Az unión belüli, a menekültek szétosztásáról szóló úgynevezett kvótarendszer nem valósítható meg és nem életszerű – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában vasárnap, amelyben szakértőket szólaltattak meg menekültügyben.

A jogász, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa is, hangsúlyozta: a "kvótásítás" dehumanizálja emberek tömegeit, vagyis emberi mivoltuktól fosztja meg őket.

Rámutatott, hogy az unió egyik alapvetése az emberi méltóság tiszteletben tartása, viszont a kvótarendszer éppen ezzel megy szembe, hiszen "számokká degradálja" az embereket.

Tóth Norbert szólt arról is: az 1951-es genfi egyezményben az áll, hogy a menekülteknek nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak: tiszteletben kell tartaniuk annak az országnak a törvényeit, szokásait, ahol éppen tartózkodnak, és nem veszélyeztethetik annak jogrendjét.

Hozzátette, hogy az utóbbi napokban a nemzetközi, az uniós és a magyar jogszabályokkal ellentétes magatartásokat lehetett látni a menekültek részéről, és az alapvető együttélési szabályokat is megsértették.

Példaként említette erre a gyaloglást az autópályákon és a forgalmas autóutakon, illetve azt, hogy a menekültek többnyire nem együttműködőek a hatóságokkal.

Kiszelly Zoltán politológus, a műsor másik vendége szerint az embercsempészek nemcsak az utaztatást vállalják, hanem a szükséges háttér-információkkal is ellátják a migránsokat az aktuális országról, illetve arról, miként kerülhetik meg a szabályokat.

Az úgynevezett "szívóhatást" erősítik a közösségi oldalakra feltett beszámolók és tippek, miként lehet bejutni egy adott országba – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

foton
Amíg nincs elbírálva egy menekültkérelem, addig a menekültnek nincs szabad mozgása...ja, de.
Ha pozitív az elbírálás szabadon mozoghat az EU-ban...ja, nem.

Ez egy ilyen világ...vannak szabályok.

És vannak országok akik hangsúlyozzák, h vannak szabályok!
Ha betartod viszont nem jól csinálod! Ha nem... nem baj, amúgy ő se tartja be..

Érti még ezt valaki?
magyarbakancs
Kvóta rendszer azt jelenti,hogy a gazdagabb Eu-s tagállamok kicsemegézik a legokosabb értelmiségit megtartják.
A szemétel meg te foglalkozzál.
human
Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ez valami fideszes aktatologató képző? Ideg kerülnek esetleg a politikus gyerekek?
szettevette
Én is így gondolom, hogy a jó szakembereket, orvosokat, mérnököket stb. kimazsolázzák maguknak, aztán a többit meg visszaküldik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.