Havas Szófia MSZP-s egészségpolitikus október 23-án, az orosz állami televízió 1956-ról szóló tévéműsorában mondta azt, hogy a szabadságharc kitörését a nyugati titkosszolgálatok készítették elő, egy CIA-es akció volt csupán, a felkelők pedig nácik voltak – írja az mno.hu.

Havast emiatt bírálta az LMP, a Jobbik; Gőgös Zoltán, azt mondta, hogy felfüggesztené a politikus párttagságát. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a műsor miatt bekérette az orosz nagykövetet.

Eddig nem reagált Havas, de most mindenkinek beszólt a Magyar Időknek adott nyilatkozatában. Kapott egy csomagot Gőgös Zoltán, Szigetvári Viktor, Magyar Bálint és a Jobbik is. A nyilatkozataiban nem tért ki az orosz TV-ben tett kijelentéseire, inkább elvesztett választásokról szólt, kakaóbiztos számítógépekről és egyéb lejárt szavatosságú témákról.

A szocialisták még gondolkodnak azon, hogy mi legyen havas Szófia tagságával.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@human:Ki merné állítani, hogy '56-ban minden fegyvert ragadó embernek ugyanaz volt a célja, a motivációja, a nézetei, a sérelmei? Nem, sokan, sokféle okból vállalták a harcot a fennálló rendszer ellen, vagy csak valaki más ellen. Annyiféle '56-ról lehet hallani, hogy nagy valószínűséggel mindegyikben van igazság. Igen, amíg nem lesz feltárva minden adat, helyretéve minden történet, addig '56 kérdésében ebben az országban nem lesz egyetértés, hanem ehhez hasonló kirohanások, megbélyegzések, elítélések lesznek. És ugye ugyanakkor tudjuk, hogy a messziről jött ember azt mond, amit akar, hát sok akkori emigráns visszatérve hősi legendákat mesélt magáról, amiknek nem tudni, volt-e egyáltalán valami valóság alapja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
krumpli
Nem merik kirúgni, gyengülne a frakció... Szánalmas...
papa.49
Eltévesztette a pártot az elvtársnő, neki a maradék mszmp. ben lenne a helye...
krumpli
Ugrana a biztos megélhetés, Állambácsi csecsén... amiért semmit nem kell csinálniuk az elkövetkező 6-évben. Megélhetési politikus minden baloldali. Dehogy akartok ti kormányt váltani !
Csak etetitek a választóitokat. :P
Eriksson
Érdekes, hogy '56-ban a jó kommunista csapott össze a rossz kommunistával. Eltelt 60 év és még ma sincs eldöntve, ki tartozik az egyik, ki a másik oldalhoz. Ki a balik, ki a jobbik.
human
@Eriksson: Hát ez az. Ez a történészek tartozása. Tudnunk kellene, hogy értékeljük 56-ot és minden ügynök aktát nyilvánosságra kell hozni. Soha nem tudjuk majd lezárni a múltat és a nyitott kérdések mindig politikai csatározás eszközei lesznek.
nemkati
@human:Ki merné állítani, hogy '56-ban minden fegyvert ragadó embernek ugyanaz volt a célja, a motivációja, a nézetei, a sérelmei? Nem, sokan, sokféle okból vállalták a harcot a fennálló rendszer ellen, vagy csak valaki más ellen. Annyiféle '56-ról lehet hallani, hogy nagy valószínűséggel mindegyikben van igazság. Igen, amíg nem lesz feltárva minden adat, helyretéve minden történet, addig '56 kérdésében ebben az országban nem lesz egyetértés, hanem ehhez hasonló kirohanások, megbélyegzések, elítélések lesznek. És ugye ugyanakkor tudjuk, hogy a messziről jött ember azt mond, amit akar, hát sok akkori emigráns visszatérve hősi legendákat mesélt magáról, amiknek nem tudni, volt-e egyáltalán valami valóság alapja.
human
@nemkati: Ahogy sorra meghalnak a szemtanúk, úgy lesz egyre valószínűbb, hogy soha nem látunk majd tisztán. A politika pedig kihasználja ezt ahogy eddig is tette.
