Több mint 100 pszichológus és pszichológus hallgató írta alá azt az állásfoglalást, amelyben álláspontjukat fejtik ki Kövér László házelnök nőkkel kapcsolatos, nagy port kavart beszédéről. Előkerül Kovács Ákos is, de végül Bagdy Emőke nyilatkozatai miatt döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák szakmai álláspontjukat. 

Az állásfoglalás szerint Kövér László a Fidesz kongresszusán tett kijelentéseiben határozta meg a nők „világban” elfoglalt helyét, amely az ő értelmezésében csupán a családot foglalja magába. Ez egyszerre jelentette a politika magánéletünkbe való nyílt és erőteljes betolakodását, valamint egy politikus állásfoglalását egy tudományos diszciplínával szemben. 

„Amikor Kövér László és Bagdy Emőke a „genderőrületet” bírálják, azt nem tudományos érvek mentén teszik, hanem azért, mert olyan felforgató ideológiaként gondolnak rá, amely az „öröktől fogva létező természetes rendet” borítja fel.” 

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy „hamis az a kép, mely szerint a gender-szemlélet család-, heteroszexualitás-, anyaság- vagy férfiellenes lenne. Sokkal inkább arról van szó, hogy ezek a szerepek, orientációk és identitások nem lehetnek másokhoz képest elsődlegesek, illetve fölérendeltek. Amikor a fentebb említett szereplők a hagyományos nemi szerepek megszűnésében, esetleg a „genderőrületben” keresik a problémák forrását, nem vesznek tudomást azoknak az embereknek a tapasztalatáról, akik az irántuk támasztott előítéletek, társadalmi kitaszítottság, a „vélt normálistól” való eltérés miatt küzdenek önértékelési problémákkal, depresszióval, vagy számolnak be bűntudatról, szégyenről, esetleg az elutasításból fakadó jogos haragjukról. Nagyon sokszor ők fordulnak hozzánk segítségért.” 

A végén leszögezik: Állásfoglalásunkkal szeretnénk párbeszédet és vitákat nyitni arról, hogyan tudjuk pszichológusokként és más segítő szakemberekként segíteni klienseinket a rájuk nehezedő társadalmi nyomások kezelésében.

A teljes Állásfoglalást itt olvashatja el.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
A pszichológusok udvarias formában felajánlották szakmai segítségüket kövér-idióta lászlónak ! Valszeg ismerik kövér pszichológiai teszteredményeit !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
A pszichológusok udvarias formában felajánlották szakmai segítségüket kövér-idióta lászlónak ! Valszeg ismerik kövér pszichológiai teszteredményeit !
papa.49
@Toby: A Csita majom is jobbat produkált nála))))))))))
nemkati
@Toby: Sajnos nem Kövér László és Ákos az egyetlen szellemileg eltévelyedett. Ott van pl ez a Bagdy Emőke is az ő elképesztő elméletével.
A női és a férfi szerepeket, társadalmi elvárásokat a gyerekeknek már születésüktől kezdve betanítják. Ez aztán lelki sérülést okozhat annak a gyereknek, aki nem pont olyan szeretne lenni nőként vagy férfiként, mint amilyen szerepet neki szántak. Hogy valaki boldog legyen az egyszem életében, ahhoz hagyni kell, hogy úgy éljen, hogy a saját elvárásainak feleljen meg, de a politika, a hatalom, a társadalom nem írhat elő neki szemléletet, életfelfogást, életcélt, véleményt, "nőies" illetve "férfias" viselkedést. Amelyik társadalomban a legerősebb elvárás egy nőtől, hogy szüljön gyerekeket, ott az a nő, aki nem szeretne gyereket, ki van rekesztve, meg van bélyegezve, és rengeteget kell küzdjön azért, hogy mindezek ellenére elfogadják.
Toby
@nemkati: Illiberáliában a női szerep azonos a "Nyolcadik utas a halál" c. filmbeli alien-szereppel, ami a tojásrakást illeti !
Illiberáliában nem lehet női önrendelkezés, a nők a tojótyúk szintjén szolgálhatják a társadalmat !

Egy agyrém ez a Koszisztán. Nem véletlenül van dugig a csürhepárt átmentett pártállami funkcionár.-okkal, anno megszkktáék, hogy diktálnak az élet minden területén !
El kell taposni az ilyen primitív férgeket !
nemkati
@Toby: Ha csak úgy nem. :) Lehet, nincs más megoldás, mert nekem úgy tűnik, a szemléletet nem lehet megváltoztatni.

