Megegyezik a kormány és gazdasági partnerei nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék; az őszi adótörvény-csomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok – mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Varga Mihály hozzátette, ezek a javaslatok január elsejétől megteremtik a lehetőségét, hogy sokkal gyorsabban tudjanak elhelyezkedni a munkavállalók a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál. Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek.

Varga: Következik a járulékcsökkentés

A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket – jegyezte meg.

Beszámolt arról is, hogy a kabinet keddi döntése szerint tőkeemeléssel lehetővé válik, hogy az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. megkezdje az autóbusz-vásárlást. Ezzel újabb lehetőséget kap a hazai buszgyártás, és csökken a buszállomány életkora – mondta a miniszter.

Kitért arra is, hogy a kormány a következő öt évben évente 16 milliárd forintot, összesen 80 milliárd forintot fordít Pest megyei beruházásokra. Kedden a kabinet ennek a feltételeiről is döntött, a gyorsabb ütemű tervezés, beruházás-előkészítés lehetőségét szeretnék megteremteni. Az irányító hatóság a gazdasági tárca, a kifizető hely a Magyar Államkincstár lesz – ismertette.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy a kabinet ülésén tárgyaltak a csok adminisztrációs akadályainak csökkentéséről is, és "jó esély van arra", hogy ha a kormányülés is jóváhagyja, akkor további kedvezményeket, támogatásokat tudnak biztosítani a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) minél gyorsabb igénybevételéhez. Hozzátette: adózási szempontból is vizsgálják az adható támogatások körét, további egyeztetések után az őszi adócsomagba építhetik be ezeket a módosításokat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint tartható a 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés az idei évre, az első két negyedév adatai azt mutatják, tartós növekedési lendületben van a magyar gazdaság. Varga Mihály elmondta, Magyarország a második legmagasabb növekedést érte el az Európai Unió 28 tagállama között a második negyedévben.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az államháztartás is "rég nem látott" kedvező helyzetben van. A kabinet megállapította a gazdasági folyamatok áttekintésekor, hogy akár 2 százalék alatt is lehet a hiány az idén – mondta.

Hozzátette: a kisebb hiánnyal párhuzamosan az adósságszint is csökken, és jó esély van arra, hogy ez a tendencia az elmúlt öt év után az idén is folytatódik: az államadósság a kormány várakozása szerint a bruttó hazai termék (GDP) 75 százaléka alá fog csökkenni az idén – mondta a miniszter.

A foglalkoztatásban az a "kicsit szokatlan" helyzet kezd kialakulni a nemzetgazdasági miniszter szerint, hogy míg 5 százalék körül van a munkanélküliség, egyre több a betöltetlen állás, főleg a magasabb kvalifikációt igénylő munkakörökben, mint a mérnök, informatikus, valamint az alacsonyabb képzettséget igénylő területeken. Mintegy 50 ezer üres piaci, és 45-50 ezer üres közfoglalkoztatotti álláshely van – ismertette. Az eddigi, a munkaerő mobilitását segítő kormányzati intézkedéseken túl, szükség van az átképzési programok felgyorsítására, piacképes tudás átadására a munkanélküliek számára is – jelentette ki Varga Mihály.

A miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája az idei év augusztusától két kormánykabinetbe, egy gazdaságiba és egy stratégiaiba tagozódik, amelyek politikai döntéshozó és -előkészítő szervek. A Miniszterelnökség vezetője a stratégiai kabinetet, a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinetet irányítja.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Na, szóval járulékcsökkentés.
Le lehet nyugodni a 3.14csába, mert nem a dolgozók járulékait fogják csökkenteni, hanem a munkaadókét, mint pl. 3.14csányi, lázárovicsékét, és egyéb főnemesi gázszerelőkét és seggnyaló vállalkozókét.
Abból meg a dolgozó nép nem kap semmit.
Hajrá Magyarország, hajrá birkák, még jobban gazdagodnak a mutyis bandák!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Addig amíg napi nettó 1500.-ft-ért dolgoznak az emberek nehéz munkát végezve miközben felső szinten pazarolnak, ne csodálkozzanak semmin.
Clavigo
Értem, Miska... Akkor most hány %-ot is emeltek,,és milyen elnevezésen-címen ??
nevemnick
Na, szóval járulékcsökkentés.
Le lehet nyugodni a 3.14csába, mert nem a dolgozók járulékait fogják csökkenteni, hanem a munkaadókét, mint pl. 3.14csányi, lázárovicsékét, és egyéb főnemesi gázszerelőkét és seggnyaló vállalkozókét.
Abból meg a dolgozó nép nem kap semmit.
Hajrá Magyarország, hajrá birkák, még jobban gazdagodnak a mutyis bandák!
papa.49
Ez a búbánatos aszott majom el is hiszi amit mond, hát ennek is már csak a vadász segíthet megoldani az elmebaját!!!
human
"A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket – jegyezte meg."

