Egyre többen számítanak munkás nyugdíjas évekre, a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog a tavalyi 61 százalék után – derült ki a K&H Biztosító éves reprezentatív felméréséből.

Az 500 fős mintán végzett kutatás szerint a magyarok

csaknem négyötöde a jelenleginél rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít az aktív évek után,

azonban sokan így sem takarékoskodnak nyugdíjcélra.

A kutatást kedden, sajtótájékoztatón ismertetette Kuruc Péter, a cég életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője, aki elmondta, a magyarok mindössze 22 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.

Pozitívumként kiemelte, hogy a tavalyinál 4 százalékponttal többen, a válaszadók 17 százaléka szerint a vállalkozása biztosítja majd a nyugdíjas megélhetését.

A magyarok többsége arra számít, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog

A nyugdíjrendszer összeomlására leginkább a harmincas korosztály számít, 78 százalékuk szerint fog ez bekövetkezni, míg a negyveneseknél 70, az ötvenes korosztályban 41 százalék ez az arány.

Az összes válaszadó 57 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, a legtöbben, 42 százalékuk általános biztonsági tartalékkal, amelyet a nyugdíjcélú megtakarítás követ 39 százalékkal – mondta. Lakásfelújításra 22 százalék, a gyermek taníttatására a válaszadók 18 százaléka tesz félre.

Tavaly 29-ről

34 százalékra nőtt azok aránya, akik nem számítanak arra, hogy megélik a nyugdíjas kort,

pedig a statisztikai hivatal adatai szerint nő a születéskor várható átlagos élettartam, 2015-ben a nőknél 78, a férfiaknál 72 év volt. Egyre népszerűbbek a pár éve elérhető nyugdíjbiztosítások, 10-ről 14 százalékra nőtt a konstrukcióban gondolkodók aránya, ami főleg a magasabb jövedelműek és végzettségűek esetében jellemző – mondta Kuruc Péter, hozzátéve, hogy ebben a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kampányának is része lehet.

Kuruc Péter szerint jó hír, hogy csökken azok aránya, akik egyáltalán nem kezdtek el takarékoskodni. A harmincas korosztálynak töb mint a fele, a negyveneseknek alig a fele, az ötvenes korosztály 38 százaléka nem kezdett még hozzá a nyugdíjcélú megtakarításhoz – ismertette.

A kutatásból kiderült az is, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 12 százaléka rendelkezik maximum 999 ezer forinttal, 9 százalékuk 1-5 millió forint közötti összeggel, és mindössze 1 százalékuk rendelkezik 5 millió forint feletti megtakarítással. A "vállalható" nyugdíjhoz havi szinten a jövedelem 15 százalékát szükséges megtakarítani a válaszadók szerint. Összegszerűen havi 20 ezer forintot jelöltek meg átlagosan a válaszadók – derült ki a felmérésből.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Mi az hogy nyugdíj mellett! Talán helyett, amíg el nem dobja a kanalat! :((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@cikicakk55: Sajnos ez a mai valóság! 2017 Magyarországa!
Mi idősek csak azt kérhetjük a sorstól, hogy csendben, rövid betegség után távozzunk az élők sorából, mert egy hosszabb betegséggel, ápolással, a gyermekünk életét tesszük tönkre hosszú távon. Az anyagiakról nem is szólva. Idős gondozás, szociális ellátás,illúzió!
emerencia
@Nessy: Szerintem még egy kéjes gondolat sem volt a pártállamban verőce21 akkoriban mikor az elvtársak rendszeres agitációs propaganda munkát fejtettek ki a dolgozók ösztönzésére és saját hibáik elfedésére. Emlékszem ezekre a filmekre a tévéből és igen, láttam lógós(nak tűnő) melósokat az építkezéseken de azt soha senki nem kérdezte meg, hogy meg van-e szervezve a munkájuk, odaért-e időben az alapanyag stb. Az a sok "lógós" mégis felépítette az országot, felnevelte a gyerekeket és nem volt jellemző az éhezés, a fedélnélküliség, a nyomor. (Bár létezett de sokkal kisebb mértékben mint ma.)
verőce21
@cikicakk55: (17:35) Én nem annó dolgoztam, hanem most is aktív dolgozó vagyok és eszem ágában sincs nyugdíjba menni.
cikicakk55
@Nessy: Sajnos igazad van.Nálunk kizárt a szociális otthon,mert a párom nyugdíja 65.000 ft körül van az enyém pedig 56.000 ft. A szociális otthonban meg havonta 100.000 ft vagy több a havi ellátási díj. A gyerekeknek kéne kipótolni mind a kettőnk nyugdíját az ellátási összegig. Ez kizárt. A fiatalabbnak ha sikerül kijutnia,akkor is bele telne 1-2 évbe mire sikerülne bennünket támogatni,amit viszont nem biztos,hogy megérünk. Az itthoni egészségügyi ellátással még az sem biztos,hogy a fájdalom csillapítást meg tudják oldani a kórházak a rákos betegek végstádiumánál,vagy más nagyon fájdalmas betegségnél.Szomorú,hogy ide jutottunk,pedig a párom és én is rendesen fizettük az adót, a TB-t a nyugdíj levonásokat.
kukac50
A Fidesz tesz róla ha Ők maradnak kormányon,hogy ne érjék meg a nyugdíj korhatárt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél