Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a baloldali pártok legnagyobb problémája, hogy még mindig nem tisztázták viszonyukat 1956-hoz, ezért nem tudnak leszámolni "terhelt múltjukkal".

Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este Molnár Gyulára, az MSZP és Gyurcsány Ferencre, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökére utalva azt mondta: olyanok próbálnak párhuzamot vonni a jelenlegi kormány és az 1956-os elnyomó rezsim között, akik 1989 előtt a rendszer "tevőleges kiszolgálói" voltak.

A műsorban Kiszelly Zoltán politológus arról, hogy a vasárnapi Blaha Lujza téri ellenzéki tüntetésen elhangzott, egymillió új szavazóra lenne szüksége a baloldalnak, azt mondta: nem csak nekik, a Jobbiknak is körülbelül ennyi szavazó kellene ahhoz, hogy megszorítsa a kormánypártokat. Hangsúlyozta: "ez a centrális erőtér lényege", hogy a két szélsőséges pólus, a "neoliberális gazdaságpolitikát folytató" baloldal és a radikális jobboldal nem ér össze.

A tüntetésen szóba került új baloldali összefogásról Törcsi Péter azt mondta: amennyiben semmilyen extrém dolog nem történik a magyar közéletben a következő választásokig, akkor, ha létrejön az összefogás, "ugyanaz a forgatókönyv" valósul meg, mint ami 2014-ben. Hozzátette: még mindig Gyurcsány Ferenc a baloldal egyik "legkarizmatikusabb" vezetője, de pártja támogatottsága nem éri el az MSZP-ét, ezért van szüksége az együttműködésre.

Kiszelly Zoltán úgy értékelt: a baloldalnak volt nyolc éve, hogy bemutassa azt az alternatívát, amelyet most kínál, de akkor nem tette meg.

Az, hogy ugyanazok az emberek a meghatározó szereplők, mint a korábbi baloldali kormányokban – utalt Gyurcsány Ferencre vagy Bokros Lajos volt pénzügyminiszterre – "hiteltelenné teszi őket". Törcsi Péter szerint a baloldali összefogásnak akkor lenne esélye, ha nem a már kipróbált politikusokkal indulnának, hanem új, karizmatikus és szakmailag rátermett politikai vezetővel, viszont valószínűleg "saját kicsinyes érdekeik miatt" megint maguk közül választják majd ki a miniszterelnök-jelöltet 2018-ra.

Törcsi Péter kitért arra is, hogy szerinte nem volt szerencsés füttyel, sípokkal megzavarni a Kossuth téri ünnepséget, mert a megemlékezők ezt provokációnak tekintették, ráadásul nem lehetett teljes mértékben méltósággal megünnepelni a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját. Hozzáfűzte: nyilvánvalóan beletartozik a gyülekezési jogba és a véleménynyilvánítás szabadságába, hogy valaki így fejezze ki nemtetszését, viszont "utána nem érdemes csodálkoznia azon", hogy ebből verbális és fizikai konfliktusok is adódtak.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Nem csak a ,,baloldali pártok,, hanem egyetlen politikai erő sem tisztázta a dolgait!!!
Csak lózungok vannak semmi egyéb, és a pillanatnyi érdekeknek megfelelően helyezik el '56. ot a beszédeikben!!!
Hivatkoznak rá olyanok akik akkor még ,,bűnös gondolat,, se voltak, megakarják magyarázni, hogy miért ,,jó forradalmár,, az egyik, és miért ,,nem jó forradalmár,, a másik, közben ordas hazugságokat hintenek!!!
Ha komolyan vennénk azt amit mondanak az elmúlt 25. év alatt legalább 5-6 variáció létezne a történésekre, sajna vagyunk még páran akik így, úgy de átéltük, és egészen másként emlékszünk a dolgokra!!!
Hellcat
Az MSZMP szökevény köpönyegforgató fidesznyikek tisztázták?
korell
@RonaGyuri: ilyesmi jutott nekem is eszembe. Egyáltalán a jobboldal hogy viszonyul 56-hoz és a "terhelt" múltjához?
Ezek a károgó nagyeszű elemzők csak ártanak. Bár nem hiszem, hogy túl sokan figyelnének rájuk. A Kiszellyn meglepődtem.
Szókrakész
"a baloldali pártok nem tisztázták viszonyukat 1956-hoz"

56 melyik részéhez?
