Akármennyire is sikerként hirdeti a KDNP, nagyon úgy tűnik, hogy minden társadalmi csoportban, beleértve a pártállás szerinti csoportokat is, egyértelmű többségben vannak azok, aki ellenzik a korlátozást.

2015 kora tavaszán egy magánszemély kezdeményezésére és az általa megszervezett közösségi finanszírozás révén három közvélemény-kutató intézet is feltette ugyanazt a kérdést országos reprezentatív felmérésben:

Azt, hogy a boltok továbbra is nyitva tarthassanak vasárnaponként, Ön támogatja vagy nem támogatja?

A támogatók aránya március elején az Ipsosnál 64 százalék, március végén a Mediánnál 62 százalék, április közepén a Tárkinál 59 százalék volt. A különbségek elhanyagolhatók, de mivel egy irányba mutatnak, vagyis a nyitva tartást támogatók aránya csökken, akár az is feltételezhető lenne, hogy az emberek egy része fokozatosan hozzászokik a vasárnapi zárva tartáshoz, és lassan elfogadja azt.

A Medián legutóbbi adatai viszont igencsak  megcáfolják ezt a feltételezést: a május végi, 1200 fős országos felmérésben a megkérdezettek 72 százaléka állt ki a vasárnapi nyitva tartás mellett.

