Alkotmányjogi panasszal fordult a szocialista Szanyi Tibor az Alkotmánybírósághoz (Ab) a kvótareferendummal kapcsolatos május 3-ai kúriai döntés miatt.

Az európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn Budapesten a panasz benyújtása után tartott sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket.

Szanyi Tibor szerint a kérdés a költségvetést is érinti. Ezt azzal magyarázta, hogy ha Magyarország nem fogadja be a menekülteket, akkor menekültenként közel 79 millió forintot lesz köteles fizetni.

Hozzátette: ez 1294 fővel számolva 102 milliárd forintot jelent.

Emlékeztetett arra, hogy korábban már fordult alkotmányjogi panasszal az ügyben az Alkotmánybírósághoz, a panaszát a testület elutasította. Szanyi Tibor előző panaszában a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta meg, az Ab június 21-én utasította el.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy ha az államfő panasza elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

Szanyi Tibor úgy látja, hogy Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő meg akarnak ágyazni "a Huxitnak", a magyar kilépésnek, illetve egy arról szóló népszavazásnak. Ez politikai bűncselekmény Magyarország népével szemben – mondta.

Beszélt arról is, hogy társadalmi vitát lát szükségesnek Magyarország európai uniós tagságáról, az EU fő céljáról, az egyre szorosabb egységről.

A Kúria május 3-án hagyta jóvá a Nemzeti Választási Bizottság kvótareferendumot hitelesítő határozatát.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Valóban szokatlan ha a belépésünkkor elfogadott uniós szerződésen népszavazással próbálunk változtatni. Ráadásul a briteknél már megbuktak azok a politikusok akik népszavazással próbálták megzsarolni a másik 27 tagállamot. Amíg a brexit megrengette a világot, a huxot-ot rajtunk kívül senki nem érzi meg.
coni
Valóban szokatlan ha a belépésünkkor elfogadott uniós szerződésen népszavazással próbálunk változtatni. Ráadásul a briteknél már megbuktak azok a politikusok akik népszavazással próbálták megzsarolni a másik 27 tagállamot. Amíg a brexit megrengette a világot, a huxot-ot rajtunk kívül senki nem érzi meg.
wagabund
miért szerepelhet még ez a szanyi? ez akart az emeszpé elnöke lenni? -(persze megtartva a brüsszeli zsíros állását, amire nem véletlenül őt jelölték...valamit tudott, amivel megszorongatta a párttársak zacskóját...)-

szégyen amit művel.

(Molnár Gyula valamelyik nap aztat monta bele egy mikrofonba, hogy szanyitibi barátom..eztet nem kellett volna)
justhpeter
Szanyitól függetlenül a HUNXIT-nek nincs pozitív hozadéka ránk nézve.
esdi
Abszolút függetlenül Szanyitól: Addig nem lesz "baloldali" menetelés, amíg ezt a kérdést nem tudják a választó polgárok józan esze szerint rendezni. Egyszerűen oldalaktól függetlenül nem kérünk bevándorlót. Ez a többség kívánsága. Kár megengedni, hogy ebből komoly politikai tőkét kovácsoljanak. "Baloldal" ébredj fel!
eugen4402
@justhpeter: Ez már csak egy ilyen ország, egy "ilyen" nép..! Évek óta figyelem: Szanyi a világ legnagyobb igazságait sorolhatja mindhiába. Őt mindenki berakta mindörökre a "notórius alkoholista"-skatulyába, és ha csak annyit mond, hogy "Jó reggelt kívánok...", egy egész ország lakossága egyemberként rálegyint, mit akar megint ez a részeges tróger? :-(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.