A komcsi, magyarölő, magyar családok, emberek életét örökre megnyomorító komcsi rezsimhez?

Hogy is tudnák tisztázni.
Akkor önmagukat kéne szemenköpni.
Mert ugyanannak a komcsi pártnak a vezetői, kiszolgálói, csicskái, munkásőrei, párttagjai, KISZ titkárai voltak.A módszerváltás után csak a hatalom és pénzátmentéssel foglalkoztak.
A nép csak eszköz volt céljuk elérésében, ahogy 45 óta is csak kihasználták, kizsákmányolták, elnyomták, ha kellett akkor bebörtönözték, deportálták, vagy legsúlyosabb esetben ki is végezték.

Az a komcsi párt egyenlő a mostani baloldallal, csak már nem tehetik olyan eszközökkel, mint a "hidegháború" idején.
Igaz Furcsán Feri erre is rácáfol, mert simán a tömegbe lövetett, lovasrendőrökkel gázoltatta el a gyalogos embereket. Jó komcsi módon mindent megtett a hatalommegtartás érdekében.

Tehát a baloldal sehogy nem tudja tisztázni önmagát.
Akárhogy próbálja, csak odakozmál.
kakaósbögre
ja,mert a Fideszbe menekült MSZMP-sek tisztázták.
Nessy
A FIDESZ - KDNP "ifjú kommunistái" mit tisztáztak? Van egy tippem, de nem írom le.
Göncz Árpád mondta, ha jól emlékszem: Ahány ember, annyi 56. Én is másképp éltem meg, az elmenekült szomszédom is. Az okt. 25.-én a Kossuth téren mellettem lelőtt barátom például sehogy sem élte meg!
A sipolásról csak annyit, hogy az elemző urakat anno az akkoriban ellenzékben fütyülő, kereplő, ordítozó FIDESZ hívek nem zavarták.? Ők viszont tényleg kerepeltek a himnusz alatt is!
Yoda69
Nem kell komolyan venni venni ezt az ocsisajtot.
orban fizetett megmondoembere, mi mast is mondhatna, foleg az M1 fideSS-csatornan.
lampa laz
Mit hisztiznek, hiszen nem repült 1 rohadt záptojás sem feléjük. Úgy emlékszem azzal ők szoktak dobálózni.
eugen4402
Jó, tisztázzuk: melyik 1956-hoz?
Az egyetemisták tiszta tüntetéséhez? Vagy a vérszomjas csőcselék elvadult tobzódásához? Az elveikért életüket áldozó vértanúk elszántságához, vagy a boltok raktárait feltörő, kifosztó söpredék pálinka-hányadék szagú tivornyájához?
Talán azért nem tisztázta még senki a viszonyát 56-hoz, mivel nem is lehet egyértelműen megítélni. Volt dicsőséges, de volt szégyellnivaló is, csakhogy ezt nem könnyű elismerni...!Meg kellene kísérelni, hátha valakinek sikerül...
quadrocopter
Orbán visszaüzent a szeretet füttyeire, ezeken a kis nyalogányokon keresztül, mert Orbán egy gyáva alak, aki csak ott mer kiállni, ahol nem kérdezhetnek tőle, így nyilvánosan sarokba sem tudják szorítani, pontosdan ezt akarja elkerülni.
Csak arra vagyok kíváncsi, mennyit kaptak ezek a széplegények a meséért?
eugen4402
@quadrocopter: Tudod mit? Tegnap jó 20 percig néztem a parlamenti közvetítést, de tovább nem bírtam. Annyira egyoldalú, átlátszóan hazug dumákat adtak elő a kormánypárti "urak", hogy úgy döntöttem: NEM VAGYOK RÁJUK KÍVÁNCSI...Meg se hallgatom őket, eljátszották azt az elemi jogukat, hogy emberszámba vehessem őket! Sajnálom!
Béla333
Nem elég az, hogy 2 választás között semmit sem csinálnak, aztán cca 1 évvel a választások előtt elkezdenek a helyekről mutyizgatni!
pl. lehet tudni, hogy ki hogyan akarja megoldani az igazságszolgáltatás rendbetételét?
Hogy a politikusokra ugyanolyan törvények vonatkozzanak, mint a Pista bácsikra, Mari nénikre?
Vagy ki hogyan gondolja felderíteni az elmúlt évtizedek MSZP-Fidesz közös milliárdos lenyúlásait?
