Rejtett kamerával látogatta meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi osztályát Dr. Oláh Lajos, a DK politikusa.

Oláh a fél napját a váróteremben töltötte, közben beszélgetett a betegekkel és drámai állapotokat látott.

Súlyos betegek egész napokat töltenek várakozással a folyosón, a "szerencséseket" ott kezelik kint a többiek szeme láttára.

Egy rákos néni fél napot várakozott a rendelő előtt. Mivel nincs hozzátartozója, az étkezést sem tudta megoldani. Egy másik betegnek a szemétkukára "polcolták fel" a lábát, hogy elviselje valahogy az embertelen várakozási időt.

Amíg a gyógyulás csak a gazdag kevesek kiváltsága, a többieknek pedig ezek a körülmények jutnak, addig egy fillért se adjunk felcsúti kisvasútra, stadionokra vagy olimpiára – üzeni a DK politikusa a videó végén.

 12 órát várt a rákos néni étlen-szomjan a rendelőben

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
@glorianna: Teljesen igazad van! Nem most, 1 pillanat alatt "pukkantak" le az e.ü. intézmények. De tudod, én ugy vagyok vele, hogy amig a 2. vh-ban éheztek az emberek, minden romokban volt, addig ma u.ez nem kellene hogy igy legyen. Vagyis, ha tudjuk, hogy valami rossz, akkor javitani kell ezen, nem tovább pusztitani! Nem kellene értelmetlen dolgokra fecsérelni a milliárdokat (kezdve a diszkötésü Alaptörvény kiadásától a Liget projekten át, a Várba költözésig bezárólag...nem sorolom, hiszen látható, tudható!
És közben "átalakitják" az e.ügyet ... ez a kommunikáció...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
aszongya: ...", addig egy fillért se adjunk felcsúti kisvasútra, stadionokra vagy olimpiára"...

ez a gyökér azt hiszi, hogy bárkit is megkérdeznek, mire költsék a pénzt? egy lófaszt! ott a húsosfazék, aztán majd arra költenek, amire kedvül szottyan.
glorianna
A dél-pesti kórház 3-4 évvel ezelőtt is rettenetes állapotban volt, se szak- se egyéb személyzet, reménytelenül lerobbant épület. Nyilván nem az utóbbi néhány évben ment tönkre, úgy tudom, 1971, az átadás óta nem történt még állagmegóvás sem. Úgyhogy semmi meglepő nincs a doktor úr tapasztalataiban.
zöldszem
@wagabund: "A magyar választók véleményének ismerete nélkül a kormány nem lépés- és nem döntésképes." (mondja a fideszes majom)
Érdekes mód ez olimpia, stadion, Paks 2 és egyéb témákban nem jutott eszükbe. Ott simán döntésképesek, a nép véleménye meg le van szarva.
Na de, most majd "esmeg" kérdeznek, 1920 menekültről!!! Szánalom!!!
eszegfu
@glorianna: Teljesen igazad van! Nem most, 1 pillanat alatt "pukkantak" le az e.ü. intézmények. De tudod, én ugy vagyok vele, hogy amig a 2. vh-ban éheztek az emberek, minden romokban volt, addig ma u.ez nem kellene hogy igy legyen. Vagyis, ha tudjuk, hogy valami rossz, akkor javitani kell ezen, nem tovább pusztitani! Nem kellene értelmetlen dolgokra fecsérelni a milliárdokat (kezdve a diszkötésü Alaptörvény kiadásától a Liget projekten át, a Várba költözésig bezárólag...nem sorolom, hiszen látható, tudható!
És közben "átalakitják" az e.ügyet ... ez a kommunikáció...
jav
Mi a baj?

Várta a Nemzeti Hun-Haza ,Sikert.

Várta az meg nem jött.

Így legalább nem kerülték el egymást.

