es mik fognak meg itt kiderulni ha egyszer vegre megbukik a maffia kormany.../
Semmi..mert aki pofázik az ugy jár mint a Weisz..meg hal egy rendöraútban..három rendör közzött...véletlenül../ Szolgálunk és Védünk /.
Aki Én
Találós kérdés:
,,Lopunk, csalunk, hazudunk, s ha dől a suttyón felépített sztori, akkor tagadunk, fenyegetőzünk és bosszút állunk."
Mi az?
Toby
@Aki Én: Szabad a gazda ?

Akkor a FI-atal DE-magógok Szarházi szövetsége !
papa.49
Teljesen igaza van a Jávor Benedeknek érthetetlen hogy miért kellett a zsombékos, nádas, természetvédelmi, belvizes területre vinni a nyomvonalat, mikor a meglévő félpálya mentén már az átereszek, hidak is úgy lettek kivitelezve hogy helye van a másik félpályának, ennek csak egyetlen magyarázata lehet ott vannak földjei a ,,kiváltságosoknak,,( Lévai klán) ...A felépítendő 3 db. 2X2 sávos hídról már ne is beszéljünk, mikor itt csupán a Szent István hidat kellett volna kibővíteni...Magyarul elbaxtak 60 milliárd Ft. kifizették a kisajátításokat, és most ott marad a földeken a hazugovics torzója, hát nagyszerű!!!
Hellcat
60 milliárdot elszórtak...hihetetlen.
eugen4402
Valami hiányzik nekem ebből a sztoriból. Azt várom, mikor, melyik "politikai elemzőnek" jut eszébe ezt a 60 milliárdos bakit is Gyurcsány nevére íratni?
bencemacska
Én csak azt várom mikor szólal meg ebben az ügyben a kivitelező! Hiszen neki szerződései vannak!?

A befektetett 60 milliárdot ki állja? Ha a kivitelezővel akarják lenyeletni, nagy háború lesz!!!
justhpeter
A befektetett 60 milliárdnak annyi. Gond abból lesz, hogy a kivitelezőknek érvényes szerződéseik vannak. Mennyi kártérítési per lesz még.
kkalman
@Hellcat: Pedig elég hihetőnek tűnik.
@bencemacska: Majd kitalálnak valami új adót, oszt jónapot!
Fradigege
Minél nagyobb az árrés, annyival többet lehet kipumpálni az egészből.
Desischado
Mocskos ügy ez a javából. És az egész csak arról szólt, hogy a banda tagjai, megszedhessék ebből is a sápot! Remélem, lesz még ennek az ügynek vihara!
Cicamama55
Jávor Benedek és Karácsony Gergely politizálása nekem szimpatikus. Tiszta kártyákkal, teszik a dolgukat a közért.
mate03
@Desischado!:Sajnos közelről látom a dolgokat mert Szolnoki vagyok.Azon túl hogy nem épül meg az autópálya,ami sajnálatos!Valakik nagyon jól jártak! A kisajátításon a Lévai család,ismét óriásit kaszált! Láttam az eredeti terveket! Azon még nem ez a nyomvonal szerepelt!Később lett úgy alakítva,hogy a Lévai féle értéktelen földek,bele kerüljenek!
papa.49
@mate03: Hát pont ezt mondom én is, ezért mi is járna a hazugovicsnak, a minimum hogy lemond!!!
reseva
Sokkoló, sokkoló... De mi már évek óta sokkban élünk. Nincs nap,hogy ne dőlne ki rohadt narancs a szekrényből. Ebben az országban minden maszatos és bűzlik a rohadt narancstól. Meg az Orbán-famíliától. És még ő beszél "egyetlen hibázásról".
papa.49
@reseva: Életében még egyetlenegyszer se mondott igazat, sőt még a bábát is becsapta, (elől várták, hátul jött)!!!
Cicamama55
Orbán Viktor nyilatkozta, hogy bárkit aki rá hivatkozik, azonnal ki kell zárni minden pályázatból. Biztosan e miatt történhetett, hiszen a Lévai család az még sem Orbán.
hetöndöe
Ez a botrány is jól példázza a fitymasz "erdményeit".Csak arcoskodni,meg lopni tudnak.És ezek kritizálták a szocikat autópálya ügyben,mikor ők arra sem voltak képesek,hogy a szocik által megépített utaknak csak a tizedét megcsinálják.
Velejéig romlott büdös banda.
Jozefina
És miért nincs egyetlen konkrét feljelentés sem??? Milliárdos károkozásról van szó!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.