Összesen 231 millió forint kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 magyar rabnak a rossz börtönkörülmények miatt.

Már több ezer eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben a börtönkörülmények miatt. Fél évvel ezelőtt a strasbourgi bíróság ítéletben kötelezte a magyar államot arra, hogy teremtsen hatékony jogorvoslatot és dolgozzon ki tervet a helyzet kezelésére.

Jogorvoslat ugyanakkor továbbra sincs, csak a nemzetközi bírósághoz lehet fordulni ilyen panaszokkal. Ugyanakkor idén mintegy ezer új férőhely jött létre, az átlagos zsúfoltság 144-ről 128 százalékra csökkent.

231 milliós kártérítést fizethetünk a raboknak

A Helsinki Bizottság azt írja: többször figyelmeztettek, hogy önmagában a börtönépítés nem garantálja a zsúfoltság jelentős enyhülését, a büntetőpolitikán is változtatni kell.

Csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 panaszosnak ítélt meg kártérítést 2,5-9 millió forint közötti összegekben. A kártérítés mértékét befolyásolta a fogvatartás időtartama, az elkülönített wc hiánya, a bogarak elterjedtsége, a korlátozott fürdési lehetőségek, a zárkában elérhető melegvíz, fűtés, szellőzés és természetes fény hiánya.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
Nem tudom ez az emberi jogok bírósága. azzal is tisztába van hogy az a szemét, ha történetesen valakit meg őlt , annak is ugyanúgy " JOGA" LETT VOLNA ÉLNI. " Vagy ez már nem számít mert halott???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Akár elítéltekről legyen szó, akár tiszta priuszú magyar emberkékről, tetves gengszterék minden mozdulata megsért valamilyen jogi - vagy erkölcsi normát !
Majd közpénzből kifizetnek minden "bűnbánót" ahogy az egy Mocsokisztánban szokás !
MI lenne, ha trócsányi és társulata dobná össze a lét, karöltve polt-bűnpártolóval ?
qxy
Nem tudom ez az emberi jogok bírósága. azzal is tisztába van hogy az a szemét, ha történetesen valakit meg őlt , annak is ugyanúgy " JOGA" LETT VOLNA ÉLNI. " Vagy ez már nem számít mert halott???
justhpeter
Nem kérdéses, hogy az a kormány, amely minden területről kivonja a pénzt, hogy a haveroknak adhassa minden ügyben így fognak járni. Nem is érdemelnek mást. Ráadásul a raboknak járó kártérítést is a fokozatosan romló területekről veszi majd el, amellett még gazdaggá is teszi ezeket a bűnözőket. Lassan nem lesz olyan norma, amit ez a kormány betart.
qxy
Ezt el kell mesélnem.
Betörtek a tanyába, mi épp akkor értünk oda amikor másztak ki az ablakon. Na mi el kaptuk őket, ,irány a rendőrség.
Egyik szobába a tetten ért tolvajok, a másikba mi mert ugye fel kell venni a jegyzökönyvet .
Majd két óra és már " szabadok is voltunk.Mondom a havernak.- Gyere itt egy ittas elláátó egység meg iszunk egy nembambit ennek örömére.
Be nyitunk és a két tolvaj, már fél holt részeg.Csak nézünk, vissza mentem az őrsre.- De kérem mi van itt ők már részegek mire mi fel vettük a jegyzőkönyvet? hogy lehet ez? semmi büntetés vagy valami? .- " Az ügyész, el engedte őket ,mert tele van a töke ezekkel mert minden nap lopni mennek..
qxy
el gondoltam, ha egyszer bukik a Fidesz. Mennyi embert fognak magukkal rántani.
Mert nem én loptam. ő volt nem is hanem ő meg amaz .
Mézike
@Szeparepa2: Ez így van.
Csakhogy itt a jogok mértékéről van szó. Mert mindenkinek joga van az emberhez méltó életre, még a gyilkosnak is.
De annak a kisnyugdíjasnak is aki havi 48- 55 - 60 ezerből próbálgatja megteremteni az emberhez méltó életet magának egy élet ledolgozása után.
Mézike
@Szeparepa2: Húúú basszus akkor a nyugdíjasok fele perelhetne!
Csak kellene valaki aki segítene nekik, ...hmmmm...nem is rossz gondolat. :-)
Mézike
@Szeparepa2: De nicsak mit találtam! Nekik is joguk lenne az emberhez való élethez, bár még csak gyerekek és egy napot sem dolgoztak.
lajk.startlap.hu/2015/12/10/fillerekbol-elnek-fagyoskodnak-az-arvan-maradt-somogysardi-testverek/
qxy
Na ez a szégyen. nekik, nem jár. De aza garázda állat aki félholtra vert esetleg valakit az reklamálhat hogy ,.- Mi a f@ m Lazac nincs??? és holnap az is lesz mert??? joguk van hozzá. Adnák én olyan jogot nekik hogy ott is ugranának ahol nincs is árok.
gulyasgyula
@justhpeter: Szerintem egy fillért se kapnak , ez is elhervad mint a Tocsik ügy ..Mikor a rabok nem tudnak fizetni az unatkozó ügyvédeknek""// akik a nagy pénz reményében megelőlegezték az eddigi kiadásokat //" el megy a kedvük a Magyar igazságszolgáltatástól .. ..
Jankó123
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy egy rab napi fogvatartása mennyibe fáj az adófizetőknek. És, ha ez az összeg kiderül, vajon mit szólnak hozzá a minimálbérért dolgozó emberek?
1magyar
@Mézike: Az emberi jogok bírósága nagyon rossz ügyekért küzd. Ha a havi 22 ezer ft segélyezettek és a nyugdíjasok akik még 50 ezret sem kapnak, a minimálbéresek akik havi 72 ezerért dolgoznak napi 10-14 órát összefognának és ezügyben fordulnának az emberi jogok bíróságához, talán nyernének?
Csizmás Kond
A börtönkörülmény nem jog...a gyilkosság, stb szintén nem jog ...az odakerülés is büntetés nem jog...
Ha valaki a saját és más jogait tiszteletben tartja nem kerül oda.
1magyar
@Mézike: Havi lebontásban többet kap mint egy minimálbéres dolgozó. Csak megéri inkább börtönben ülni mint dolgozni.
Előtte meg jó pár milliárdot sikkasztani.
Ez a jogrendszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.