Medián: egyre több embernek van elege a vasárnapi zárva tartásból

A legnagyobb mértékben épp a kormánypárti szavazók véleménye változott: míg márciusban a fideszesek körében kisebbségben voltak a vasárnapi nyitva tartás hívei (45 százalék), májusra már közel kétharmadosra nőtt az arányuk.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Majd megint szétküldenek egy konzultációs levelet és abból teljes bizonyossággal kiderül, hogy kilencvenhárom és fél százalék van megelégedve a vasárnapi bezárásokkal.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Majd megint szétküldenek egy konzultációs levelet és abból teljes bizonyossággal kiderül, hogy kilencvenhárom és fél százalék van megelégedve a vasárnapi bezárásokkal.
nyanya001
Nagyon elégedett lennék, ha ezeket vasárnap bezárnák !
Aki Én
Akkor most nemzeti konzultál az emberekkel a kormány, vagy nem?
m.macskosz
@nyanya001: Hétköznapokon meg csak engedéllyel lehetnének szabadlábon.
Az engedélyekre meg azok nyomnának pecsétet, akik a hivatalokban vasárnap dolgoznának.
nyanya001
@m.macskosz: Szabadlábon, vasgolyóval, lánccal a lábukon !
Toby
No kérem, a kdnp nevű permetszer csak ennyire képes, elbukott a szavazatszerző próbaszivatás !
A 2000 állástvesztett kereskedelmi dolgozó pedig éjjel-.nappal zaklassa ezt a mocskos, parazita csürhét !
m.macskosz
@Toby: A 2000 csak a hivatalos statisztikai adat...:(
Knapp75
Kezdenek rájönni a fideszesek is, hogy nem csak a gaz neoliberálismultinacionálisnépnyúzó nagy áruházak zártak be vasárnapra, hanem a Tesco is.
vadsanca
Szerintem az egy pozitív dolog, hogy a boltok zárva vannak. Nyugaton is és nem reklamálnak! Sokan arra panaszkodnak, hogy nincs idejük bevásárolni a hét többi napján. Lehet, hogy igazuk van. Akkor lenne egy alternatívám amit meg lehetne fontolni. A munkaidőt szabjuk úgy, hogy legyen elég szabaditő a "dolgozó"-nak. -Nem pihenőidőre gondoltam. Az egy másik kategória.- A szoci-ban is zárva voltak anno a boltok és az üzletek ennek ellenére sokáig nem volt "szabad-szombat". Valahol '70-körül lett minden második és talán a '80-as évek első felében szünt meg mint munkanap. Ezt követően sorra alakultak a GMK-k. Akkor is dolgoztak az emberek. Igaz "más" pénzért. -Ennek ellenére senki nem halt éhen.- Az állampolgári fejlődés ekkor vette kezdetét. Akkor érdekes módon működött az "élni és élni hagyni" elv.
KERKA
@vadsanca: Sancikám, nem visszafelé nézegetünk, hanem előre:)) Kár azon rugózni, hogy mi volt régen, az egész ország egy minőségi változást akart, több árúval, nyugati minőséggel.
Szinvonalas kiszolgálást akartunk, meg azt, hogy ne a Máriahilferstrasszén vegyük meg a zöldalma mosóport, hanem itthon. Ha már megszoktunk egy életszínvonalat, arról már nehéz leszokni. Nem?:))
Kamcsatka
@Toby: Mint permetszerrel, akár le is lehetne permetezni velük mondjuk az ISIS-t.
papa.49
Végre meg kellene érteni a bezárást támogatóknak, egyszerű prózai oka van amiért itt nem jött be, míg a Lajtától nyugatra napi 8 órával megkeresed a nyugodt normális élethez a rávalót itthon sokan napi 10-14 órával tudnak annyit keresni, hogy még a felszínen maradjanak...Nekik hiányzik a vasárnapi nyitva tartás, ilyen egyszerű, de ugye ez nem ért el a névpárt (kdnp) egyetlen bitjéhez!!!
Toby
@vadsanca: Nyugaton nem annyit keresnek a keresk.-i melósok, mint itthon !
A többi megjegyzésed álmodozás !
vadsanca
@KERKA: ...és ezt pont vasárnap kell megvenni? Vagy talán csak akkor árulják a "nyugati" sz..okat? Én nem visszafelé haladok az időben, hanem csak merítettem a múltból. De te nem ezt vetted észre! Javasolni fogom, hogy a te kedvedért legyenek nyitva vasárnap a boltok. Az, hogy mennyi veszteség áll ennek hátterében az téged ne zavarjon! De az sem, hogy a kereskedelmi dolgozók is EMBEREK. Nekik nem jár a szabadidő vasárnap amikor együtt lehet a család? Próbáld meg családcentrikusan megközelíteni ezt a témát!
A leszokásról csak annyit, hogy nem akarásnak nyögés a vége! Mindenki tud ideológiát "gyártani" ami ellen nyilatkozni akar. De az élet tele van változással és ezzel együtt kell élni. Pl. ami ellen nem tehetünk semmit az az öregedés és ennek ellenére az ember szeretne sokáig élni.
vadsanca
@Toby: Bízom benne, hogy ez sem tart örökké! A bérek és a feltételekkel kapcsolatosan mutassál be a szakszervezeteknek! Ök tehetnek az egészről, hogy ebbe az ügyletbe belementek. Másrészt nem véletlenül mennek el a magyarok itthonról. Előbb- utóbb, nem lesz megfizethető ember ebben az országban,na akkor lesz majd az "áttörés". Erre még egy kicsi várni kell, de lehet, hogy már nincs messze.
Toby
@vadsanca: A napokban nyilatkozta lézer - a "szolgálati qrós" - hogy legalább 30 évig nem fogjuk utolérni a nyugati béreket, ez mindent elmond a jövőről !
Aki érti és végzettsége/szakmája is van, az már holnap csomagoljon, addig, amíg a nyugati országok meg nem telnek a bevándorlókkal !
KERKA
@vadsanca: 15.29 Sanci, szerintem te föl fogod találni az öregedés elleni szert. De ha nem adsz belőle, jaj neked:))
sentinel216
@Aki Én: Úgy konzultálnak, hogy reggel viszi a fullajtár a postára feladni a kérdőíveket, ebéd után már kihirdetik a Parlamentben, hogy köpcös vezírnek volt igaza.
m.macskosz
@vadsanca: "Az, hogy mennyi veszteség áll ennek hátterében az téged ne zavarjon!"
Öles betűkkel hirdeti a Spar, mely üzletei tartanak vasárnap is nyitva. Kétlem, hogy önpusztító lenne. Ami meg a kereskedők családi életét illeti: van néhány szakma, hivatás, ahol nem számít, hogy ünnep- vagy vasárnap van! Képzeld, ahol én lakom, a kukások hétfőnként viszik el a szemetet, és rohadtul nem érdekel senkit, hogy az épp Húsvét vagy Pünkösd hétfő! Olyat meg már meg sem említek, hogy orvos, mentő, tűzoltó...
papa.49
@m.macskosz: Ez ma itt az ,,ügyeletes farkas,,...
justhpeter
A Hule Kocsogok kivételével már mindenki tudja, hogy hülyeség, ahogy a kdnp minden ügye az, a családi csődvédelem is az lesz.
vadsanca
@m.macskosz: Bár nem tartozom az általad leírt munkakörök egyikébe sem, de vasiparban nekem is volt "szerencsém" vasánap és ünnepnapokon dolgozni. Ez több mint 10 évig tartott. Elhiheted nem kellemes jelenség. Egy május 1-ét, nem pótolhatsz egy 2.-ával. Az akkor van és nem máskor. Persze a vezérkar élte az életét.
Megértem, hogy vannak ágazatok ahol erre szükség van, de a kereskedelem miért tartozna ebbe a kőrbe? Ezen alapon M.-on el lehetne törölni a vasárnap-,és ünnepnapokat. A töredékét tartjuk meg az átlag EU ünnepnapjainak. Talán ez lenne akkor az "igazi" megoldás a nagytöbbség számára!? Neked ez tetszene? 7 napos munkahét, 56 óra.
Tovább megyek. Ha valamivel többet keresel -e napok miatt,- az nem jelenti azt, hogy jobban és tovább élsz. Nálunk az életkor tekintetében el vagyunk maradva a nyugattól. Nagyon "megéri" hogy sokan nem érik meg az első nyugdíj átvételt. Pedig "ezért" dolgoztak 44-45 évet. Persze, ha rendelkeznek ennyi idővel.
Jelenleg a 45 éves munkaviszonyban kb.250 nap/év dolgozunk. Ez a nyugdíjig 11250 nap.
7 napos héttel, 365nap/év. 45év alatt 16425 napot kellene dolgozni. Ez a másfélszerese lenne az eddiginek. A rendszer pedig nem fogja lehetővé tenni, hogy a 11250 nap, 30,8 év után nyugdíjba mehessünk.
Ezt a folyamatot még überelhetném a munkaidő óraszám emelésével és akkor a max. életkor 40 év. Persze ez is csak jóindulattal.
Knapp75
@vadsanca: Attól még, hogy valaki vasárnap dolgozik, nem emelkedik automatikusan az óraszáma, csak egyszerűen más napokra esnek a szabadnapjai, hiába matekozol össze-vissza. (igen, van ahol többet kellett dolgozni a vasárnap miatt, de ha csak hétfőtől szombatig tartják bent a dolgozót, az is több, mint 5 nap vagy heti 40 óra)

A kereskedelemben a vásárló, a fogyasztó kiszolgálása az elsődleges, ezért alkalmazkodtak ÖNKÉNT a boltok (Magyarországon előbb a kicsik, csak később a nagyok) a hagyományos munkarendhez annyiban, hogy inkább azon kívül próbálnak nyitva lenni. :)
Az, hogy ez egy vásárlóbarát és jövedelmező lépés a boltok részéről, azt senki nem vitatja, most sem nézzük hülyének a kisboltokat, hogy "veszteséget termelnek" vasárnap, mert nyilván ki tudják számolni, hogy megéri-e nekik nyitva lenni. ;)

Valójában a kereskedelemnek az is a funkciója, hogy értékesítse azokat a termékeket, amelyeket mondjuk a mezőgazdaság vagy éppen az ipar előállít... Szóval a többi ágazatnak (és munkavállalónak) is érdeke, hogy minél nagyobb mennyiséget sikerüljön eljuttatni a fogyasztókhoz.

Igen, nekem tetszene a 7 napos munkahét, amelyből mindenki átlag ötöt dolgozik, így bármikor tudnék mondjuk banki- vagy egyéb ügyeket intézni.
Valójában minden nap pontosan ugyanolyan, ugyanúgy 24 órából áll, csak abban van különbség, hogy mely szolgáltatások elérhetőek és hogy az oktatási intézmények nyitva vannak-e.
Ha felébrednél egy kómából, te sem tudnád megmondani segítség nélkül, hogy éppen szerda vagy vasárnap délelőtt van. ;)

Persze az is jogos elvárás a gyermeket nevelő dolgozók részéről (na meg a szombat éjszakát átbulizó fiatalabbaktól is), hogy legyen több szabad vasárnapjuk havonta és amikor dolgoznak, azt fizessék is meg rendesen.
Knapp75
"Igen, nekem tetszene a 7 napos munkahét, amelyből mindenki átlag ötöt dolgozik, így bármikor tudnék mondjuk banki- vagy egyéb ügyeket intézni."

