A Magyarország és Kirgizisztán közötti kapcsolatok fejlesztésének új korszaka nyílhat meg – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban, miután fogadta a kirgiz parlament elnökét.

A házelnök kiemelte: Magyarország a közép-európai, Kirgizisztán pedig a közép-ázsiai régió tagjaként fényes jövő elé néz, és a két ország e térségek együttműködésének motorjává akar válni.

Kövér László emlékeztetett: néhány hete tett hivatalos látogatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kirgizisztánban.

A kétoldalú együttműködésnek nemcsak a gazdaságra és a kereskedelemre kell kiterjednie, hanem az oktatásra és a kultúrára is – vélekedett. Közölte: Magyarország 25 kirgiz diáknak kínál ösztöndíjat itteni felsőfokú tanulmányaikhoz a Stipendium Hungaricum program keretében.

A házelnök úgy látja, nemzetközi együttműködésre is van lehetőség, arra, hogy Magyarország és Kirgizisztán tágabb térségeket igyekezzen összekötni: az Európai Uniót és az eurázsiai gazdasági közösséget.

Ebben az együttműködési rendszerben a magyar Országgyűlés is szeretne szerepet vállalni, ezt elsősorban a tapasztalatai átadásával tenné, valamint a kormányok és a társadalmak ösztönzésével – mondta. Hozzátette: ezt a szándékot erősítették meg a sajtótájékoztató előtt a parlamentek közötti együttműködési megállapodás aláírásával.

Csinibaj Akunovics Turszunbekov hangsúlyozta: látogatása új fejezetet nyithat Magyarország és Kirgizisztán együttműködésének fejlesztésében, erre mindkét ország részéről megvan a szándék.

Közölte: a megbeszélésen áttekintették az együttműködési lehetőségek széles körét, gazdasági, kulturális és oktatási kérdéseket. A gazdasági kapcsolatokat illetően úgy vélte, ezen a területen nagy lehetőségek kínálkoznak. Emellett törekednek az oktatási, kulturális és tudományos intézmények együttműködésének bővítésére – fűzte hozzá.

A kirgiz parlament elnöke megjegyezte: mindkét ország törekszik a szoros együttműködésre a nemzetközi szervezetekben is.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
@Hellcat: Azért haverkodnak velük hogy adott esetben legyen hová menekülni!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
miért van haverja ott?...vagy valaki pénzt igért letelepedési államkötvényért?...gondolom tisztában van azzal, hogy kirgizisztánnal üzletelni egy logisztikai rémálom...
irakon szírián ránon grúzián ukrajnán, keresztül repkedni...vagy vonatozni, vagy csak kamionozni...vagy mit is akar boltolni a kírgízekkel?
"A házelnök úgy látja, nemzetközi együttműködésre is van lehetőség, arra, hogy Magyarország és Kirgizisztán tágabb térségeket igyekezzen összekötni: az Európai Uniót és az eurázsiai gazdasági közösséget."
papa.49
Pápaitahó, a búcsúnk NE TARTSON VISSZA!!!
papa.49
@Clavigo: Kétszer háromszor elmegy oda, rögtön ,,kitelik a becsület,, ott is!!!
justhpeter
@papa.49: Ne menjen kétszer-háromszor. Eccer menjen és maradjon is ott.
eugen4402
Ha figyelembe vesszük, hogy a II. és III. Ukrán Front soraiban rengeteg kirgiz katona harcolt, akár családegyesítési kísérletnek is tekinthetjük ezeket a látogatásokat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.