Stb. stb.
papa.49
@eugen4402: a 05.54. re Nagyon jó amit felvetettél, hiszen az első pár nap az volt az igazi forradalom, aztán kiengedték a börtönökből a tolvajokat, a rablókat, és elkezdődött a ,,szabad rablás,, na arra nem lett volna szükség...
Nessy
@papa.49: Egy forradalomnak mindig vannak árnyoldalai, legfeljebb később ezt igyekeznek feledni.
Ha erről meséltél, te voltál a rossz. Ergo én sem szoktam ezt említeni.
papa.49
@Nessy: Nézd én 7 évesen láttam a Múzeum kerítésére felaggatott kékparilinos ávós kiskatonákat, szétvert fejjel, az én számomra ez volt a rossz!!!
eugen4402
@papa.49: Attól félek, hogy mi - akik a teljes igazság megismerésére törekszünk - már elenyésző kisebbségbe kerültünk. A tömeg a mesére éhezik: a hős Hercegre, akinek csak jó oldala van, és a csúf, gonosz Sárkányra, aki minden rosszat megtestesít, és egy bugyuta történetre, amelyben a Herceg fölényes győzelmet arat a Sárkány felett és projektjével elnyeri a tündérszép Királykisasszony összes kezét, és egy 60 milliárdos állami beruházás pályázatát...
világlátó
A baloldali pártok? Kéretik ezeket felsorolni, fiatal barátunk 56.-hoz egyetlen pártnak kell tisztáznia a viszonyát, ez pedig a volt mszmp., majd megszűnése után a mai mszp.
Az melőbbi tisztázta, az utóbbi már manipulálta. Pozsgai volt az, aki népfelkelésnek nevezte. A nép lelt fel - hogy pontosítsunk. A néphez tartoztak a háború utáni idő munkásai, parasztjai, a sebtében kiképzett tiszviselők, a fegyveres erők és szervezetek tagjai, a ki kit győz le időszak aktivistái, a volt hadifoglyok, akik még sok megpróbálteatást kellett kiálljanak, a kuláklistára vettek tízezrei, a padlást lesöprő mindig, mindenkihez lojálisok, a sztahanovisták, a romokból új városokat építők, az ÁVO. katonái a háborút és a felelősségre vonást elbliccelő lapuló csendőrök és nyilasok, a Petőfi kör tagjai, a koncepciós perben kivégzettek családtagjai, de ott voltak a hatalom akkori bölényei így Rákosi és Gerő, Farkas és Péter Gábor, az apparátusaikkal, ott volt Lukács György, Boldizsár Iván, Donáth Ferenc, és még sokan mások, akik látták a szakadék felé vezető utat.a másolt sztálini út óriási hibáit. A fiatalok, az egyetemek hallgatói voltak a legaktívabbak a viták kialakításában, a korabeli DISZ Petőfi Köre vitái úgy terkjedtek el a fővárosban és a vidéki városokban mint a napfény.Déry Tibor majd Losonczi Géza felszólalásai a több ezres hallgató előtt tartott sajtóvitán nem a későbbi vandál gyilkosságokat, a törvénytelenségeket készítették elő.A korabeli szocilista út új szakaszát jelölték meg, nem pedig a restaurációt. Nem a volt földbirtokosok és gazdatisztjeik uralmát sírták vissza, nem is az egyházi földbirtokok visszaadását, főleg nem a kisparaszti gazdaságok visszaszolgáltatását régi uraiknak. Egy szabadabb, jobban élhető szocializmust gondoltak , kevesebb hibával, és szabadon. Déry valahogy úgy fogalmazott, hogy a kor legnagyobb baja az hogy az egyének szabadsága nincs arányban társadalmi kötelezettségeivel.Azt is mondta, hogy ha ma egy tisztességes embera haza építésében ...
bencemacska
@Szókrakész: És meséld el mit csináltak '56-ban a mai "fiataldemokraták" és az ő pártführer szüleik???
Úgy mesélj, hogy én ott voltam!
Én első verzióban hallgattam Mindszenthy beszédét. ( A falu akkor ábrándult ki a forradalomból!!!)
világlátó
a szavát hallatja, akkor tisztességtelen eszközökkel nem lehet majd elhallgattatni. Ugye milyen kevés idő telt el 1956 nyara , ősze óta? Még itt él a " ..hallgattassuk el az ellenzéket ahogy csak lehet " .. eszmeiség?Az elhallgattatásra mindig akad elvetemült pribék.A baloldali párt , azaz az mszp. valóban nem vonta le a még mindig túlcsorduló mennyiségű tanulságot 56 tanulságaiból.