És ezt hogy fogják megoldani, mert az egészségügy így is pénzhiányos. Én meg már nem is számolok azzal, hogy lesz nyugdíjam.
human
@papa.49: Ez már annyiszor hazudott ország-világ előtt, hogy már nem számít mekkorát és mennyit.
Legutóbb a hátrányos helyzetű gyerekek számának írd és mondd 73%-os csökkenését jelentette be. Ami akkor is irreális csökkenés lenne, ha kifogástalan munkát végeznének.
eszegfu
@human: Pontosan ez a mondata tünt fel nekem is! Ez azért roppant nehéz lesz! Garantálják továbbra is a kifizetéseket, a járulékot állitólag csökkentik -- igaz, hogy a "változtatni" kifejezést használja -- és akkor mit emelnek?! Lehet, hogy @nevemnick: -nek lesz igaza: a munkáltatói részt csökkentik, ami viszont nem "járulék", hanem "adó".
bakegya
Misi meddig birod még ezt az üres fogtechnikázást!
Hellcat
Szóval jönnek a megszorítások...meg milyen járulékról beszél? A nyugdíj meg a tb már nem járulék hála a fidesznek...ha jól tudom...járulékért cserébe járna vissza az ellátás...adó esetében nem. Szóval fizeted a nyugdíj adódat aztán vagy kapsz majd vagy nem.
human
@eszegfu: Csintalan Sándor szerint Orbánék azért halmozzák fel a vagyonokat, azért nyirbálják a jogállamot, mert nem hisznek abban, hogy javítani lehet az emberek életszínvonalán. Elképzelésük szerint kell lenni egy vékony tehetős rétegnek, akik az alulfizetett dolgozókból élnek. Ez állandó társadalmi feszültséget kelt, amit le kell verni. Ezért van Orbánnak is és Matocsynak is saját testőrsége. Matolcsy az elmúlt időszakban fegyvereket, lőszert és felszerelést is vásárolt az embereinek. Orbán reméli, hogy a visegrádi négyek követni fogják ezen az úton és ki tudják majd segíteni egymást, ha túl nagy zavargások törnének ki az országban. Orbán ne akar Ukrajna volt vezetőjének sorsára jutni és Moszkváig menekülni.
bakegya
@human:és ezt védeti be a birka magyarokkal a fideSS VAJDÁJA.
eszegfu
@human: Ez marhajó!! Abban nem hisznek, hogy "javitani lehet az emberek életszinvonalán", de azt meg tuttira megmondják, hogy hányféle terrorista, migráns fog itt robbantani, nőket megerőszakolni, stb.?! Semmi mást nem kivánok O.V-nek, csak annyit: legyen hosszu életü, de éljen örök rettegésben, fosson (már bocsánat!) a következő naptól is!!
papa.49
@eszegfu: Fosik is legyél nyugodt, figyeld csak meg a fejét forgatja, tekinget mindenfelé, mint aki nem tudja merről jön a saller))))))))))
papa.49
@human: Olyan szinten néznek minket hülyének, gyengeelméjűnek, hogy az már ,,bicskanyitogató,, !!!
nezelodo
Hiába na nagyon gyorsan közeleg a következő választás, el kell kezdeni húzogatni a mézesmadzagot. Hogy a fenébe nem jutott eszükbe eddig ez a zseniális találmány?
papa.49
Milyen ,,járulékról,, elmélkedsz kutyamiska, adó van már helyette ezt se tudod???
A járulékért valami járna, az adót befizetjük, ti meg elbasszátok balfaszságokra, oszt. jónapot!!!
pali85
@eszegfu: Drága vita partnerem!Felesleges kívánság,mert minden miniszter fél,meg kel nézni,hogy bármelyik miniszter amikor közlekedik(Autóval,mely golyó álló,gránát biztos)amikor ki száll az autóból,tíz gorilla veszi körül,nehogy baleset érje.Mi ez,ha nem félelem ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.