Ha valaki nem tudná, a Szent Márton-év központi eseményeként a szombathelyi egyházmegyében a Szent Márton-találkozót szerveztek július 9-10-ére. Mi tagadás: nem tudtam. Ha valaki nem tudná, erre, a jelek szerint, meghívták a pápát is. Mi tagadás: ezt sem tudtam. Eleddig. Mikor is jött a hír, hogy I. Ferenc lemondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) meghívását. S aligha véletlenül. Az ugyanis egészen nyilvánvaló, hogy számos emberiességi kérdésben más a véleménye a pápának, és más a véleménye a magyar kormánypolitikusoknak. Akkor is, ha az utóbbiak előszeretettel emlegetik Jézust, és a keresztény értékeket. A legjobb példa erre a menekültek kérdésének kezelése. Ebben a magyar állam, mint politikai entitás az emberiességi szempontok elé helyezi a rövidtávú politikai haszonszerzés szempontjait. A pápa befogadásról és arról beszél: Jézus családja is menekült volt. S eközben elmegy rituálisan megmosni a szegények, hajléktalanok lábát. A magyar hatalom ezzel szemben a...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@GeoCravker: Tudod, szokasos a velemenyem: megint egy kivalo cikket irtal...A baj csak az, amit utolso gondolatkent leirtal: akiknek nagyon meg kene ertenie a Pa'pa uzenetet, azok vagy hulyek, es nem ertenek ebbol az uzenetbol, vagy rosszindulatuak, es nem AKARNAK erteni belole...
Gratula, mint rendesen...:o))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
@GeoCravker: Tudod, szokasos a velemenyem: megint egy kivalo cikket irtal...A baj csak az, amit utolso gondolatkent leirtal: akiknek nagyon meg kene ertenie a Pa'pa uzenetet, azok vagy hulyek, es nem ertenek ebbol az uzenetbol, vagy rosszindulatuak, es nem AKARNAK erteni belole...
Gratula, mint rendesen...:o))
eugen4402
@GeoCravker: @karma1: 01:01-hez hasonlóan én is gratulálok, és egyetértek a cikkben kifejtett álláspontoddal. Mivel a telibe találó nyelvi mazsolákat régóta kedvelem, külön kiemelem a "decibel-keresztény", és a "státusz-keresztény" kifejezéseket. Nagyra értékelem, mivel egy ilyen jelzős összetétel sokszor pontosabban kifejezi a mondanivalót, mint öt oldalnyi elemzés...
RonaGyuri
Hiába no; a Szentszék nem EU! Sokkal kevésbé tolerálják a frakciózókat, hogy az egyenesen szembemenésről ne is tegyünk említést! =))
zöldszem
Gerinctelen állkeresztények, akik naponta köpik szembe Jézus tanításait!
A máriapócsi Szűz Mária ma már nem könnyezik, hanem egyenesen zokog!
simmering73
No fideszfanok ezt a gombócot le kell nyelnetek. A pápa beintett ennek a mocskos, velejéig romlott, blaszfémikus kormánynak.
GeoCravker
@karma1: Köszönöm.
Másrészt jelenleg az Orbán körül csoportosulók tényleg azzal vannak elfoglalva, mint Sztálin elvtárs körül. Lesik, hogy a vezér merre bólint és arra nyalnak, tepernek, ütnek. A bólintást kísérő csettintéstől függően.
Akkor is, ha a keresztényi szeretet jegyében gyermekek halnak éhen, maradnak vissza a fejlődésben.
Erdő vagy nopláne Balog számára a Biblia sima elolvasása is számos újdonsággal szolgálna.
GeoCravker
@RonaGyuri: Pár száz éve egy Erdő-féle szembefordulásért kiátkozás járt. Már akkor, ha életben maradt az ördögtől megszállt főpap.
GeoCravker
@eugen4402: Mi mással lehetne jellemezni az olyanokat, mint Harrach, Semjén, Mikola és a többiek... S persze a magában református főprédikátort talált Orbán, a gyermekek jövőjét szétverő Balog, és a többiek.
eugen4402
@GeoCravker: Szurkolok Ferenc pápának, nehogy Vatikánban is egy olyan "kétharmad" törjön hatalomra, amelyik szemrebbenés nélkül nagy ívben rá'legyint' a krisztusi tanokra, mert akkor a keresztény hitre is keresztet lehetne vetni...
GeoCravker
@eugen4402: Szent Malakiás szerint ő az utolsó...