Sőt, szerintem optimálisabb csak heti 3-4 napot dolgozni (10-12 órát), ha a munkakör lehetővé teszi, mert így sokkal több szabadideje van az embernek.
Egyrészt több a "munkamentes" napja, másrészt ha csak havi 15 napot megy dolgozni havi 21-22 helyett, akkor sokkal kevesebb idő megy el a munkába járással is. :)
almosd
Érdekes módon semmivel sincs többet az az eladó a családjával, amit szajkóztak ,de azt mondhatom hogy fáradtabb és kevesebb is lett a fizetése ,sok dolgozónak . Úgy hogy elmehetnek a búsba .
F_Viktor
"egyre több embernek van elege a vasárnapi zárva tartásból"

O'szt kit érdekel?
agnes200
Szerintem azért a kormánypártiak véleménye változott a leginkább, mert az elején ők gondolkoztak a legkevésbé. Egyben bevették, amit a fidesz tv-ben felolvastak nekik. Aztán jött a saját tapasztalat. A nem fideszes választók viszont inkább képesek voltak saját véleményt alkotni a dolgokról már az elején.
sentinel216
@Knapp75: Vannak akik csütörtöki váltással dolgoznak egy hetet nappal (06-18), egy hét szabad, aztán ismét csütörtöktől éjszaka egy hét (18-06). Ráadásul nem a nyáron hűvös, télen fűtött üzletben, hanem kint a prérin a fúrótorony mellett, nehéz fizikai munkát. Ha jól megfizetik az embert és nem - kdnp - parancsra, hanem saját akaratából fogadja el a munkakörülményeket mindent meg lehet szokni.
hetöndöe
@vadsanca: Eszmefuttatásod csak ott hibádzik,vajon miért csak a boltoknak kell bezárni?Vasöntödében,bugyivarró üzemben,építőiparban miért szabad dolgozni?
kkalman
Na, mi történt? Fitymasz hívők ébredeznek? Lehet, hogy rájönnek, van élet a fitymaszon kívül is.
A fantom párt meg elmehet pont oda, ahová gondolom. Nagy kereszténységük ellenére népnyúzóbbak az életben tartójuknál is.
Knapp75
Kíváncsi vagyok, mikor "jönnek rá" a Fidesznél, hogy a legegyszerűbben a vasárnapi zárva tartásról a szombati zárva tartás bevezetésével lehetne elterelni a figyelmet... :D
Desischado
Ennek a 0 pártnak minden cselekedete egy nagy 0-la! És örülök é is, hogy a fidesz hívőknek sem tetszik a "vasárnapi műsorszám"! A véleményemet a dal refrénje világosan kifejezi. Akit érdekel, sziveskedjen meghallgatni!
Cicamama55
Hát igen! Kevés ötlettel rukkol elő a KDNP, de azok hangzatosak, hogy mindenkihez eljusson a hír, hogy ők még vannak.De minek és meddig?!
volvós
@m.macskosz: tegnap 18:59
ennek a lénynek olyan " freewolf" szaga van
második nick-ként ...:-)))
m.macskosz
@vadsanca: tegnap, 19:54
Nincs kis gyerekem, ezért nem zavar, hogy már közel húsz éve minimum egy karácsonyi napon, szilveszterkor, újévkor, Húsvétkor dolgozom. Van úgy, hogy kettőt is. Van ennek előnye is, nem is kevés! Nem látom a léhűtők hadát (menedzsment), tudok ügyet intézni önkormányzatnál, banknál, klf.szolgáltatóknál, nem kell emiatt szabadságot kivennem.
Bercifiu
@verum: 154 % akarja a zárva tartást, no meg Haragos eltűnését a politikából.
Abzug62
@Aki Én: Csak olyan kérdésekben konzultál, ahol neki az az érdeke.
vadsanca
@m.macskosz: Sajnálom, hogy még Te még személyesen intézed ügyeid nagyrészét ebben a digitális világban. Ha kell éjfél előtt egy percel beküldöm az adóbevallásom és nem állok, ill ülök sorban. De így vagyok már más elintézni valóval. Ezen felül van telefonos ügyfélszolgálat sok területen. Ezek általában 20 óráig fogadják a hívásokat.
A semmire én sem veszek ki szabit.
orogordog
1200 fős országos felmérésben a megkérdezettek kb 6000000-ból. Ha 100% mutatott volna az sem jelentet volna semmit.
Feraj49
Ez az "irányított demokrácia " KDNP módra. Nem szólunk bele az életedbe ! Azt csinálsz amit akarsz,ha mi megengedjük.
vonotok
Ha ezen adatok nem azt igazolják, hogy ebben az ország DIKTATÚRA van , ne lássam anyásomat. Csak legyen már népszavazás. Ez a töpörödőt törpe párt / KDNP. / szabja meg, hogy a többség hogyan szeremé eltölteni a hétvégéjét. Borzalom!
m.macskosz
@vadsanca: tegnap, 20:46
Mire ez a nagyképű szöveg, jóbarát?!
Én is on-line intézem az ügyeimet, de
képzeld, a kéményseprő kötelező látogatását,
a vízóra- gázóra-, villanyóra-cserét nem nagyon lehet E-mail-ben megoldani!
Kösz, a kioktatást, de gyakorlatilag minden fizetnivalómat on-line teljesítem.
Sőt, az összes reklamációmat is. NAGYOKOS...
vadsanca
@m.macskosz: Köszönöm a megtiszteltetést! "NAGYOKOS..."
A vízórát 4, a gázt és a villanyt 10 évente cserélik. Ezt talán még ki lehet bírni!
vadsanca
@m.macskosz: El is felejtettem! A kéményseprő meg csak pénzbehajtó, azon kívül nem csinél semmit. Különben nem lenne ennyi CO mérgezés.
m.macskosz
@vadsanca: Ezt beszéld meg a kormánnyal, amely teljhatalmat adott a FŐKÉTÜSZ-nek!
m.macskosz
@vadsanca: Ebben spec.tévedsz, de nincs jelentősége, ha történetesen 6 ember munkaidő-beosztása borul egyetlen nap miatt. Igen, ettől eltekintve ki lehet bírni. Meg téged is...csak nem könnyű.
m.macskosz
@vadsanca: Arról van-e fogalmad, hogy évente egyszer-kétszer jön a víz-gáz-villanyóra leolvasó is, ha a szolgáltató úgy dönt? (Például, ha gyanúsnak tartja a fogyasztásomat.)
vadsanca
@m.macskosz: Jó. Akkor a szolgáltatók is bevezethetnék a több műszakos munkarendet!
Akkor ez a probléma is megoldódna! Ennek nem igazán látom akadályát!
m.macskosz
@vadsanca: Így van!
És miért ne lehetnének nyitva a bankok és az önkormányzatok hétvégén? Tilos?
Miért ne lehetnének nyitva az ovik, a sulik, a bölcsik is? Miért kötelező egyesek számára a szombat-vasárnapi, ünnepnapi szabadnap? Szervezés kérdése az egész. Na, meg persze pénz...
vadsanca
@m.macskosz: Csak az a baj, ha a csálad tagjai más és más beosztásban dolgozik, akkor ennek beláthatatlan következménye lesz. Tehát érdemesebb lenne a hétvégi- és ünnepnapi pihenő-napoknál maradni. Már eddig is sok család szakadt szét. Jó ez nekünk? Hogy akarunk család-centrikusak lenni?
m.macskosz
@vadsanca: Nemakarásnak nyögés a vége. Az én gyerekkoromban édeskevés idő jutott azokra a gyerekekre, akiknek a szülei a nulláról indultak, de vinni akarták valamire, ám fura módon annyi idő mindig jutott a gyerekekre, hogy jólnevelt felnőttekké váljanak. Aztán valahogy ez folyamatosan devalválódott: ma már világ csodája, ha egy-egy fiatal ill. középkorú normális emberi morállal rendelkezik. Ez bizony már rég nem azon múlik, hogy egy család, anya, apa, gyerekek együtt tölthetik a hétvégét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.