Több áruházlánc elrendelte a dolgozóinak, hogy legkésőbb november végéig kötelező kivenniük idei szabadnapjaikat – írja a Magyar Idők.

A boltokban akkora a munkaerőhiány, hogy a kereskedők már most igyekeznek bebiztosítani magukat a vásárlói rohamra – mondta a Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A jogszabály szerint évente hétnapnyi szabadsággal szabadon rendelkezhet a munkavállaló, ezt azonban a KDFSZ szerint a profitorientált vállalatok figyelmen kívül hagyják.

Bubenkó szerint a kiskereskedelemben dolgozók 80 százaléka nő, illetve családos ember, akik így a karácsonyi előtti készülődésben, vagy a két ünnep közötti iskolaszünetben nem tudják majd otthon tölteni az idejüket. Emiatt több üzletlánc alkalmazottja panasszal fordult a szakszervezethez.

Már a nyáron is akadtak problémák azzal, hogy nem engedték hosszabb szabadságra a dolgozókat egyes üzletekben, mert a munkaerőhiány már akkor problémákat okozott.

A karácsonyi időszakban diákmunkásokkal is nehezebb feltölteni az üzleteket, mert a téli szünetben, illetve a vizsgaidőszakban kevesebb fiatal vállal alkalmi munkát. Bubenkó szerint több forgalmasabb áruházban már kimerültek az éves túlórakeretek, így a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat a szabadságok korlátozása miatt is.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Akkor mg a szerencsésebbek közé tartoznak, nagyon sok vállalkozó ki sem adja a szabadságot
és ki sem fizeti a dolgozónak a szabadságát. Ha reklamálni merészel, azonnal lapátra kerül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
aremy
na igen tisztelt dolgozók decemberben eü szabira kell menni a munkaadó meg nyalogassa a bukszáját.
micfild
@aremy: abban a pillanatban kirúgják amint elmegy táppénzre.
aremy
@micfild: de hát már most is az a nóta hogy nincs elegendő rabszolgájuk .vagy de?
nyanya001
Akkor mg a szerencsésebbek közé tartoznak, nagyon sok vállalkozó ki sem adja a szabadságot
és ki sem fizeti a dolgozónak a szabadságát. Ha reklamálni merészel, azonnal lapátra kerül.
Clavigo
@nyanya001: Nemzethyleg ez teljesen rendben van...
nyanya001
@Clavigo: Igen, ezek mind magyar nemzeti vállalkozók nem a multik !
szaboria1
Ez mindig is így volt a bolti dolgozok de sok adminisztrátor sem mehetett szabira. Az egyiknek a vásárlási roham miatt a másiknak az év végi zárás miatt.
micfild
@aremy: nincs elég rabszolgájuk , de az ellentmondást nem tűrik el
emerencia
@szaboria1: Kereskedelmi dolgozóból és boltból is sokféle van. Tudok olyan áruházról, ahol a szeptember eleji szabijukat kurtították meg az utolsó pillanatban mert majd októberben leltár lesz.
magyarbakancs
Gondolom én ,hogy senkit nem kényszerítetek bolti eladónak,nővérnek,orvosnak,rendőrnek,pedagógusnak,vasutasnak.
Vállalták ezeket a munkákat annak minden előnyével,hátrányával.
Ha nem tetszik hagya ott keressen mást de ne sírjon folyton a szájuk.
Eriksson
@szaboria1: Az itteni hozzászólók vajon tudják, hogy maguk ellen beszélnek? Mit szólnának, ha az ünnepek alatt sima hétköznapi nyitvatartások lennének, s a kereskedelemben dolgozók negyede, harmada szabadságon lenne?
Veleda
Sok olyan munkahely van, ahol a december az utolsó roham, mégsem panaszkodnak. Ezt sajnos el kell viselniük, ez eddig is így volt, és így is lesz.
A közlekedésben dolgozók is panaszkodhatnának a nagy utas forgalomra.
De nyugi lesz majd januárban, amikor elfogyott a lóvé, úgysem vásárol senki.
1magyar
Ez mindig is így volt, természetesen az ünnepek előtti forgalom a legnagyobb és ekkor kellett, kell legtöbbet dolgozni.
Ezzel nincs baj, csak a napi munkaidővel és a kifizetéssel.
emerencia
@Veleda: A kőkemény profitszféra egészen más világ mint a közszféra. Cseppet sem leértékelve a közalkalmazottak gondjait be kell látni, hogy a versenyszféra munkavállalói sokkal kiszolgáltatottabbak a közszférásoknál. Vedd észre, hogy csak felhasználják a kereskedelmi dolgozókat. A valós problémák helyett politikusok, s mindenféle közszereplők nyilatkoznak a kereskedelmi dolgozók nevében. Láttál már pl. olyan eladót aki kiállt a nyilvánosság elé és Sándor Máriához vagy Pukli Istvánhoz hasonlóan mozgalmat épít?
Szókrakész
@emerencia: "Láttál már pl. olyan eladót aki kiállt a nyilvánosság elé és Sándor Máriához vagy Pukli Istvánhoz hasonlóan mozgalmat épít?"

