Sztrájkra készül a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ); a június 22-én 8 és 10 óra között tartandó munkabeszüntetéshez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a szakszervezet elnöke Budapesten.

Boros Péterné hangsúlyozta: önkormányzati területen nem történt még ilyen és a 25 éves szakszervezet sem szervezett még sztrájkot. Jelentős és súlyos lépésnek nevezte a munkabeszüntetést elsősorban azért, mert korlátozott sztrájkjoggal rendelkeznek. Ismertetése szerint ennek lehetőségét és részletszabályait a szakszervezetek és a kormány között 1994-ben kötött megállapodás szabályozza.

Ez a versenyszféránál összetettebb szabályozást rögzít és sztrájk csak ott szervezhető, ahol van működő szakszervezeti alapszervezet. Emellett szükséges a törvényes lebonyolításhoz az 50 százalékos támogatottság is. Ahol ezt nem sikerült elérni, illetve ahol szakszervezet hiányában nincs lehetőség a sztrájkra, ott arra kérik a velük szolidaritást vállalókat, hogy viseljenek kék szalagot a sztrájk idejére.

A szakszervezet vezetője pontosan nem jelölte meg a sztrájkhoz csatlakozó alapszervezeteket, de példaként említette, hogy a budapesti és a budaörsi alapszervezetüknél is megfelelnek a munkabeszüntetés törvényes feltételeinek.

Az állami tisztviselőkről szóló, újonnan életbe lépő törvény csak a járási kormányhivatalok tisztviselőinek kínál megoldást, amely Boros Péterné szerint azt eredményezheti, hogy az önkormányzatoktól a járásokhoz áramlik át a munkaerő és humánerőforrás-krízis jön létre az önkormányzatoknál. Hozzátette: már most is jelentős a munkaerőhiány, emiatt a szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy a korábban a kormány által bejelentett mintegy 10 százalékos létszámcsökkentés is most elmarad. Mint mondta, a kormánnyal folytatott tárgyalásaikon elhangzott: a járási hivataloknál például 2,5-5 százalék között mozog a munkaerőhiány.

Az MKKSZ azt követeli, hogy az önkormányzati tisztviselők számára a kormány 2016. október 1-jétől biztosítson átlagosan 30 százalékos béremelést.

Arra a korábbi kormányzati felvetésre, hogy az önkormányzatok hivatalaiban dolgozó köztisztviselők keresetének növekedéséért az önkormányzatok a felelősek, Boros Péterné azt mondta: az önkormányzati feladatellátás a kormányon, illetve a parlamenten, a jogalkotáson múlik. Hozzátette: Magyarországon 36 749 dolgozót foglalkoztatnak az önkormányzatok, közülük 24 058-nak nyolc éve egyetlen fillérrel sem emelkedett a fizetése.

Beszámolt arról is, hogy kedden az önkormányzati érdekképviseleti szövetség ülésén megállapodott hat szervezet, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők jogállására, életpályáira és javadalmazására közös javaslatot készítenek.

A sztrájkra való felkészülés első lépéseként szerdán tájékoztatják a kormányt és kérik, hogy a miniszterelnök a sztrájktárgyalásokra tárgyalópartnerül az önkormányzatokért felelős belügyminisztert jelölje ki.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TAdam
@Bringás: Bringás Hölgy/Úr!
Ön láthatóan kormányközeli, és él annak "frappáns" szószedeteivel és mondásaival. Kérem segítsen nekem az alábbiakat megérteni, pontos leírást adni, mert már nem tudom mi szitokszó és mi bókolás. Sajnos a Révai sem mai darab már, így az ott leírtak talán már nem állják meg a helyüket, próbálok pár kulcsszavat alkalmazni hogy láthassa nekem mit jelent.
libsike (?! gondolom liberális): személyes szabadság, törvény előtti egyenlőség, Kossuth Lajos, Deák Ferenc
magyar nép (2010 előtt): mindenki akiben magyar szív dobog
magyar nép (2010 után): mindenki aki a fideszte szavazott és szavazni fog a választások között bedig csöndben megtűr és visszamutogat
nemzeti (2010 előtt): Petőfi Sándor, azonos nyelv (magyar), közös kultúra
nemzeti (2010 után): minden amit a kormány átalakított, lenyúlt, újraosztott, államosított
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bringás
Na, ez aztán a siker! 3200 hivatalból akár száz is! Bravó! Megint egy elmebeteg ötlet!
Bringás
Hol vagytok libsikéim bizonygatni a védhetetlent? Sunyi banda!
justhpeter
Kíváncsi leszek rá, főleg a vidéki önkormányzatok dolgozóira.
TAdam
@Bringás: Bringás Hölgy/Úr!
Ön láthatóan kormányközeli, és él annak "frappáns" szószedeteivel és mondásaival. Kérem segítsen nekem az alábbiakat megérteni, pontos leírást adni, mert már nem tudom mi szitokszó és mi bókolás. Sajnos a Révai sem mai darab már, így az ott leírtak talán már nem állják meg a helyüket, próbálok pár kulcsszavat alkalmazni hogy láthassa nekem mit jelent.
libsike (?! gondolom liberális): személyes szabadság, törvény előtti egyenlőség, Kossuth Lajos, Deák Ferenc
magyar nép (2010 előtt): mindenki akiben magyar szív dobog
magyar nép (2010 után): mindenki aki a fideszte szavazott és szavazni fog a választások között bedig csöndben megtűr és visszamutogat
nemzeti (2010 előtt): Petőfi Sándor, azonos nyelv (magyar), közös kultúra
nemzeti (2010 után): minden amit a kormány átalakított, lenyúlt, újraosztott, államosított
Mézike
@Bringás: Csak halkan súgom meg hogy ez biza igaz.
Van olyan közszolga aki 25 éves munkaviszonnyal ma kemény minimál bért kap!
Cicamama55
@Mézike: A mi városunkban biztosan nem így van. Sokkal több volt mindig is a fizetésük a közalkalmazottaknál! Ők a juttatásaikat,- közte a meleg étel utalvány, ruhapénz-ellentétben a város közalkalmazottaival, ők mindvégig kapták...
Bringás
@Mézike: Tudom! Sajnos középfokú végzettséggel a 80 megállítja őket nettóba.
Teljesen igazad van!
TAdam
@Bringás: Tisztelt Hölgyem! Sosem voltam a cicája, kandúrja főleg nem. Kérdést nem tettem fel, úgy látszik nem figyelt jól. Egy kérést írtam, hogy segítsen pontosítani az általam leírt fogalmakat.
Mézike
@Bringás: Most melléfogtál, de keményen!
Amikor a kormány államosította az iskolákat , csak a nevelő testületet vette át. A többiek, köztük én is egy kft-be kerültünk ahol nemes egyszerűséggel mindenkit felvettek minimál bérrel. Monnyuk nekem középfokunál kicsit több van. De! rájöttek hogy az én munkakörömhöz nem is kell felsőfokú végzettség.
25 évem veszett oda. csak nekem, és hol vannak a sok százezrek? Mert az egész országban ezt csinálták!
Mézike
@Cicamama55: Na várj gy cseppet.
Közalkalmazottak és köztisztviselők az két külön fogalom. Te melyikről beszélsz? Amúgy olvasd fentebb amit bringásnak írtam.
emerencia
@Mézike: Anno több százunkat un. kinevezett közalkalmazottként végkielégítés nélkül kirúgtak, a maradóknak pedig fizuemelést ígértek. Löktek nekik pénzben valamit majd elvették a közalkalmazotti státuszukat és éveken át nem kaptak béremelést. Végül lecsúsztak ők is pénzben de legalább volt folyamatosan munkaviszonyuk. Mi pedig még öregen és betegen is dolgozni kényszerülünk, hogy bepótoljuk z önhibánkon kívüli keserves munkanélküli időszakot. Nem lennék meglepve, ha az exkollégiáid is így járnának. Előbb utóbb mindenkit elér valahogy a végzete...
Mézike
@emerencia: Én a maradókhoz tartozom, de mi nem fizetésemelést hanem minimál bért kaptunk. Nekem 23 évem veszett oda , mintha nem is dolgoztam volna. Visszamenőleg íratták alá velünk a szerződéseket. :-( Most sem jobb a helyzet. Én pl. ugyanazt a munkát végzem, csak már nem kell hozzá felső végzettség elég az érettségi. Minő meglepi, nekem az is van...Arra mentek hogy minél kevesebbet kelljen fizetni. Hirtelen túlképzett lettem. De volt olyan kolléga nőm aki nyugdíj előtt 2 évvel járt így. Képzelheted mennyi nyugdíjat kapott. Elengedni nem tudták , így picsán rúgták rendesen.
Cicamama55