Eriksson
@human: Nem érdeke a mai politikai elitnek sem, lásd, a washingtoniaknak sem, hogy kiderüljön mi volt az a mozgató rugó, amely elindította az eseményeket. A további történések pedig ezer résztvevő és szemtanú ezerötszázféle benyomása alapján már-már legendárium.
krumpli
Ukrajna !! A CIA jól elbaszta megint !!! Hehe ! Putyin lépett, a Krim elfoglalásával az egész Fekete tenger az ellenőrzése alatt marad ... Donyeck marad ahogy van !!
Ha megpróbál egyetlen NATO egység bemerészkedni a Fekete Tengerre Azt az OROSZOK levadásszák !!!
krumpli
@krumpli: A Krim Félszigetről minden a Fekete tengerre behajózó USA hadihajó TÖKÉLETES CÉLPONT
Putyin ezerrel Klingonné előtt jár
nemfideszes
@krumpli: A Putyinod által finanszírozott szélsőjobbos f@szkalap, most lőtt agyon egy szerencsétlen rendőrt, oroszoktól származó illegális fegyverrel! Nem kéne mélyen kussba maradnod?!
krumpli
@nemfideszes: Egy AK-47-est a "Fekete" neten 50-ért megkapsz...
nemfideszes
'56-ot nem is lehetett volna "méltóbban" megünnepelni, mint egy amerikai fociindulóval, és egy III/II-es ügynök kitüntetésével...SZÉGYEN!
krumpli
@nemfideszes: Nem. A fentebb írtam miatt.. Bárki.. Nem tudom hol élsz Nyugger !!!
krumpli
@nemfideszes: Jahh És nem kérték a TEK segítségét !!! Mit keres egy Rendőr ŐRNAGY egy házkutatásnál VÉDELEM nélkül ...
krumpli
@nemfideszes: Köcsög, ironizáltál miért kellett a TEK meg a TANK a robbantóhoz... DE most nem voltak ott és ez miatt meghalt egy ember !!!
nemfideszes
@krumpli: Veled ellentétben ez a dolog soha nem érdekelt, így most sem. Civil ember kezébe soha ne kerüljön fegyver! Főleg ne egy komplexusokkal terhelt idiótáéba!
nemfideszes
@krumpli: Először is, ha ideges vagy javaslom a xanaxot.
Másodszor, még nagyon messze vagyok a "nyugger" kortól.
Harmadszor, normális esetben mért is kéne plusz védelem egy rendőr mellé, egy szimpla házkutatáshoz?
Negyedszer, nem a TEK jelenlétének hiánya miatt halt meg a rendőr, hanem azért bazd+ mert egy barom állat lelőtte! Tudod normális emberek nem lövöldöznek se civilekre se rendőrökre, akár van TEK akár nincs! Qrvára rossz irányból közelíted meg a dolgot!
krumpli
@nemfideszes: Ezzel teljesen egyetértek. Hidd el Krumpli, volt katona 90-91 Határőr Délen Jugó háború idején. Tudom mi az hogy fegyver, fegyverhasználat, menekült a zöld határon át... Eszék hetekig bombázása odaát, miközben mi feküdtünk a kukoricásban, és tűzparancsunk volt mindenkire aki nem emelte fel a kezét a szerb-és a horvát nyelvű felszólitásunkra...
TUDOM MI AZ HOGY FEGYVER... és fegyverhasználat...
krumpli
@nemfideszes: Ha nem csak itt olvasgatnál, / és szopnád a balos médiát / Láthatnád, olvashatnád, hogy NYOMOZÁST INDíTOTTAK AZ ESETTEL KAPCSOLATBAN !!!
Miért nem kérték A TEK segítségét
krumpli
@nemfideszes: Hány éves vagy kölyök !?
Mert hogy Qrvára nem vagy képben MÉG a világról az biztos...
Ezekután ennyire is veszlek majd komolyan..
quadrocopter
'56 vonatkozásában nincs és nem is lesz egységes álláspont, mert mindenki különböző módon élte meg, mind a kélt oldalnak voltak veszteségei, akár kommunistáznak, akár nem!

Ez a nő meg jó lesz "fiatal demokratának" ha kirúgja az Mszp.
