Rendet vágna a kormány a kiadó lakások piacán, egyúttal "átláthatóbbá és nyomonkövethetőbbé tenné a lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonosok tevékenységét", írta szerda számában a Magyar Idők.

Évente egyszer négyzetméteralapon számított általányadót kellene fizetniük, amely mértéke

négyzetméterenként 1500 forint lesz.

Az új jogszabályt már áprilisban tárgyalhatja a parlament. 

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gemüs52
Pici Hazánkban az albérlet is drága,mint majdnem minden ! Ezt ki fogja fizetni ?! Természetesen az albérlő ! Kivel tol ki Viktor megint ?! Nincs sok pénzed akkor legyen még kevesebb !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Államosítsa azt is. Meg mindent. És csakis a vezér vezérlésével működjön ország, város, falu, család, egyén, mindenki.
www.youtube.com/watch?v=3GsvlXoOM9E
eszegfu
Elég szükszavu ez a hir... Eddig is kellett adózni a lakások bérbeadása után, de ugy tünik ez a piacot nem nagyon tudták felderiteni, "fehériteni". Ezzel az átalányadóval talán kaphatóak lesznek a bérbeadók a legalizálásra.
Gemüs52
Pici Hazánkban az albérlet is drága,mint majdnem minden ! Ezt ki fogja fizetni ?! Természetesen az albérlő ! Kivel tol ki Viktor megint ?! Nincs sok pénzed akkor legyen még kevesebb !
pbalage
egyszerű. Menjenek stadionba aludni.
(ja, ezek a félig fedett sportlétesítmények bezárnak este hatkor, mint a templomok)
pbalage
ha meg az utcán alszanak, akkor vegzálja őket a fizess.
Ki van ez találva, kérem.
Boszi27
Ez hányadik adófajta az adócsökkentések kormányától?
zöldszem
Online pénztárgépet a lakásokba is! Csak a kaszinókba ne keljen!!!... Á hülye, hogy kellene ott adózni sem kell!
Designer
@zöldszem: Hogy ezek még a szarra is tudnak rendelet hozni! Beszarás!
CHEWBACCA
Ez az ingatlan-bérbeadásra kiváltott 6-os adószámmal fizetett 25% felett van, avagy a helyett???
nemkati
"az egységes adó megállapításánál nem lesz szempont, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe"