A korai magyarországi szocializmus a munkásságra, majd később a konszolidáció után a vele szövetséges parasztságra építette bázisát. Bizalmatlansága még sokáig érződött, talán nem is szűnt meg egészen a rendszer változtatásig. Az aktuális hatalom pedig ezt a szokást mindig is átvette, lásd a személyi változásokat 4 évente. Most már könnyebb az uralkodó hatalomnak, mert a falusi harangozóig bezárólag a saját nomenklatúrája " vigyáz a rendre "
Minimálisra csökkent a lehetősége annak, hogy a mai baloldali párt visszanyerje egyáltalán a versenyképességét a politikai kűzdelemhez. Az 56.-hoz való viszony rendezése ezért okafogyottá vált. Ugyanakkor marad és most is maradt néhány rés a hatalom betonfalán. Már válogat a mai hatalom az 56 -os szereplők, de még a mártírok között is. Ki lehet és ki kellett egészíteni a terror háza kép - és esemény képtárát. Vásárhelyi Mária ezt megtette. A történelem és az apja iránti kötelessége miatt tette ezt. Vajon a mai baloldali párt, az mszp. tudja ezt, ott volt Vásárhelyi Mária mellett?
bencemacska
@Mirabilis: tegnap, 20:57
Juhász Péter '71-ben született!!!
bencemacska
@papa.49: ma, 14:55
Kemény gyilkosokat is.
Amelyik gyilkos börtönét nem nyitották ki, és bent maradt a forradalom alatt, azt a forradalom leverése után engedték ki, kellett a hely!!!
Pálinkafőző Rézüst
Ha a fidesz-neobolsi pártra godolt, igaza van. 3X(!) szavazták le idén az ügynöktörvényt, a besúgók návsorának nyilvánossá tételét...:!!! Vajh miért is???
bencemacska
@Pálinkafőző Rézüst: ma, 16:25
Már az lassan elfogynak, A Fidesz az a korosztály, ahol még található belőlük!!!
OV egy focimeccs kedvéért akármit vállalt!
bencemacska
@bencemacska: Jav. Már az idősek lassan elfogynak.
bencemacska
@Horizont:ma, 16:49
Igazad van.
Hozzátéve, hogy a forradalmat (csak a leverése után lett ellenforradalom!) a kommunisták készítették elő és robbantották ki. Ők akartak a rendszeren (Sztálin-Rákosi-) változtatni! Közben a vezetés átment a háború után itt maradt, visszajött, stb kétes egzisztenciák kezébe.
Nagyon sokan egyéni sérelmeiket rendezték el, torolták meg. Főleg mikor megnyíltak a börtönök. Válogatás nélkül engedték szabadon a nem politikai, hanem köztörvényes bűnözőket.
Nem hiszem, hogy akkor valaki tisztán látta a helyzetet.
Nagy volt a káosz. Akik Nagy Imrét követelték ME-nek, azok egy hét elteltével követelték a lemondását.
Azt tudom, hogy én nagyon féltem. Nem csak a forradalom napjai alatt, hanem kb. 1964-ig!
Az összegyűjtött sajtótermékeket (röplapok, újságok, stb) kb '60-ban tüzeltem el!
bencemacska
@Horizont: ma, 17:51

A pesti srácok és a fiatal géppisztolyos lányok megjelenéséről nekem egészen más véleményem van.
Én azokat ítélem el, akik fegyvert adtak a kezükbe. Egy ilyen géppisztoly lövéskor akkorát rúg vissza, hogy nem oda lő, ahova célzott.
Más : november 4. után a tankokkal géppisztollyal szembeszállni egyenlő volt az öngyilkossággal. Azok a felnőttek, akik ezt megengedték, vagy még biztatták is óket, az én szememben gyilkosok. Míg ezek a gyerekek a tankok elé álltak, ők menekültek. Ezzel nyertek időt!
Én nem voltam Bp-en csak '58 januárban láttam a "nyomokat", pl sírokat a játszótéri homokozóban!
Én nem tudom a "Pesti srácokat" másként értékelni, mint megtévesztett, félrevezetett áldozatokat! Ők (vagy félrevezetőik!) szembeszálltak a Honvédelmi Minisztérium parancsával is! Mi értelme volt akkor.