(Copy by Plagi básan-hogy ne essek Sikerek Köz-Élnökének hibájába -Gejza-Hofiéktól.)
36
Tegnap olvasom, hogy nyugaton a kórházi épületeket, 20-30 évenként ledózerolják és teljesen új épületbe költöznek, mert a régiek, műszakilag elavulnak és a multi rezisztens baktériumok is kiirthatatlanul megtelepszenek. De a magyar megoldás, ami a héten dől el, az lesz, hogy mégis a régi épületeket újjítják fel.
Kérdem én, buta fejjel, az nem lenne inkább gazdaság élénkítő, ha az új kórházak építésébe invesztálnának?
glorianna
@eszegfu: 3-4 évvel ezelőtt közeli hozzátartozómat utalta sürgősségivel a házidoki a délpestibe. Egyrészt az ordító ember- és pénzhiány, másrészt a félelmetes pazarlás: sürgősség ide vagy oda, bő 6 órányi várakozás után került sorra, vizsgálatok - alaposak, semmi kifogásolható - majd a verdikt: xxx osztályra be kell feküdni, azonnal lehet felmenni. Az "azonnal" további 4 órát tartott, míg lett beteghordó, míg lett hely a kijelölt osztályon, míg ott lett ember, aki "fogadja". Reggel fél 8-tól este fél 10-re került a beteg a "helyére", ahol is másnap minden - előző nap már elvégzett - vizsgálatot megismételtek, ide-oda hurcolászva a beteget. Amikor szóvá tette, h talán meg lehetne nézni a tegnapi eredményeket, akkor kiderült, h a szgépes rendszereik nincsenek egymással beszélő viszonyban - amit a felvételnél rögzítettek, azt az osztályokon nem látják. A kórterem külön szám volt: az eredetileg kétágyasnak épült szobában 5 ágy, egyik szó szerint "rátapadva" a fürdőszoba falára (vékony gipszkarton), ahol folyamatosan és hangosan folyt a víz a vécétartályból - pár forintos tömítés híján óránként elfolyt kb. egy köbméter víz, alaphangon olyan 800 forint. Felajánlottam, h behívom a vízszerelőt, megjavíttatom saját pénzen, csak ne folyjon már a drága ivóvíz (és tudjanak pihenni a betegek), de "minket büntetnek meg, ha más nyúl hozzá, be van tervezve a jövő hónapra a javítás" volt az osztályvezetői válasz. A nővérek és dokik agyonhajszoltak, a 130 ágyas osztályon hétvégén 1 nővér és 1 rezidens kisdoki ügyelt :( A nővérek váltották egymást, de az orvos ugyanaz az egyetlen másodéves gyakornok volt, aki péntek reggel bement normál műszakra, péntek délutántól hétfő reggelig ügyelt, és hétfőn megkezdte - és végigcsinálta - a normál műszakot. Hétfő délután már csak támolygott a szerencsétlen - és tegyük hozzá: egyedül nem is lett volna szabad ügyelnie. Az, hogy 4 osztálynak volt egy, azaz egyetlen egy beteghordója, és 2 osztálynak egy takarítója, már csak hab volt a tortán. A bónuszt a...
glorianna
folytatás: Szóval a bónuszt az jelentette, hogy napokig (hat napból négy napon át) nem jártak a liftek, vagyis lehetett túrázni a hatodikra (másoknak feljebb is) a lépcsőkön, naponta többször - és cígölhettek a nyomorultak az ennivalótól-ágyneműtől a betegekig mindent a lépcsőkön :(
Hozzátartozóm 6 napig volt benn, soha többé a közelébe sem akar menni, meg tudom érteni.
glorianna
@36: Ezt azért ne vedd szó szerint. Legalábbis sem Németországban, sem Angliában nincs ilyen.
36
@glorianna: Így van. Sajnos öntevékenynek és a metodikát önmagának felállítónak kell lennie a betegnek. No, igen. Aki naponta használja az internetet és még pénze is van, az megszervezi magának a vizsgálatot magánpraxison. De, a 80 éves Mariska néni, szegény ki van szolgáltatva a tili-tolinak.
Ildiko28
Én időpontot kértem a múlt héten, éves kontroll hasi ultrahangra és kaptam 2017. január 4-re!!! Köszöntem szépen, muszáj megoldanom máshogy!!! Ez a magyar egészségügy!! Jót sajnos nem igen lehet mondani (testvérem nővér, szinte folyamatosan dolgozik, mert nővér hiány van az osztályon)!
eszegfu
@glorianna: Sajnos magunkon, vagy családtagjainkon keresztül elég szomoru dolgokat tapasztalhatunk. Tényleg nem akarom elhinni, hogy a kormányból ezt senki sem látja!!! Ez nem olyan dolog, hogyha a sarki füszeres csunyán néz rám, vagy ronda az áruja, akkor választok egy másikat! Amikor ugy áll a dolog, akkor a "körzetes" kórházba kell bemenned! Én nem tudom a megoldást, hiszen nem vagyok szakmabeli, csak azt látom, hogy egyre tarthatatlanabb!:((
Toby
Címszavakban:

Anno volt "szerencsém" a dél-pestihez - újra húzatolt ágynemű, a lepedő alatt már volt egy korábbi lepedő, tenyérnyi beszáradt vérrel - egyértelmű utalás, hogy "illik" hálapénzt adni az operatőr orvosnak - gyenge kaja, még akkor is, ha nem hízlalda a kórház, ezért a büféből pótoltuk a kalóriát - alig vártam, hogy hazakerüljek !
36
Szerintem, az egészségügy, kormányzati szintjén is magánpraktizáló orvosok ülnek. Ergo, ők nem akarnak igazán változást a közellátásban. Arra adnak állami/EU pénzt, hogy a kórházak azokat a nagyon drága és hely/karbantartás igényes berendezéseket beszerezzék, hogy ők a magánrendelésről oda küldhessék a beteget vizsgálatra.
A közellátásra szorulókat, viszont főleg ha nyugdíjasok, meg kell ölni. Nem kell nekik nyugdíjat fizetni. Az aktív korú, de betegeskedő embereket pedig, szintén a magánrendelésen fejik. A gyógyszerekkel tömik, az is bevétel.
eszegfu
Tudjátok, nem értem mi lenne, ha a kórházakat valóban magánkézbe adnák?! Mielőtt még "bevernétek" a fejem... eszembe jutott anyukám szürkehályog szemmütétje... Gondoltam "megfizetem", hogy akkor 90 évesen ne kelljen annyit várni. Találtam egy magán rendelőt, ahol a vizit 10 eFt volt és kiderült, hogy nem kell fizetni ezen felül semmit sem! Ugyanis a magánkórháznak szerződése van az OEP-pel, és ők utalnak egy fix összeget a mütétért -- amit az OEP "kitalál" --, ami nekik elég. Sőt pl. az egyik mütétre szombaton, a másikra pedig vasárnap került sor, tehát még "korlát" sem volt! (Ugyanakkor szégyen, hogy ezekhez pont a legrászorultabbak nem jutnak hozzá, mert nem tudják...nem "hirdeti" az OEP!) És innentől az OEP-et rohadtul nem érdekelte, hogy a kórház miből fizeti a müszereket, világitást, az orvosokat, az épület karbantartását vagy éppen a fejtől a lábig mindent betakaró 1x használatos betegruhát a mütét idejére! Nem lehetne valami ilyesmit?! És akkor az idősebb, kisebb keresetü emberek is "rendes" ellátást kapnának!?
1magyar
@36: De bizony az új kórházak megépítése lenne a normálisabb megoldás mindenféle szempontból.
Kméti kórház SBO-n szintén ilyen áldatlan állapotok vannak.
Gazdagokat kéne ilyen kórházakba vinni sürgősségi ellátásra!
glorianna
@eszegfu: Ezzel próbálkoztak a telki magánkórházban... akár sikerülhetett is volna :S
emerencia
@glorianna: Apukám 1912 nyarán a megyei kórházban haldoklott egy rezidens "felügyelete" alatt, aki váltig állította: a bácsi nincs túl jól de csak alszik. Közben a vállát húzogatta. A kis fenekét sem volt hajlandó felemelni, úgy beszélt velünk miközben jóízűen eszegetett. Apu aznap éjjel meghalt. Szerencsére volt ott két középkorú nővérke akik legalább emberségesek voltak. Remélem ez a ifjú doktornő is elment egy olyan országba, ahol aligha tűrik el az ilyen bánásmódot.
emerencia
@eszegfu: Nemcsak az épületek lepukkanásáról van szó, hanem egy szemléletmódról. 1969--ben eltört a bal bokám, és saját lábon el kellett sétálnom a röngenre 13 évesen. Később fekvőgipszben is megsétáltattak. Szegény anyu próbált valahogy segíteni.

