Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról, a helyére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár került – írja az Index.

A lap szerint hamarosan Balog Zoltán miniszter jelenti be a változást.

Palkovics egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

Kritika, na az nem volt

 A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Szintén kérdésre felelve közölte: a saját pozícióját nem érzi veszélyben.

A miniszter kifejtette: a 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpálya is. Az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban. Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból. A következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre – említette meg.

Menesztik a köznevelési államtitkárt

Kitért arra is, hogy 198 tankerületben tartottak köznevelési konzultációkat és 2207 iskolával egyeztettek, számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják. A legfontosabb kérdések között a gyermekek terhelését, a tudásanyag mennyiségét, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémákat, a pedagógusok munkaterhelését és minősítését említette. Ezekről a köznevelési kerekasztalon a megfelelő konkrétsággal tárgyalni fognak – fogalmazott.

A kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A pedagógusképzés komoly átalakítása már elindult, egyre hangsúlyosabb a gyakorlati képzés – mondta a miniszter. Szeretnének olyan megoldást találni, hogy továbbképzés ingyenes vagy rendkívül kedvezményes lehessen.

A KLIK nem szűnik meg, de átalakul

Balog Zoltán jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta –, várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra.

Hangsúlyozta: az állami fenntartást megtartják, a kormányfőtől szabad kezet kaptak Palkovics Lászlóval annak meghatározásában, mi az, amit javíthatónak tartanak. A minősítés is marad, de azt elismerte, hogy a bürokratikus terhek túlzóak lettek.

Czunyiné Bertalan Judit, aki február 15-étől tölti majd be a kormánybiztosi tisztséget, azt mondta: igazuk van azoknak, akik szerint a 21. században nem lehet 19. századi módszerekkel, eszközökkel a megsokszorozódó információmennyiséget átadni a gyerekeknek. Ezen a területen sokat haladtak előre az elmúlt másfél évben. Felidézte az otthoni tanulásban is segítséget nyújtó Okosportál decemberi elindítását, majd jelezte: a tartalom, a tananyag fejlesztése a versenyképes tudás érdekében fontos feladat lesz a jövőben is.

Palkovics László azt mondta: a felsőoktatás területén a kerekasztal sikeresen működik, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén minden résztvevő véleményére kíváncsiak. Szükséges lesz munkacsoportok létrehozására is – tette hozzá.

Kitért a pedagógusképzés átalakítására és a felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalására a köznevelés területén. Fontos, hogy a gyerekeket jobb, versenyképesebb tudással lehessen felvértezni – fogalmazott.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is – jelezte.

A hermanosok nem engednek

Nekünk nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaink, Czunyiné Bertalan Judit távozása ebben nem jelent változást – mondta Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, az ominózus „hermanos levél” aláírója.

A DK kuplerájt emleget, az MSZP Balogot küldené el

A DK "Czunyiné távozik – Bútorcsere a kuplerájban" – címmel üdvözölte az államtitkár távozását. Mint írják: Az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot is: távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. A helyére már meg is találták a következő fideszest, aki hitegetheti a tanárokat, Palkovics Lászlóé e „megtisztelő” cím.

Czunyiné Bertalan Judit menesztése a Jobbik szerint önmagában nem fogja megoldani az oktatás problémáit, ha a személycsere nem jár szakmai változtatásokkal is. 2013-ban még azzal érvelt a minisztérium, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván; úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik. – írja a Jobbik a közleményében.

Az MSZP szerint  Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a mai helyzet kialakulásáért az öt éve a minisztériumot vezető Balog Zoltáné a felelősség, neki kell távoznia! 

Amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az oktatásban semmi nincs megoldva. A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a KLIK-hez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez – írják a szocialisták.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Na végre beáldozták? Helyes!
Menni kéne még Balognak meg Rétvárinak is ...na meg Orbánnak...!!!
Nagyon gyorsan!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Felipe
Dehogy menesztik. Már találtak is neki egy alibi kurmány megbízotti posztot mert a seggnyaló kartársnőt nem hagyják az út szélén.
Cicamama55
A szólás szerint a fejétől bűzlik a hal. Nos itt a fej maradt. Akkor, mi lett ezzel megoldva? Semmi!
eszegfu
@rugacs: 10:54 A cikkhez kell hozzászólnod, mint "kormány szimpatizáns"!!! Normális dolog szerinted, ha valakivel elégedett O.V., mégis meneszti?! 1 nappal előtte elégedetten nyilatkozta, hogy jó irányba halad az oktatás reformja...mi történhetett 24 óra alatt?! Jöttek az UFO-k és "lőn világosság" O.V. fejében?! "Nem könnyü életedet" nem mi, hanem a kormány keseriti meg... Téged sajnos "körülölel" a sötétség, mint a mélytengeri buvárokat merüléskor...
Horizont
@eszegfu: Nagyon szép költői hasonlatot írtál:) (utolsó mondatod)
eszegfu
@Horizont: Kösz... tudod ez csak az "érzékeny" lelkem és a "gyógypedagógusi" képzettségem -- ahogy 1x irtad nekem -- miatt van!:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.