Esküszöm ezt a képet nem régen láttam, mást megnevezve!!!
kissé felnőttem
ÉN meg az elemzőnek Mikor is született ÖN ? Átélte? nem ja? csak hallott róla igy azért nem ugyanaz. Hozzáfért sok mindenhez ? irattár levéltár párt anyagokhoz? ma is féltve őrzik A köznép nem ám!!! csak aki átélte aki benne volt, ,kivülről meg maszatoltak körbe körbe karikába. Olyan ÁVÓS-oz aki 1962 tájékán született az komolytalan.Mi működött a történelem hamisítása magyarázása minden széppel jóval mignem egyszercsak Pozsgai ... DE azért a szabadeurópa rádió napont beolvasta mennyi menekült ért az Ausztriai lágerba 180.000-nél már jómagam is ledőbbentem.Az hogy ki mit kovácsolt ebből pártok az meg aztán abszurd dolog.Felével a pártház tellett felével a börtönök. Se a Szózatot se a Himnuszt nem tudja és nem is nagyon meri a népünk énekelni.AKI nem hiszi járjon utána mert akik 56-után jőttek hát nem nevezném őket uriembernek.Babért viszont arattak maguknak.
Szókrakész
@papa.49: Ezért írom, hogy egy kintről, magyar beépített emberekkel megrendezett, irányított "forradalommá" degradálódott.
kissé felnőttem
@bencemacska: 1953 Sztálin meghalt. A kétes egzisztenciában a háború után nagyon sok katonatiszt börtönbe ugyebár a szabadlábon lévők meg söpörték az utcát meg szedték a csikket, hogy dohányozhassanak Ha látta ha nem igy volt , úgy alezredestől felfelé ( Csak az volt a bűnük, hogy Horthysták voltak. )
papa.49
@Horizont: @bencemacska: Mindketten sok komoly igazságot mondtatok el...
Nagyon aljas volt ez a felvetés a pacák részéről, nekünk a családnak ott volt az Anyám öccse akit ott lőttek le a Kossuth téren, a Nagyanyám mint az eszeveszett kereste a fiát, a keresztapámat, vagy egy hétig is eltartott mire eltudták temetni...
Ezek a mai pribékek, csak pofázni tudnak, és a szüleik tevékenyen részt vettek a forradalom leverésében, szinte bármelyiknek volt érintettsége...
Ha belegondoltok az se véletlen valamennyi egyetemet, főiskolát végzett, ahová felvételi nélkül bekerült...
papa.49
@Horizont: Gondolhatod, reggel elment hazulról és többé nem került elő, kórházról, kórházra keresték míg végül megtalálták a Köztemető halottasházában, ott is lett eltemetve, '31. ben született, 25 éves volt...
Mézike
@papa.49: De ha valamelyik fidesz fan elé állnál ezzel a történettel akkor azt mondanák..., minek ment oda? megérdemelte. Mocsok világ lett ebből az országból Pár évtized ezen a vonalon, és itt nem marad csak egy két millió jobboldali,+ a romák.
bencemacska
@Horizont: Meg fogom keresni, mert vagy nagy a hasonlóság, vagy azonos. Én is kiváncsi vagyok.
Erről a kislányról jelent meg leírás valamelyik okt. 23. alkalmából.
papa.49
@Horizont: Ott volt a tömegben 25. a parlament előtt, tüntetni a haverjaival, a munkatársaival, az egyik jött hozzánk a hírrel, hogy meglőtték, na akkor kezdték keresni, de hát a mellébe kapott több lövést, nem élhette túl...
bencemacska
@papa.49: Nem irigylem a helyzeteteket! Sem akkor, sem utána!
Nehéz lehetett a nagymamádéknak túlélni.
Én a Kossuth téri lövöldözésről keveset tudok, ráadásul keveredik már bennem az akkori ismeretanyag (rádió- és újságcikkek) és Kádár korszak leírásai.
papa.49
@Mézike: Én viszont azt kérdezném a fütyiszes szarzsáktól, milyen alapon kezdték lőni a volt Földművelési minisztérium tetejéről az embereket, az ávósok???
Mézike
@papa.49: Nekem a nagybácsim volt a tüntetők közt. De ő megúszta. Igaz el is ment Kanadába. Valamikor a rendszerváltás előtt pár évvel tudott csak hazalátogatni. Évekig levelet sem lehetett küldeni. Szegény Mamám úgy halt meg hogy azt se tudta merre került el a fia.
papa.49
@bencemacska: Én is csak az elbeszéléseikből tudom, mert mint írtam 7 éves voltam...
