Elkészült Magyarország boldogságtérképe, amely szerint többek között a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak.

Magyarországon először készült olyan kutatás, amely megmutatja, hogy a különböző régiókban és városokban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és ez milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal vagy éppen az iskolázottsággal.

A kutatás egyik célja az volt, hogy láthatóvá váljon, melyek azok a térségek, ahol boldogabbak vagy kevésbé boldogok az emberek, hogy aztán célzott kezdeményezésekkel lehessen segíteni ott, ahol erre a legnagyobb szükség van – emelte ki Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, a kutatás kezdeményezője a program budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője, a felmérés szakmai irányítója elmondta, hogy a kutatással ki akarták deríteni, milyen széles skálán mozog a magyar lakosság boldogságszintje és ez milyen összefüggésben van a demográfiai és a pszichológiai tényezőkkel.

A térkép tehát a boldogság eléréséhez és megtartásához szükséges képességek közötti párhuzamok segítségével mutatja meg, hogy hol és mennyire boldogok a magyarok – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak.

Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel.

A legboldogtalanabbak Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők.

Oláh Attila elmondta azt is, hogy a boldogság világnapja alkalmából az ENSZ felkérésére minden évben közzéteszik az országok boldogságrangsorát, amelyet összetett mutatók alapján készítenek el. "A mi kutatásunk több mutatója megegyezik ezzel a nemzetközi kutatással, hogy nemzetközi adatokat is mérhessünk, de alapvetően a mi célunk azoknak a pszichológiai tényezőknek a vizsgálata volt a boldogságszinttel összefüggésben, amelyeknek fejlesztésére a pszichológia tudománya eszközökkel rendelkezik."

Az eredmények szerint az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jólét szoros együttjárást mutat a mentális egészség szintjével. A nemzetközi kutatási eredményekhez viszonyítva a vizsgált magyar populáció 12,3 százaléka éri el a mentális egészség csúcsállapotát, ezzel az értékkel Magyarország európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen áll, Bulgáriát, Szlovákiát, Oroszországot, Portugáliát és Ukrajnát megelőzve.

"A kutatással arra is szeretne rávilágítani, hogy a boldogság, a pozitív érzelmek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a mentális egészség meghatározásában, befolyásolják a munkavégzés hatékonyságát és a várható élettartamot is" – fűzte hozzá.

A szakemberek úgy tervezik, hogy ezentúl évenként megismétlik majd a felmérést, hogy nyomon követhessék, hogyan alakul a magyarok boldogságszintje.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
@varrólány: hát nem tudom...én jártam olyan kistelepülésen, ahol bizony könnyes lett a szemem...pedig barátságos, kedves emberek élik a (keserves)mindennapjaikat...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Grumpycat
Továbbá a balett-táncosok és a kőfaragók...
wagabund
Jó lenne tudni, kik azok...ha lehetne azt a néhány nevet...nem szükséges abc sorrendben...

(vicceltem)
Csizmás Kond
...egyre inkább az a kép kezd kialakulni, hogy ma több a kutató mint ahányan dolgoznak...
wagabund
@Csizmás Kond: hmmm... van benne valami..
varrólány
Elhiszem hogy a kistelepülésen élők boldogabbak, ott még több a kiskert ,állatok nyugodtabb az élet mint a pörgő bazi nagy városokban. Más az életvitel hagyományosabb ,nagyobb az összetartás.
Persze a legfontosabb a család ,a barátok körülöttünk levő emberek hiszen tőlünk öröklődik minden tovább.
wagabund
@varrólány: hát nem tudom...én jártam olyan kistelepülésen, ahol bizony könnyes lett a szemem...pedig barátságos, kedves emberek élik a (keserves)mindennapjaikat...
varrólány
@wagabund: Persze , én sem írtam hogy könnyű de mégis van valami varázsa a sok munkának ami egy ház körül adódik. Inkább emberfüggő és öröklődő a boldogságérzet . Ha a szülők is keseregtek semmi nem volt jó mindig a körülményeket okolták mindenért akkor a gyerek is olyan lesz.
Ha kisvárosból felkerül valaki a kényelmesebb nagyvárosba mondjuk lakótelepre kevesebb dolog lesz de épp a napi foglalatosság ami erőt és kedvet ad a további napokhoz.
Persze ezt az érzést nem lehet leírni meg nem is magyarázni akarom de a tétlenség ha minden megvan és nem én készítettem alkottam ,nem az én munkám az nincs olyan örömérzet.
Bringás
Az ómigránsok, ha sikeres a kábel égetés!
levarosbukta
@varrólány: Eszed tokja, varázsa a sok munkának a ház körül??? Te meg vagy littyenve!
wagabund
@varrólány: ..." mégis van valami varázsa a sok munkának ami egy ház körül adódik."...

..."Ha a szülők is keseregtek semmi nem volt jó mindig a körülményeket okolták mindenért akkor a gyerek is olyan lesz."...

...ahogy elnézem fölé ment, úgyhogy inkább kihátrálnék a beszégetésből...bocs.

maradok tisztelettel:w
JAJMÁR
Asszem ez a lehangoló valóság:
"A nemzetközi kutatási eredményekhez viszonyítva a vizsgált magyar populáció 12,3 százaléka éri el a mentális egészség csúcsállapotát, ezzel az értékkel Magyarország európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen áll, "
Borsodi
Legboldogabbak még most Orbán és csapata mert pénzért mindent el tudnak intézni és azok akik kicsit hibásak és nem tudják fel fogni mi van most Magyarországon.Becsületesen dolgozó család nem tud ebben az országban boldog lenni,mert a Miniszterünk nem a mi érdekünket nézi ha nem inkább a szomszédos országokban jótékonykodik.és meggondolatlanul szórja a közpénzt.Tudják melyik megyében a legboldogtalanabbak,de nagy ívben leszarják mert nem itt élnek.
varrólány
@levarosbukta: Mondjad mi a baj? Jaj elfelejtettem itt csak sopànkodni keseregni sírni àtkozódni szabad . Úgy látszik én jó nevelést kaptam szeretek szorgoskodni ja hogy màr ez is baj? Nincs lehetetlen csak tehetetlen ! Bocs én tudok örülni minden jónak szépnek amit észreveszek az életben . Próbàld meg hátha neked is sikerül meg azoknak is akik kedvelik a littyedt íràsod!:))
kkalman
Tessék mondani, ez a 12,3 %, ez Orbán kicsit tágabb holdudvara? Mert körülbelül ők lehetnek a boldogok. A többi csak szeretne.
Desischado
Ha a fidesz eltakarodna a kénköves pokolba, nem lenne nálam boldogabb ember!
Szókrakész
Nyugat-Magyarország?

A boldogságtól ordítani tudnék!!!
kukac50
Orbán és barátai Mészáros Lőrinc és barátai boldogok, de akinek gondot okoznak a hitelek számlák fizetése vagy a napi kaja vásárlás az nem boldog
Nil
Ha a boldogságod bármitől is függ akkor nem vagy boldog valójában - akkor kiszolgáltatott vagy

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.