A genderelmélettel kapcsolatban viszont itt van egy nagyon jó írás:
nokert.hu/index.php/gender-studies/szakterueletek/419-tisztazzuk-mi-a-gender-elmelet
Csizmás Kond
...még azért is Kövérnek van igaza.
Az ki a nemiséget szellemi képességként határozza meg az eleve hülye,
alterego56
Szeretnék már egy pszichológusi állásfoglalást az ország vezetőinek elme állapotáról és arról hogy alkalmasak-e egyáltalán posztjuk betöltésére.
Butautáló
@Csizmás Kond: Csak azért adsz igazat, mert Kövér mondta! Ha ugyanezt Gyurcsány mondta volna akkor a mostanival homlokegyenest ellentétes lenne a véleményed!
Csizmás Kond
@Butautáló: Azért adok igazat mert függetlenül a gender szemlélettől nem a karakter határozza meg a nemiséget hanem a testi adottság.
Az a nő akiben megfogan a magzat aki meg tud szülni egy gyereket és azt táplálni tudja nem az aki úgy gondolja hogy ha őt seggbedugták akkor ő nő, vagy aki ugyanúgy tud autót vezetni vagy szerelni vagy egy lovat megülni mit egy férfi...
Butautáló
@Csizmás Kond: Értem amit mondasz és igazad is van. A most leghangosabban ajvékolók nem különbek a Köteles-Ákos duónál, csak a másik véglet! Az a két hülye nem akart rosszat mondani, de képtelenek kifejezni magukat! (Más kérdés, hogy jó Fityeszes módra kitartanak a baromságuk mellett. Nem javítanak, nem kérnek elnézést hanem megmagyarázzák, hogy a döglött ló alszik, azért van csukva a szeme! És mindenkinek kuss!)A cikkben leírták a frankót: "...orientációk és identitások nem lehetnek másokhoz képest elsődlegesek, illetve fölérendeltek." A nő az nő, a férfi az férfi! Különbözőek! Nem egyformák! Mindazonáltal EGYENLŐEK!
egyvandor
@Toby: illeberál handabandájuknál semmi sem mutatja jobban hogy milyen gerinctelen suttyók.
Amíg nem voltak hatalomban addig égetően fontosnak tartották hogy a propagandájuk a szabadságról demokráciáról szóljon. Mint ezt már Gorbán bevallotta csak máz volt. Hívei szégyenérzet nélkül vedlettek át liberálisból önkényuralom rajongóivá, a szabadság eszméinek megvetőivé. Kb. ugyanígy állnak az őket nem érintő emberek, társadalmi csoportok jogaihoz is.
Kövér mint elmaradott ős suttyó, nem nőnek született, ezért primitív ösztönei hatása alatt fenn akarja tartani a férfiak fejletlen civilizációkban kialakult előjogait.
Csizmás Kond
@Butautáló: ...elméletileg mindenki egyenlő, de a gyakorlatban nincs két egyforma ember.
Az egytenlőség már azért sem tud megvalósulni, mert azt a nő nem akarja.
egyvandor
Butautáló. nem akart rosszat mondani
Könyörgöm nem egy átlagos Józsi bácsiról van szó. kövér profin fizetett politikus. ákos profin támogatott politikai seggnyaló, mint művész. (Mivel egy művész soha nem áll politikai hatalom szolgálatába, ha a hatalmon lévőkkel szimpatizál, akkor inkább hallgasson)

Ha csak másért nem a kiemelkedő javadalmazásért meggondolhatnák, hogy mit mondanak. Ha pedig ennek ellenére suttyók akkor ne csodálkozzanak, ha közmegvetésben részesülnek.
Ugyan ezek az alakok kicsinálják beosztottjaikat, ha annak nyelve akár csak megbotlik.
Butautáló
Summa-summarum, szerintem a férfi soviniszta és a feminista ugyanaz a fos, a két végről! Én összezárnám őket! Az lenne csak a valóság-show! :))
human
@Butautáló: És mi van ha Kövérék tényleg azt gondolják amit mondanak? Ezek a kis elcsepegtetett ideológiák vezettek odáig, hogy ma már egy újnemzeti arisztokrácia kiépítésének nevezik, ami nemrég még korrupció volt. Azaz mi a garancia rá, hogy a Kövér beszéd nem előszobája annak, hogy a nők hivatalosan is másodrangú állampolgárok lesznek?
micfild
@nemkati: szerintem bagdy- mészlerakat emőkéből már csak a meszek beszélnek. fiatalon kicsi gyerekek mellett kezdett karrierépitésbe.. mostanság meg principál . ha megbánta, hogy gyakorlatilag cart az ikreire.. mert fontosabb volt a karrierje akkor erről mesélgessen de ne kövér- ákos-- féle vitya szócsőveket éltessen
micfild
@human: én azt gondolom, hogy az abortusz betiltását tervezik titokban. azért ez a duma, mert kiváncsiak a társadalmi visszhangra... ok.. lehet nem betiltás csak szigoritás...
anno-- a gyest azért vezették be, hogy nőket elvonjanak a munkaerőpiacról-- gyakorlatilag aki gyereket gondoz otthon annak nem kell állás.(bujtatott munkanélküliség) --- mostanság is tökéletes ez a munkaerőpiaci helyzet statisztikájának a javitásához.
kisbabás anyuka nem keres állást-