S talán az Apokalipszis nem tör ki, de az egyházi refomok nyomán könnyen lehet, hogy tényleg ő az utolsó olyan pápa, akinek pontifikátusa az utolsó lesz az ezeréves csontosodások szerint.
De kell is. A világ némileg elmozdult Szent Ágoston (mint az egyházi antiszemitizmus atyja) kora óta.
Sok katolikus ezt akár tényleg Apokalipszisnek élheti meg. Kicsit különben az is, ha szétnézünk a világban. Háborúk vannak, éhinségek vannak, betegségekkel is jól állunk és sokan halnak meg úgy, hogy élhetnének még sokáig. Gyermekek is.
papa.49
Az erdő péter eladta ,,egy tál lencsért a lelkét sátánnak(hazugovics),, ezt értette meg a Pápa!!!
GeoCravker
@simmering73: Azért várom, amikor majd az itteniek (Csizmás és vidéke) megmagyarázzák, hogy tulajdonképpen meg sem hívták a pápát,hanem az megálmodta, hogy küldenie kellene csak egy helyettest..., és hasonló.
S persze tulajdonképpen imádja Erdőt és Viktort, csak Soros miatt nem meri kimutatni.
eugen4402
@GeoCravker: Csak halkan: a világ már régen elmozdult Mózes kőtáblái mellől. Avignon-ban is alapítottak egyszer egy leányvállalatot, aztán csak repedt, szakadt, sokasodott a keresztény egyházak tábora, a mélypontot a II. vh. után érték el, amikor tömeggyilkosokat menekítettek Dél-Amerikába pl. Engem csak az érdekel, hogy ha már fenntartják maguknak a mindentudás monopóliumát, akkor adjanak tanácsot Isten teremtményeinek: az embereknek.
GeoCravker
@eugen4402: Az egyház emberi találmány. Ezt a műfajt lehet az ember iránti alázattal műcelni (Ferenc), és lehet az istent is kioktatva (Erdő)
Az előbbi nekem szimpatikusabb. S alighanem azokknak is, akik az egykori jugend-tag Ratzingert rábeszélték a lemondásra.
eugen4402
@GeoCravker: Tökéletesen egyetértek, millió vallás között maradjon egy, amelyik az EMBER szolgálatát tartja elsődlegesnek, ezzel különbözik a többitől...
perfekt
"Ha Isten velünk,ki ellenünk"? Ha politika motiválta a Pápát látogatásának visszamondására--nem oszthat Urbi-et Orbit a világra.Szégyen,hogy ellátogat Cubába--ahol köztudottan katonapolitika tartja fogságban a nemzetet,ide nem jön ,mert politikai meggyőződései vannak a magyar állami szintű diktatúrájáról.Nem azokat bünteti--akik" vizet prédikálnak,de bort isznak" hanem a tisztességes embereket.
namihami
Bátor ember ez a Ferenc pápa. Szembe mert szállni Isten igazi földi helytartójával és annak balkezével ( a jobb, mint tudjuk, már foglalt). Ha így folytatja és nem fogja vissza magát, még azt is megélheti, hogy a Vezénylő kiírja az új pápaválasztást és akkor jaj lesz neki.
Békemenet---készül, irány a Vatikán.
Eriksson
@papa.49: Ez bizony igaz! Erdő Péter elsőre nem katolikusnak lett keresztelve.
Ferenc pápa pedig jezsuita és dél-amerikai.
Szerintem egyiknek sem őszinte szívügye az európai kereszténység, katolikusság jövője.
karma1
@perfekt: Nem kell, hogy a politika motivalja Ferenc Papat,... Nem arrol volt szo, hogy CSAK orban miatt nem jon, hanem erdo peter ES orban "furcsa parosa" miatt nem jon Magyarorszagra... Minek jojjon a pa'pa egy olyan orszagba, ahol a hajlektalant bunozokent kezelik, a templomokat meg bezarjak a szerencsetlenek elol. (Meg a magyar koldust is elzavarja a pap a templomajtobol).

Kubaba viszont azert megy el a pa'pa, mert ok alapvetoen rendkivul vallasosak, katolikusok, es Fidel uralma utan lazult a diktatura: a testvere mar nem olyan agyament... Kepzeld el, hogy Maria orszaganak semmi koze az IGAZI hithez (dolgoznak rajta a papok gozerovel, hogy igy legyen), Kuba "szemelyeben" viszont a tevelygo baranyka ter vissza atyja kebelebe, par tizmillio ember kepeben...