2010-ben eltört a jobb bokám és ugyanez történt velem ugyanott csak azzal a különbséggel, hogy egyedül voltam...
nevemnick
Anyukátok mit szólna az ilyen bánásmódhoz, képviselő ,,urak"?
glorianna
@emerencia: Alapesetben tilos gyakornokra bízni az ügyeletet - de ember nincs, tehát ottmarad a tapasztalatlan kezdő, aki tényleg nem sokat tud tenni. A magyar orvosképzést sokan dicsérik, az az általános hiedelem itthon, hogy világszínvonalú. Jelentem, a tapasztalataim egészen mást mutatnak. Itthon végzett, diplomaosztó után azonnal Angliába távozott orvosnő saját szavai szerint a gyakorlati képzése kutyafülét sem ért. Holott ő már az egyetemi évei alatt minden szabadidejében kórházban dolgozott, ui. el kellett tartania magát, tehát az átlagosnál sokkal több betegágy melletti tapasztalata volt.
36
@1magyar: Én csak abba gondoltam bele, hogy mennyi-mennyi munkát adnának ezek az építkezések az embereknek és ha csak megyénként lenne kivitelezve a teljes megújulás, mire az egész országot lefednék az egész kezdődhetne előlről. Aztán, még ott vannak a régi szakrendelés épületek, a különválasztott krónikus bel.-ek, a háziorvosi rendelők. Mindíg lenne munka. És ez csak egy terület!
Toby
@nevemnick: A képviselők lekakilják, hogy általában mi a helyzet a kórházakban, ők, meg a femily az ÁEK-be ( volt Honvédkórház ) kerülnek, ha megcsípi őket a szúnyog ! Ne félj, ha 3 napot egy dél-pestiben kellene lenyomni - noha tudtommal van ennél gyengébb kórház is - elgondlkodnának, de ebben sem vagyok biztos !
Aki ma, Gengszterlandban kórházba kerül, az résztvesz egy pár napos/hetes túlélési kiképzésen !
Levendula
Ez nekünk nem újdonság.
Nekünk azt nem engedték meg az egyik dél-dunántúli megyeszékhely sürgősségi osztályán, hogy vizet adjunk magatehetetlen, agyvérzés diagnózisú édesanyámnak...
emerencia
@glorianna: Egy egyetemi tanár mesélte, hogy anno felhívta őt a főfő professzor, hogy másnap reméli átmegy az egyik legfontosabb vizsgán a fia. Ez több mint 25 éve volt. A tanárnak ez volt az utolsó lökés ahhoz, hogy meg se álljon Amerikáig. Ott sikeres pályát futott be és senki nem kért tőle ilyesmit.
csa-csa
@glorianna: "1971, az átadás óta nem történt még állagmegóvás sem."
Alapvetően EZ A REÁLIS, TRAGIKUS LÉNYEG!!!
csa-csa
@emerencia: még szörnyűbb!! ergo: 47 ÉVE!!! NEM VÁLTOZOTT SEMMI!!!
KERKA
Nekünk magyaroknak az a legnagyobb bajunk, hogy azt hisszük, minden kórház a város szélén van és jön a jóságos Szova doktor, vagy a Swarcvald Klinikáról apja-meg a fia dokik és minden happy. Óriási tévedésben vagyunk,hogy emberszámba vesznek bennünket. Nem , sajnos nem így van. Sem emberség sem a körülmények nem olyanok, amilyennek szeretnénk.Erre rátettek az elmúlt évtizedekben, amikor minden fontosabb volt az egészségügynél. Az ilyen idős, magatehetetlen nénikék eleve lapátra vannak téve. Ha nem megy vele a hozzátartozója, akár meg is halhat a folyosón, ugyan ki veszi észre?
Desischado