Másodrendű állampolgár- alatt mit értesz? elméletileg a nők egyenjogúak.. de a munkaerőpiacon mégsem ez a helyzet. különösen a negyvenes nőket utálják a munkaadók..pedig ők még fiatalok és tudják húzni az igát.. és nincsenek kicsi gyerekeik hogy folyton táppénzre menjenek velük. mégis nekik a legnehezebb munkát találni.. és ez nem kövér miatt van... nem is biztos hogy kell ahhoz kövér ákos vagy bagdy hogy a társadalom lenézze a nőket.
viszont kövér dumája megerősiti ezeket az embereket abban, hogy jól gondolják, azt, hogy a nők nem elég kreativak és nem elég okosak és nem kell nekik annyi fizu.. és különben is szüljenek...
tényleg az a borzasztó, hogy akadnak túl sokan akik egyetértenek kövérékkel
Toby
@Csizmás Kond: Az egyenlőt és az egyformát ne keverd. Csaxólok.
human
@micfild: A nemzetközi CERN kutatóközpontban is dolgozik magyar nő vezetőbeosztásban. De biztos lehetne sorolni a tudományban nagyot alkotó nők neveit. Ha őket is a konyhába űzték volna, akkor nem lett volna egy Marie Curie, aki kétszeres Nobel-díjas lett.
micfild
@human: igen.. nekem is ők jutnak eszembe... nők akik nagyot alkottak tudomány- épitészet- művészet területén-
lehet hogy némely noném himsoviniszták princis dumája mögött egyetlen dolog rejtőzik.. félnek. hogy legyőzi őket egy nő.. jobb náluk valamiben.- mondjuk szakmailag. azt sokan nem tudják elviselni
Csizmás Kond
@Toby: Ami nem egyforma az nem is lehet egyenlő.
Toby
@Csizmás Kond: A férfi nés a nő sem egyforma, de lehet egyenlő. Csaxólok.
human
@micfild: Hát igen. A hímsovinizmus, az irigység, a féltékenység miatt ritkább a női vezető, politikus. Nagy hiba, hisz ki tudja milyen tehetségekről mondunk le. Ez nem hatékony hozzáállás az ország szempontjából.
Szókrakész
@Toby: Ha ismernék, akkor a Kövér már rég nem lenne az aki.
Toby
@Szókrakész: A fideszkonda még a legidiótábbat is pozícióban tartja ! Lásd kósa, rogán, lézer.
karma1
@Toby: Magyarazd mar el a macskanak, hogy a bar a ferfi nem no, es a no nem ferfi, de b+ MINDKETTO EMBER!!!
Ilyen sotet embert csak a fide$$ soraiban latok...
Bocs a vulgaritasert...
Csizmás Kond
@Toby: ..már mondtam...csak elméletileg.
és hogy a félreértést elkerüljük ...az, hogy ugyanazt a munkát mindkettő ugyanúgy el tudja végezni még nem jelent egyenlőséget.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 20:31 Mit akarsz valójában megmagyarázni? Csak, hogy világos legyen, kérdezem: miben nem egyenlő nő és férfi?
Csizmás Kond
@JAJMÁR: semmiben sőt ellentétek és ezért is vonzzák egymást...testileg lelkileg gondolkodásilag ...mindenben...és ez az amit soha nem szabad egyformán kezelni.
a politikai értelmezés pedig mindig ellene mond minden törvénynek.
Butautáló
@human: Ezekből a címeres ökrökből bármi kinézek én is! :(
Butautáló
@Csizmás Kond: Én azt hittem érted az egyenlő és az egyforma közti különbséget...
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Nem olvastad Karma hozzászólását? Emberek vagyunk, tehát emberi jogainkban egy jól működő társadalomban egyenlők vagyunk.
Társak. A házasságban szövetségesek, ahol egyik sincs a másik fölé-, vagy alárendelve.