@Mézike: Erről, a külön fogalomról beszéltem. Sógornőm köztisztviselő, én pedig közalkalmazott, tudom mi volt, s mi jelenleg is a különbség a két csoport között. Őt nem szervezték ki, így a te helyzetedet nem ismerem.
Mézike
@Cicamama55: Én közalkalmazott voltam.
emerencia
@Mézike: Rengeteg cégnél az a divat, hogy vezető vagy irodai pozícióba tesznek saját nevelt alacsony végzettségű embereket. Ők mindig hálásak lesznek és nem látnak bele a valós folyamatokba. A "kiválasztottak" jobb pénzért és jobb munkakörülmények között dolgoznak, a többi pedig kevés bérért, rosszabb munkakörülmények között húzza az igát függetlenül a beosztástól és az iskolai végzettségtől. A kiválasztottak bármit megtesznek, ha a felsőbb vezető mondja nekik. Nem jeleznek vissza még akkor sem, ha veszélyes dolgot kell csináltatniuk az alantasokkal. (Van az a pénz...) Ez egy nagyon jellemző modell a magyar munkahelyeken. A magas vezetők pedig nem veszik észre, hogy az alacsonyan kvalifikált, lecsicskult, megfizetett kollégák lelkiismeret furdalás nélkül végrehajtják a téves intézkedéseiket ergo nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Pedig enélkül lassan, belülről amortizálódik le a vállalkozás. A hozzád hasonló képzett, tapasztalt intelligens emberek viszont belelátnak a folyamatokba ezért nem kellenek.
Nyomorúságos bérrel honorálva, megalázva viszont csendben kussolnak és dolgoznak ezerrel olcsón, szakszerűen. Nem mindenkinek van hova elmenekülni egy ilyen méltatlan helyzetből.
Mézike
@emerencia: Azt hogy csendben lennék nem mondanám! :-)
Már a béremelés is folydogál + Erzsiutalvány. Nem nagy összeg, de azért több mint amikor átvett a kft. 430-an kerültünk át. Arra is rájöttek hogy nem lehet mindenkit közmunkásokkal pótolni. Úgyhogy azért normalizálódni látszik a dolog. Ehhez viszont az kellett hogy a főnök is magára talált. Mikor kinevezték egy kis nyuszi volt, azt se tudta hova került.:-) De hamar magára talált, és most már mindent igyekszik kiverekedni nekünk.:-) Tudod hol lakom, így sejtheted, hogy a szerződéseket ki fogalmazhatta, ki állhat a háttérben.
emerencia
@Mézike: Jól tetted, hogy nem fogtad be pörös szádat. Öröm hallani, hogy javulnak a dolgok körülötted. Ilyen is van. Az említett háttérhatalomra viszont továbbra is figyelj nagyon!
Bringás
@Mézike: Elhiszem, hogy ezt csinálják! Tudjuk, hogy nem szép!
silber13
@TAdam: Gondolod, hogy válaszolni fog? Ahhoz eredendően sötét egy valaki, ráadásul továbbképzőre is jár! Másképp mondva: buta és primkó egy alak, kedvenc olvasmánya a Kpözhelyszótár Orbán átíratban.
36
:)))Nálunk már fel sem fog tűnni ha esetleg sztrájkolnak az önkormányzatiak. A hét szinte minden napján ki van függesztve a NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS tábla, ez eleinte belőlem is előhozta a szabálykövető polgárt, de egyszer találomra mégis úgy gondoltam, hogy igazi belevaló, magyar módra gondolkodom és átbújva a tábla alatt, benyitottam. Minden titkárnő+jegyző+polgármester bent volt. Senki nem mondta, nekem hogy nincs ügyintézés.
Bringás
@TAdam: Gugli! Egy informatikus tudhatná!
TAdam
@Bringás: Nem a Google véleményét kérdezem, hanem az Önét, mivel Ön kormánypártibb itthon mint egy amerikai szoftvervállalat. Következésképp nem csak tudhatom, tudom is, Ön nem érti továbbra sem. Ennél egyszerűbben már nem tudom leírni Önnek.
Bringás
@TAdam: Az ezzel kapcsolatos véleményem megtartom magamnak!
TAdam
@Bringás: Kérem a többi véleményével is járjon el hasonlóképp, ha már ezt is gyáva leírni.
Bringás
@TAdam: Nem gyávaságról van szó, hanem csak arról, hogy rosszindulatú, nyílt provokációnak nem ülök fel!
TAdam
@Bringás: Nem kell magyarázkodni. Tudjuk Ön csak provokál, de ha számon kérik elbújdosik. Tipikus.
Bringás
@TAdam: Nem vagyok az a bujdosós fajta. Igazából nem sok kedvem van egy beképzelt, karót nyelt alakkal társalogni és nem is teszem ezután!
TAdam
@Bringás: Ezek szerint ide csak fröcsögni jár, és nem társalogni. Aki vitába száll már rögtön ellenség. Szánalmas ez a stílus. Én szégyellem magam hogy próbáltam megismerni unortodox illiberális gondolkodásmódját, de látom Önnön maga sem tudja ez mit is takar csak harsogja hogy lipsik meg komcsik stb... Részemről is lezártam, üdv!
Mézike
@Bringás: A fene! Azt hittem meg akarod magyarázni...
Bringás
@Mézike: Nincs mit megválaszolni! Van pár hivatal, ahol majd látszattüntetés lesz, a többi meg dolgozik!
silber13
@Mézike: Ez? Megmagyarázni???:-)))) Ne nevettes mán! @TAdamnak tökéletesen igaza van!
Mézike
@Mézike: Fura figura a kormány. Monnyuk ez minden kormány alatt törvény, hogy mi közszolgák, rendőrök...stb, még sztrájkolni se tudunk.
Toby
@TAdam: Primitív furkóra csak megy a drága időd! Ezek a jó, echte orbánc-birkák, mégha szaros a gyapjújuk, akkor is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.