Tudja a banda nagyon is, hogy mi van az egészségügyben, de S_ZRNAK RÁ: Mert nekik ott a drága magánrendelő meg a kórház, ők megtudják fizetni, a többi meg nem érdekli őket. Ez a nagy véres valóság! Meg az, hogy hülye a magyar, mert tűr!
emerencia
@emerencia: 16:38-ra
Elnézést, édesapám 2012-ben halt meg a nyíregyházi kórházban a rezidens felügyelete mellett.
Borda
Akkor én szerencsésnek mondhatom magam,mert csak 3,5órát vártam a sürgősségin 230-as vérnyomással. Persze itt nem él annyi ember,mint Pesten,de rendesen bepánikoltam,hogy ott halok meg a váróban.
kukac50
A Fideszeseket kellene ilyen kórházakban ápolni!
Ez a megszokott dolog, ha adsz pénzt akkor talán hamarabb vizsgálatra kerülsz.
Szilánkos lábtöréssel történt így.Éjjel telefonáltak,hogy dobjunk össze egy kis pénzt mert nem foglalkoznak a láb törött beteggel,pénz után már vitték is a műtőbe.
Sííva
Csak remélni merem, hogy aki az egészségügyet így elintézte megbűnhődik! Mert tudjuk, hogy Isten késik de nem felejt!
eszegfu
@emerencia: tegnap 16:49 Ez is igaz! De akkor még az is felmerül bennem: hogy lehet más a "szemlélete", ha egy állami intézményben, vagy magánklinikán dolgozik ugyanaz az orvos, vagy nővér?! Nyilván mások a munkakörülmények, az 1 emberre jutó munka és a fizetés is.
Nem tudom mi lehet a megoldás, de mindenképpen egy összetett kérdés, amit minél előbb meg kellene oldani, ill. legalább a javulás irányát "kijelölni".
KERKA
@eszegfu: nem szeretek a saját bajommal előhozakodni, de forr bennem az indulat. Még február elején kértem időpontot a reumatológiára. Május 6-ra kaptam, azaz holnapra. Tudom előre, hogy elküldenek röntgenre, az kb júliusban lesz esedékes. Utána vissza megyek a reumatológiára, majd kb szeptemberben eldől, hogy milyen kenőccsel aludjak éjjel.
Ha viszont ugyanehhez a doktorhoz ugyanebbe a kórházi rendelőbe elmentem volna magán betegként, 10 ezerért, már túl lennék mindenen. Késő bánat ebgondolat. Marad a néma jajgatás éjjelente.
KERKA
@Borda: 06.14.Én már megtanultam, hogyan segítsek magamon. Ha ilyen magas a vérnyomásod, nem szabad az orvosi ellátásig várni. Tessék azonnal 1 szem Tensiomint tenni a nyelved alá, és óránként mérni a vérnyomásod. A Tensiomin mindíg legyen nálad, és ha baj van azonnal a nyelved alá tenni. Ekkora vérnyomással agyvérzést is kaphattál volna
dr. prédikátor
@KERKA: februárban kellett jogsit csináltatni elmentem a lódoktorhoz , megmérték a vényomásomat 220 volt !!! adtak nekem is ilyen tablettát de szart se ért, még két óra mulva is 200 körül volt./persze jogsi nuku, két hét mulva mentem vissza ,akkor lett meg/
eszegfu
@KERKA: Senki sem panaszképpen irja le tapasztalatát, legalábbis én nem annak veszem!
Szóval ezt az egész rendszert nem értem! Ha tudható még a laikus számára is, hogy röntgen is kell, akkor eleve miért nem élvez előnyt egy "alvizsgálat", hiszen annak eredménye után döntenek a kezelésről?! És arról nem beszélve, hogy mire az enyhitő kenőcshöz hozzájutsz, addigra már romlik is az állapotod és már besz@rsz a fájdalomtól!