Utána jött a megtorlás, Apám segédmunkásként dolgozhatott kb. 1 évig a technikusi bizivel a zsebében ott ahol előtte fő művezető volt...
papa.49
@Horizont: Tudod már írtam olyan nagyon gyűlöltem a kádári rendszert hát ezek miatt is...
Mézike
@papa.49: Miért lőttek? mert Nagy Imre akkor még nem volt mártír csak mostanában lett az .
papa.49
@Mézike: Az Anyám családjából akkor disszidált az akkori kifejezéssel élve, vagy 6-8 ember az unokatestvérei, a nagybátyja, mi ennek következtében nem is kaptunk útlevelet, csak '87. ben először...
Mézike
@Horizont: Ráadásul János bátyám mikor felfogta a haverjaival együtt hogy ez már nem az a tüntetés, amit ők elkezdtek, hanem a tömeg nagy része tele volt bűnözőkkel + a kurvákkal és pucoltak volna , már nagyon nehezen lehetett meglépni. A határnál szinte név szerint keresték a menekülők közt őket. Haza se tudott jönni.
Mézike
@papa.49: Olvad amit Horizontnak írtam. Tőlünk csak ő ment el, de sokáig agitálták édesanyámékat hogy lépjenek be a pártba. Mondani sem kell egyik rokonom se volt sose párttag.
papa.49
@Mézike: Miért lőttek, ez egy igen jó kérdés, csak én nem tudom rá a választ...
Mézike
@papa.49: Moldova Kádár könyvében leír mindent. Nem szépít, és pocskondiáz. Érdemes elolvasni. Az igazat írja, mert azóta se csukták le. Sőt a kormány szó nélkül megy el az író mellett. Mintha tudnák, hogy jobb ha csendben vannak. Én úgy hámozgattam ki hogy Nagy Imre nem tudott dönteni.
glorianna
Egy 11 éves srác. Valaki belőtt egy sorozatot az iskola ablakán. A kissrác meghalt, két összefordított mosóteknőben tudták eltemetni a szülei :(((
egyvandor
A jobboldal igen?
56 olyan sok problémát vet fel, hogy képtelenség egyértelmű egyszerűen kifejezhető álláapontot kialakítani.
Benne van a magyarok konfliktusmegoldás képességének hiányától kezdve, a hatolom mániától a, társadalmi bosszúállásig az ezeréves történelem, MINDEN.
egyvandor
@lampa laz: "nem repült 1 rohadt záptojás sem feléjük." Gorbán híveit megvédik a zügyvédek osztjónapot. (nem így volt? Ezzel kapcsolatban felmerül bennem. balsai jól aszik?
egyvandor
@világlátó: Az mszmp, sőt tovább részletezném annak is a suttyóbb irányvonalát a fidesz örökítette át napjainkra. Aki ezt mára nem látja azt nagy csalódások fogják érni az életben.
papa.49
@Mézike: Nagy Imre végül is elvhű kommunista volt bármit is mondanak ma róla, az ötvenes évek elején a vidéki lakosság utálatát kivívta , mert ,,beszolgáltatási népbiztos,, volt magyarul ő volt aki lesöpörtette a padlást...Később rájött hogy túlságosan másolják Sztálint, így próbáltak lazítani a gyeplőn, DE ESZÉBE SE JUTOTT, hogy ezt forradalommal kell megtenni...Amit írsz, hogy nem tudott dönteni az is igaz, ment az események után, és végül ez vezetett ahhoz, hogy Moszkvában leírták...Itt jön a képbe Kádár, bepalizott mindenkit, és mivel az USA. pont leszart bennünket, szépen behívta a szovjeteket, egy kis rend csinálásra...
Nagy Imre az utolsó napokban döbbent csak rá, hogy mi történt, a Titóék meg szépen eladták őt az embereivel a szovjeteknek, gondolom, hogy ne legyen már ,,láncos kutya,,!!!
Órákig lehetne erről beszélni sőt kellene is de ma ez mind érdektelen, hiszen a fütyisznek így jó ahogy van, a saját fél, negyed igazságaikat harsogják, és aki nem hiszi el az ,,áruló, nem magyar,, !!!
világlátó
@egyvandor: Azok, akik még ma is teljes mellszélességgel és agresszóra hajlamos érzelmi töltéssel elvakúltan lelkendeznek és rajongva ordítoznak valamely párt mellett, sajnos soha nem csalódnak, legfeljebb egy új és még karizmatikusabb pártvezér mellé csapódnak, őt éltetik, szeretik tovább.A hibákat el lehet követni, de előhúzni a módszertan tarisznyájából már nem hiba hanem bűn.Ez az elátkozott tarisznya úgy látszik nem akar kiüresedni.
