Lemondott és a franciaországi Strasbourgba megy tanítani Somogyi László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója – mindössze két évvel a nyugdíj és igazgatói megbízásának lejárta előtt. Somogyi döntésének az oka, hogy szerinte a kormány megcsonkolta az iskolai autonómiát – derült ki a Vasárnapi Híreknek adott interjújából.

 Az egykori igazgató számára az utolsó csepp a pohárban ez volt:

Számomra teljesen vállalhatatlan volt, ahogy a nyugdíjasokkal bántak. Ha akkor rögtön felálltam volna, nehéz helyzetbe hoztam volna az iskolát, de akkor határoztam el, hogy nem töltöm ki a mandátumomat. Olyan kollégákat hoztak megalázó helyzetbe, akik az életüket áldozták a tanításra és a gyerekekre, mégis nekik kellett kérvényezni, hogy tovább dolgozhassanak. Ez nagyon megviselt, de ami sokkal fontosabb, a nyugdíjas pedagógusokat is megviselte. Ilyet nem lehet csinálni emberekkel, pláne nem olyanokkal, akik hosszú évtizedek óta kiválóan végzik a munkájukat, és rajonganak értük a gyerekek. Igazából ők tesznek szívességet, hogy még tanítanak.

Somogyi, aki szakszervezetői vezető is volt egyben, azt látta: "teljesen esélytelenek" voltak. Ugyanis úgy véli: a szakszervezetek akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha tömegek vannak mögöttük, megfogalmazzák az akaratukat, és ezért tenni is hajlandóak. Ez nem történt meg – tette hozzá.

A Medgyessy-kormánynak volt egy nagyon jelentős intézkedése, a pedagógusbérek rendezése. De utána a közvélekedés alakult ki, hogy ez vitte gazdasági csődbe az országot, és ebben a mostani ellenzék is benne volt. Pedig az egy nagyon jelentős lépés volt, nem csak a fizetések miatt, de újra vonzóvá vált a tanári pálya. Később, már az előző kormány alatt mégis elkezdődött a pedagógusok helyzetének romlása, az iskolák legatyásodása

- árnyalta tovább a képet Somogyi.

És hogy a pedagógusok látva a negatív folyamatokat miért nem sztrájkoltak?

(...) ezzel kapcsolatban van a pedagógusokban egy olyan alapvető kifogás, hogy nem hozhatjuk a gyerekeket rossz helyzetbe, az a dolgunk, hogy ellássuk őket. Nem tudom, hogy ez ok vagy ürügy. Ugyan ezzel én alapvetően egyetértek, csak éppen azt kellene mérlegelni, hogy a sztrájk egy ideig rossz a mostani generációnak, de lehet, hogy sokat javít az utána következők helyzetén. 

A Somogyi Lászlóval készült teljes interjú itt olvasható.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
"Ilyet nem lehet csinálni emberekkel"

De lehet. Fasiszta országban lehet, még ennél csúnyább dolgokat is. Csak egyet említek, a magánnyugdíj megtakarítások ellopása ami örökölhető lett volna.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
"Ilyet nem lehet csinálni emberekkel"

De lehet. Fasiszta országban lehet, még ennél csúnyább dolgokat is. Csak egyet említek, a magánnyugdíj megtakarítások ellopása ami örökölhető lett volna.
Csizmás Kond
Na nehogy elhiggye az ember, hogy valaki két évvel a nyugdíjazása előtt csak úgy ott hagy csapot-papot...
...vagy lehet, hogy nem volt amiből megéljen ?
...szerintem meg elég együgyű volt ahhoz, hogy valaki kihasználja azt ...
Lepényleső
Nyilván nem jártas a történelemben az úr,mert akkor tudná,hogy ettől cudarabb dolgokat is
megtesznek emberekkel,ha hagyják,vagy mint esetében,odébbállnak. A pórnép meg itt
amortizálódjon,értelmiség nélkül. A léket kapott hajót menteni kell,nem elmenekülni róla.
varirmag
Menjen,jó utat !
Itt már igy is több a pedagógus mint a gyerek !
JAJMÁR
Persze, hogy lehet ilyet csinálni... mindent lehet. Lopni lehet? Nem, de mégis lehet, mert lopnak. Embert ölni lehet? Nem lehet, de mégis vannak akik megteszik, vagyis lehet.
"Az ilyet nem lehet csinálni..." - az a jogos felháborodás, amit minden értelmes gondolkodó embernek ki kellene mondania, mert jogállamban, értelmes emberekkel ILYET NEM LEHET CSINÁLNI!
Akivel lehet, nos, annak el kellene gondolkodnia, hogy mikor, mire mondja majd azt, hogy ezt már nem...
Toby
Mindent megcsinálnak velünk, mert marhák vagyunk, tűrünk, tolerálunk, elviselünk, holott jobb helyeken már a fán hintáznának ezek a mocskos, parazita, bűnöző trógerek !
papa.49
Azért az már jelzés értékű, hogy ez az igazgató feláll és elmegy, külföldre tanítani)))))))))
bakegya
Egy nagytudású ,igen tiszteletre méltó emberrel lesz szegényebb Magyarország.JÓ EGÉSZSÉGET TANÁR ÚR-.
justhpeter
Olvastam a cikket. Sajnos az igazgatónak van igaza.
kkalman
Sok sikert az igazgató úrnak a francia iskolában!

Orbán is lemondhatna, Burundiban épp most keresnek egy gyakorlattal rendelkező embert miniszterelnöknek. Szeretettel várják!
Desischado
Toby megfogalmazta az én véleményemet. Sajnos, itt mindent meglehet tenni, mert a magyar nép hülyén tűri, -tisztelet a kivételeknek, - hogy ez a maffia banda még mindig hatalomban van!
mate03
@Desischado: ! Semmit nem mondok! Mindent leírtatok helyettem is!
levarosbukta
@papa.49: Ha valaki akkor egy igazgató, aki egyben szakszervezeti vezető bizony ha van vér a pucájában nagyon sok tömeget meg tudott volna mozgatni ha akart volna. De ő is csak lapított mint szar a fűben amíg nem talált magának jobbat.
papa.49
@levarosbukta: Azért nem ítélhetjük el hogy nem merte felvállalni a ,,jégtörő,, szerepét, biztos volt rá oka, nem mindenki tudja azt megtenni hogy akár a saját, vagy a családja jól felfogott érdeke ellen cselekedjék, és tedd hozzá azt is hogy hányan álltak volna mellé, a végén egyedül neki kellett volna a ,,balhét elvinni,, ezért én nem ítélem el...
levarosbukta
@papa.49: Pontosan ezért tartunk ott ahol tartunk! Mert azok az emberek akik tehetnének és tudnának és tenni valamit csak a saját kis pecsenyéjüket sütögetik.
patkószeg
Ez nagy ostobaság volt tőle. Éppenhogy mindig annak kell erősebben kiállni másokért, akinek a kezében a hatalom van. Most mit látnak a többiek? Ő elhúzott, azonnal fényes állást kapott, ők pedig ott maradtak a fekában.
Érdekes módon, amikor tüntetésről van szó, igazi cselekvésról, mindenkinek a gatyája teliszalad. Pedig ha képesek volnának tüntetni, és kitartani a céljaik mellett (érsd: nem rohanni haza fél nap után anyuhoz, mert kész a vacsi), ez a korrupt, hazug kormány - és kapcsolt részei - már régen a sitten ülne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.