Aki egy napra adja ki, az is annyit fizet, mint aki 365-re. Végre egy "igazságos" adó!
Január
Kérdés még, hogy mindenütt 1500 Ft/ m2/év a tarifa?
Ugyanis az albérleti díjak sem egységesek országosan, Más egy faluban és más egy nagyvárosban, de még azon belül is van szóródás.
Hellcat
@Január: Ez szerintem mindenhol emelni fogja a bérleti díjakat az albérlet helytől függetlenül szóval tökmind1. Az adó az adó :(
Toby
Vajon melyik következő milliárdos cimbkének gyűjtenek ?
justhpeter
Ez nem kettős adóztatás, ha az albérleti díj után fizetek szja-t és még ezt az új adót is ?
kkalman
Aki eddig is feketén adta ki a lakást, vagy szobát, ezután is feketén fogja. Sőt, még azok közül is, akik eddig adóztak a fekete utat választják.
eszegfu
@CHEWBACCA: 13:19 Csak tipp... választható lesz. Szerintem azért, ha az összes bérbeadó az eddigi adózás helyett ezt az "átalányadót" választja, akkor sokkal kevesebb lesz a költségvetés bevétele. Egyébként nagyon "résen" kell lenni, ha valaki most váltana bérbeadásra adószámot, mert a TEÁOR szerint bizonyos szálláshely szolgáltatásoknál kötelező az online pénztárgép!!
nezelodo
Milyen szerencse, hogy vannak újabb ötletei az adócsökkentés kormányának! Még jó, hogy Magyarország jobban teljesít, a soron következő sokadik adónak köszönhetően. Mellékesen meg "támogatják" ezzel az adóval a rászoruló bérlőket, lakásra várókat. Így biztos olajozottam gördül a CSOK, bár sokan kételkednek ebben, akárcsak a kormány szavahihetőségében.
darwin
Ehelyett inkább a bérbeadás törvényi kereteit kellett volna megalkotni.Ma olyan sok az üres lakás,mégsem adják ki.Mert a bérlőnek minden jog fenntartva,a tulaj meg futhat a pénze után.
alterego56
"átláthatóbbá és nyomonkövethetőbbé tenné a lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonosok tevékenységét"
Talán a sok geci vagyonosodását kellene átláthatóbbá tenni. Ennek útjába persze törvények garmadáját "alkotja" imádott qurmányunk.
eszegfu
@nemkati: 13:43 @darwin: -nak van igaza: ugyanis a bérbeadásról szóló törvény elég kusza...adózási szempontból is! Ugyanis a legfontosabb, hogy adószám kérésnél milyen TEÁOR-ba soroltatod be magad: a bérbeadást az válassza, akinek "albérlői" vannak, vagyis viszonylag állandóan lakják (nekik kedvező lesz ez az átalányadó), de pl. Balatonon idegenforgalmi szálláshelyet válasszák, ahol szintén mindegy a napok száma, de évente szobánként 32 eFt az átalányadója, vagy az egyéb szálláshely szolgáltatás választják, akkor ez is 32 eFt évenként/szobánként (pl. a fővárosban), de itt kötelező az online pénztárgép. Természetesen választhatnak más adózási formát is, de egy tulajdonos, aki ebből bevételt szeretne... bizony "elveszik" ebben, sőt a Nav-nál is elég bizonytalanok, ha kérdezed őket.
1magyar
A lakás nélküliekkel szúrnak ki. Havi 84 ezer nettóból még emeltebb albérleti díjat fizethet a munkásember!
Mert, hogy a tulajdonos nem nyeli be, az biztos.
eszegfu
@1magyar: Lehet, hogy magamra maradok a véleményemmel... de M.o.-n minden bevétel illeték, vagy adóköteles. Tehát az tulajdonosoknak eddig is adózniuk kellett volna az albérletért kapott összegből, amit ha eddig nem tettek meg, akkor most valóban nehezen "nyeli be"... ha egyáltalán "hajlandó" legalizálni ezt... Mint mindennel, ezzel is "ingadozó" vagyok... egyrészt nem kedvelem az adóelkerülést (ez független a mindenkori kormány "szinezetétől"), másrészt pedig látom az emberek szinte nyomoruságos helyzetét, hogy miből is fizessenek többet?! Hiszen szinte egyik napról a másikra élnek!
1magyar
@eszegfu: Én is azt gondolom, hogy adózniuk kellene, csak amikor a kisebb vagyonúak azt látják, hogy kaszinóból nem kell adózni, akkor felforr az agyvizük és azt gondolják, nekik a töredékéből miért kell?
eszegfu
@1magyar: Tudom, hogy ebből a szempontból én egy Nav "bérenc" vagyok...de az, hogy a kaszinóból nem adóznak, még nem jelenti: nekem sem kell. Persze engem is mérhetetlenül felháborit, csak éppen nem "mentesit". Ettől függetlenül elfogadom azt is, ha valaki ugy gondolja, ahogy Te!
1magyar
@eszegfu: Félre ne értsd,nekem nincs kiadó lakásom, de ha lenne én is úgy gondolnám mint sokant, hogy rólam akarják lehúzni a bőrt mindig, míg a vezetők dőzsölnek, akiket azért választunk, hogy rendben tartsák a gazdaságot.
eszegfu
@1magyar: Nem értlek félre! Nyilván csak a véleményedet irod és ezzel nekem nincs is bajom! (Néha azt gondolom: én vagyok "gyári hibás".)
wpym
De hogyan hajtja be? Azért merül fel bennem a kérdés, mert az egyén minden további nélkül megteheti, hogy adómentesen zsebre vágja a bevételét. A lakásába azt enged be akit akar, stb.stb. Nem egyszerű bizonyítani (elvégre a bérlőnek is érdeke az adómentesség), hogy pénzt kap a tulaj.
1magyar
@eszegfu: Ha mindenki így gondolná és tenné ahogy te, nem is lenne probléma az országban, de a világon sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.