En latom igy, de attol meg nem biztos, hogy igy van.
Long John Silver
Azé' Bájerzsoca igazán lezsidózhatná, úgy magyarosan! Mi képzel ez a "migráncssimogató", egyszerre betámaggya hunglikán egyházunk fejét és minden magyarok cárját!?
karma1
@mariaberta: Nem. Ferenc papa mogott is Soros all... (Szegeny Soros,. el tudom kepzelni, amint Obama mogul rohan Ferenc papa moge, onnan a GYurcsany meg a magyar baloldal moge, asszem , mar csak kimdzsongun ficsurka van hatra... De omogotte megpihenhet a papa, jo dagadt a fijju...)
bra048
Ez a következménye annak, hogy a "hunglikán egyházfő" - idézet Long John Silver-től kisajátítja a egyházi hatalmat is, vagyis ebben az országban nincs érvényben az egyház és állam szétválasztásának elve,ami igen nagy szégyen Európában a 21. században!
perfekt
@karma1: Szia.14:17 Isten templomába mindenki betérhet ,zörgetőnek megnyittatik!-Mondják!.A hajléktalanná válás,koldussá "válásnak" életek tönkremenetelének, nem mindég az állam az okozója. Az sem igaz,hogy a koldusokat elzavarják-a templomoktól.
Kubáról annyit még,az ő látogatása,az ottani emberek lelkén ejtett sebeit nem gyógyítja,és a látogatása, feloldozást ad, az elnyomó rezsim minden bűneire,amit eddig ,és ezután is elkövetnek majd ,nem tudatosan ,de mégis!
Én, kezdettől ellenérzéssel nézem a kormánypárt kisebbik részének szerepét-képviselőit.
Semmi közük a vallás gyakorlásához,és annak,"hithű"védelmezéséhez!.De a vallásos ünnepekkor, nem elhanyagolható része társadalmunknak--tanúbizonyságát adja hitének. Na a pápa ezeket az embereket sértette meg,különös politikai állásfoglalásával!
karma1
@perfekt: Elmeletileg egyet kell Veled ertsek, bar lehet arra hivatkozni, hogy nem tudjak biztositani a pa'pa biztonsagat.
A koldussa valas valoban nem mindig vezetheto KOZVETLENUL vissza a kormany felelossegere, ezzel egyutt nem hiszem, ha az egyes eseteket melyebben megkapargatjuk, nem jonne-e elo olyan ok, amirol bizony az allam, -foleg a szocialis halo megszunese -tehet.

Ha jol emlekszem, akkor Jezus nem rangsorolta a koldusokat, nem valogatta szet oket aszerint, hogy "te pias vagy, neked nem adok", "de te uldozott vagy, neked adok" kategoriakra. Ezt most viszont megteszi a jelenlegi "Isten foldi helytartoja", sajat hataskorben.
Mindegy,a lenyeg, hogy a pa'pa nem jon - van meg jopar orszag, ahova szinten nem megy, nem ment el...
Yoda69
Ezekutan jobb ha a fideSS nem hasznalja a kereszteny szot jelzokent a partjukra.
nezelodo
"orbánlikán" egyház alapításával riogat bennünket fb-on a kolléga! Javítsunk bele az általa használt megnevezésbe egy hangyányit, imigyen, hogy értelmezhető legyen, (orbán-likán), és már látjuk, hogy meg is valósult.
wagabund
azért a pápának nem ártana néha a saját portáján söprögetni...illetve pontosabban ott kellene söprögetni kezdetektől...mert ott van csak igazán mit takarítani, megsértődni, felháborodni, szégyenkezni...ha a vatikán pénzügyei, erkölcsi tisztasága rendben van, akkor lehet igét hírdetni, hogy más milyen helytelenül él...
talán az elmaradt rendcsinálás miatti szégyen tartja vissza...

szerrintem.
GeoCravker
@perfekt: "Szégyen,hogy ellátogat Cubába--ahol köztudottan katonapolitika tartja fogságban a nemzetet,ide nem jön ,mert politikai meggyőződései vannak a magyar állami szintű diktatúrájáról."

Mikor olvastad a Bibliát utoljára? Jézus megbocsátott az ellene vétkezőknek, és feloldozta a latrokat. De kizavarta a templomból az egyházzal, vallással kufárkodókat.