Apatszerek
A feladathoz való nem értés szedi az áldozatokat, és ez még mindég a vezető hibájából ered, kik ezek a semmihez nem értő, felelősség tudat:, vállalása nélküli kinevezett bohócok? ki volt a házkutatást parancsot kiadó parancsnok, és kik kapták a végrehajtási utasítást, ellenőrzésre került követelménynek megfelelő eszközök megléte, használatának jártasságát.? mire történt a főtevékenység figyelemfelhívása? Fegyver , robbanó eszközök megtalálása, vagy ezek együttes használatától való tartás a vizsgálandó épület tulajdonosától? Ahol fegyver van és robbanó eszköz azt alkalmazni is tudja a cél személy?
krumpli
@krumpli: És Tudom KI ! A MENEKÜLT ! ... Ezek nem azok.
nemfideszes
@krumpli: Előbb "nyugger" most meg "kölyök"?!:):)
Maradjunk annyiban elég idős ahhoz, hogy amikor Koszovóban kitört a balhé első orbán alatt, mint tartalékos tisztet hívtak vissza. Már az alapkiképzésem is kicsit magasabb szinten folyt, mint egy határőré. Úgy is mondhatnám volt "szerencsém" az AK47-nél komolyabb fegyverek használatával is megismerkednem. Szóval rossz emberrel kezdtél "farok méregetésbe".

Azt pedig, hogy a TEK nem hibázott soha nem állítottam, de ettől még senkinek sem lenne szabad meghalnia!
krumpli
Csak magad járatod. Ezzel a harsány dumával ! Zsoldosként gondolom nincs agyad.. Pénzért ölnél bárkit.. Röhej vagy kölök !!! Én a HAZÁMAT VÉDTEM !!! Meg a kibaszott Anyádét, Apádét Hogy a világra jöhess !!!
bencemacska
@human: ma, 12:14
Nem tudom ki mondta:"ahány ember, annyi '56", de igaza van.
Időnként az az érzésem sok embernek van '56-tal kapcsolatban takargatni valója. A fideszesek akkor még nem is éltek (talán a szüleik!), mégis likvidálták az '56-os Intézetet, Schmidt Máriára bízták a 60 éves évfordulót, a még élő szemtanúkat negligálják, stb.
Igenis az megmozdulás a Sztálin - Rákosi diktatúra ellen indult (még akkor is, ha Sztálin már nem élt, Rákosi meg a SZU-ban volt!), és a végén átment a Horthy korszak restaurációját követelő megmozdulásba. Aki csak annak egyik oldalát ismeri el, az vagy hazudik, vagy hiányosak az ismeretei, és jobb lenne, ha utána kérdezne a dolgoknak!
Havas Szófiát meg nem értem, ő is megnézhetné, mit mondott 10 éve, és mit ma!
Pl. hogyan lett mártír az apja?
glorianna
@bencemacska: úgy, h teherautó után kötötték, és addig rángatták-húzták, míg belehalt
nemfideszes
@krumpli: Ezt nekem címezted?!
Először is, nem én kezdtem "farok méregetésbe", hogy milyen fasza gyerek is vagyok mert tudok kezelni egy AK47-est! Ennyit a lejáratásról.
Másodszor, kicsit korábban volt az alapkiképzésem, mint ahogy te a déli határon vitézkedtél, ergo nagy valószínűséggel idősebb vagyok. Ennyit a "kölök"-ről és a világra jövetelről.
Harmadszor soha nem voltam zsoldos , a magyar reguláris hadseregben szolgáltam, csak mérnök végzettségem és egyéb képességem miatt kicsit magasabb szintű kiképzésben volt részem, mint az egyszerű kiskatonának, például Lentiben. Ennyit a zsoldos dologról.
Negyedszer, amikor visszahívtak én is a hazámat védtem, csak egy kicsit magasabb szinten és hatékonysággal. Te max. az öklödet rázhattad volna ellenük az AK47-seddel.
Ötödször édesanyám rákban halt meg, és még 50 sem volt. De tisztességben, becsületben felnevelt három gyereket akik soha sem szorultak védelemre, főleg nem egy pattogó kis porba fingóéra... és nem csak azért mert mindhárman voltunk katonák.
Hatodszor, ha figyeltél volna, arról írtam, hogy nem szeretem a fegyvereket, de ettől még kezelni tudom őket, Viszont attól, hogy valaki tudja kezelni a fegyvereket még nem lesz zsoldos, főleg ha utálja a fegyvereket és az erőszakot!