Amit papa 49 ír Mézikének, több elemében igaz. A sors kegyetlen óráinak a mártírja ő.Sajnálom mert akkor, ott, olyan külső és belső konfliktusok közepette ő sem, de más sem tudta mikor cselekszik helyesen.Jobb lenne ha nem fokozná már senki a mártíromsága jelentőségét, mert így csak elveszejtjük azt a Nagy Imrét, akit pedig meg kellene őriznünk a maga egyszerű valóságában, mártíromságában.Sokan mások is felvállalták ugyanazt a mártíromságot, 1949.-ben Úgy mint Rajk , Pálfy, Szőnyi és mások, majd 58 -ig még sokan. Mindaddig, amíg ezt a korszakot az éppen aktuális belpolitikai érdekek mellé állítjuk, nem lesz sem béke, sem egyetértés, mert ez a néhány hónapos eseménysorozat hősöket és áldozatokat hozott a világra. Az utódok , amíg élnek mindegyiket hiányolják, gyászolják.Az események létrehozta hősöket , de az egyszerű áldozatokat is.Ma rámutatni a felelősökre nem csak hiba, hanem tudatos , számító szándék vezette politikai aktus. Elég legyen már ebből.Nem tudunk egyetlen ünnepet sem szépen, méltósággal, sem megtervezni, sem megszervezni, sem végrehajtani.Politikusaink mindent kisajátítanak, a saját szájuk íze szerint kiforgatnak, aktuálpolitikai kérdésekről hangoztatnak nyakatekert mondatokat, szítják a gyűlölködő hangulatot.Ezért ki kellene venni a kezükből az ünnepi szónoki beszédeket, fel kell kérni náluk érdemesebbeket, akik szívből, őszintén arról mondanának néhány mondatot amiről az ünnep megemlékezni akar.
Amúgy ma 2016.-ban ítéletet mondani 1956 -ról a mai magyar gazdasági, politikai állapotok között nem hiteles, sőt hiba.
Mézike
@papa.49: Igaza van. De a szovjeteket nem kellett behívni. Már itt voltak, Kádár báb volt aki "behívta" őket. Tényleg órákig lehetne vitatkozni, de hogy egy 56-os ribi kitüntetést kapjon?
kissé felnőttem
vil@világlátó: Bizony egyetérteni lehet azzal amiket és ahogyan leirt. Ebben ott a múlt, ami tény volt.Ami akkor sokuknak a jelen volt az aktuális valóság. Utólag meg magyarázni belemagyarázni az a politika. Ezt kellene a nemzeti ünnepekre szó szerint politikamentessé tenni.
Jó egészséget kívánok.
papa.49
@Mézike: Ebben nincs igazad, azokat a szovjet csapatokat akik itt voltak kivonták innen, mert nem verték le a forradalmat, akik meg jöttek helyettük a Suezi csatornát keresték a Dunánál!!!
Kádár már a Moszkvában megkapta az ukázt, hogy el kell tiporni a forradalmat, már Szolnokon megalakította a ,,Munkás,Paraszt kormányát,, úgy jött a szovjet tankok támogatása mellett Pestre!!!
Mézike
@papa.49: Háááát. De ha nem Kádár kapja az ukázt? Aztán az elnöki posztot??
papa.49
@Mézike: De ő ment ki Moszkvába, a nyekernyikovnak mindegy volt a személy, csak törje a forradalmat, és adja át nekik a főkolomposokat!!!
papa.49
@Mézike: Azok a szovjet csapatok akik itt voltak szinte a teljes tisztikar Szibériába végezte, már akik nem végeztek ki már Moszkvában a Lubjankában...
Mézike
@papa.49: Én úgy tudom hogy őt jelölték ki, ha nem vállalja akkor a szovjetek egy megyéje lettünk volna. Semmi mini svájc .
papa.49
@Mézike: Hát ,,jóelvtárs,, volt az biztos, az első időben csak végrehajtotta amit Moszkva diktált, csak úgy ' 66. után kezdte lazítani a gyeplőt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.