Engem nagyon felháborított a köteles beszéde, mert tudom, hogy nem véletlen. Semmit sem tesznek, mondanak véletlenül.
Az állam nem védi meg a házasságban az egyének jogait, ha sérülnek - főleg nem a nőkét, de az is igaz, hogy ez nem mai probléma -, de beleszól a legkisebb közösség "szereposztásába"?
Pedig társadalmi szinten is lenne még mit javítani, de ez a beszéd a visszafejlődés irányába mutat.
Mivel én nő vagyok, - és neveltem egyedül gyerekeket, eleinte még egy alkoholbeteg férfit is eltartottam, tudom, hogy sokkal többet kellett dolgoznom, kevesebbért, és - sokat tudnék mesélni. Nem arról van szó, hogy egyformán kell kezelni, hanem a tiszteletről. Az mindenkinek jár. Persze, hogy az emberek nem egyformák, még a férfiak sem. Szerencsére :)
Ez a beszéd nem a másik képességének, nemiségének tiszteletéről, megbecsüléséről szólt. Ez a női nemet tenyészkanca szintjére löki. Aki férfi, az felháborodik, hiszen ilyen nézőpontból ő sem lenne más, mint egy tenyészbika!
(Csak szólok, abból meg jóval kevesebb is elég lenne!)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Mint ember igen...de mint emberek az csak kifejezés ami csak egy faji megállapítást jelent...
az állatok sem egyformák sőt ...pedig állatok mind...még soroljam ?...:)
,,,és Karma...ha van mondanivalója suttogja a fülembe ha nincs akkor mondja másnak.
Szerintem téged nem is annyira Kövér beszéde háborított fel mint inkább az itteni kedvező vélemények adtak lovat a véleményednek...
A tiszteletről...az is egy érdem..és nem mindenkinek jár..épp te mondtad az előbb...:)
Szerintem a cikk nem az egyes megélt vagy átélt sorsokról szól hanem az általános létről, hogy kinek milyen kötelességei vannak a egyenlő jogain kívül...de ki hogy akarja úgy értelmezi.
és hogy rátegyek egy lapáttal...azt a nőt akit a hadvezéri tevékenységében elért sikereiért magasztalnak abban senki nem a nőt látja...és ez így van mindenben.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 21:28 Visszakeressem? Ahogy megjelent itt a köteles beszéde - és nem is az a bizonyos mondat szerepelt a címben - én voltam az első, aki kiböktem a sértő mondatot :)

Tényleg nem érted, hogy egy embernek sincs joga a másik embert folyamatosan lealázni? Az a házasság, ahol nincs miért tisztelni a másikat, már nem házasság. Nem vagyok híve a válásnak, de van, hogy az az egyetlen megoldás. Ha egy politikus nem tiszteli a női nemet, úgy általánosságban, akkor a közösségnek negatív példát mutat.
Ez a beszéd arról szólt, amiről! Rárakta a fajfenntartás terhét a női nemre. Azért is felháborító, mert egyébként, genetikailag, a férfi génjeibe kódolt :) másrészt pedig fő oka a rossz kormányzati stratégia,
de tudjuk, hogy a család szintjén ez közös döntés, és közös felelősség, és azt is, hogy ez a beszéd egy középkori, idejétmúlt gondolkodótól ered.
(...és én nem a férfit látom benne:-)))
justhpeter
Nem jó dolog Kövérrel együtt hozni szóba az eleganciát, az intelligenciát, mert nem tud vele mit kezdeni.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...hmmmm..." Rárakta a fajfenntartás terhét a női nemre."...csak a szülés terhét, az anyaságét...de gondolom azt te is elismered hogy rám hiába rakta volna...:)
...és hol miből olvastad ki, hogy lealázta a nőket vagy ahogy te kifejezted a másik embert ?
A házasság , a válás, a szingliség, a homizás nem politikai parancsra működik...ezért nem is lehet összekavarni.
nemjoezigy
Úgyse fogja fel, hogy mi mit jelent.
Szerintük (fideSS-kdnp) csak az a jó amit ők mondanak.
Látszik a ténykedéseiken.
Amikor javítanak, valami általuk létrehozott baromságon, akkor is úgy állítják be, mintha az eredeti szart nem ők csinálták volna.
Az érintettek kárait meg nem téríti senki. Ez a politikai felelősség, egy nagy nulla!
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Parancsra szeretni se lehet :)
Hát, szerintem azért nem érted, mert nem akarod érteni. Akkor pedig semmit se tehetek :)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Ebben a témában pártalapon nem lehet dönteni...:)
jóélt !
Nil
Bagdy Emőke menjen vissza a konyhába és takarítson otthon. A diplomáját meg adja vissza
micfild
@Nil: ugye milyen érdekes... bagdy-mészlerakat-emőke elfelejtette vagy megbánta hogy pár éves ikrei mellett neki már komoly karrierje volt..a csúcsra tört. esze ágában sem anyaságban kiteljesedni... fontosabb volt a karrier... - ami nem baj. sokkal inkább az a baj, hogy az ellenkezőjéről osztja az észt... vagy inkább mindig a hatalom sgnyalója volt? melyik lehet??
öcsi55
Olyan pszichológus még nem született aki Lövér gondolkodását helyre tudná tenni ! A hülyesége olyan szintű ,hogy ha mértékkel lehetne mérni ülve nyalná a holdat.
Lepényleső
Ez azt jelenti,hogy kövér pszichológiai eset?
karma1
@Lepényleső: Inkabb pszichiatriai... Az sulyosabb...:o)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.