Ha nem csak magaddal lennél elfoglalva és odafigyelnél arra amit a másik ír akkor talán nem írnál baromságokat, folyamatosan ellentmondásba keveredve saját magaddal.
Na további jó melldöngetést. Ez az "anyázós" stílus nem az én szintem, ezt meghagyom a szélsőjobbos kis szalonnáciknak.
Ja és a xanaxot el ne felejtsd bevenni!
bencemacska
@glorianna: ma, 15:36
Én úgy is ismerem a variációt, hogy közlekedési baleset volt, és szovjet katonai autó ütötte el.
Lehet, hogy ő is csak szeretné tudni az igazat!
bencemacska
@nemkati: ma, 12:31
Nagyon igazad van! Én már nem hiszem, hogy itt valaki egyáltalán AKAR tisztán látni!
A szemtanúk meg fogynak!
bencemacska
@Eriksson: ma, 12:54
Szvsz. a kiinduló pont az volt, hogy meghalt Sztálin és mindenki azt hitte jobb lesz a helyzet. Mindenki várta a csodát, amit a kommunizmus ígért, és nem jött a csoda.
És még közel volt a háború is. Sok volt a fegyver és a háborúból vissza(nem haza!)tért kétes egzisztencia.
A börtönökből nemcsak politikaiak szabadultak! Nagy lett a káosz.
Eriksson
@bencemacska: ...hát, bizony...akkor is hatalmi harc folyt. Voltak akik az amcsi segítségre vártak, voltak akik a ruszkikéra. Magyarország sorsa viszont már 1943 novemberében, a "három nagy" teheráni konferenciáján eldőlt.
"Magyarország jövőjét lényegében már a második világháború utáni új geopolitikai struktúrát kialakító 1943-as teheráni konferencián eldöntötték. A jaltai rendszernek nevezett új világrendben Kelet-Közép-Európa, és benne Magyarország is, a győztes nagyhatalmak megállapodása alapján hosszú időre a szovjet érdekszféra részévé vált."
static.origos.hu/s/img/i/1503/2015032547.jpg?w=666&h=501
Tehát teljesen felesleges volt a véráldozat, de senki nem szólt, hogy ne csináljátok fiúk a felhajtást, mert a lényegen úgy sem tudtok változtatni. Ez a felajzott forradalmi hangulat nagyon is megfelelt bizonyos körök politikai céljainak.
bencemacska
@Eriksson: ma, 16:57
Bizony, bizony nagyon könnyű - főleg így történelmi távlatból - azt hajtogatni, hogy a nyugat nem avatkozott be. A nyugatot viszont kötötte a Teheráni Megállapodás. Nem avatkozhattak be vh. kockáztatása nélkül! A történészek is politikai beállítottságuk szerint értékelnek!
Én nem merném azt mondani, hogy felesleges volt a véráldozat, mert a falun élőknek javult a helyzete (pl. beszolgáltatás megszüntetése). A városiról nem tudok nyilatkozni.
Eriksson
@bencemacska: Igen, a nyugatot kötötte a megállapodás. (meg más is). Éppen erre utaltam az utolsó bekezdésben, hogy akkor miért hajszolták bele az országot olyan forradalmi helyzetbe, amely eleve kudarcra volt ítélve.
bencemacska
@quadrocopter: ma, 14:57
Miért küldöd Havas Szófiát a Fideszbe? Inkább a Thürmer pártba való!-:)))
Mindig voltak furcsa megnyilvánulásai de az apjára és nagybátyjára tekintettel elnézték neki!
quadrocopter
@bencemacska: Thürmeréknek megvan a saját bajuk, a horda meg elviseli a hülyéket.
krumpli
@nemfideszes: Én még 25-év után is szétkapok 25-másodperc alatt egy tusás Ak-t Kitárazni Két tárral pedig villám vili
bencemacska
@Eriksson: Azt nem tudom, mennyire uszított a nyugat, mert még rádiónk sem volt, nemhogy Szabad Európát hallgassak.
A szóbeszéd meg nálam nem mérvadó. Sok volt a variáció akkor is meg ma is.