KERKA
@dr. prédikátor: Ne haragudj kedves barátom, de tekintve a korodat és a magas vérnyomásodat, én sem adtam volna neked jogsit. Féltve ezzel a Te életedet, és a többi közlekedőét.
Különben tanácsos lett volna megmérni a vérnyomásod, mielőtt elmész a dokihoz:)) A tensiomin nagyon jó, mindíg legyen nálad. Ha 180 nál jársz, nem kell várni, azonnal a nyelved alá kell tenni.
Borda
@KERKA: Nem volt tudomásom arról,hogy magas lenne a vérnyomásom. Ezután az eset után most már szednem kell a gyógyszert.
csa-csa
@KERKA:lehet, hogy segít, de biztos hogy ami Neked jó másnak is?
a gyógyszerek szigorúan személyre a személyre szabottak!
csa-csa
@Desischado: mindig is tudta mindegyik banda!
hogy ne mondjam több évtized óta!!! carnak bele mindenbe!!
csa-csa
@justhpeter: persze! alig várjuk! DE KIRE???!!!
már mindegyik tetű bagázs "bemutatkozott"!
jöhet bárki, ez úgy szar ahogy van! és az is marad!
KERKA
@csa-csa: 14.37 Jogos a felvetés, a vérnyomás csökkentő tablettát, amit rendszeresen szedni kell, azt mindenkinek személyre szabottan állapítja meg az orvosa. Az általam említett gyógyszert nem szedjük rendszeresen, ez arra az esetre van, amikor hírtelen megugrik a vérnyomás. Ez afféle vésztartalék.
De jó, hogy írtad, mert ez valóban nem derült ki a kommentemből.
KERKA
@Horizont: Röviden: Canossa járás, idegeskedés,:))
Desischado
@Horizont: Remélem, minden rendben van veled! Mielőbbi jobbulást!
emerencia
@Horizont: Jó egészséget kívánok és hosszú-hosszú életet.
KERKA
@Horizont: @Borda: @eszegfu: Reagálok a tegnapi kommentemhez, mert tanulságos.
Elmentem a reumatológiára, de minek? a dr. Halszemű és az asszisztens ketten megbeszélték a bajomat, majd a dr.Halszemű írt egy beutalót egy 10 napos kezelésre, interferencia + ultrahangos kezelésre. Oké, időpont egyeztetve, bájosan közölte velem a hölgy, hogy naponta menjek és a FLECTOR nevű kenőcsöt vigyem magammal. Erre már köpni nyelni nem tudok, kenegetni itthon is tudom magam:))
Desischado
@KERKA: Én is mielőbbi jöbbulást kívánok neked. Sajnos, ez a mai magyar egészségügy! Lassan már a műtéthez való eszközöket is nekünk kell bevinni, természetesen fertőtlenítve!
KERKA
@Desischado: Köszi, de már túl vagyok minden dühömön, a helyzet annyira komikus, ezen már csak nevetnem kell:))Vigyek magammal kenőcsöt XD
eszegfu
@KERKA: 17:51 Egy beteg egyébként is "kiszolgáltatott" helyzetben van, de ezzel még növelik is. Mi van, ha a betegnek nincs rá pénze?! Receptre 60 gr 641 Ft, de ez hány kezelésre lehet elég? Vélhetően nem tart ki 10 napig... Mondhatnám tragikomikus. Jobbulást kivánok!
Mézike
Ez úgy sz@ar ahogy van. Nem lett volna szabad megszüntetni az osztályok, éjszakai, illetve hétvégi ügyeletét, készenléti idejét. A mentősök, betegek nem hülyék. Tudják kit hova kellene vinni, ha lenne ügyelet, készenlét. Igaz ez jóval többe kerülne, mint a mostani "ellátás" .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.