Mit épített saját erőből ez a két személy?!?!?!
Mozgalmat?!?!?!
És semmi háttérszél, ötletgazda?!?!?!
Már tiszta Mélyszántó Lőrincek ezek is.
vadsanca
@nyanya001: Van igazság soraidban. De ha magasabbak lennének a bérek, akkor talán nem lenne tragikus a munkaerőhiány. Tudod a pénz beszél, a kutyaszar kunkorodik. Ezen kívül a "szakszervezetnek" nevezet szervezet is tehet erről a jelenségről. De Te is tudod, "pörög a gazdaság". Akkor miről is van szó? Aki nem a kereskedelemben dolgozik az nem érzi át ezt a helyzetet. Próbálj meg azokkal együtt érezni! Gondolom neked is van feleséged és családod, neked is fontos a szeretet ünnepe és a vele járó készülődés.
Desischado
Ha lennének tisztességes bérek - mindenütt - és elég dolgozó, ez nem lenne probléma!
Bereczné Torma Valéria
@1magyar: Bizony igy volt!vagy megkaptad novemberig vagy januárban mehettél szabira,én mindig az utóbbit választottam.Visszont az újévet mindjárt munkával kellett kezdeni,elsejen már mentűnk leltározni.
radios45
@Desischado: Nem lesznek itt Ausztriai, de még lengyel országi bérek soha sem, a melosokat, az eladókat ebben az orsz.ban csak kihasználják, eldobható szerszámként, csavarhúzóként használják.
Hiába keresnek a B.cs.i Linamar gyáregységben havonta 110-120ez .ft.ot, nem bírják a dolgozók a napi 12órát. és a hétvégi túlmunkát sem, a helyiek fiatal szakmunkások is otthagyják, egymás után, inkább elmennek maszekolni, vagy irány a külföld.
A sok birka-rabszolga magyar büszke rá hogy napi 10-12órákat tud dolgozni, meg nyomja keményen szombaton is,du-2h.ig, a család meg le van xarva, aztán tönkremegy, elviszi egy szívinkfarktus, 50...éves korában, meghal..
Nálunk is ez megy, egy bútorgyártó- asztalos, famegmunkáló cégnél, vállalkozásnál..
Volt olyan akinek 2újját vittel le a szalagfűrész, mert fáradtan, dolgozott, nem figyelt oda..
cs.n.
Mi ebben az újdonság? Tíz éve körül dolgoztam boltban, akkor is így volt.
nyanya001
@vadsanca: Se feleségem, se férjem, de családom az van.
Csak úgy belegondoltam, akiknek kisgyermekük van, és szintén nem kapnak
szabadságot, tehát szeretnének vásárolni ám az üzletekben hosszú kígyózó sorok vannak
és ugye ők szeretnének vásárolni időben elkészülni az ünnepre, és minden bizonnyal
ők vannak többen, szóval vannak munkahelyek, ahol ezt vállalni kell
és nem akarom felsorolni mennyi munkahelyen van ez.
Ezzel együtt megértem őket de amikor a kereskedelembe kaptak munkát
ezzel számolniuk kellett volna.
Desischado
@radios45: Sajnos tökéletesen vázoltad a helyzetet, nincs mit hozzátenni, legfeljebb annyit, hogy birka nép a magyar, tisztelet a kivételeknek, de kevesen vagyunk.
1magyar
Meg egyébként is rokkanjon meg a dolgozó a munkában, azért ha szerencséje van kap egy kis alamizsnát, nem kell neki nyugdíjat fizetni ha közben éhen doglik.
Lepényleső
Ennyit a szabadságról,a fydes által módosított munka törvénykönyvéről?
emerencia
@nyanya001: Aki a kb. utóbbi húsz évben vállalt nagyobb (minden kifizetett pénz után adókat és járulékokat fizető, külön borítékos pénzt nem ismerő) kereskedelmi cégeknél munkát tisztában van azzal, hogy szokatlan munkarendben kell dolgozni. A munka miatti munkarendváltozás nem gond, csak a vezetők által elkövetett rossz, szakszerűtlen, meg nem fizetett szabi vagy munkabeosztás változás miatt szokás méltatlankodni. Az igazi baj ott is mint szinte mindenhol az átlagos magyarországi munkahelyeken, a kompenzációval vagyis az alacsony bérekkel van annak ellenére, hogy egy-két cégnél volt számottevő béremelés amit a sajtó felkapott. A többieknél viszont alig, ill. bizonytalan, a vezetők kénye-kedve szerint fizetett jutalékok valamint a vasárnapi pótlék révén jön össze egy átlagos hónapban 100-110 ezer körüli nettó egy sokféle feladatot ellátó, vevőorientált eladó esetében (vidéki nagyvárosban) és nagyon ritkán egyszeri hatvanezer bruttó körüli prémium + havi tízezer körüli kafetéria. A kevéske alapbér és a betegség esetén nem járó mozgóbér miatt betegen is dolgoznak sokan. A szerencsésebbek kapnak néha titkos alapbéremelést így "boldogok", ha pl. több mint másfél évtizedes céges güri után havi br.2-3 ezerrel több az alapbérük a kezdő kollégáknál. (Nem 22-30!) A munkakörülmények is sok helyen romlanak, bár ebből a betérő vásárló nem sokat érzékel. A munka és egészségvédelem is sokszor hagy kívánni valót. (A vásárlók legfeljebb azt hiszik, hogy a primitívnek, tanulatlannak titulált dolgozók szándékos szabályszegését látják.) Legfeljebb csak azért morognak a vevők mert most is ugyanúgy mint sok évvel ezelőtt mikor még tobzódtak a cégek a szabad munkaerőben, kevés a személyzet. Nem egy gyár már jobban fizet a kereskedelemnél mostanában aki teheti odamegy. A könnyebben munkát kapó fiatalabbak keringenek a borítékos, kirúgós, átvágós maszek, a nagyvállalati kereskedelem és a gyári munka között. Végül sokan közülük valamely jóléti ország takarítója, mosogatójaként köt ki. Még az...
emerencia
@emerencia: Még az is jobb mint a szakmájukban itthon dolgozni.
vadsanca
Eszembe jutott még néhány apróság.
Akkor kirúgni, leszámolni, betegnek lenni sem lehet? Ha valóban ekkora probléma van a létszámban akkor miért nem találnak megoldást? Ez nem a melós feladata!
A vezetőségi tagok sem mehetnek szabira? Mert akkor, Ők is pótolhatnák a hiányzó személyzetet. Legalább hasznosan telne a munkaidejük.
Már amúgy is nagy százalékos az inpruduktív létszám minden területen. Miért? Senki nem akar munkaruhát ölteni? De milyen jól hangzana, pl Kereskedelmi diplomával eladót keresek. - Számviteli-, és könyvelési gyakorlat előny! Sőt az sem baj, ha raktározás területén is jártas!-
Pl. a rövidített műszakon még nem gondolkodott a vezetőség? A kiesdő időt pótolhatnák álláskeresőkkel, 4-6 órás, határozott idejű szerződéssel. Persze az eddigi állományban lévőknek teljes munkaidőre adnák meg a bérüket.
Eriksson
@vadsanca: Mit szólnál, ha ezüst és aranyvasárnapon zárva lennének az üzletek, sőt a hétköznapi 4-6 órás nyitvatartás mellett nem tudnál bevásárolni karácsonyra? Vagy nem tudnál nézelődni a plázákban, hogy vajon milyen ajándékot kellene venni szeretteidnek?
vadsanca
@Eriksson: Az ajándékozást azt egész évre hagyom. Sosem gondolkodom olyasmin amit azonnal nem tudok megoldani. Az idén már márciusban is vásároltam az idei karácsonyra ajándékot. Már szerintem ezzel meg vagyok. Nem szeretek semmit az utolsó pillanatra hagyni. Az ajándékozásra szánt összeget nem mindegy mikor költöd el?
A pláza nézegetésről meg annyit, hogy szerintem van ettől jobb dolog is. De mindenki döntse el!
Az élelmiszer beszerzésről a véleményem az, hogy nem a TESCO-s, ill. AUCHAN-os kenyeret kell a fagyóba tenni.
Eriksson
@vadsanca: Nem mindenki gondolkodik ám úgy, mint Te. Hidd el, hogy a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyi bevásárlást. Amikor még aktív dolgozó voltam, szenteste napján du. 4.-ig volt nyitvatartás, s a kedves vásárlók rohama háromnegyed négykor kezdődött. Ugyanez volt Szilveszterkor is. Este 6-kor tudta meg a kedves, hogy hány üveg pezsgőre és hány kiló virslire lesz szüksége az ünnepléshez.
vadsanca
@Eriksson: Sajnos elismerem, hogy a nagy többségnél így van. De hidd el, nem vagyok "csodagyerek"! Anno fiatalkoromban én sok mindent másképp csináltam és gondoltam. De ez a változás szerintem előnyömre vált.
Pl. mi van akkor, ha a keresett ajándékot nem találod meg az ünnep előtti napokban? Holott van rá egy teljes év. Sokszor van úgy, hogy véletlenül találom meg azt amit ajándékozni szeretnék. De tudod erre is jók az év közi családi,-és baráti beszélgetések mert akkor már a "fele" meg van. Akkor már tudatosan keresed a "kiszemelt" árut.
Ha élelmiszerből kicsivel többet veszel, nem baj, mert a fagyasztóba elfér. Legfeljebb "kidobod" a kenyereket.
Eriksson
@vadsanca: Én is úgy szoktam vásárolni, hogy mindegy, nyár vagy tél, a hasznos holmi "nem kér kenyeret". Sokszor egy-egy alkalmi vétel kincset ér. Egyébként is az utolsó pillanatban legtöbbször hiába is keresné az ember a kiszemelt árut.
Élelmiszert is lehet módszeresen vásárolni, a fagyóba sok minden elfér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.