Azt sem tudtam megérteni és megemészteni, amit saját fülemmel hallottam és a saját szememmel láttam. ( pl. a gimnázium igazgatóját - ahova jártam - 12 évre ítélték!!! Esküszöm ártatlanul! )
Eriksson
@bencemacska: Bocsi. Az, hogy nyugatot kötötte a megállapodás, nem egészen pontos. Amerika tartotta magát egy különmegállapodáshoz, hogy amíg a franciák, angolok, izraeliek az egyiptomiakkal csatároznak a szuezi csatorna miatt, addig az oroszok foglalkozzanak csak a magyar forradalommal, s ők nem avatkoznak bele. De az oroszok se a szuezi válságba.
bencemacska
@quadrocopter: ma, 17:25
Thürmer pártja a baloldaltól vesz el szavazatot, ezzel OV-t segíti!!!
quadrocopter
@bencemacska: A,mennyit Thürmer elvesz a baltól, az bolhacsypés és azokért nem is kár! nem halloztam arról, hogy gyarapodna a létszámuk. ráadásul Thürmer nyiltan a kvótást támogatta.
Eriksson
@bencemacska: Hogy mennyire uszított? Mai napig nem tudjuk pontosan, mert a Kádári időkben még suttogva se lehetett beszélni a témáról, valami oknál fogva. S hogy mi ez az ok, a mai napig sem tisztázott, egyetlen politikai formáció sem vállalja fel a felelősséget.
Budaházy Györgyöt a közelmúltban ítélték 13 évre.
Hogy ártatlan-e? Van aki szerint igen, van aki szerint főbe lőni.
krumpli
@nemfideszes: Hülyegyerek téged erre TANÍTOTTAK !!! Nekünk muszáj volt.. Golyófogónak OTT lenni Tényleg büszke vagy ARRA hogy akkor Tudtuk !!! Hogy Taszárrol /Kaposvár Légi Bázis / Csak 20-perc mire odaérnek !!!.. Nekünk annyi... mire is vagy büszke köcsög!!!
krumpli
@Horizont: Krumpli Zsoltí Nem vette észre, Bocsánat . Részvétem. Őszintén.
krumpli
Annyit szidtok, És annyira elutasítjátok más véleményét !
Hogy ne is csodálkozzatok azon hogy nem jut el hozzám, ...
Tegnap délután az 56-éves unokatestvérem lefordult az ágyról és meghalt...
Mindenkinek meg van a MAGA KERESZTJE !!!
krumpli
@Horizont: A GECI QRVA ANYÁDAT GYÁSZOLO ÉN IS
glorianna
@bencemacska: meglehet... Az viszont biztos, h Havas Szófia véleménye a témában nem változott az utóbbi 25-30 évben - legalábbis a nyilvános része.
krumpli
@krumpli: @Horizont: Az Unokatestvérem elhunyt 56-évesen.. Imi A Jó isten vigyázzon reád..
1magyar
Egy forradalom megítélése mindig attól függ kik nyertek és kik veszítettek vele.
krumpli
@Horizont: Az Unokatestvérem elhunyt. És reá már A Jó Isten Vigyáz
krumpli
@Horizont: MIT KÉPZELSZ MAGADRÓL !!!
SÍÍRGYALÁZÓÓÓ GEEECIII
krumpli
@Horizont: Hmm Én gyászolok, Ő gyászol, Én nem tudtam, Hogy ő gyászol, őszinte részvétem neki..DE te HORIZONT hihetetlen bunkó vagy... egyszer átharapom a torkodat örülj hogy még vagy
Eriksson
@Eriksson: tegnap, 17:49
Igen, megjött a propi esze és rögtön kitört a parasztgyalázat. :)
Eriksson
@bencemacska: Találtam egy friss cikket az origón, az '56-os témával kapcsolatban. Azt mondja, hogy azt mondja:
"A Hruscsovnak szóló informális üzenet félreérthetetlenül jelezte, hogy a Jaltában szentesített szovjet befolyási övezeten belüli konfliktusok „megoldásába” Washington nem avatkozik be, és elismeri Moszkva kizárólagos kompetenciáját."
www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20161027-a-nagyhatalmi-realpolitika-mar-akkor-megpecsetelte-az-1956-os-magyar-forradalom-es-szabadsagharc.html

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.