GeoCravker
@perfekt: Tévedsz. Az embereket nem sértette meg. Egyrászt az eucharisztikus világkonferencián még ellátogathat az országba, másrészt maga helyett egy bíborost nevezett ki személye képviseletére. Ez egyházszokásilag rendben van., Ista képviselője jelen lesz, ha a halász gyűrűje nem is.
A pápa nem a magyar zarándokok fogadását tiltotta meg. Egy magyart sem tiltanak ki a Vatikánból. Ám a hivatalos politikának üzent.
perfekt
@GeoCravker: szia.A Biblia nehéz olvasmány.Közel egy időben ,olvastam-Marx a Tőke c.művét is.Csak érdeklődés szintjén.Nem tartom "olvasmányosnak" egyiket sem.A szentírást olvasó először találkozik a szöveg felszínes ,felső rétegével, mint az írás első jelentésével.A második: mélyebb értelmezése,már szélesebb nyelvi,és történelmi ismereteket feltételez.A harmadik része,az spirituális amely az egyén,aktuális lelki mondanivalóját adja.Miután attól színesebb e világ,hogy nem vagyunk egyformák,így az igék üzenete is másként érintik az emberi lelkeket, talán ez adja Biblia dinamikáját--értékét.
A Pápa nem Jézus, ki saját elhatározásából eredendőn,szegregálja a világi gyarlóságokat,hanem küldetése az,hogy elvigye Jézus bocsánatát,és feloldozását--mint azt tette Cuba népével.S ha rosszul közelítem meg e témát ,a hiba az én készülékemben van.
perfekt
@karma1: Szia:03:07 re.Mondanivalód tele valós dolgokkal.De hidd el.a koldusnak kevesen születnek.Sokkal inkább azzá válnak.A saját gyarlóságuk,kapzsiságaik,felelőtlenségeik tesznek tönkre életeket egyéni-és családi szinten.Mondok példákat.A játékgépek,betegséggé válása, családok mentek tönkre,felelőtlen hitel felvételek,vásárlások, több ezer családot érintenek--szorozzuk meg családonként 3 fővel.A Questor botrányról,a telhetetlenség példája.Tudod,vannak pórul jártak,akik 800 000.millát tettek be,nem kevesek--ettől kisebb--de vélem-több pénzt is,Azokat sajnálom,kik a gyerekük-unokájuk vagy saját temetésükre kamatoztatták volna kevéske pénzeiket.Az ilyen pénzügyi botrányok mögött a monetáris hatalom-és a mindenkori kormányok állnak--akár bűnszövetségben is.-
A koldus kérdés.Hallomásból tudom--őket, a szervezett bűnözés irányítja.A Pápa jön-nem ,attól holnap a nap kél.
karma1
@GeoCravker: 11.17-re: Tudod, most nem fognak elojonni ezek a fide$$ fanok, mert meg nem kaptak meg "odafontrol" az allasfoglalast, hogy mi ellen, ill. mi mellett kell trollkodniuk...

Ok kicsiben lekepezik a Nagy Rendszert: habony es finkelstein intezkedese nelkul egyedul pisilni sem mernek menni, mert nem tudni, hogy erre rabolintana-e orban basi... Es ugye ok nem akarnanak lemaradni a nyaloncok soraban ...
Kutyuska
Azt várom, mikor tudjuk meg, hogy a pápa mögött is Soros áll, meg ismeretlen háttér hatalmak, meg persze komcsi-libsi a pasas és a Vatikánban mindenki, sőt még azok is, akik valaha ott jártak turistaként.
papa.49
@Kutyuska: Hamarosan kiáll a hollik, hol nem lik és elmondja, hogy a Pápa sajnos a Soros szócsöve...
karma1
@papa.49: Erre szerintem mar 24 oran belul sor kerulhet... A habony nem pihen, csak meglegyen neki a mindennapi ibizai feher pora...Attol jonnek neki ezek a Soros-fele remkepek...
GeoCravker
@perfekt: A Biblia tényleg nehéz olvasmány. Talán ezért hagyta ki ezt a magasságot számos, különben annyira kereszténységre hivatkozó honfi. Pl. Erdő, Balog, Harrach, Rétvári, stb.

Jézus mondá: bocsáss meg, hisz nem tudják mit cselekszenek. A bűnbocsánat tehát, az én értelmezésem szerint, annak jár alanyi jogon, aki anélkül vétkezik hogy tudatában lenne a bűnével. (nem vitatva, hogy a bűn fogalma is elég plasztikus) Orbán, Erdő és sokan mások esetében aligha lehet arról beszélni, hogy ne lennének tudtaában a helyzetnek. Orbán 2015 januárjában a várható menekülthullámról beszélt. A felkészülése magyar nyelvű, uszító plakátokból állt. Erdő tudatosan, a kormányra hivatkozva, tagadta meg a jószolgálatot a rászorulóktól, Harrach ismert adatok függvényében beszélt hobbiból elkövetettt éhezésről, stb. Ezek a figurák mind Jézus szellemében, mind a humánum diktálta morál alapján is bűnösök.
Számukra, mert mindig van egy kiskapú, akkor van "hivatalos" bűnbocsánat, ha kérik. Gondolod, hogy bármelyik pápai gyóntatást fog kérvényezni?
A pápa, kétségtelenül, polirikai gesztust tett, mint vatikáni államfő, Kubával és Mo.-al szemben is.
Miközben, magát a pápai misét nem tagadta meg az esemény alkalmából. Mely a népnek szól, ha egyáltalán. Megbízottja, a széljobb felé nyitott pápai bíboros meg fogja tartani. Aklinek a személyes is lehet üzenet: ti ezt érdemlitek.
BTW, nem beszéltem a pápával.
perfekt
@GeoCravker: Szia.Nincs lehetőségem vitatkozni,vallási témákban--mert ahhoz nincsenek kellő ismereteim.Amit eddigi életem közben tapasztaltam,azokból vállalom mondanivalómat- az esetleges tévedéseimet is,ha arra autentikus válaszadó mondd nemet.
Jézus mondta a kereszten az idézett mondatodat,és azokról szólt ,kik nem voltak tudatában,valóban kit -és miért kínoznak, és ölnek meg. Római katonák voltak, kik szögekkel "rögzítették" a kereszten. De hét mondata között volt egy ami érdekes tartalmú..." .Én Istenem, miért hagytál el engem,kiálltok nappal ,nem hallgatsz meg és éjjel is:..." kérdezlek ő is megérdemelte sorsát? A politikusainkról. Hidd el,hatalmi gőgjükben nem tudják mit cselekszenek--egy valami tartja egybe őket a hatalomvágy-és az azzal járó jólét,a pénz imádata és a bűn.De ezért egy nemzetet lapon említeni,s büntetni velük egy nemzet igaz hívőit és egy Pápai nunciust küldeni mit mondjak--azt én, a Pápa rossz döntésének tartom.Nekem erről Husz János máglya halálakor elhangzott mondata jut eszembe,mikor a rőzsehordó asszony, az erdőből hozott fákat a máglyára dobta" Ó szent együgyűség"! Nos ezek a gondolatok jutottak eszembe, a politika összes prominenseiről,tartozzon bármelyik párt tagságához.
GeoCravker
@perfekt: Nem vagyok pap, és nem beszéltem a pápával. A pápa nyilvánvalóan kettős szerepű. Részben, államfőként politikus kell, hogy legyen. Másrészt, idológiai, lelkiségi vezető is. Azt hiszem Thomas Mann mondta, hogy a pokolban csak bölcsek kerülhetnének, hiszen a legtöbb rosszat olyanok követik el, akik nincsenek tisztában tetteik súlyával. Ha mégsem ő mondta, akkor majd valaki remélem kijavít.
Jézus, az én olvasatomban, értelmezésemben asszisztált öngyilkosságot követett el. Nem élvén az akkori körülmények között erre akár saját külön oka is lehetett. Ez esetben lehet, hogy csak megpróbálta, kora Lutherjeként kihozni a helyzetből a maximumot.
Ahogy a pápa is talán ezt igyekszik a kettős szerepből.

Jézust, s ezt gyakran elfelejtik, rabszolgaként végezték ki. A kereszthalált a lázadó rabszolgáknak tartották fenn akkortájt (ld. Spartacus-felkelés). Ám ebből a kegyesebb verziót utalták ki a szögeléssel. Sokakat csak felkötöztek, és gonosz módon olykor meg is itatták. Igen hosszóra nyújtva a szenvedést.
A szögelés ezzel szemben lehetőséget adott a tetanusnak, hogy elvégezze a piszkos munkát (a csukló ereiből elég gyorsan szétterjedve), amellett esélyt adott egy ér megsértésével az éhhalálnál gyorsabb elvérzésre is. Volt erről vmi múűsor egyszer azt hiszem.
De ettől még Jézus kivégzése sem túl különleges, sem túl méltóságteljes nem volt. Szerintem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.